E-ten Glofiish G500 review


In Europa is het relatief onbekende E-ten (spreek uit: ie-ten) een kleine speler, die zich vooral op de achtergrond bezig hield met het produceren van Windows Mobile PocketPC Phones.

Na een stille periode is het merk weer volop actief op de markt en heeft het na de E-ten M600 een nieuw model gelanceerd: De E-ten G500. Dit toestel haakt net als de voorganger in op de trend van compacte PocketPC Phones en heeft standaard het Windows Mobile 5.0 besturingssysteem, een erg speelse look en een ingebouwde GPS ontvanger.

Waar E-ten vorig jaar op de Cebit van 2005 de revolutionaire M500 uitbracht en eind afgelopen jaar de M600, gaat het bedrijf volop de strijd aan met moloch HTC en Mio door de komst van weer een nieuw model. De E-ten G500 is een erg compacte PocketPC Phone die de strijd aangaat met de Mio A701. De G500 mixt een groot aantal eigenschappen in een speels, blauw/zwart toestel dat voorzien is van een GPS ontvanger, Bluetooth, MiniSD-slot, een 1.3 megapixel camera, helder 2.8” QVGA TFT scherm en een stylus van groot formaat.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

Het belangrijkste onderdeel in de G500 is natuurlijk de GPS ontvanger. Door de gehele review zal duidelijk worden dat het toestel daarvoor bedoeld is. Helaas wordt het toestel niet standaard met een navigatieprogramma meegeleverd. Men kan wel pakket krijgen via één van onze partners op de site, maar zelf kan ook een ander navigatiesysteem worden geïnstalleerd. Alleen de software is nog maar nodig, want het toestel bevat een groot aantal navigatieaccessoires in de doos.

- Toestel
- Batterij (1440 mAh)
- Draagtas/beschermcase voor aan de riem
- CD-ROM met Microsoft ActiveSync, Outlook en handleiding in PDF-formaat
- Engelstalige snelstart handleiding
- USB datakabel
- Bureaulader
- Stereo headset
- Autolaadsnoer
- Autohouder
- Zuignap voor bevestiging tegen het raam

Zoals vermeld is de hoeveelheid accessoires geleverd bij de G500 niet opzienbarend, maar zijn ze per stuk wel van goede kwaliteit. Het stereo headset is voorzien van volumeregeling en leent zich prima voor het luisteren naar muziek of het bekijken van films op het device. De lederen carry case is een prima oplossing voor diegenen die het toestel aan die riem bij zich willen dragen. Een screenprotector zou een welkome extra geweest zijn voor het kwetsbare touchscreen, deze wordt helaas niet in het standaard pakket meegeleverd.

Bij het toestel worden twee Engelstalige handleidingen aangetroffen. De ene is de gewone standaardhandleiding, en het de andere bijgeleverde handleiding van het toestel gaat kort in op de basisfuncties van het toestel, zodat men snel ermee aan de slag kan. Alleen de snelstarthandleiding wordt gedrukt meegeleverd, de gewone ‘uitgebreide’ handleiding kan met raadplegen op CD-ROM. Dit is wel een minpunt als er even snel iets opgezocht moet worden betreft de functionaliteit van het toestel.

Wat zit er bij het toestel?

De E-ten G500 wordt geleverd in een flinke doos met een redelijk aantal accessoires. Hieronder ook een aantal punten, die speciaal bedoeld zijn voor in de auto en tijdens het navigeren:

Hoewel beide handleidingen Engelstalig zijn is de verzorgdheid, uitgebreidheid al de algemene duidelijkheid er niet minder op. In principe al de punten van het uitgebreide toestel wel beschreven. Wederom een erg goed verzorgd document, dat zeker de moeite eens waard is om door te bladeren, mocht men specifieke problemen tegenkomen met de E-ten G500. De nummering (pagina-indeling) van het bestand laat helaas te wensen over. Dit maakt het zoeken wat lastiger, maar voor de rest is er weinig aan te merken op de handleidingen. Er lachwekkend is overigens ook een kort verhaaltje over de toekomstige gebruiker van het toestel in combinatie met verschillende ‘situaties’.

De accessoires voor de auto zullen besproken worden in het onderdeel Extra op pagina vier van deze review.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel