E-ten Glofiish M600 review


In Europa is het relatief onbekende E-ten (spreek uit: ie-ten) een kleine speler, die zich vooral op de achtergrond bezig hield met het produceren van Windows Mobile Pocket PC Phones.

Na een stille periode is het merk weer volop actief op de markt en heeft het na de E-ten M500 een nieuw model gelanceerd: De E-ten M600. Dit compacte toestel haakt net als de voorganger in op de trend van compacte Pocket PC Phones, en heeft ten opzichte van het vorige model standaard het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem, een erg chique look en Wireless LAN connectiviteit.

Waar E-ten vorig jaar op de Cebit van 2005 de revolutionaire M500 uitbracht, gaat het bedrijf volop de strijd aan met moloch HTC door de komst van weer een nieuw model. De E-ten M600 is een erg compacte Pocket PC Phone die zowel de strijd aangaat met de HTC Magician als de HTC Wizard. Beide devices van HTC zijn erg populair als Qtek S100, MDA Compact en Qtek 9100, MDA Vario. De M600 mixt de goede eigenschappen van beide modellen in een chique, zwart toestel dat voorzien is van Wireless LAN, Bluetooth, full-size SD-slot, een 1.3 megapixel camera, helder 2.8" QVGA TFT scherm en een stylus van groot formaat. Hier houdt het niet bij op. E-ten mag dan wel een erg kleine fabrikant zijn ten opzichte van HTC, de service van het bedrijf is absoluut niet klein te noemen. Zo wordt sinds enige tijd een gratis Windows Mobile 5.0 update verstrekt voor het oudere model (M500), iets wat bij HTC nog niet is voorgekomen. Naast de service van E-ten is de prijs van hun producten ook prima in orde. De E-ten M600 maakt dus een kans om populair te worden. Het bericht dat de E-ten M600 erg goed verkoopt bij de distributeurs is dan ook erg positief te noemen.

Net als bij HTC is het bij E-ten duidelijk wat de markt echt wil, en zal daarom ook in de komende periode meer compacte Pocket PC Phones op de markt brengen. Naast de nieuwe M600 komt er nog een nieuw model aan, de G500, die zich specialiseert op navigatiegebruik door de ingebouwde GPS module. Men kan natuurlijk ook met dit model bellen (in tegenstelling tot de Qtek G100) maar het is een feit is dat kleine Pocket PC Phones enorm aan terrein winnen. Inmiddels is dit aandeel ook veel groter dan de markt voor Pocket PC Phones van 'traditioneel' formaat, zoals de Qtek 9000 (MDA Pro) en i-mate PDA2k. Het is gebleken dat deze toestellen van nogal fors formaat ongeschikt en daarom ook weinig populair zijn voor gebruik als mobiele telefoon. Voor deze taak leent de E-ten M600 zich juist veel beter, en zo ook de MDA Compact en Qtek S100 die hierdoor groot zijn geworden.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 4 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Batterij (1440 mAh)
- Draagtas/beschermcase voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleiding in PDF-formaat
- Engelstalige snelstart handleiding
- USB datakabel
- Cradle
- Bureaulader
- Stereo headset

Zoals vermeld is de hoeveelheid accessoires geleverd bij de M600 niet opzienbarend, maar zijn ze per stuk wel van goede kwaliteit. Het stereo headset is voorzien van volumeregeling en leent zich prima voor het luisteren naar muziek of het bekijken van films op het device. De lederen carry case is een prima oplossing voor diegenen die het toestel aan die riem bij zich willen dragen. Een screenprotector zou een welkome extra geweest zijn voor het kwetsbare touchscreen, deze wordt helaas niet in het standaard pakket meegeleverd.

Bij het toestel worden twee Engelstalige handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding, en het de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan. Alleen de snelstarthandleiding wordt gedrukt meegeleverd, de gewone 'uitgebreide' handleiding kan met raadplegen op CD-ROM. Dit is wel een minpunt als er even snel iets opgezocht moet worden betreft de functionaliteit van het toestel.

Wat zit er bij het toestel?

De E-ten M600 wordt in een vrij kleine doos geleverd die geen bijzonder uitgebreid accessoirepakket bevat. Wel wordt er een erg mooie cradle geleverd, maar ontbreken er extra's als een extra batterij, screenprotector en geheugenkaart.

Hoewel beide handleidingen Engelstalig zijn is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goed verzorgd document, dat zeker de moeite eens waard is om door te bladeren, mocht men specifieke problemen tegenkomen met de E-ten M600. De nummering (pagina-indeling) van het bestand laat helaas te wensen over. Dit maakt het zoeken wat lastiger, maar voor de rest is er weinig aan te merken op de handleidingen. Er lachwekkend is overigens ook een kort verhaaltje over de toekomstige gebruiker van het toestel in combinatie met verschillende 'situaties'.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel