LG F3000 review

De LG F3000 is het enige toestel wat ooit geproduceerd is waarbij de fabrikant heeft gekeken naar een auto. Dit concept was al van enkele andere soorten producten bekend zoals computermuizen en horloges, maar voor mobiele telefoons is het nog nieuw.

Het maakt de F3000 met zijn sportauto look dus heel uniek.

Buiten het feit dat het toestel een unieke look heeft. Heeft LG ook het menu en geluiden aangepast zodat ook het gevoel van het toestel "sport auto" uitademt. Het toestel is erg chique afgewerkt en met een redelijk fors geheugen aanboord. Het toestel is ook goed als MP3 speler, voor enkele liedjes onderweg, te gebruiken. Daarnaast is er ook een 1.3 megapixel camera en Bluetooth aanwezig. Altijd handig voor de hippe gebruiker met zijn sportauto look telefoon.

Het toestel is in Europa al een langere tijd op de markt, maar is sinds kort ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar. De stijlvolle F3000 heeft daar geen directe opponenten binnen zijn concept.

Het pakket van de F3000 is best netjes voor de kleine doos waar het in zit. Naarmate het uitgepakt wordt, verbaasd men zich over de inhoud. Een groot aantal dingen zijn standaard, zoals de datakabel met USB aansluiting en koord voor om de pols. Andere onderdelen zoals de headset zijn meer de moeite waard om door te nemen. De kwaliteit van de headset is redelijk tot goed.

Plus- en minpunten LG F3000

  • Uniek uiterlijk
  • Veel voor weinig
  • Aardige headset
  • Leuke autogeluiden in het menu
  • Bluetooth aanwezig
  • 1.3 Mpixel camera aanwezig
  • Redelijke camera
  • Te weinig geheugen
  • Matige intern beeldscherm

Wat zit er bij het toestel?

De LG F3000 wordt met een aantal accessoires geleverd. Men moet er niet al te veel van verwachten, maar de doos is aardig gevuld.

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij
- Key koord
- Datakabel
- Stereo headset met afstandbediening
- Nederlandse handleiding
- CD ROM met Engels PC Suite
- Overige documenten

Een ander onderdeel van het accessoires pakket is de handleiding die zeer duidelijk is met gebruik van verschillende kleuren. Het boekje is vele malen beter dan een handleiding van Motorola of Samsung en vertelt ook echt welke functies in het toestel aanwezig zijn.

Uiterlijk

Zoals al gemeld in de inleiding is de LG F3000 redelijk uniek in zijn soort. De F3000 is het enige toestel die zijn design heeft ontleed aan een sportwagen, welke sportwagen is ons overigens onduidelijk. Maar de looks zijn er zeker naar. De twee luidsprekers op de flip zijn vormgegeven als een soort van koplampen. En het dak met voorruit is gekenmerkt door het buitenste beeldscherm. Met daar achter de camera met de flitser. Ook is er een soort van stroomlijn in de vorm van de telefoon te herkennen en het afdekkapje voor de lader ziet er uit als een soort grill.

Ook zijn er enkele toetsen aan de zijkant geplaatst. Voor de MP3 speler en de camera zijn er toetsen gereserveerd en voor de volumeaanpassing is een toets geplaatst. Aan de zijkant zit ook de aansluiting voor de 2,5 mm headset aansluiting die standaard meegeleverd wordt met de F3000.

Als de F3000 geopend wordt is de autolook helaas weg. Enkel de zwart-wit geblokte "OK" toets doet nog denken aan een sportwagen. Misschien dat een soort van look van een dashboard meer in het oog had gesprongen. Ook zitten er aan de binnenkant toetsen voor de camera en de MP3 speler, misschien wat dubbel.

Op de navigatietoets zijn ook enkele "short cuts" weergegeven die de gebruiker in staat stelt om te benaderen wanneer het toestel in de desktop is beland om snel naar die opties te kunnen gaan.

De gehele bouwkwaliteit van het toestel is zeker niet slecht te noemen. Alles voelt strak en naar behoren aan. Het toestel geeft helaas wel een plasticgevoel af, maar dat is niet direct een punt van kritiek wanneer men naar het segment kijkt waarin het toestel gepositioneerd is.

Uithoudingsvermogen

De batterij in de F3000 is zeker niet slecht. Een dag of vier is zeker haalbaar zonder enig probleem. Voordelen hiervan zijn het feit dat het toestel qua scherm weinig vraagt en dat er geen functies als UMTS aanboord zijn. Het is ‚‚n van de punten die zeker niet tegen valt, maar daarbij moet worden aangetekend dat als men echt functies als Bluetooth en camera veel gebruikt het ineens erg hard kan gaan.

Belkwaliteit

Tijdens het bellen en gebeld worden zijn geen grote problemen ondervonden. Gesprekken komen redelijk door en ook inkomende gesprekken klinken goed. De kwaliteit is best redelijk, maar niet wat menig gebruiker gewend is van Nokia of Sony Ericsson. De gesprekken klinken wat dof en ver weg en wanneer de gebruiker al eerder gewerkt heeft met de genoemde merken dan zal dit gelijk opvallen.

In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat de gebruiker toch verstaanbaar is, want in sommige gevallen was er weinig tot niks op te maken van een gesprek wanneer de andere lijn in een wat rumoerige omgeving aanwezig was. Er kan eenvoudig worden overgeschakeld op de handsfree functie, die totaal niet uitblinkt, zelfs niet door de stereo speakers. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.

Gespreksoverzichten zijn direct op te vragen in het hoofdmenu, idem aan de profielen. De gehele lijst voldoet en toont alle informatie die nodig is. Geen extra aanmerkingen kunnen hierop worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor de profielen die opgeroepen kunnen worden via de sneltoetsen op het toetsenbord.

Het toestel ondersteunt tot 64-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer de meegeleverde de beltonen afgespeeld worden. Onder de ongeveer 20 meegeleverde beltonen bevinden zich aardige beltonen en kunnen er MP3 beltonen worden ingesteld op het toestel. Deze kan men oversturen via een Bluetooth verbinding of opvragen vanaf de geheugenkaart.

Over de overige functies zijn er geen aanmerkingen. De trilfunctie doet zijn werk naar behoren.

Beeldscherm

Het gebruikte interne scherm in de F3000 is een 65.536 kleuren TFD scherm dat niet erg super is. Dit is namelijk minder dan menig ander scherm in een toestel van een andere fabrikant. Het scherm in de W550i is namelijk vele malen helderder om nog maar niet te spreken over die in de Samsung D520.

Het externe scherm is wel een OLED scherm dat ook niet bepaald uitblinkt. De gebruikte resolutie op het scherm is 96 x 96 pixels en 128 x 160 pixels op het interne scherm. Aanpassingen aan de instellingen van het scherm zijn er. Er is een mogelijkheid tot het instellen van helderheid of het gebruikte contrast. Ook kan men de achtergrond voor beide schermen en de tijd dat het scherm moet uitschakelen instellen.

Menu

Het menu en het uiterlijk daarvan zijn niet de meest sterke punten van het toestel. De diverse onderdelen vindt men snel, maar het ziet er niet uit. De pixelige en vage iconen stralen totaal geen duidelijkheid uit. Panasonic laat bijvoorbeeld zien dat dit vele malen beter kan. Daarnaast zijn er twee soorten menu's in het toestel verwerkt. Het gewone raster weergave of een weergave gericht op de "sportauto look" van de F3000.

Wanneer de flip geopend wordt ziet men als eerste de tijdsindicatie, ontvangststerkte, batterijstatus, al dan niet ingeschakelde Bluetooth, de datumindicatie en de providernaam. Verder zijn de achtergrond zichtbaar en de functies achter de soft keys. Door op ‚‚n van de speciale toetsen op het toetsenbord te klikken wordt een snelmenu geopend waarin bepaalde functies gestart kunnen worden of voor een profiel gekozen kan worden. Opent de gebruiker het menu dan worden twaalf iconen zichtbaar in een 3x4 raster. De diverse functies kunnen worden geselecteerd met het de numerieke toetsen op het toetsenbord.

In het toestel zijn niet echt thema's aanwezig. Het zijn meer kleurstijlen, die de kleur van de interface alleen maar veranderen. Dit en de hele opbouw met alle functionaliteiten heeft wat weg van wat Samsung doet met zijn menu al zijn daarbij de iconen en opmaak vele malen beter.

f3000 animation

Telefoonboek

Het telefoonboek van de F3000 bestaat uit de standaard functionaliteit die men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Alle opties zijn aanwezig, zoals het verdelen van contacten onder groepen, het kopi‰ren van nummers tussen de SIM en het toestel, verzenden van contacten en ook het wijzigen van de weergave.

Per contactpersoon kan aardig wat informatie worden opgeslagen, namelijk: Voornaam, Achternaam, Mobiel nummer, Nummer thuis, Nummer werk, E-mail adres en de beltoon voor het inkomende gesprek of het inkomende bericht. Het is jammer dat het niet mogelijk is een adres op te slaan op de LG. Samsung heeft hier ook last van en het is gewoon een enorm gemis.

In totaal kan een gebruiker 1000 nummers opslaan op het toestel, kunnen service nummers worden bekeken onder contacten en is het mogelijk speciale afbeeldingen toe te voegen aan een contactpersoon. Op de screenshots is goed te zien dat er een aantal standaard afbeeldingen worden meegeleverd die er een beetje kinderachtig uitzien, dat had wat mooier gemogen. Het geeft aan hoe het menu qua iconen is opgebouwd, niet echt aansprekend.

Messaging

Messaging is bij de nieuwe LG modellen wellicht niet ‚‚n van de hoogste prioriteiten. De gewenste functies zijn wel aanwezig, zoals EMS, SMS en MMS, maar ook de ondersteuning voor E-mail ontbreekt niet. Een instant messaging client vindt men als gebruiker niet terug in het toestel.

SMS berichten kunnen verzonden worden aan meerdere personen tegelijk en men kan een aaneengeschakeld bericht versturen tot 1600 tekens. Er worden sjablonen meegeleverd in het toestel en kunnen tijdens het opmaken van een bericht nog worden toegevoegd. Het invoegen van tekst gaat goed met T9 en ook met de standaard invoermethode. Een nadeel is dat men met de standaard invoermethode regelmatig moeite heeft als het gaat om het invoeren van hoofdletters. Het kiezen tussen wel of geen hoofdletters heeft tot gevolg dat de gebruiker meestal in de T9 functie beland. Niet echt handig die manier waarop de #-toets dient als selectie voor de invoermethode.

Over MMS berichten kan niet anders dan gelijkwaardig worden gesproken. Het toestel verstuurt doodeenvoudig MMS berichten met video's, afbeeldingen, geluiden en andere data erin. Het toepassen van meerdere slides en andere opties is eenvoudig door te voeren.

In de instellingen kan men verder het afleverrapport ingesteld worden naast een groot aantal andere opties. Tevens kunnen in totaal 150 SMS berichten (wat aan de lage kant) en 100 MMS berichten opgeslagen worden op het toestel.

Connectivity

Qua connectiviteit geen slecht woord over de LG F3000, op twee dingen na. Alle mogelijke opties zijn aan boord op UMTS en infrarood na. Eigenlijk is dat op bijna ieder toestel wat nu verkrijgbaar is bijna een standaard pakket.

De aanwezige Bluetooth werkt en verzend data op een juiste manier. Net zo vreemd als het feit dat de complete interface van het Bluetooth onderdeel een exacte kopie is van die van Samsung. Alles ziet er exact hetzelfde uit en de manier waarop de opties getoond worden evenzeer.

LG levert een datakabel en PC Suite mee dat zeer netjes is. Alle mogelijkheden van de PC Suite zijn voldoende en wat men mag verwachten. Dit geldt ook voor de modem optie die in het menu geactiveerd kan worden.

Geheugen

Standaard is in het toestel een geheugen aanwezig van 40MB dat dynamisch is verdeeld over diverse applicaties en onderdelen in het toestel. 36 MB is bedoeld voor het multimedia gedeelte in het toestel en 4 MB voor de overige applicaties in het toestel. Men kan de geheugenstatus van een groot aantal onderdelen overal opvragen in de betreffende programma's.

Camera

De F3000 is uitgerust met een 1.3 megapixel camera. De camera doet het redelijk. De topkwaliteit van een W550i of een D520 wordt alleen bij lange na niet behaald.

De camera wordt gestart door op ‚‚n van de twee camera applicatie toetsen te drukken of door de functie in het menu te kiezen. De mogelijkheden van de camera zijn uitgebreid. Er worden vijf resoluties meegeleverd in het toestel waaronder een panorama resolutie (1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 128 x 160 en 48 x 48), er kan gekozen worden uit drie kwaliteiten (Superfijn, fijn en normaal), er is een schemerstand en men kan continue foto's nemen ook wel mutlishot genoemd. De helderheid heeft daarnaast vijf stappen, er zijn vier beeldeffecten (normaal, sepia, monochroom en negatief) en er is een zelfontspanner. Ook is zoomen mogelijk.

Ook de flitser is een punt van kritiek. Men heeft er namelijk niks aan. De invloed van het licht op de omgeving is pas merkbaar op enkele centimeters. In ruimtes waar de afstand groter is dan heeft het geen enkel effect. Flitsers zoals die van een W900i zijn zeer acceptabel maar de W900i zit dan niet in dezelfde prijsklasse.

Nadat afbeeldingen zijn opgeslagen kan de gebruiker deze bekijken in een lijstweergave in het onderdeel Mijn bestanden. Naast het opslaan van afbeeldingen, geluiden en tekstsjablonen kan men ook de games beheren.

De afbeeldingen kunnen in het fotoalbum worden aangepast. Ze kunnen van naam worden veranderd, verzonden via Bluetooth of worden gewist. Ook is er een diavoorstelling aanwezig.

Concluderend kan gezegd worden dat de camera van de F3000 niet de beste 1.3 megapixel camera is. Maar kijkend naar de prijs/kwaliteitsverhouding kan al snel de conclusie getrokken dat menig tegenhanger in dit segment van de markt een VGA camera aanboord heeft.

Aanwezige programma's

Qua programma's blinkt de F3000 niet uit, maar doet ook niet tekort. Bijna alle punten die worden verwacht in een dergelijk toestel zijn aanwezig. Een wereldtijd applicatie, takenlijst, valutaconverter, spraakrecorder of herinneringenlijst ontbreekt niet.

De aanwezige agenda is meer een kalender waarin notities kunnen worden opgeslagen als is deze wel te synchroniseren. De kalender kan worden bekeken in maand en dagweergave en kan een redelijke hoeveelheid informatie invoeren.

De browser in het toestel is een simpele WAP browser. Er kunnen geen XHTML of internet pagina's mee worden geopend. Dat is voor personen die veel data willen downloaden of bepaalde pagina's willen bekijken wel een nadeel, verder doet de browser zijn werk naar behoren en ondersteunt het het WAP 2.0 protocol.

De aanwezige MP3 speler is ‚‚n van de punten in het toestel die zeker goed zijn uitgewerkt. Een equalizer met een aantal vooraf ingestelde opties is aanwezig net zoals de optie te kiezen uit drie verschillende visuele achtergrondeffecten die op het interne en externe scherm zichtbaar zijn tijdens het afspelen van de MP3 bestanden.

De kwaliteit van de headset is redelijk, niet zo goed als die van Sony Ericsson en de stereo speakers klinken enorm zacht. De W550i kan vele malen harder en klinkt ook zuiverder. Nee, de gebruiker moet gewoon de headset ophouden.

De laatste optie is het onderdeel SIM diensten dat in het menu wordt weergegeven wanneer de SIM kaart dit ondersteund.

Games

Qua games is de F3000 niet rijkelijk bedeeld. Er worden namelijk maar twee games meegeleverd. De eerste game is een spel waarmee er gestunt kan worden met het rijden van een scooter en de tweede game is een soort van bejeweld. Wat opvallend is, is dat op een dergelijke telefoon er geen goede racegame is meegeleverd.

Conclusie

De F3000 is een unieke telefoon, maar buiten zijn unieke uiterlijk eigenlijk een doorsnee telefoon. Wil de gebruiker een statement maken door met dit design door het leven te gaan, dan is dit een uitstekende unieke telefoon tussen alle "slim phones".

Ook krijgt de gebruiker veel: Bluetooth, 1.3 megapixel camera, datakabel, headset binnen een zeer goede prijskwaliteitsverhouding. Ook is de headset die meegeleverd wordt van redelijke kwaliteit voor deze prijs.

Helaas is de camera voor een 1.3 megapixel camera wat aan de matige kant en telefoons in hetzelfde segment zoals een W550i of een D520 maken al snel betere foto's.

Ook is het geheugen van 40 MB wat karig. Veel toestellen hebben al minimaal 80 MB aan intern geheugen en is een geheugenkaart uitbreiding eigenlijk wel het minste.

Als laatste is er het beeldscherm die wel wat beter gemogen had, ook al is het een 65.536 kleuren beeldscherm. Momenteel zijn betere beeldschermen in een telefoon op de markt verkrijgbaar, maar al deze minpunten mogen het unieke design niet in de wind staan. Voor iedere racefan is de F3000 zeker een aanrader.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG F3000 review