Huawei Mate 10 Lite review

Voor een dubbeltje op de eerste rang?


Huawei Mate 10 Lite review

De trend van 2017 voor telefoons is het voorkantvullende scherm. Huawei heeft zich hier inmiddels ook bij aangesloten en komt in Nederland met twee toestellen; de Mate 10 Pro en de door ons geteste Mate 10 Lite.

Toestellen met een groot, voorkantvullend scherm zijn over het algemeen nog behoorlijk prijzig. Laat dat nou de eigenschap zijn waar de Mate 10 Lite zich als eerste onderscheidt. Zijn prijs lag namelijk bij lancering al onder de 350 euro. Voor dat geld krijg je nog altijd een heel behoorlijk arsenaal aan specificaties. Denk bijvoorbeeld aan een 5,9 inch beeldscherm, vier(!) camera's, een vingerafdrukscanner en 64 GB opslaggeheugen.

Inhoud van de doos
Oplader
microUSB-kabel
SIM-slot verwijdertool
Snelstartgids

Wanneer je in onze vergelijker zoekt op toestellen voor minder dan 350 euro dan kom je onder andere de Xiaomi Mi A1, Wiko View Prime, Motorola Moto G5S Plus en LG Q6 tegen. Stuk voor stuk toestellen met een flink scherm. Weliswaar niet zo groot als de Huawei maar ze zijn ook allemaal nog een stukje goedkoper. Dus moet de Mate 10 Lite misschien omhoog kijken en dient de vraag zich aan of hij zich kan meten met de vlaggenschepen van 2017 voor minder dan de helft van de prijs van een highend model?

8 / 10

Plus- en minpunten Huawei Mate 10 Lite

  • Premium uitstraling
  • Prima en modern beeldscherm
  • Snelheid vingerafdrukscanner
  • Geen snelladen
  • Verouderd Android 7.0
  • Door Huawei aangepaste interface
  • Geen 5GHz Wi-Fi

Ontwerp

Huawei houdt voor de Mate 10 Lite vast aan een metalen unibody. Dit levert een weinig opvallend of vernieuwend maar wel effectief design op. Het toestel voelt solide aan en ligt prettig in de hand. Rondom hebben de zijkanten van het toestel een lichte bolling. Tussen de voorkant en zijkanten zit een dunne plastic rand waar het glas in is bevestigd.

Huawei Mate 10 Lite voorkant
Groot FullView display met kleine schermranden
Dubbele selfiecamera met speciale portretmodus

Het scherm is niet zo voorkantvullend als op de echte vlaggenschepen want langs de zijkanten is de Mate 10 Lite niet helemaal randloos, maar met een screen-to-body ratio van 83% sla je zeker geen modderfiguur. Boven het scherm is de dubbele selfiecamera geplaatst. Verder bevinden zich hier nog een aantal sensoren, de oorluidspreker en een notificatielampje.

Huawei Mate 10 Lite achterkant
Ook achterop 2 camera's die scherpte/diepte effecten mogelijk maakt
Snelle vingerafdrukscanner
Volledig metalen behuizing

De achterkant is volkomen vlak maar helaas steekt de cameramodule behoorlijk ver uit. De vingerafdrukscanner zit direct onder de cameramodule. Dit is een logische plek maar wel vrij hoog en kan daardoor voor sommige mensen wat moeilijker te bereiken zijn. Aan de boven- en onderkant bevinden zich twee plastic stroken voor de antenne. Deze vielen nauwelijks op bij ons zwarte testtoestel.

Huawei Mate 10 Lite camera's

Links op het toestel is de lade te vinden voor een SIM-kaart en microSD-kaart of tweede SIM. De knoppen zijn rechts op het toestel geplaatst. Helaas heeft de powerknop geen ribbeltje of reliëf zodat hij net even wat makkelijker te herkennen is op de tast. De volumeknoppen zitten vrij hoog en dat maakt het lastiger om tijdens een telefoongesprek het volume aan te passen.

Huawei Mate 10 Lite onderkant

In tegenstelling tot de Mate 10 Pro heeft de Lite geen USB-C maar nog de inmiddels een tikkeltje ouderwetse microUSB-aansluiting. Daar staat tegenover dat dit model nog wel over een hoofdtelefoonaansluiting beschikt. Beide zijn geplaatst aan de onderkant van het toestel. Hier is ook nog de luidspreker te vinden.

De Mate 10 Lite biedt met zijn aluminium body en de afgeronde zijkanten en hoeken erg weinig grip. Hij glipt daardoor snel uit je handen. Wij kregen bij het toestel een doorzichtig, hard plastic hoesje meegeleverd. Dit verhelpt het gripprobleem maar maakt het toestel ook weer een stukje groter en dus minder makkelijk vast te houden met één hand.

Prestaties

Energie kan de Mate 10 Lite putten uit een batterij van 3.340 mAh groot. Dat is tegenwoordig niet uitzonderlijk veel meer en bovendien heb je een dergelijke accu hard nodig om een scherm als dat van de Mate 10 Lite van energie te voorzien. Met een scherm aan-tijd van ruim 6 uur konden wij over het algemeen de 48 uur gebruikstijd volmaken. Dit kan moeilijk betiteld worden als intensief gebruik maar we waren wel gewoon actief op twee e-mailaccounts, WhatsApp, social media en nieuwsapps. Een drukke, lange dag zou dus ook geen probleem moeten zijn voor de Mate 10 Lite. Snelladen behoort niet tot de mogelijkheden om de accu weer aan te vullen al belooft Huawei wel een volle batterij in minder dan 150 minuten.

De standaardaccubesparing van Android is niet aanwezig op het toestel. In plaats daarvan kun je de (ultra-)energiebesparingsmodus van Huawei gebruiken. Helaas kan deze niet inschakelen op een in te stellen resterend accupercentage. Wel krijg je bij 20% een melding en kun je de energiebesparende modus handmatig inschakelen. De in het verleden zo opdringerige melding voor stroomintensieve apps staat nog altijd standaard aan maar liet niet meer van zich horen.

Onder de motorkap van de Mate 10 Lite bevindt zich een Kirin 659-processor. Dat is een octacore exemplaar dat draait op maximaal 2,36 GHz. Op papier lijken de eigen processoren van Huawei doorgaans zeer capabel maar in de praktijk schieten ze vaak wat tekort. Ook de Mate 10 Lite kent soms haperingen of moet wat langer nadenken bij het openen van apps maar geholpen door de 4 GB werkgeheugen weet hij zich aardig staande te houden.

Scherm

De voorkantvullende schermen zijn langgerekter en maken daarom gebruik van een net iets andere beeldverhouding dan we doorgaans gewend zijn. Op de Mate 10 Lite is gekozen voor een ratio van 18:9. Huawei past voor het 5,9 inch grote LCD-scherm een resolutie toe van 1080 x 2160 pixels. Daarmee ligt de beeldkwaliteit op 409 pixels per inch. Dit is ruim voldoende voor een toestel in deze prijsklasse.

De kleurtemperatuur van het scherm kan volledig worden afgesteld naar je eigen voorkeur of je kunt kiezen uit de drie voorgeprogrammeerde standen. Met de standaardinstelling vonden wij het eigenlijk prima in orde. Er is ook een oogcomfortmodus aanwezig. Deze filtert het blauwe licht en geeft het beeld een gelige kleur. Dit kan automatisch inschakelen op een in te stellen tijd en de kleurtemperatuur is ook af te stellen.

Apps die de nieuwe beeldverhouding niet ondersteunen kunnen passend gemaakt worden via een knop onderin het beeld. Vervolgens krijg je een melding dat dit ook weer ongedaan kan worden als het leidt tot een onjuiste weergave. In ons geval was het maar bij een paar apps nodig om ze passend te maken en zorgde het nooit voor problemen.

Software

De Mate 10 Lite draait nog op Android 7.0. Dat is een beetje vreemd want de Mate 10 Pro is al wel uitgerust met Android 8.0 Oreo. Toch zal je niet veel verschil merken want Huawei verbouwt de interface zo grondig met haar eigen schil dat je specifieke eigenschappen van Android nauwelijks terugziet.

Zo is er de standaardinstelling om alle apps op de startschermen te plaatsen en geen applicatiemenu te gebruiken. Gelukkig kan dit eenvoudig aangepast worden. De navigatietoetsen onderin beeld zitten voor Android-begrippen erg dicht op elkaar. De volgorde ervan kan worden omgewisseld en er kan een toets aan toegevoegd worden om het notificatiescherm te openen.

De maximale grootte van het raster op de startschermen is 5x6. De achtergrond voor het startscherm kan automatisch wijzigen volgens een instelbaar interval. Het instellingenmenu van de Mate 10 Lite is eigenlijk veel te uitgebreid en onoverzichtelijk. Zelfs als ervaren Androidgebruiker zochten we ons een ongeluk naar bepaalde instellingen.

Als Chinese fabrikant heeft Huawei de gewoonte om haar toestellen flink vol te stoppen met apps. Zo staan er standaard al een kleine 50 toepassingen in het applicatiemenu. Natuurlijk zitten hier ook apps van Google tussen. Onder Huawei's eigen apps zoals gezondheid, HiGame, kompas en spiegel, maar ook spelletjes en Booking.com of eBay. Gelukkig kunnen deze laatsten allemaal verwijderd worden en dat geldt ook voor een groot deel van de Huawei-apps.

Hardware

De toestellen van Huawei hadden altijd al goed functionerende vingerafdrukscanner. Op de Mate 10 Lite werkt hij ook weer opvallend goed en vooral snel. Een vingerafdruk wordt gemakkelijk herkend. Zelfs wanneer hij een beetje vochtig of vies is of de scanner niet helemaal bedekt. Huawei was de eerste fabrikant die extra functies aan de scanner toevoegde. Op de Mate 10 Lite zien we die ook weer terug. De scanner kan gebruikt worden voor het nemen van een foto of video, een oproep beantwoorden, wekker afzetten, het meldingenscherm openen en bladeren door foto's. Voor de eerste drie moet je een opgeslagen vingerafdruk gebruiken. Dat hoeft niet voor de laatste twee.

De Mate 10 Lite heeft geen ondersteuning voor NFC en ook is het niet mogelijk om met 5GHz Wi-Fi-netwerken te verbinden. Wij ondervonden dan ook af en toe haperingen bij het verbinden met ons thuisnetwerk. Hier zie je toch duidelijk terug dat het meer een budgettoestel betreft. Wel heb je de beschikking over een FM-radio.

Camera

Zoals gezegd beschikt de Mate 10 Lite over twee dubbele camera's. Aan de achterkant zijn dit een 16 en 2 megapixel exemplaar en aan de voorkant betreft het een combinatie van een 13 en 2 megapixel. In beide gevallen wordt de 2 megapixel camera gebruikt om extra diepte te geven aan foto's. Er zijn maar liefst 16(!) opnamemodi beschikbaar. Dit varieert van video tot lichtschilderij en effecten tot goed eten. Helaas is ook HDR een aparte modus en kan dit niet automatisch aanstaan in de standaard fotomodus. In de pro-modus kunnen foto's ook worden vastgelegd in RAW-formaat.

De portretstand is dan weer een onderdeel van de gewone fotomodus. Met de camera aan de achterkant kan in deze stand een foto van 8 megapixel worden gemaakt. Vreemd genoeg is er voor de selfiecamera geen beperking in het aantal megapixel. Verder kan ook nog het diafragma en levend beeld worden ingesteld in de gewone fotomodus. Deze laatste optie kan een kort filmpje opnemen op het moment dat je een foto maakt.

Geschoten foto's worden standaard gemaakt in een 4:3 verhouding. Dit betekent dus dat bij het bekijken ervan op het toestel een deel van het scherm zwart blijft. Foto's die buiten zijn genomen hebben rijke kleuren met goede contrastweergave en doortekening. Details gaan een kleine beetje verloren bij de verwerking van de foto. Wel is de camera goed in staat om macrofoto's te nemen. Het diepte-effect of bokeh ziet er mooi uit maar wordt met wisselend succes bepaald. Soms zitten er wazige vlekken rondom het onderwerp op de voorgrond of wordt de overgang niet goed bepaald. Binnenshuis en bij weinig licht heeft de camera aan de achterzijde duidelijk meer moeite met scherpstellen en details. Opvallend genoeg presteert de selfiecamera dan meestal beter. Filmen kan zowel met de camera's aan de voor- als achterzijde in maximaal 1080p en met een 16:9 beeldverhouding.

Huawei Mate 10 camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Huawei Mate 10 Lite

Conclusie

Er zijn momenten waarop je verwacht dat de Mate 10 Lite tot meer in staat moet zijn, maar je je vervolgens realiseert dat het geen highend alleskunner is. Dit zal grotendeels komen door zijn formaat en premium uitstraling en is niet direct een afknapper maar meer een indicatie wat een bijna voorkantvullend scherm doet met je verwachtingspatroon van een telefoon.

In essentie is het toch vooral een eenvoudige smartphone met een bovengemiddeld groot scherm. Een dergelijk midrange toestel komt met de gebruikelijke plussen en minnen die we kennen van een Huawei. De bouwkwaliteit, beeldscherm en vingerafdrukscanner behoren tot de beste in zijn prijsklasse. De interface van Huawei is niet aan ons besteed en met Android 7.0 blijft hij achter ten opzichte van de echte toppers. De camera is goed maar niet verbluffend. De Mate 10 Lite is geen vlaggenschipconcurrent maar je kunt er wel aardig de schijn mee ophouden.


Vermelde toestellen