HTC Touch HD review

HTC heeft weer een nieuw toestel in de touchscreen reeks die met de HTC Touch Diamond zijn weg naar het grote publiek vond: de HTC Touch HD. Sinds de uitgelekte foto’s hier op NieuweMobiel.NL zijn de verwachtingen hooggespannen.

Zouden we hier te maken hebben met een iPhone Killer?

Die hoge verwachting zijn natuurlijk helemaal niet gek aangezien de Touch HD beschikt over een 3.8 inch WVGA touchscreen, 5 megapixel camera, GPS, mobiel internet via het snelle 3G netwerk en nog veel meer. Hierdoor is de HTC Touch HD een echte multimedia telefoon, maar dankzij het Windows Mobile besturingssysteem is het naast een gadget ook een apparaat wat uit de voeten kan als zakelijke telefoon.

Door de hierboven genoemde eigenschappen is de vergelijking met de iPhone 3G snel gemaakt. Andere concurrenten van de telefoon zijn de Samsung Omnia en de Sony Ericsson Xperia X1. Kan de Touch HD het succes van de Diamond evenaren of zelfs verbeteren? Wij hebben de Touch HD uitvoerig getest en in deze review staan onze bevindingen.

Plus- en minpunten HTC Touch HD

  • Design
  • Kwaliteit beeldscherm
  • Internet functionaliteit
  • Traagheid menu
  • Kwaliteit camera

Wat zit er bij het toestel?

Sinds Apple met de iPhone op de markt is gekomen is iedere smartphone fabrikant wakker geschud. Het gaat niet langer meer alleen om functionaliteit maar ook om design. En dit begint al bij de verpakking. De Touch HD komt in een zeer fraai maar simpel vormgegeven doos, wat een beetje doet denken aan de manier waarop Apple haar producten verpakt. Naast de HTC Touch HD zitten er de volgende accessoires in de doos. Een 1350 mAh Li-Ion batterij, een headset, USB kabel, een USB lader, die de USB kabel gebruikt om op te laden. Verder zit er nog een ‘pouch’ bij, dit is een tasje voor de telefoon die ook als doekje kan gebruikt worden voor het schoonmaken van het scherm. Een extra stylus, een sceenprotector, 2 installatiecd’s, een verkorte handleiding en een 8 GB MicroSD geheugenkaart maakt het lijstje af.

De Touch HD komt dus met alle accessoires die je voor een telefoon kan wensen. Ook met de kwaliteit is niets mis, de accessoires zien er stijlvol uit en voelen stevig aan. Als de headset niet bevalt, kan er door de aanwezigheid van het 3.5mm audio jack overigens ook nog een headset naar keuze worden ingeplugd.

Uiterlijk

Het design van de Touch HD is prachtig. Wat op zich al een hele prestatie is aangezien volledig op touch gebaseerde toestellen niet veel ruimte overlaten voor creativiteit. Hierbij komt dat door de overvloed aan toestellen met touchscreens de mogelijkheid bestaat dat toestellen op elkaar gaan lijken. Bij de Touch HD is dit zeker niet het geval, de telefoon heeft een eigen identiteit en naast het schitterende design ligt het toestel ook nog eens zeer prettig in de hand. Ook dit is bijzonder want met een afmeting van 115 x 63 x 12 mm is de telefoon niet aan de grote kant. De behuizing bestaat voor het grootste gedeelte uit glanzend plastic. De hoeken van de telefoon zijn rondgemaakt en schuin afgewerkt, samen met de glanzende behuizing zorgt dit voor een zeer stijlvolle 'look'.

De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het enorme beeldscherm. Verder zitten er onder het scherm nog een opneem-, ‘home’-, ‘terug’- en ophangtoets. Dit zijn overigens aanraakgevoelige toetsen, dus die voel je niet. Boven het scherm zit de secundaire camera voor beeldbellen. Opvallend is hoe gevoelig het scherm voor vingerafdrukken is, binnen een korte tijd zit het volledig onder de vingerafdrukken. Uiteindelijk is dit probleem nog te overzien, het belangrijkste is dat het scherm krasbestendig is. Hier wordt helaas door HTC geen informatie over gegeven. Maar in de periode dat wij de telefoon hebben getest is het scherm krasbestendig gebleken, dus we geven de telefoon het voordeel van de twijfel.

De achterkant bestaat uit een rubberachtige batterijklep, die immuun is voor vingerafdrukken. Verder bevindt zich hier de 5 megapixel camera. De SIM-kaart bevindt zich naast de batterij en is dus altijd zichtbaar. Om de SIM-kaart te plaatsen moet echter wel de batterij verwijderd worden. Aan de rechterkant van de SIM-kaart zit het slot voor de MicroSD geheugenkaart en knopje voor de ‘zachte’ reset. Voor het plaatsen of verwijderen van de MicroSD kaart is het niet nodig om de batterij te verwijderen, dit komt het gebruiksgemak ten goede.

De zijkanten zijn niet bijzonder, maar passen wel goed in het totale plaatje van de telefoon. De rechterkant is zonder toetsen, hier zit alleen de stylus verwerkt. Ook de linkerkant bevat weinig toetsen, er is alleen plaats gemaakt voor de volumetoets. De bovenkant bestaat uit de aan/uit knop en de 3.5mm audio jack. De onderkant bestaat uit een mini USB ingang, waarmee het toestel wordt opgeladen en aangesloten kan worden met een PC.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Touch HD is goed maar niet uitzonderlijk. En eigenlijk zijn we dat wel gewend van HTC. De fabrikant belooft 390 uur standbytijd en ruim 5 uur beltijd. Dit is erg overdreven, want de telefoon haalt dit nooit. Bij normaal gebruik (bellen, sms-en en af en toe je mail checken) houdt de telefoon het ongeveer 4 dagen vol. Wanneer we de functies en de mogelijkheden van de telefoon meer benutten is de batterij na ongeveer anderhalve dag leeg. Maar met een scherm als dat van de Touch HD is dit helemaal geen slechte prestatie. Verder valt Windows Mobile nog aan te passen zodat de batterij het langer volhoudt.

Belkwaliteit

De belkwaliteit was nooit een probleem met de HTC Touch HD. Het ontvangst was normaal en ook het volume van de telefoon is hoog genoeg om in luidruchtige omgevingen degene aan de andere kant van de lijn te horen. Ook wij kwamen helder door bij de andere partij.

Tijdens het bellen opent een apart menu. Hier worden een aantal opties weergegeven, die zeer gemakkelijk met de duim kunnen worden ingetoetst. De opties zijn hold, add call, note, mute, speaker, contacts. Vooral voor de zakelijke gebruiker is dit relevant. Ook met de functionaliteit tijdens het bellen is dus niks mis.

Beeldscherm

De Touch HD heeft een 3.8 inch TFT scherm met een resolutie van 800 x 480 pixels (WVGA) en geeft 65.536 kleuren (16 bits) weer en is, zoals de naam al impliceert, aanraak gevoelig. De beeldkwaliteit is zeer goed, kleuren worden zeer mooi en scherp weergegeven. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker prima een film in de trein of iets dergelijks kan kijken. Helaas is het scherm buiten in direct zonlicht niet van dezelfde kwaliteit als binnen. In direct zonlicht is het beeldscherm lastig af te lezen en ook de kleuren zijn wat minder scherp. Automatisch roteren is ook mogelijk door de ingebouwde accelerometer, maar helaas kan dit niet in elk programma. Het scherm roteert alleen bij foto’s, video’s en in de browser.

De aanraak gevoeligheid van het beeldscherm is zeer goed in orde. De lichtste aanraking is genoeg en door de grootte van het scherm is het heel erg gemakkelijk navigeren met een duim of vinger. Dit komt ook door de verschillende gebaren (gestures) die mogelijk zijn, zo kun je naast tikken ook vegen en slepen over het scherm. Hierdoor is de stylus die in de telefoon zit verwerkt eigenlijk nooit echt nodig. Dit is een grote vooruitgang, want vaak is de aanraak gevoeligheid en nauwkeurigheid van het beeldscherm een probleem bij toestellen met Windows Mobile.

Menu

Er zijn verschillende manieren om in het menu of eigenlijk menu’s te komen. Zo is er het start menu, die je kan openen door linksboven in het scherm te tikken. Hier kan de gebruiker kiezen om bijvoorbeeld in de contacten, berichten, programma’s of instellingen te komen. Horizontaal worden de vijf meest recent geopende programma’s weergegeven. Maar dit is niet de handigste manier om te navigeren door de menu’s.

Sinds de introductie van de HTC Touch Diamond heeft HTC een eigen manier ontwikkeld om snel te kunnen navigeren door de menu’s, het zogenaamde TouchFLO 3D. Onderin het scherm van de Touch HD bevindt zich precies dezelfde balk met snelkoppelingen naar programma’s die we kennen van bijvoorbeeld de HTC Touch Pro. De TouchFLO 3D interface is prettig om mee te werken. Maar het blijft toch Windows Mobile met een ander uiterlijk. Ook hier blijft het menu regelmatig hangen en reageert de telefoon traag bij het openen van een programma. Soms was het zelfs zo erg dat wij ons afvroegen of we wel goed hadden getikt. Dit is af en toe nog wel eens frustrerend.

Achtereenvolgens zijn er de volgende tabs onderin het scherm te vinden. Als eerste is er het startscherm, hier is de een grote klok te zien. Ook zijn er snelkoppelingen naar het logboek en de kalender. Door op de klok te tikken kan de gebruiker een alarm instellen.

De tweede tab is de tab Mensen, hier kunnen favoriete contacten worden geplaatst met een foto. Rechts in het scherm is een lijst met kleine pictogrammen waardoor je snel door de verschillende contacten kan scrollen.

De tab Berichten laat je laatste sms’jes en/of mms’jes zien. De vierde tab is de Mail tab. Deze laat, vanzelfsprekend, je e-mails zien. De gebruiker kan instellen dat om de zoveel tijd gecheckt wordt of er nieuwe mails zijn binnen gekomen.

Vervolgens is er de Internet tab. Door te tikken op de wereldbol wordt de Opera 9.5 browser geopend. Ook zit hier een snelkoppeling naar de voorgeïnstalleerde YouTube videoapplicatie. Dit is een erg mooie applicatie en het werkt zeer soepel. Verder worden in deze tab ook je ‘bookmarks’ weergegeven en kan de gebruiker die door op een ‘bookmark’ te tikken openen in de browser.

De zesde tab is de Aandelen tab, hier kan elke gewenst beursgenoteerd bedrijf worden gevolgd. Deze tab is nieuw en was dus niet aanwezig op bijvoorbeeld de Touch Pro. Maar erg origineel (Apple iPhone?) is die niet. Verder is er nog een Foto en Video tab. Hier is een snelkoppeling om de camera te openen en kan je natuurlijk de foto’s en video’s bekijken. De Muziek tab laat de muziek met album covers zien en kan door de verschillende gebaren worden gescrold. Ook is er nog een Weer tab.

Als laatste is er de Instellingen tab, deze geeft de gebruiker toegang tot de meest gebruikelijke instellingen. Zo kan hier bijvoorbeeld het volume en ringtone profiel aangepast worden. Ook is hier een snelkoppeling naar het communicatiecentrum waar gemakkelijk zaken als Wi-Fi, Bluetooth etc. aan en uit kan worden gezet.

Wanneer de gebruiker boven in het scherm op de kleine iconen tikt, opent het zogenaamde systeem status scherm. Hier kunnen zaken zoals de trilstand, verbindingen en batterijinstellingen snel worden gekozen.

Telefoonboek

De mogelijkheden voor het telefoonboek kennen geen beperking. Dit is ook niet raar, want het beheren van contacten wordt altijd als een sterk punt van Windows Mobile beschouwd. Een aantal velden die je voor contacten kunt invullen zijn: naam, foto, e-mail adres, bedrijf, afdeling, functie titel, thuisadres, werkadres, drie instant messenger velden en er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Het zoeken in je contactlijst kan op verschillende manieren en werkt zeer prettig. Aan de rechterkant van het scherm is een kolom met hierin het alfabet. Over deze kolom kan de gebruiker slepen over de letters om te zoeken, of door op een letter te tikken. Bovenin het scherm is een vak waar de gebruiker de contactpersoon die wordt gezocht kan intypen. Ook ondersteunt de Touch HD het zoeken naar contacten door middel van een veeg over het scherm. Hoe harder de veeg, hoe verder er wordt gescrold.

Bij het bekijken een van de contacten worden alleen de velden die zijn ingevuld laten zien. Naast deze informatie wordt ook nog de duur van het laatste telefoongesprek met die persoon laten zien.

Messaging

Wanneer je het berichten menu kiest heeft de gebruiker de mogelijkheid om een SMS, MMS of e-mail te schrijven. Sms’jes met eenzelfde contactpersoon worden als een gesprek weergegeven. Dit is handig, maar het verwijderen van sms’jes kan alleen per gesprek. Een berichtje in dit gesprek verwijderen is niet mogelijk. Opvallend was dat wij regelmatig de melding ‘Het sms-bericht kan niet worden verzonden’ kregen wanneer we een berichtje wilden sturen. De reden hiervan is ons niet duidelijk, maar dat het aan de telefoon ligt is zeker. Aangezien we tijdens het versturen voldoende bereik hadden en dit bij andere telefoons tot nog toe niet is voorgekomen.

Het invoeren van tekst kan op verschillende manieren. Zo is er de optie om dit met een volledig QWERTY toetsenbord te doen, een QW-ER-TY toetsenbord en het gewone keypad. Helaas is er tijdens het versturen van sms’jes of e-mail geen mogelijkheid om de telefoon op zijn zij te houden en er zo voor te zorgen dat scherm draait zodat het toetsenbord horizontaal verschijnt.

De telefoon is standaard uitgerust met Windows Live MSN Messenger en na het invoeren van je e-mail/msn account kan je naast altijd en overal MSN’en ook Hotmail/Live mail bekijken. In het berichten menu komt dan een extra map waar de gebruiker nieuwe en oude mail kan lezen. Verder is het Windows Live Messenger zoals op de PC. Foto’s of Documenten verzenden of ontvangen is geen probleem.

Connectivity

De Touch HD kan op alle mogelijke manier verbindingen en bestandsoverdrachten tot stand brengen. De telefoon is uitgerust met Bluetooth 2.0, USB, WiFi, 3G voor snel internet via het mobiele netwerk. Een WiFi verbinding is met enkele handelingen gemaakt en het toestel onthoudt ook de instellingen dus het wachtwoord hoeft maar een keer gebruikt te worden.

Een handige functie van de Touch HD is dat de telefoon heel gemakkelijk als modem is in te stellen. Wanneer de telefoon verbinding maakt met een PC of laptop komt in het scherm een optie om het toestel als modem te gebruiken. Als je deze optie kiest kan je dus met je laptop internetten via het mobiele netwerk.

De standaard browser is de Opera Mobile 9.5 browser die onder andere ook geïnstalleerd is op de Samsung Omnia. Deze internet browser is zeer fijn in gebruik en geoptimaliseerd voor telefoons met touchscreen. Pagina’s worden moeiteloos weergegeven, ‘tabbed browsing’ is mogelijk en zoomen gaat uitermate soepel. Ook hier komt het schitterende beeldscherm zeer goed tot zijn recht. Door de hoge resolutie is zelfs zonder in te zoomen de tekst op een website al te lezen. Kortom, internetten met de Touch HD is een genot.

Camera

5 megapixel camera’s zijn tegenwoordig meer regelmaat dan uitzondering. Toch is de Touch HD de eerste telefoon van HTC die uitgerust is met een 5 megapixel camera. De camera heeft autofocus en een maximum resolutie van 2592 x 1944 pixels. Foto’s worden in landscape modus geschoten en er zit geen flits op het toestel. Hierdoor is ‘s nachts foto’s maken uitgesloten. Ook mist de telefoon een camera-knop, bij het maken van een foto moet op het scherm worden getikt. Wij hadden liever een camera-knop gezien, maar dit werkt ook goed.

De kwaliteit van de foto’s in voldoende belichte omgevingen is goed. Was bij de Touch Pro een foto vaak bewogen, bij de Touch HD komt dit bijna niet voor. Ook de detailweergave is prima en er is weinig ruis op de foto’s. Met de kleurenweergave is ook weinig mis. Helaas zijn de prestaties van de telefoon bij minder goed belichte omgeving onder de maat. De scherpte is slecht en kleuren worden slecht weergegeven. Ook het menu is niet erg indrukwekkend, alleen de witbalans, resolutie, helderheid en een aantal effecten kunnen worden aan- of toegepast.

De videocamera neemt op in een resolutie van 352 x 288 pixels met 30 fps. De kwaliteit van de filmpjes is onder het gemiddelde. Naast de instellingen die er voor de fotocamera zijn kan er ook nog zonder geluid opgenomen worden.

Aanwezige programma's

Dit is gezien het Windows Mobile platform een aardige lijst geworden: Activesync, Adobe Reader, Fotoalbum, Audio Booster, Bluetooth Explorer, Calculator, Comm Manager, File Explorer, FM radio, Getting Started, Internet Sharing, Java, Jetcet Print 5, Messenger, MP3 Trimmer, Notes, Opera Browser, Pictures and Videos, Quickgps, Rss Hub, Search, Sim Manager, Streaming Media, Tasks, Voice Recorder, Voice Speed Dial, Windows Live, Windows Media Player, Worldcard Mobile, Youtube en Winzip zijn te vinden in het programma’s menu.

Als je echter verder zoekt kom je her en der nog de volgende programma’s tegen: Office Mobile met daarin Excel, Onenote, Powerpoint en Word. Verder; Kalender, Help, Favoriete Contactpersonen, Internet Explorer, Muziekspeler en Het Weer.

Games

Standaard komt de telefoon met een drietal spelletjes. Zoals op elke Windows Mobile telefoon zijn dit Bubble Breaker en Patience. Het derde spel is Teeter. Dit is een zeer leuk spelletje, die goed gebruik maakt van de accelerometer. Door de telefoon te kantelen moet je een balletje door een doolhof leiden.

Extra's

Ook een extra als GPS ontbreekt niet bij de HTC Touch HD. Helaas biedt HTC naast Google Maps geen extra software wat met de GPS ontvanger je kan helpen bij het navigeren.

En dat is erg jammer, want met vooraf geïnstalleerde navigatiesoftware kan de Touch HD dankzij het grote scherm gemakkelijk als navigator dienen. Wil je optimaal gebruik van de GPS ontvanger maken zul je dus software moeten aanschaffen.

Conclusie

De specificaties van de HTC Touch HD liegen er niet om. Een 3.8 inch WVGA touchscreen, 5 megapixel camera, 3G ondersteuning, GPS en autorotate. Neem hierbij dan ook nog het schitterende design plus de stijlvolle verpakking en je zou denken dat het toestel een regelrechte topper is. Maar toch heeft de Touch HD ons niet kunnen overtuigen. Simpel gesteld heeft dit als reden dat het een Touch Pro of Diamond in een ander jasje is met precies dezelfde gebreken en tekortkomingen. TouchFLO 3D is een grote vooruitgang, maar het blijft Windows Mobile. Dus dit betekent dat de telefoon regelmatig haperde en het openen van programma’s en menu’s zeer traag is. Ook bleef de telefoon soms hangen. Waarom weten we niet, maar frustrerend is het wel. Dit is ook de hoofdreden waarom de HTC Touch HD geen iPhone killer is. Over het algemeen zijn iPhone gebruikers zeer positief over hoe de telefoon in gebruik is. Toestellen met Windows Mobile als besturingssystemen kunnen hier alleen maar over dromen.

Maar ondanks het middelmatige besturingssysteem zijn we wel positief over de Touch HD. Want het touchscreen werkt zeer goed, het vegen en slepen werkt prima. En zorgt ervoor dat voor de bediening van de telefoon de stylus niet nodig is. Wat een welkome afwisseling is op de rest van de op Windows Mobile gebaseerde telefoons met touchscreen. Ook is de kwaliteit van de camera redelijk en internetten via het mobiele netwerk zorgt ook niet voor problemen. Toch denken we dat HTC meer uit de Touch HD had kunnen halen. Graag hadden we gezien dat HTC de gebreken van de Touch Pro of Diamond had verbeterd. Dit hebben ze nagelaten. Hardwarematig is het allemaal uitstekend. Nu is het tijd voor de software!


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze HTC HD review