HTC Touch Pro2 review

De HTC Touch Pro heeft al een tijdje een opvolger, deze opvolger heeft de creatieve naam: HTC Touch Pro2 gekregen.

De Touch Pro2 is door zijn ietwat lompe voorkomen niet het meest tot de verbeelding sprekende toestel en zal het dan ook vooral van zijn functionaliteit moeten hebben. En met de functionaliteit zit het wel goed, een 3.6 inch touchscreen, mobiel internet via HSDPA en WiFi, uitbreidbaar geheugen door middel van MicroSD geheugenkaarten, het is allemaal aanwezig.

In vergelijking met zijn voorganger heeft de Touch Pro2 een hogere resolutie en groter beeldscherm, nieuw design (een omhoog te klappen beeldscherm) en TouchFLO is weer verder geoptimaliseerd. Concurrenten van de Touch Pro2 zijn de Nokia N97 en toch ook de good old Sony Ericsson XPERIA X1.

Plus- en minpunten HTC Touch Pro2

  • Functionaliteit
  • QWERTY toetsenbord
  • Beeldscherm
  • Design
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

De Touch Pro2 komt in het meest armzalige doosje dat we ooit hebben gezien. Maar wees gerust; we hebben hier te maken hebben een testmodel. Dit zal dus niet het doosje zijn wat je krijgt als je hem in de winkel koopt. Verder zit het toestel samen met de accessoires in het karakteristieke HTC eierdoosje. Naast de batterij van 1500 mAh, heeft de fabrikant de volgende accessoires meegeleverd: een USB kabel, een oplader, een stereo headset, een extra stylus, een draagtasje en de gebruikshandleidingen en software CD's ontbreken ook niet. De kwaliteit van de accessoires is goed, het zit stevig in elkaar en het is strak vormgegeven. Het bijvoegen van een MicroSD geheugenkaart was misschien nog wel leuk geweest.

Uiterlijk

Het toestel bestaat voor het grootste gedeelte uit plastic met verschillende zilvertinten. De voorkant van het toestel heeft een glimmende rand en geeft de HTC Touch Pro2 een stijlvolle aanblik. De batterijcover, die tevens de achterkant van de telefoon is, heeft een wat lichtere tint en is gemaakt van goedkoper plastic. Bovendien is de batterijcover zeer gevoelig, bij het uit de broekzak halen van de telefoon is het meerdere malen voorgekomen dat de batterijcover los schoot. De voorkant is wat ons betreft dus beter gelukt dan de achterkant.

De voorzijde bestaat voor het grootste gedeelte het schitterende beeldscherm. Onder het beeldscherm is een ‘touch sensitive’ (drukgevoelige) zoom balk. Ook zijn hier 4 toetsen geplaatst, te weten: de opneemtoets, menutoets, terugtoets en de ophangtoets. De laatste kan ook gebruikt worden om het beeldscherm te vergrendelen.

Bij de achterkant is een 3.2 megapixel camera aanwezig en een knopje om de microfoon tijdens het bellen uit te schakelen (te muten). De linkerzijkant is bijna toetsloos, de enige toets is de volumetoets. Aan de rechterzijkant zijn zelfs helemaal geen toetsen te vinden. Hier is alleen de stylus netjes weggewerkt in het toestel.

De onderzijde behuisd de ExtUSB ingang, welke ook zal moeten worden gebruikt als plug in voor de headphones. Want er is geen 3.5 mm audio jack aanwezig op de HTC Touch Pro2. De Aan/Uit knop bevindt zich aan de bovenzijde.

Wanneer de bovenzijde van het toestel omhooggeschoven wordt komt het QWERTY toetsenbord te voorschijn. Het slidermechanisme is wat aan de zware kant en gaat gepaard met een klap, maar het zit wel zeer stevig in elkaar. Ook kan je de bovenzijde kantelen voor een betere kijkhoek, wat weer zeer handig is voor het kijken van films in bijvoorbeeld de trein.

Het toetsenbord bestaat uit 5 rijen met toetsen en is dus zeer volledig. De toetsen zijn van een zacht soort plastic, dat erg prettig aanvoelt. Verder geven de toetsen genoeg weerstand, zodat je precies weet wanneer je een toets hebt ingedrukt. Ook is er niets op de grootte van de toetsen aan te merken. Bovendien is de ruimte die er tussen de toetsen is gelaten precies genoeg, door deze combinatie komt het zelden voor dat de gebruiker twee toetsen tegelijk in drukt. Kortom, het toetsenbord nadert de perfectie.

Om de SIM-kaart te plaatsen moet de batterij verwijderd worden. Het MicroSD geheugenkaartje is wel ‘hot swappable’ en kan dus geplaatst en verwijderd zonder dat de batterij uit het toestel moet worden gehaald of de telefoon moeten worden herstart.

Met de HTC Touch Pro2 heb je wel echt wat in handen. Het toestel is zwaar, dik en groot. HTC heeft er nog wat van proberen te maken, maar een stijlvol, strak toestel is de Touch Pro2 niet geworden. De ronde afwerking is mooi, maar neemt niet weg dat het toestel erg lomp is. Ook kraakt de batterijcover en schiet hij dus vaak los. We kunnen dus wel zeggen dat het bij de Touch Pro2 niet om het uiterlijk, maar om de functionaliteit gaat.

Uithoudingsvermogen

De HTC Touch Pro2 zou een standbytijd van zo’n 2 weken hebben en een beltijd van 7 uur. Dit zijn natuurlijk bizarre cijfers en een toestel met alleen al een scherm als die van de Touch Pro2 vreet energie. De tijden zijn dus ook een beetje overdreven en praktisch niet haalbaar. Bij normaal gebruik gaat de telefoon zo’n 3 dagen mee. Wanneer je de mogelijkheden van de telefoon wat meer en intensiever benut zal de telefoon dagelijks moeten worden opgeladen.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de Touch Pro2 is niets aan te merken. Het geluid is helder en ook het volume is zo aan te passen dat in elke omgeving degene aan de andere kant van de lijn te horen is. Ook zullen verbindingen niet wegvallen door toedoen van het toestel, het ontvangst was tijdens onze testperiode altijd goed.

Tijdens het bellen zijn er talloze opties. Zo is een gesprek in de wacht te zetten en kan je een extra beller toevoegen. De handsfree optie ontbreekt ook niet en het is mogelijk om de microfoon uitzetten. Verder is tijdens het bellen de kalender te benaderen en kunnen er notities gemaakt worden. Ook is er een uitgebreid logboek van je belgeschiedenis met gesprekstijden, data etc.

Beeldscherm

De HTC Touch Pro2 heeft een enorm WVGA touchscreen van 3.6 inch en geeft 65K aan kleuren weer. Het touchscreen is ‘resistive’ (drukgevoelig) en werkt uitstekend. De lichtste aanraking is genoeg voor het touchscreen om het te registreren en ook de ingebouwde ‘gestures’ werken bijzonder goed. Dit komt mede doordat de software weer verder is geoptimaliseerd, wat de vingervriendelijkheid ten goede komt. Maar hierover later meer.

Het beeldscherm is zeer helder en geeft de kleuren levendig en scherp weer. Ook het contrast is bijzonder goed, zwart is ook echt zwart. Kortom, de beeldkwaliteit is dus buitengewoon goed. Enige minpuntje is dat het beeldscherm zeer slecht is af te lezen met zonnig weer.

Bij het omhoog schuiven van het beeldscherm gaat deze automatisch in landscape mode, wat wel zo handig is bij het gebruiken van het toetsenbord. Verder roteert het scherm ook automatisch als het toestel op zijn zij wordt gelegd tijdens het browsen over het internet.

Menu

HTC komt zoals de meesten van jullie nu inmiddels hopelijk wel weten bij hun Windows Mobile toestellen gepaard met de zogenaamde TouchFLO interface. Bij de HTC Touch Pro2 hebben de Taiwanezen het weer voor elkaar gekregen om de TouchFLO interface verder te optimaliseren. De lichtste aanrakingen worden geregistreerd en er is weinig tot geen hapering bij het navigeren door het menu. Het TouchFLO gedeelte van het menu is dus zeer vingervriendelijk. Bovendien moet je nu nog dieper in de menustructuur doordringen om het onderliggende Windows Mobile te vinden. Helaas is dit nog steeds zo vingeronvriendelijk als altijd, maar echt last ondervindt de gebruiker hier niet van. Want de TouchFLO interface geeft genoeg mogelijkheden om het onderliggende Windows Mobile te vermijden.

Het beginscherm bestaat uit de inmiddels bekende ‘tabs’ en je kan met een veeg van je vinger over het scherm of door middel van de icoontjes onder in het scherm door de tabs navigeren. Voor de volledigheid zetten we de tabs hier op een rijtje, maar het zijn de tabs die we al kennen met hier en daar een kleine update. Inclusief het beginscherm zijn er tabs voor: je favoriete contacten, berichten, email, internet, kalender, aandelen, foto en video, muziek, weer en instellingen.

Er is één nieuwe tab en dat is de kalender. Hier kan de gebruiker naar harte lust afspraken inzetten. De kalender is in te stellen zodat je afspraken per dag of per maand ziet. Verder is elk detail in te vullen, zo kun je bijvoorbeeld het type afspraak (lunch, vergadering, verjaardag etc.) maar ook de ‘gevoeligheid’ (privé, persoonlijk, vertrouwelijk) van de afspraak bepalen. Voor een uitgebreide toelichting van de andere tabs verwijzen we naar de HTC Touch HD review.

Een tik op Start boven in het scherm of de hardwareknop geeft je toegang tot het nieuwe start menu waar je zelf je favoriete programma’s kan toevoegen aan een lijst. Ook is hier een snelkoppeling naar een volledige lijst met programma’s aanwezig op de HTC Touch Pro2.

Nog een verandering komt de gebruiker tegen wanneer er op de icoontjes boven in het beeldscherm wordt getikt. Dit is het zogenaamde Notificatie gedeelte waar dingen als gemiste afspraken, nieuwe SMS berichten enzovoorts worden weergegeven in één scherm. Wij vonden dit buitengewoon handig.

Kortom, het TouchFLO gedeelte is zo geoptimaliseerd dat de ergernissen van Windows Mobile met de HTC Touch Pro2 zo goed als verleden tijd zijn. De belangrijkste instellingen zijn allemaal via TouchFLO benaderbaar, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.

Telefoonboek

Het telefoonboek was altijd al één van de sterkste punten van Windows Mobile toestellen en dat is het nu ook weer. De synchronisatie en contact mogelijkheden zijn ongekend. Contactpersonen toevoegen kent geen limiet en ook de gegevens die je een contact kan toekennen zijn zoals we gewend zijn, limietloos.

Opmerkelijk is dat het telefoonboek visueel is verbeterd. Het telefoonboek ziet er grafisch ook nog eens goed uit. Bij het scrollen door het telefoonboek is er voor ieder contact ruimte voor een kleine foto, ook is het lettertype veranderd. De letters in de balk aan de rechterkant zorgen ervoor dat een contact razendsnel gevonden kan worden.

Verder heeft HTC een nieuwe technologie in de HTC Touch Pro2 verwerkt, dat bellen een stuk beter zou moeten maken. Deze zogenaamde Straight Talk technologie zorgt ervoor dat wanneer de gebruiker iemand belt, het geluid op de achtergrond gereduceerd wordt en de beller beter is te verstaan. Dit is dus erg handig in luidruchtige omgevingen.

Messaging

Berichten maken, versturen en beantwoorden is met de HTC Touch Pro2 een zeer prettige ervaring. Het toestel ondersteunt SMS, MMS en email. Het QWERTY toetsenbord zorgt ervoor dat berichten in een wip zijn getypt. Mocht je toch geen berichten willen typen met de hardware is er ook altijd nog de mogelijkheid om berichten met een virtueel toetsenbord te typen. Dit kan zowel in landscape als in portrait mode. En ook dit werkt beter dan voorheen en het is opmerkelijk hoe weinig fouten je maakt, het touchscreen is dus zeer secuur. Toch kan het wat ons betreft niet tippen aan het hardwarematige toetsenbord.

Het instellen van je email brengt ook geen problemen met zich mee. Het is een kwestie van username en wachtwoord invoeren en de telefoon doet de rest. Windows Mobile toestellen komen tegenwoordig standaard met Windows Live Messenger, en wanneer je een hotmail account hebt is bij het instellen van je email ook meteen je Windows Live Messenger ingesteld.

Connectivity

De HTC Touch Pro2 beschikt over HSDPA voor snel internet over het mobiele netwerk, Bluetooth en WiFi. Foto’s of muziek bestanden uitwisselen via Bluetooth is geen probleem, via de Communicatiemanager kan Bluetooth aangezet worden en kan het vernieuwde Bluetooth menu benadert worden. Dit menu is opgezet in een drietal tabs. De eerste tab is de instellngen tab. Hier kan je bijvoorbeeld de naam van het toestel aanpassen of inschakelen dat andere toestellen niet kunnen zien dat de Bluetooth van de HTC Touch Pro2 aan is. De tweede tab is een tab voor de gekoppelde apparaten. Hier zijn de gekoppelde apparaten te zien, en of er een verbinding is met die apparaten is. De derde en laatste tab is een menu om bestanden te verzenden. Foto's kunnen vanaf hier naar de printer worden verzonden, mits de printer dit ondersteund. Ook kun je vanaf hier visitekaartjes en andere bestanden verzenden.

Ook verbinding leggen met een draadloos netwerk is geen probleem. Sleutels hoeven maar een keer ingevoerd te worden en wanneer het netwerk in de buurt is maakt het toestel zelf een verbinding als dit al een keer eerder is gedaan. Het is dan alleen nodig om via de Communicatiemanager Wi-Fi aan te zetten, de rest doet de HTC Touch Pro2 vanzelf.

Browsen over het internet doe je met Opera 9.5, Internet Explorer Mobile is ook op het toestel geïnstalleerd maar wij zien niet in waarom je dit zou gebruiken. De Opera browser nog weer verder geüpdate en dit maakt hem nog vingervriendelijker dan hij al was. Pagina’s worden snel geladen en scrollen, verticaal en horizontaal, zorgt voor geen enkele hapering. Ook het in- en uitzoomen is ontzettend snel, overigens kan hier de zoombalk ook voor worden gebruikt, maar twee keer tikken op het scherm is toch wat preciezer. Door de accelerometer worden, wanneer je de telefoon op zijn kant , websites in landscape mode geladen. Vaak passen deze websites volledig op het scherm en zijn ze dankzij het WVGA beeldscherm ook nog te lezen. Zo is het heel makkelijk om een deel van te website te selecteren en hier in te zoomen om het te lezen.

Camera

De HTC Touch Pro2 heeft 3.2 megapixel autofocus camera met een maximale resolutie van 2048 x 1536 pixels. Een flitser en hardwarematige camera-knop ontbreken en vooral de hardwarematige camera-knop is een gemis. Nu kan een foto maken alleen via een knop op het scherm. Onder deze knop moet je tikken om toegang te krijgen tot het menu, hier vind je instellingen voor de witbalans, helderheid, schakelen tussen de secundaire en primaire camera, ISO instellingen en timer. Verder zijn er nog instellingen voor de kwaliteit, kan er een tijdsstempel bij een foto gezet worden, sluitergeluid en effecten kunnen ook worden aangepast. Ook is de camera zo in te stellen dat hij in panoramastand, met thema’s , speciaal voor contacten en MMS foto’s maakt. Als laatste is er een knop om het album te openen, waar je de geschoten foto's en filmpjes kan bekijken.

De kwaliteit van de foto’s is zoals we gewend zijn van HTC, slecht. Het detail wat wordt weergegeven is nog gemiddeld, maar de kleuren zijn niet realistisch en de foto’s zijn over het algemeen onscherp. Om nog maar niet te spreken over foto’s bij weinig daglicht of in het donker.

Ook de videocamera is ver onder de maat. Het toestel neemt op met 15 fps in VGA resolutie. Wat tegenwoordig toch wel erg weinig is. Er zijn instellingen voor de witbalans, de resolutie, de helderheid en effecten. De opgenomen filmpjes zijn eigenlijk niet het bekijken waard, de mate van detail is slecht, de kleuren worden niet waarheidsgetrouw vastgelegd en ook is het filmpje vaak onscherp. Op het gebied van camera en video stelt het toestel dus weer teleur.

Aanwezige programma's

Hier volgt een opsomming van de programma’s op de HTC Touch Pro2: ActiveSync, Adobe Reader LE, Album, Audio Booster, BubbleBreaker, Calculator, Calendar, Camera, Communicatie Manager, Contacten, Excel Mobile, File Explorer, Getting Started, Google Maps, Help, Internet Explorer Mobile, Internet Sharing, JBlend, JETCET Presenter 5, Mail Setup, Messaging, Messenger, Notes, OneNote Mobile, Opera Browser, Phone, Pictures & Videos, PowerPoint Mobile, QuickGPS, RSS Hub, Remote Desktop Mobile, SIM Manager, Search, Solitaire, Streaming Media, Tasks, Teeter, Windows Live, Windows Media Player, Word Mobile, Worldcard Mobile, YouTube.

Games

Er zitten ook nog twee spelletjes op de HTC Touch Pro2. Het eeuwenoude BubbleBreaker en ook Teeter is weer geïnstalleerd. Teeter is het spelletje waarbij je een bal door een doolhof moet leiden.

Extra's

Een extra als GPS ontbreekt ook niet op de HTC Touch Pro2. Standaard komt de HTC Touch Pro2 met de software van Google. Google Maps is om verschillende redenen niet ideaal. Maar dankzij het grote scherm kan de telefoon wel goed als navigatiesysteem dienen, mits er andere software wordt aangeschaft.

Conclusie

Met het prachtige beeldscherm, de verbeterde Touch FLO interface en het QWERTY toetsenbord is de HTC Touch Pro2 een prima en fijne telefoon. Navigeren door het menu met het weer iets verder geoptimaliseerde TouchFLO interface van HTC gaat vloeiend en bovendien reageert de telefoon snel. De batterij gaat misschien niet al te lang mee, maar met een 3.6 inch WVGA touchscreen is het geen schande dat de batterij geen weken meegaat. Bovendien zitten er veel functies (zoals WiFi en HSDPA) op de telefoon, die óók veel van een batterij vragen.

Toch is het grootste minpunt van de telefoon de vormgeving. Het toestel is lomp en zwaar, wat er voor zorgt dat je hem constant in je zak voelt. Ook is het vervelend dat de batterijcover losschiet bij het uit je broekzak halen van de telefoon. De HTC Touch Pro2 is vooral een toestel dat het moet hebben van zijn functionaliteit. Is vormgeving een belangrijk aspect voor jou telefoon dan is de Touch Pro2 niets voor jou. Wil je een functionele telefoon die werkt? Dan is de HTC Touch Pro2 misschien wat voor jou. Want het is meer dan een simpele opvolger van de HTC Touch Pro.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC Pro2 review