LG Optimus One P500 review

De P500 Optimus One is één van de twee smartphones die LG in als opvolger van de LG GT540 Optimus, op de markt heeft gebracht. Het is een stijlvol toestel in de Android-serie, dat is uitgerust met Android 2.2 Froyo.

LG richt zich met deze nieuwe release voornamelijk op consumenten die voor het eerst een smartphone aanschaffen. Het toestel is uitgerust met veel internetfuncties en om het vinden van applicaties makkelijker te maken, heeft LG een ‘App advisor’ ingebouwd, die gebruikers iedere twee weken tien applicaties adviseert. Daarnaast beschikt het toestel over de nieuwste Google mobiele functies. Wij zijn benieuwd of het gebruik van internet zo gemakkelijk is als LG beweert.

De LG P500 Optimus One is te vergelijken met de LG E720 Optimus Chic die gelijktijdig op de markt is gekomen. Andere equivalenten zijn budget-toestellen op Android, zoals de HTC Wildfire en de Samsung i5500 Galaxy Europa

Plus- en minpunten LG Optimus One P500

  • Up to date Android-versie
  • Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk
  • Compact design
  • Niet overal auto-rotatie
  • Kwaliteit camera

Wat zit er bij het toestel?

Omdat we het toestel vrij vroeg mochten testen, heeft de fabrikant nog geen verpakking kunnen samenstellen. Het toestel en de 1500 mAh batterij werden daarom afgeleverd zonder oplader of accessoires.

Uiterlijk

De Optimus One is een full-touch-smartphone en is gemaakt van mat plastic. Onder het scherm zitten vier fysieke toetsen waarvan de middelste twee groter zijn dan de toetsen aan de buitenzijden. De fysieke toetsten verhogen het gebruikersgemak. Door middel van de twee grotere toetsen in het midden, kan er respectievelijk sneller naar het beginscherm worden teruggekeerd of naar de vorige pagina.

De toets aan de rechterzijde is bestemd om snel wijzigingen aan te brengen in het menu, bijvoorbeeld om de achtergrond te wijzigen of om instellingen te wijzigen. Met de uiterste linkertoets komt de Google Toolbar in beeld en kan je snel data opzoeken.

Door zijn ronde vorm krijgt de Optimus One een stoere uitstraling. Aan de bovenkant van het toestel zit een audio jack-aansluiting en bevindt zich de powerknop, die tevens dienst doet als toetsenbordblokkering. De zijkanten hebben een zilveren rand. Op linkerkant vinden we de volumetoetsen. De onderkant van het toestel biedt plaats voor de oplaad- en USB-aansluiting.

De batterijcover bedekt de achterkant van het toestel, met uitzondering van de camera die zich hier ook bevindt. Het hier gebruikte materiaal voelt rubberachtig aan en zorgt voor een uitstekende grip op het toestel. Als bijkomend voordeel is het minder gevoelig is voor vervelende vingerafdrukken. Voor het verwijderen van de SIM-kaart moeten de cover en de batterij worden verwijderd. Voor het plaatsen of verwijderen van de microSD-geheugenkaart hoeft slechts de cover van het toestel worden gehaald. De batterijcover wil er niet altijd even gemakkelijk af, daarentegen kan het er wel soepel worden opgedrukt. Het toestel is slechts in het zwart verkrijgbaar.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de LG Optimus One zorgt voor een goed uithoudingsvermogen. Als er redelijk gebruik wordt gemaakt van internet, houdt het toestel het gemakkelijk twee dagen vol. Dit is best netjes voor een smartphone. Er zijn geen extra functies voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen. De schermhelderheid is zelf in te stellen. Wij hadden de schermhelderheid staan op zestig procent.

Belkwaliteit

De kwaliteit van het bellen is goed met de Optimus One. Het volume kan hard, en de gesprekspartner klinkt helder. Tijdens het gesprek zijn de functies in de wacht, oproep toevoegen, gesprek beëindigen, toetsenblok, bluetooth, dempen en luidspreker direct zichtbaar op het scherm. Vanuit het beginscherm kan er meteen op het icoon van zowel het toetsenblok als van de telefoonlijst worden gedrukt.

Door middel van het 'toetsenblok' kun je een nummer bellen dat nog geen deel uitmaakt van de contactenlijst. Hier kan ook heel gemakkelijk een sms worden verstuurd, of je kan door middel van het snelmenu bovenaan in het scherm snel naar de contactenlijst gaan. Door op het icoon in het beginscherm van de contactenlijst te drukken, kom je meteen bij de contacten. Door middel van smartdial kan eenvoudig een contactpersoon worden opgezocht. Wederom kan hier teruggekeerd worden naar het toetsenblok, kunnen de inkomende en uitgaande gesprekken met tijdsduur en datum worden opgezocht en kunnen er favorieten worden toegevoegd.

Beeldscherm

Het 3.2-inch-TFT-beeldscherm van de Optimus One kan met een resolutie van 320 x 480 pixels toch nog details behoorlijk weergeven. De kleuren komen echter wat minder scherp over. Contrast en helderheid kunnen aangepast worden en zijn goed. In fel zonlicht kan het aflezen van het scherm echter problemen opleveren.

De Optimus One heeft een capacitief touchscreen. Op een vingernagel reageert het touchscreen dus niet, je moet met je vingertop over het scherm gaan. Een nadeel is dat het scherm zo af en toe hapert en niet reageert op de aanraking. Als het toestel wordt gedraaid bijvoorbeeld tijdens het versturen van een sms, dan maakt de Optimus One gebruik van auto-rotate. Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van een QWERTY-toetsenbord. De achtergrond van het beeldscherm kan worden ingesteld op live wallpapers.

Menu

LG heeft niet gekozen voor de vanilla-variant van Android, maar zelf een schil gemaakt. Zo kan door middel van de middelste knop op het touchscreen het menu worden getoond. De verschillende functies worden in alfabetische volgorde weergegeven. Eventuele downloads worden getoond in een speciale categorie onderaan in het menu. In het menu kunnen categorieën worden toegevoegd, kunnen namen van categorieën worden gewijzigd en items kunnen worden verplaatst.

Naast dit hoofdmenu kan de gebruiker ook vijf of zeven beginschermen aanmaken. Door middel van je vinger over het scherm van links naar rechts te bewegen, kom je op de verschillende beginschermen terecht die elk een applicatie naar keuze uit het menu vertonen. Op deze wijze kan er gemakkelijk naar een functie van keuze worden gegaan.

De statusbalk bovenaan het scherm kan naar beneden worden geschoven. Op deze wijze kunnen onder andere gemakkelijk de instellingen voor WiFi, bluetooth, geluid en internetinstellingen in- en uitgeschakeld worden. Meldingen van een bericht, een gemiste oproep, bereik, batterijvermogen en een eventueel gezette wekker worden hier ook weergegeven. Een nadeel van de Optimus One is dat de auto-rotatie niet geldt voor het menu of het startscherm.

Telefoonboek

Het telefoonboek bevat de standaard contactenlijst, maar door op de linkertoets onder het scherm te drukken verschijnen er extra functies in beeld. Zo kan je contactpersonen zoeken, een nieuw contact toevoegen, nummer importeren en exporteren, snelkiesnummers instellen, maar ook kunnen er gegevens uit sociale netwerken in je contactenlijst worden geïmporteerd, zoals telefoonnummers, e-mail-adressen en status-updates. Dit geldt voor onder andere Facebook en Twitter.

Voor een nieuw contact kan de naam, bijnaam, telefoonnummer, e-mailadres, postadres, organisatie, website en een eventuele afspraak worden toegevoegd. Meerdere telefoonnummers of e-mailadressen zijn gemakkelijk toe te voegen. Er kunnen maximaal 1.000 contactpersonen worden opgeslagen.

Messaging

Voor het invoeren van teksten kent de Optimus One twee toetsenborden; het standaard Android-toetsenbord en het LG-toetsenbord. Beide verschillen niet heel veel, maar de LG-variant kent een aantal extra instelmogelijkheden die het invoeren van teksten op het relatief kleine touchscreen van de Optimus One wat kunnen veraangenamen. Wanneer je de Optimus One voor het eerst inschakelt krijg je de keuze welk toetsenbord je wilt gebruiken. Wil je van het LG-toetsenbord naar de Android-variant, dan is er heel handig een instelling-knopje. Deze ontbreekt op het Android-toetsenbord. Wil je dan omschakelen dan zul je enige tijd het '?123'-knopje moeten indrukken.

Zowel het Android- als het LG-toetsenbord ondersteunen auto-rotate zodat je in landscape-modus een iets ruimer uitgevoerde QWERTY-toetsenbord tot je beschikking hebt. Handig is dat bij het LG-toetsenbord er ook een numerieke-invoer-mogelijkheid is. Deze ondersteunt tevens XT9 en werkt vooral in portrait-modus net iets lekkerder en sneller dan de volledige QWERTY-indeling. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de grootte van touchscreen; 3.2 inch. Onbekende woorden kunnen eenvoudig aan het woordenboek worden toegevoegd, al is die standaard toch al erg groot.

Het beantwoorden van een sms is erg overzichtelijk omdat de ontvangen en verstuurde berichten gerangschikt naar tijd, onder elkaar komen te staan. Hierdoor weet de gebruiker precies of er al geantwoord is of niet.

Eventuele emoticons worden getoond bij een ontvangen bericht maar kunnen ook zelf eenvoudig worden ingevoerd.

Naast SMS'en en kan dit toestel ook uitstekend MMS'en en e-mails versturen en ontvangen. Er is ondersteuning voor POP3, GMail en Microsoft Exchange. Meegestuurde bijlagen kunnen eenvoudig op het toestel zelf gelezen worden. Meerdere e-mail accounts kunnen worden ingesteld. Uiteraard zijn natuurlijk ook de Gmail- en Google Talk-applicaties aanwezig op dit Android-toestel.

Connectivity

Door boven in het scherm de menubalk uit te schuiven, kan de WiFi- of bluetooth-functie snel in- of uitgeschakeld worden. In het menu kunnen de WiFi-instellingen bekeken en veranderd worden. Hier kunnen ook alle zichtbare netwerken getoond worden. Daarnaast kunnen netwerken worden toegevoegd. Als een netwerk wordt geselecteerd, wordt aangeven wat de sterkte van het netwerk is. Bovendien onthoudt het toestel netwerken.

Via instellingen in het menu kan de bluetooth-functie in- of uitgeschakeld worden en kunnen verschillende apparaten aan de Optimus One worden gekoppeld. De gegevensoverdracht verloopt snel. Door middel van de USB-poort kun je data overzetten van en naar je PC.

De browser van Optimus One is prettig in gebruik. De adresbalk zit bovenaan in het beeld en door op het icoon naast de adresbalk te drukken, worden favorieten, geschiedenis en vaak bezochte websites overzichtelijk getoond. Daarnaast zijn de zoom in- en uitfunctie standaard aanwezig op het scherm zodat de pagina goed gelezen kan worden.

Camera

De Optimus One heeft een 3.0-megapixel-camera. De camera maakt gebruik van een digitale zoomfunctie en de helderheid van de beelden is wisselvallig. De functies van de camera zijn veelzijdig.

Als je een foto wilt maken verschijnen direct de opties zoomen, helderheid, automatische focus en het formaat in beeld. Zoomen kan ook met de volumetoetsen. Onder instellingen kunnen specifieke aanpassingen worden gemaakt. Zo kan een timer worden ingesteld, het kleureffect kan worden aangepast en het sluitergeluid kan worden gedempt.

De foto's die worden genomen zijn van redelijke kwaliteit. Bij objecten zijn de foto's scherp, maar bij het fotograferen van mensen lijkt het al gauw alsof de persoon beweegt. Door middel van het omzetten van een altijd aanwezige knop in het fotomenu, kan er gemakkelijk geswitcht worden naar de videocamera. De beelden zijn echter niet scherp.

Aanwezige programma's

Op de Optimus One staan de toepassingen agenda, App Advisor, calculator, carkit, galerij, klok, Google Latitude, Layar, Google maps, market, muziek, navigatie plaatsen, radio, spraak recorder, Google talk, ThinkFree Office, Twitter, videospeler, voice search, YouTube en de SIM-toolkit standaard geïnstalleerd. Meer apps kun je downloaden in de Android Market.

Door de uitgebreide Google services kan er gemakkelijk gebruik worden gemaakt van instant messaging door middel van Google Talk.

Door middel van de applicatie Plaatsen kan snel worden gezocht naar een restaurant, kroeg of bijvoorbeeld hotel in de buurt. De Optimus One geeft niet alleen het adres van het dichtstbijzijnde restaurant, maar ook de route naar het restaurant.

Games

Er staan standaard geen games geïnstalleerd op de Optimus One. Via de Android Market is het echter mogelijk gratis en/of betaalde games downloaden.

Extra's

LG heeft ervoor gekozen een eigen applicatie op de Optimus One te installeren, de App Advisor. Als je de Advisor opent zie je een apps die LG je adviseert te downloaden. Handig om de bomen door het Android-bos te zien! LG werkt deze lijst regelmatig bij zodat de gebruiker een overzicht heeft van de applicaties op de Google markt.

Met Voice Search kun je alles opzoeken via Google. De gebruiker moet de gezochte term inspreken en Google registreert wat er is gezegd en zoekt dit op. Over het algemeen werkt deze functie niet naar behoren. De Optimus One verstaat vaak wat anders dan dat je hebt gezegd.

Conclusie

Alhoewel LG-telefoons vandaag de dag niet veel lof ontvangen, is de Optimus One een grote uitzondering daarop. Het toestel is compact, voelt degelijk aan en is voorzien van een recente Android-versie. En ondanks dat het toestel niet high-end is, is het toestel toch snappy in gebruik en van veel gemakken voorzien.

Veel hiervan is te wijten aan Android 2.2 Froyo. De gebruiksvriendelijkheid is keurig, de verbindingsmogelijkheden talrijk en erg flot en de hoeveelheid functies zijn haast eindeloos. Toch heeft LG haar steentje bijgedragen door dit alles in een compacte en fraai vormgegeven telefoon te plaatsen. De Optimus One is niet zo groot als enkele andere hedendaagse smartphones waardoor hij ook prima als reguliere telefoon te gebruiken is en zelfs prima en onopvallend in een broekzak of handtas past. De P500 Optimus One is wat ons betreft daarom een zeer toegankelijke toestel voor een breed middenpubliek dat simpelweg een telefoon wil hebben of voor mensen die een Android-smartphone nodig hebben.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG P500 review