LG Secret KF750 review

Opnieuw een echte ‘eyecatcher’ van LG. Iedere design-bewuste telefoongebruiker zal zich aangetrokken voelen tot dit mooie nieuwste model, uit de Blacklabel-serie, dat in het tweede kwartaal van 2008 is uitgebracht.

Voorgangers in deze serie, waarin de telefoon niet langer wordt gezien als gebruiksvoorwerp maar als stijl-item, zijn de Chocolat en de Shine. Niet alleen het uiterlijk is aanlokkelijk, de telefoon biedt ook genoeg mogelijkheden voor degene die meer van zijn of haar telefoon eist dan een prachtig design.

LG heeft de naam LG Secret niet voor niets gekozen: "Hiermee prikkelt LG de nieuwsgierigheid onder consumenten naar de uitgebreide features. De mysterieuze naam verleidt ze om continu de innerlijke mogelijkheden van de telefoon met tijdloze stijl te blijven ontdekken", aldus LG. Het merk heeft een grootscheepse reclame gedraaid om zowel het uiterlijk als de features van deze telefoon bekend te maken. De duurzame materialen zorgen er volgens LG voor dat de telefoon er altijd als nieuw uit blijft zien, de slogan die bij de telefoon hoort luidt dan ook niet voor niets: ‘style that lasts’.

Dit toestel is meer dan een waardige concurrent voor bijvoorbeeld de Samsung G800, die eveneens een camera van 5.0 Mpixels heeft. De LG Secret is echter een stuk dunner en lichter. De Sony Ericsson K610i Carbon is gemaakt van hetzelfde duurzame materiaal als de Secret, maar heeft een camera van slechts 2.0 Mpixels.

Op de eerste indruk gebaseerd lijkt het alsof we hier met een toptelefoon te maken hebben. In deze review gaan we kijken of de telefoon qua functionaliteit ook de moeite waard is. Is het toestel makkelijk te bedienen, is de camera van goede kwaliteit en doet deze telefoon zijn naam recht aan door genoeg ‘secrets’ te bevatten?

Plus- en minpunten LG Secret KF750

  • Luxe uitstraling
  • Design
  • Scherm
  • Mogelijkheden
  • Camera/video
  • Batterij
  • Geheugen
  • Vingerafdrukken
  • Bas-toon headset

Wat zit er bij het toestel?

Het toestel wordt geleverd in een mooie zwarte verpakking die doet denken aan een sieradendoosje, helemaal in de stijl van de Secret. De telefoon wordt compleet geleverd met lader, headset, batterij (800 mAh), USB-kabel, handleiding en cd-rom. Daarnaast is een beeldschermwisser toegevoegd, die er voor zorgt dat vingerafdrukken van het scherm afgepoetst kunnen worden. Alles zit overzichtelijk in de doos verpakt, ook hieraan is veel zorg besteed. De onderdelen zien er kwalitatief goed uit. De headset werkt naar behoren, al is de bas-toon wat matig.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de telefoon springt meteen in het oog. De achterklep van het toestel is geheel gemaakt van Carbon, wat de telefoon een speciale uitstraling geeft. Carbon is een zeer krachtig maar ook licht materiaal: ideaal voor een mobiel. Onder deze klep zijn de batterij, SIM-kaarthouder en geheugenkaarthouder naast elkaar geplaatst, waardoor de Sim- en geheugenkaart te verwisselen zijn zonder dat de batterij eruit moet worden gehaald.

De rest van de buitenkant bestaat uit RVS en het scherm is gemaakt van gehard glas. Naast stevigheid en bescherming tegen bijvoorbeeld krassen, zorgt dit voor de nodige glans die de telefoon de glamouruitstraling geeft. Helaas verliest de telefoon zijn mooie uitstraling gedeeltelijk door de aanwezigheid van vingerafdrukken op het scherm en de toetsen. LG heeft daar een oplossing voor meegeleverd: aan de telefoon zit een wisser vast waarmee de vingerafdrukken van het scherm afgepoetst kunnen worden. Een vetvrij scherm is echter maar van korte duur.

De slidertelefoon is aan de voorkant te bedienden door middel van neon touch navigatie. Wanneer een toets wordt aangeraakt licht deze rimpelvormig en blauw op, wat een mooi visueel effect geeft. De bediening zelf is even wennen, maar de knoppen werken over het algemeen naar behoren. In het begin is het lastig om de bedoelde toets in te drukken; de scheidslijn tussen de bovenste en de onderste is namelijk niet zichtbaar. Vooral de toets om terug te gaan wordt nogal eens gemist. Ook worden bij het open- en dicht doen van de slider de toetsen zo nu en dan per ongeluk aangeraakt waardoor onbedoeld een menu wordt geopend. Met de middelste ‘gewone’ metalen knop worden handelingen bevestigd. Dit is geen scroller, zoals bij andere LG varianten uit deze serie (de Shine) wel het geval is. Het toetsenbord heeft grote knoppen die gemakkelijk te bedienen zijn.

Aan de linkerkant van de telefoon bevindt zich een ingang voor zowel de lader, de USB-kabel als de koptelefoon. Deze opening wordt door middel van een klepje beschermd. Aan de rechterkant bevinden zich de knoppen om het volume te kunnen regelen en toetsen om op een zeer snelle manier het mediamenu en de camera te openen. Het mediamenu is via een aanraakscherm te gebruiken.

De telefoon is zeer dun (12 mm) voor een toestel met een 5 megapixel camera, in de lengte en breedte is hij echter wat aan de grote kant (103 x 51mm). Het toestel heeft een luxe uitstraling, voelt kwalitatief goed aan en ligt stevig in de hand.

Uithoudingsvermogen

Een groot minpunt aan de telefoon is het uithoudingsvermogen van de batterij. De mogelijkheden die de telefoon biedt zijn teveel voor de batterij. Bij normaal telefoongebruik waarbij niet alle functies van de telefoon worden gebruikt, houdt de batterij het slechts een aantal dagen vol. Bij intensief gebruik moet de telefoon zelfs vrijwel elke dag aan de lader worden gelegd. Het toestel houdt op stand-by de 260 uur lang niet vol, zoals door LG wel wordt vermeld bij de specificaties.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van het toestel is prima. De telefoon heeft zelfs een functie om het geluid helderder te laten klinken. Het volume van de telefoon is goed te regelen van vrij hard, zodat de beltoon buiten ook goed gehoord kan worden, tot normaal en zacht, bijvoorbeeld voor in de trein.

Beeldscherm

Het auto-rotate scherm (QVGA met 240 x 320 pixels) is een verademing om mee te werken. Alles is duidelijk en helder zichtbaar op het scherm van 2.4 inch. Het lettertype is overigens op formaat ‘klein’ groot genoeg om alles duidelijk in beeld te kunnen hebben. De kwaliteit van het beeld, 262.144 kleuren (18 bits) is erg goed. De helderheid van het scherm is instelbaar. Als de telefoon op stand-by staat, is het scherm als (donker) spiegeltje te gebruiken. Deze weerkaatsing kan ook een nadeel zijn, vooral buiten in de zon. Over het algemeen is het scherm ook buiten nog wel goed leesbaar.

Menu

Via de middelste knop komt de gebruiker in het menu terecht. Naar keuze is het menu in te stellen in een rasterstijl of in een lijst met onderdelen. De rasterstijl is daarbij de meest handige optie, omdat daarbij alle menuonderdelen tegelijk op een overzichtelijke manier op het scherm staan. Bij de lijst kan naar beneden gescrolld worden om alle onderdelen te kunnen bekijken. Op de middelste knop na zijn de bedieningstoetsen voorzien van haptic-feedback. Dit geeft een leuk visueel effect, en naar keuze kan ook geluid ingesteld worden bij het aanraken van de toetsen. De kleuren en stijl van het menu zijn naar wens in te stellen. Alle mogelijkheden zien er mooi uit, geheel in lijn met het toestel zelf. Multimedia-onderdelen zijn te bedienen door middel van een aanraakscherm.

Telefoonboek

Naast de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon kunnen een e-mailadres, privé-adres, homepage, bedrijfsnaam, functienaam en memo worden toegevoegd. Hierdoor heb je alle informatie van iemand overzichtelijk bij de hand. Per contactpersoon kan een afbeelding worden toegevoegd en een beltoon worden gekozen. Contactpersonen zijn in te delen in speciale groepen. Het is mogelijk contactpersonen te synchroniseren of alle contactpersonen in één keer, bijvoorbeeld via blue-tooth, naar een andere telefoon of computer te verzenden. Het is onduidelijk of er een maximum op het aantal contactpersonen bestaat.

Messaging

Het versturen van een sms is eenvoudig. Het maken van een nieuw bericht is de eerste mogelijkheid in het menu ‘berichten’. Daarbij kan direct een keus worden gemaakt uit het versturen van een sms of een email bericht. Contactpersonen die regelmatig ge-sms’t worden staan bovenaan de lijst met personen waaruit gekozen kan worden om een bericht naar te verzenden. Erg handig! Het bericht kan naar meerdere personen tegelijk verstuurd worden.

Het T9 woordenboek kan simpelweg aangevuld worden door op de knop ‘woorden toevoegen’ te drukken. Wie toch liever zonder het woordenboek werkt, heeft T9 in een mum van tijd uitgeschakeld.

Bij het bericht kunnen afbeeldingen, video’s, geluiden, symbolen, sjablonen en emoticons toegevoegd worden als bijlage. Dat is echter nog niet alles: het toevoegen van een visitekaartje, schema, memo, of takenlijst is ook zo gedaan. Bijlagen die door een ander naar deze telefoon worden gestuurd kunnen opgeslagen worden.

Connectivity

Het toestel heeft Bluetooth 2.0 ondersteuning. Het gebruik hiervan is redelijk snel te noemen en de bediening is eenvoudig. Voor contact met de computer kan ook de USB-kabel gebruikt worden. Om deze te kunnen gebruiken is de nodige software meegeleverd. Het toestel heeft geen WiFi, GPS of infrarood-verbindingsmogelijkheden.

Camera

De LG Secret beschikt over een 5.0 megapixel camera met Autofocus en High speed video opnames (120 fps). Het nemen van een foto of maken van een video gaat heel snel. Het menu om foto’s of video’s te maken is logisch opgebouwd.

Het nemen van foto's kan in verschillende formaten (2592 x 1944, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 969 en 640 x 480). De helderheid kan aangepast worden en ook kunnen effecten als zwart-wit, negatief, sepia, blauw, schets, bosseleren of paarsachtig ingesteld worden.

De witbalans kan aangepast worden aan daglicht, bewolkt weer en kunstmatig licht; standaard kiest het toestel zelf de beste optie. Handig is de timer, waarbij foto’s binnen 3, 5 of 10 seconden gemaakt kunnen worden. Extra mogelijkheden zijn het maken van een reeksopname, een panoramafoto, een muziekvideo-opname en het toevoegen van een omlijsting of plaatje op of om een foto.

De kwaliteit van de foto’s is bij zowel dag-, kunst- als schemerlicht zeer goed. Waar nodig stelt de camera zelf een flitser in, deze functioneert ook op afstanden van een aantal meters nog goed. Het is jammer dat de camera niet over een optische zoom beschikt. De kwaliteit van de filmpjes is minder dan die van de foto’s, toch is ook deze van een zeer acceptabel niveau.

Video's en foto's zijn terug te vinden in een album bij het camera-menu of onder het kopje ‘mijn media’ in het standaardmenu. De afbeeldingen kunnen getoond worden in een diashow. Afbeeldingen en video’s kunnen verzonden worden via een sms of mms, een email, bluetooth en kunnen direct op het internet worden geplaatst door middel van de knop ‘blog dit’.

Aanwezige programma's

Agenda, alarmklok, Automatische toetsenbordvergrendeling, calculator, contactpersonen, fotoalbum, fototelefoonboek, herinneringen, Java ondersteuning, kalendernotities, MP3-speler, stopwatch en timer, telefoonboek met bellergroepen, tijdsnotatie of klok, valuta-omzetter, video afspeelfunctie, alarm, radio en zowel ingebouwde als downloadbare spellen.

Het geluid van de alarmklok is prettig: eindelijk wakker worden zonder een harde piep, maar met een aangenaam muziekje. Het alarm kan op zowel eenmalig, dagelijks, weekend- als wel doordeweeks gebruik worden ingesteld. Meerdere ingestelde alarmen kunnen zelfs door elkaar heen worden gebruikt.

Een bijzondere applicatie is het programma Google Maps waarbij op een snelle manier bijvoorbeeld een adres of een restaurant opgezocht kan worden, en vervolgens getoond kan worden op een kaart. Helaas is dit niet toepasbaar in rijdende voertuigen. Verder ondersteunt de LG Secret office-bestanden (Excel, Powerpoint en Word), PDF-bestanden, Divx en Youtube.

Games

Onder het kopje M-toy zijn zes simpele maar leuke (sport)spelletjes te spelen: darts, magic ball, maze, fishing, hammer en homerun derby. In het toestel zit een tilt-sensor ingebouwd, waarmee gewerkt kan worden tijdens deze spelletjes. De honkbalknuppel en de pijlen bij het dartspel worden bijvoorbeeld bestuurd door te bewegen met het toestel. In het begin is dit vrij lastig, maar het geeft wel een extra dimensie aan deze spellen. Naast deze spellen kunnen ook de spellen Grandgolf en SudokuPuzzle gespeeld worden. Vooral dat laatste spel is een erg verslavend en leuk tijdverdrijf.

Conclusie

De LG Secret is een zeer mooie telefoon die solide in elkaar zit, de mogelijkheden van het toestel doen niet onder aan het design. De materialen die gebruikt zijn waarborgen duurzaamheid en zorgen tegelijkertijd voor een luxe uitstraling. Het is een genot om met de telefoon te werken, alles is tot in de puntjes verzorgd. Het uiterlijk, zowel de vormgeving als de lay-out van alle opties op het scherm, staat in goed verband met de functionaliteit van het toestel. De slider werkt en voelt goed, het formaat en helderheid van het scherm zijn een verademing. De ingebouwde camera, waarmee kwalitatief goede foto’s en video’s zijn te maken, is gemakkelijk in gebruik en heeft voldoende mogelijkheden. Het toestel kent vele ‘secrets’, zoals de haptic-feedback van de toetsen, het aanraakbare scherm bij het mediamenu, GoogleMaps en ondersteuning van Youtube en Divx.

Het is jammer dat vingerafdrukken op het scherm en op de toetsen onvermijdelijk zijn. De bijgeleverde wisser biedt hulp, al is dat slechts van korte duur. De bedieningstoetsen zien er erg mooi uit, maar zijn in het begin vrij lastig in gebruik; dit levert de nodige irritaties op. Het grootste minpunt van deze telefoon is het uithoudingsvermogen. Om optimaal plezier te hebben van alle mogelijkheden die de telefoon bezit is het haast noodzakelijk om de telefoon elke dag , en zeker om de dag, op te laden. Wanneer alleen gebeld en ge-sms’t wordt, moet dit al na drie, vier dagen. Voor een krachtig toestel als deze was een krachtige batterij geen overbodige luxe geweest. Wie dit voor lief neemt krijgt met de LG Secret een luxe telefoon, met vele mogelijkheden en bovenal een opvallend, verbluffend uiterlijk.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG KF750 review