HTC One X review
De HTC One X is het nieuwe vlaggenschip van het Taiwanese merk, dat van groot belang voor de toekomst van HTC zal zijn. Het merk was één van de eersten die profiteerde van de opkomst van Android, met toestellen als de HTC Desire.
In de afgelopen jaren is het echter vooral Samsung dat hoge ogen gooit met toestellen die zijn gebaseerd op het mobiele besturingssysteem van Google. De Samsung Galaxy S II werd tientallen miljoenen keren verkocht, cijfers waaraan de toestellen die HTC in 2011 op de markt bracht niet kunnen tippen.
In 2012 heeft HTC een kleine voorsprong op Samsung: het bedrijf wist in februari wél een nieuw topmodel te presenteren op het MWC in Barcelona, terwijl Samsung pas op 3 mei met de Galaxy S3 komt. De komende maanden zullen laten zien of HTC deze voorsprong kan verzilveren. Door tegenvallende verkoopcijfers staat het bedrijf onder druk; om winst te blijven maken is succes voor de quadcore One X een vereiste.
Bij de presentatie van het toestel praatte HTC-topman Peter Chou bijna een half uur over de camera van de telefoon. Die zou exceptioneel goed moeten zijn. In deze review testen wij of dit Android 4.0 Ice Cream Sandwich de hooggespannen verwachtingen waar kan maken.
Plus- en minpunten HTC One X
- Helder scherm
- Knap design
- Razendsnel
- Reboot-bug
- Ontbreken cameraknop
Wat zit er bij het toestel?
Wij kregen de One X van HTC in een maagdelijk wit reviewersdoosje. Als je het toestel in de winkel koopt, zul je ongetwijfeld een mooier exemplaar krijgen. Hoe dan ook, het gaat niet om de verpakking, maar om de inhoud: HTC levert een standaard hoofdtelefoon bij, en niet, zoals bij andere toestellen die zijn voorzien van het Beats Audio-logo, een Beats-headset.
Daarnaast vind je een lader en een USB-kabel in de verpakking. Ook levert HTC een speciaal pinnetje mee, waarmee je de kleine lade van de microsim open kunt maken, een systeem dat je waarschijnlijk welk kent van de iPhone van Apple. Daarnaast bevat de doos natuurlijk het allerbelangrijkste: het toestel zelf.
Uiterlijk
Wij kregen van HTC de witte versie van de One X. Naast Polar White is deze telefoon ook in Glamour Grey te krijgen. De voorkant van de witte versie is grotendeels zwart, doordat de knoppen onder het scherm, en de schermrand, net als alle andere uitvoeringen, een zwarte kleur hebben.
De achterkant van de telefoon is wel helemaal wit. HTC heeft voor een simpel design gekozen: weinig poespas op dit toestel, maar wel een geraffineerd ontwerp. Onder het scherm vind je de drie knoppen die standaard zijn voor Android 4.0: terug, home en de app-switcher.
Aan de achterzijde valt op dat de camera module iets uitsteekt. De vijf metalen aansluitingen zijn bedoeld voor aansluitingen op een dock. Wie de nieuwe smartphone van de zijkant bekijkt, ziet dat deze telefoon een behuizing heeft die een lichte kromming heeft. Dat doet een beetje denken aan de Nexus-serie van Samsung. Aan de rechter zijkant vind je de volumeknop, aan de linkerkant een micro-USB-aansluiting.
Uithoudingsvermogen
Aanvankelijk had HTC problemen met het uithoudingsvermogen van deze telefoon. Een software-bug was daarvan de oorzaak. Heb je problemen met de batterijduur, dan is het dus aan te raden de update van HTC binnen te halen. Op ons test-toestel hadden we in ieder geval geen last van dit probleem. Een groot scherm van 4.7 inch zoals dat op de HTC One X, is een energievreter, maar de prestaties van de accu zijn desondanks goed te noemen. HTC levert in de One X een (gemakkelijk) vervangbare batterij van 1800 mAh.
Bij normaal gebruik haal je met de One X bijna twee dagen. Het is daarom aan te raden, om, net als geldt voor andere smartphones, de telefoon elke nacht op te laden. De One X springt er op dit gebied niet uit, maar laat ook geen slechtere resultaten zien dan smartphones van de concurrentie.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de telefoon is in orde. De One X reageert vlot als je een gesprek wilt opnemen, en geeft dan een helder geluid. We testten ook de hands-free functie, die in de praktijk goed uitpakt. Je zou soms bijna vergeten dat we het hier over een mobiele telefoon hebben, maar op die basisfunctie is bij deze HTC weinig aan te merken, zoals je zou verwachten van een toestel dat in dit segment op de markt geplaatst wordt.
Een gesprek begin je door - hoe kan het ook anders - de toets met de hoorn in te drukken. Je kunt dan meteen beginnen met het intikken van een nummer, of uit je adresboek een contact kiezen dat je zou willen bellen.
Beeldscherm
Het Beeldscherm van de HTC One X is een verhaal apart. Het 4.7 inch scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels geeft een haarscherp beeld. De schrijver van deze review ging met de One X bij vrienden en familie langs (zo'n splinternieuw vlaggenschip moet je immers even showen), een groot aantal van hen maakte meteen een opmerking over het display. Het beeld is zo strak, dat het lijkt alsof je naar een sticker met een demo kijkt. Dat is niet zo, dit is écht het scherm. Chapeau voor HTC.
Menu
De HTC One X draait op de laatste versie van Android, versie 4.0 Ice Cream Sandwich. Het zal je niet verbazen dat HTC daar een eigen skin overheen geïnstalleerd heeft, HTC Sense, die inmiddels ook toe is aan de vierde versie. Aan de basisopzet van Android is weinig veranderd: je hebt een homescreen, met in dit geval 7 panelen, die je naar eigen inzicht in kunt delen, en je hebt een menu met all je apps.
Binnen dat standaardkader is er in Android 4.0 en HTC Sense 4.0 het nodige gewijzigd. HTC voegt de mogelijkheid toe om uit verschillende skins te kiezen, waardoor ook het uiterlijk van de balk die onderaan in beeld staat aangepast kan worden. Sense 4.0 bestaat daarnaast uit een aantal extra widgets, die je naar eigen inzicht aan de beschikbare homescreens toe kunt voegen. Er zijn widgets voor onder meer de agenda en je contacten.
Het menu met apps is door HTC flink aangepast. Het Taiwanese bedrijf heeft driedeling in het overzicht met apps gemaakt: het eerste scherm geeft alle apps weer, waar je horizontaal doorheen kunt scrollen. Het tweede scherm laat de meest gebruikte apps zien. Vooral handig als je heel veel verschillende applicaties geïnstalleerd hebt. Dit helpt je door de bomen het bos te zien. Op het laatste scherm vind je de apps die je zelf uit de Google Play Store gehaald hebt.
HTC heeft het notificatiegebied van Android licht aangepast. Meest opvallende is dat deze doorzichtig is als je op het homescreen bent, maar doorzichtig wordt zodra je een menu of een app opent. Het testtoestel dat wij leenden van HTC liep geregeld vast. Ongeveer twee keer per dag rebootte de smartphone uit zichzelf. Mogelijk is dit probleem te verhelpen met nieuwe firmware, die al wel uitgerold is, maar op onze One X niet geïnstalleerd kon worden.
Telefoonboek
Het telefoonboek van de HTC One X is geïntegreerd met de telefoon kiezer. Open je deze via het hoorntje op het homescreen, dan kom je in het tabblad telefoon terecht, via de contacten-app kom je bij de contacten tab. Je hebt hier een eenvoudige lijst, waar je snel door heen kunt bladeren, op zoek naar de persoon die je wilt bellen. Hou je niet zo van scrollen door een lange lijst, dan kun je de lijst ook doorzoeken door te typen.
Messaging
HTC brengt een complete berichten app met het toestel mee. SMS'sen en MMS'sen gaat zoals je dat gewend bent, en berichten worden weergegeven in conversatie-weergave. Handige extra feature is de mogelijkheid om je SMS'jes te backuppen, bijvoorbeeld via e-mail. Maar goed, wie smst er tegenwoordig nog? Net als op alle andere toestellen met Android kun je op de One X via de Google Play Store WhatApp downloaden.
De One X is uiteraard ook voorzien van een mail-app, waar je e-mail van bijna elke provider kunt ontvangen. Ook is er de Gmail-app, die niet iets vlotter werkt, en pushmail ondersteunt, zodat je meteen een melding krijgt als er een nieuw bericht binnen is gekomen. De One X is uitgerust met een notificatielampje, zodat je ook als je telefoon uit is meteen kunt zien of er een nieuw mailtje is.
Connectivity
De HTC One X is voorzien van alle connectiviteitsopties die je van een moderne smartphone mag verwachten. Het toestel heeft Wifi N, en kan ook als Hotspot gebruikt worden. Via het verbeterde databeheer van Android 4.0 kun je goed in de gaten houden hoe het met je dataverbruik staat. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor Bluetooth, al lukt het ons niet om een bestand van een computer naar de smartphone over te brengen.
Camera
De camera is, als we HTC mogen geloven, het unique selling point van dit toestel. De 8 megapixels zijn niet uniek in de markt. Sterker nog, onlangs kwamen zelfs een camera-telefoon van Nokia op de markt met een resolutie van 41 megapixels. Megapixels zeggen niet alles. Het toestel van HTC maakt mooie en scherpe foto's. De gemaakte afbeeldingen zien er kleurecht en helder uit.
Er zijn meer telefoons die een mooie afbeelding kunnen schieten. Daarmee onderscheidt HTC zich niet echt. Bovendien missen we voor een toestel dat als camera-telefoon op de markt gezet wordt een aparte cameraknop, om snel foto's te schieten. Wat wel onderscheidend is, is de uitgebreide foto-app. Die biedt een aantal aardig extra mogelijkheden.
Je kunt de standaard-instellingen wijzigen, zoals de helderheid en het aantal megapixels, maar daar houdt het voor HTC niet op. Het Taiwanese merk heeft de app voor de camera uitgebreid met een Instagram-achtige functie, waarbij je kunt kiezen voor verschillende bewerkingen, al tijdens het schieten van de foto.
De HTC One X kan in Full HD video's opnemen. Terwijl je een video opneemt, hou je een camera-knop in beeld. Daardoor kun je ook tijdens het opnemen van een filmpje een foto maken. HTC beloofde tijdens de presentatie van dit toestel dat de One X foto's kan maken met een zeer korte interval, wat in de praktijk aardig blijkt te kloppen. Je kunt met deze smartphone zeer snel doorschieten naar de volgende foto.
Aanwezige programma's
HTC levert de One X met de volgende apps: 7 digital, Aandelen, Aanpassen, Agenda, Auto, Berichten, Calculator, Camera, Contacten, Downloads, Dropbox, Facebook, Film Editor, FlashPlayer, FM Radio, FriendStream, Galerij, Gmail, Google+, HTC Hub, Instellen, Instellingen, Internet, Klok, Laat zien, Latitude, Locations, Mail, Maps, Messenger, Muziek, Navigatie, Nieuws en Weer, Notities, Overdragen, PDF Viewer, Plaatsen, Play Store, Polaris Office, SIM toolkit, Spiegel, Spraakopname, Taakbeheer, Taken, Talk, Teeter, Telefoon, TuneIn Radio, Watch, Weer, WiFi hotspot, Zaklamp en Zoeken.
De door HTC gemaakte apps springen het meest in het oog. Op HTC Hub vind je apps die door HTC worden aangedragen, met Watch kun je films huren, en op je mobiele telefoon bekijken. Daarnaast heeft HTC een deal met Dropbox. Als je de One X koopt krijg je voor twee jaar lang 25 GB opslagruimte, zodat je alle gegeven op je mobiel makkelijk en snel met je PC of tablet kunt delen.
Games
HTC levert het toestel met de klassieker Teeter. Voor meer games kun je terecht in de Google Play Store, die bomvol games zit. Door de snelle processor kun je ook grafische complexe spelletje zeer goed op dit toestel spelen.
Extra's
De HTC One X is feitelijk uitgerust met twee verschillende navigatie apps. Google Maps Navigatie is gratis, en maakt gebruik van je dataverbinding om kaarten binnen te halen. De Locations app van HTC heeft daarnaast ook de mogelijkheid om off-line navigatie te kopen. Je kunt een abonnement nemen, of voor 30 euro de kaart voor ‘altijd' hebben. Voordeel is dat je dan geen extra kosten hoeft te maken voor dataverkeer.
Conclusie
Pluspunten
Helder scherm
Knap design
Razendsnel
Minpunten
Reboot-bug
Ontbreken cameraknop
De HTC One X is een complete telefoon, waarmee het merk de weg omhoog heeft teruggevonden. Vooral het scherm is een positieve uitschieter in het totaal pakket van deze telefoon HTC Sense is een mooi uitbreiding voor Android, en de quadcore-processor van NVidia zorgt dat de telefoon razendsnel z'n werk doet. Het spontane rebooten van de telefoon is hinderlijk. De grote woorden van HTC over de camera zijn wellicht wat overdreven, maar de camera-app zit zeer goed in elkaar, en levert scherpe foto's en video's.
Met een adviesprijs van 650 euro is de HTC One X wat aan de dure kant. Gelukkig is de telefoon in veel winkels behoorlijk onder de adviesprijs te krijgen, en is de HTC One X ook gratis te krijgen in combinatie met een abonnement.