Cat S41 review

De bulldozer onder de smartphones?


Cat S41 review

Cat of Caterpillar kennen we vooral van de grote graafmachines en bulldozers. Daarnaast brengt het bedrijf ook smartphones uit die onder dezelfde omstandigheden moeten kunnen functioneren als de bouwmachines.

De nieuwste en meest krachtige telefoon van Cat is de S41. Dit is enerzijds een Android telefoon en anderzijds een bakbeest met de nodige extra val- en stootbescherming. Bij dit soort robuuste toestellen worden er vaak concessies gedaan voor wat betreft de specificaties. Op het eerste gezicht lijkt dat mee te vallen bij de S41. Zo is hij voorzien van een octa-core 2.3GHz processor, 3GB RAM en 32GB opslag, 13 megapixel camera en 5 inch FullHD-beeldscherm.

Inhoud van de doos
Oplader (model 3M52)
Micro USB-kabel
Micro USB naar female A-kabel
Screenprotector

Waterdichtheid is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering bij smartphones maar voor een toestel dat net zo goed tegen een val bestand is als de S41 is de keuze beperkt. Aangezien de Galaxy S Active-lijn van Samsung niet leverbaar is in Nederland kom je dan uit bij de Samsung Galaxy Xcover 4. Die andere voor de hand liggende fabrikant, RugGear, laat het de laatste jaren afweten met nieuwe modellen.

7 / 10

Plus- en minpunten Cat S41

  • Water- en valbestendig
  • Lange accuduur
  • Beeldscherm
  • Lomp formaat
  • Kleurinstelling beeldscherm
  • Camera is benedenmaats

Ontwerp

Er is geen ontkomen aan; alles aan de S41 ademt robuustheid en tegen een stootje kunnen. Rondom heeft het toestel een stevige en grof geribbelde rubberen bumper en ook de achterkant is er vrijwel geheel in gehuld. Tussen het rubber van de achterkant en zijkanten zit een schuine, harde plastic rand. De achterkant is helemaal vlak en het glas voor de camera ligt een klein beetje verzonken.

Cat S41 voorkant

De hoeken van het toestel zijn schuin afgekant om de valbestendigheid nog verder te vergroten. Toch wordt deze maar tot 1,8 meter gegarandeerd. Al is dit wel iets hoger dan de hoogte waarop een gemiddelde Nederlander zijn toestel vastheeft wanneer hij of zij staat. Dat zou dus voor de meeste valpartijen afdoende moeten zijn.

Dat screen-to-body ratio geen prioriteit was voor deze telefoon moge duidelijk zijn. Er is dan ook flink wat ruimte te zien rondom het scherm. De voorkant is geheel bedekt met krasbestendig Gorilla Glass 5 en het wordt ook nog eens ingeklemd door een flinke opstaande plastic rand die voor wat extra bescherming moet zorgen. Rechts boven het scherm is een notificatielampje weggewerkt.

Cat S41 achterkant

De fysieke knoppen onder het scherm zijn van hard plastic en vergen behoorlijk veel kracht om ze in te drukken. Bovendien kraken ze ook enigszins. Dat is wellicht een verwaarloosbaar detail maar je zult je er maar aan gaan ergeren. De knoppen volgen gelukkig de standaard oriëntatie en functionering van Android.

Afgezien van de luidspreker aan de onderkant heeft het toestel geen openingen. De headset- en microUSB-aansluiting zijn respectievelijk boven en onder op het toestel te vinden. Voor beide zit een dik rubberen klepje. Dat verbaast ons want veel andere fabrikanten zijn in staat om waterdichte toestellen te produceren met dezelfde IP-68 certificering zonder dergelijke drastische maatregelen.

Cat S41 sim slot

Links zit een groot klepje met daarachter plek voor twee nanoSIM-kaarten én een microSD-kaartje. Eronder is een oranje knop zichtbaar en die is gelukkig niet voor een eigen virtuele assistent *kuch* Bixby *kuch*. Deze knop kan door de gebruiker ingesteld worden voor snelkoppelingen. De fysieke power- en volumeknoppen vinden we rechts op het toestel. De powerknop zit niet echt op een makkelijk bereikbare plek. Gelukkig kun je het scherm ook activeren door de homeknop twee keer snel in te drukken. Echter, om het scherm uit te schakelen zal je toch de powerknop moeten gebruiken.

De S41 is groot en dik, ruim een centimeter om precies te zijn en dat zie je tegenwoordig vrijwel niet meer bij smartphones. Desondanks past het toestel nog redelijk goed in een broekzak. Door al het rubber geeft de S41 veel grip maar het toestel is zo dik en lomp dat hij niet echt makkelijk met één hand te hanteren is. Bovendien is hij door de forse batterij ook nog eens vrij zwaar.

Prestaties

De dikte van de S41 komt mede door de omvang van de batterij. Die heeft namelijk een capaciteit van 5000 mAh en daar kunnen niet veel andere telefoons aan tippen. Om de door Cat opgegeven standby-tijd van 44 dagen te halen zal je het toestel vrijwel niet moeten gebruiken maar desalniettemin mag je wel een flink uithoudingsvermogen verwachten met normaal of zwaar gebruik. Met een scherm aan-tijd van ruim 10 uur kwamen wij tot een gebruikstijd van drie dagen. De S41 wordt geleverd met een snellader waarmee het 2 tot 2,5 uur duurt om het toestel volledig op te laden terwijl hij aanstaat maar nauwelijks wordt gebruikt.

In het accudeel van de instellingen staat bovenaan een optie voor prestatie en energiebesparing. Deze is standaard ingesteld op de gebalanceerde modus maar met zo'n grote accu als in de S41 kun je dit wat ons betreft gerust op de prestatiemodus zetten. Tevens is er een functie voor zogenaamde stand-by intelligente energiebesparing. Het is onduidelijk wat dit precies inhoudt maar het lijkt geen kwaad te kunnen om hem in te schakelen. Tenslotte is er nog de standaard accubesparingsfunctie van Android. Deze is vooral handig om automatisch in te laten schakelen om het laatste restje acculading nog zo lang mogelijk te kunnen benutten.

Vanwege zijn zeer forse accu kan de S41 gebruikt worden om andere apparaten op te laden. Daartoe worden een speciaal kabeltje en een app meegeleverd. Bij het aansluiten van dit kabeltje opent de app en moet gekozen worden voor standaard of snel laden. In het laatste geval zal de S41 worden uitgeschakeld. Vervolgens moet een resterend accupercentage voor de S41 worden gekozen waarop het opladen wordt beëindigd.

Ondanks de, op papier, behoorlijk redelijke processor- en rekenkracht voelt de S41 geen enkel moment echt vlot aan. Apps openen niet meteen en animaties laten nogal eens op zich wachten.

Scherm

De S41 is uitgerust met een 5.0 inch scherm en door de fysieke knoppen onder het scherm heb je dus ten alle tijden het gehele scherm tot je beschikking voor de interface en weergave van apps. Dat het scherm een resolutie heeft van 1920 × 1080 pixels zorgt ervoor dat alles er ook gedetailleerd uitziet. Het scherm heeft een beetje een gelige toon en kleuren worden bovengemiddeld levendig weergegeven. Contrast, verzadiging, beeldhelderheid, scherpte en kleurtemperatuur kunnen ook handmatig worden ingesteld.

De S41 beschikt hiervoor over MiraVision waarmee de beeldkwaliteit kan worden aangepast. Het menu hiervoor in de instellingen is een beetje merkwaardig vormgegeven maar je kunt kiezen uit standaard, levendig of gebruikersmodus. Verder zijn een optie voor dynamisch contrast bij video en een blauwlichtfilter aanwezig. Deze laatste kan alleen niet automatisch inschakelen op een instelbaar tijdstip.

Er is een handschoenmodus voor het scherm wat in combinatie met de fysieke toetsen de bediening van het toestel toegankelijker moet maken. Natte vingers vormen ook geen belemmering om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Het scherm gaat helaas niet automatisch aan wanneer er nieuwe meldingen binnenkomen. Dat is vreemd want dit is normaal gesproken een standaardfunctie van Android die ook erg goed werkt.

Software

De S41 draait op een grotendeels standaardversie van Android 7.0. Tijdens de testperiode kregen wij twee keer een update binnen maar dit was geen update in Android-versie. De laatste beveiligingspatch was die van augustus.

CAT heeft vier eigen apps aan de S41 toegevoegd. De eerste is App Toolbox en lijkt een eigen app store maar linkt gewoon door naar de Play Store. Catphones opent de support website met een overzicht van de Cat-telefoons. Via registratie kun je je toestel registreren en met Share kan de S41 gebruikt worden om andere apparaten op te laden. Helaas kan alleen registratie verwijderd worden. Daarnaast staan ook AVG Antivirus, FK file commander, OfficeSuite op het toestel. Deze kunnen alle drie door de gebruiker weer verwijderd worden.

Er is een speciale onderwatermodus aanwezig op het toestel. Hier kun je achter komen door de eerder genoemde snelkoppelingstoets in te stellen of het snelle instellingenmenu te bekijken. In beide gevallen kun je de modus inschakelen maar dan heb je nog geen flauw idee wat het inhoudt of wat je er mee kunt. Het enige dat er gebeurt is dat de camera inschakelt en het touchscreen wordt geblokkeerd. Na een korte zoektocht in de Engelstalige ondersteuningswebsite van Cat blijkt dat je eerst in de camera voor foto of video moet kiezen en vervolgens met de volumeknoppen opnamen kunt maken. Er wordt in de FAQ overigens ook nog gerept van de “waterproof depth switch” maar wat dat precies moet zijn is ons een raadsel.

De oranje knop aan de zijkant van het toestel kan ingesteld worden onder het nogal krom vertaalde kopje “programmeerbare sleutel” in de instellingen. Je hebt de keuze uit het gebruiken voor Push to Talk of twee verschillende snelkoppelingen door middel van kort en lang indrukken. Hem instellen voor de onderwatermodus lukt niet want dit wordt direct weer ongedaan zodra je het touchscreen weer activeert.

Hardware

Cat zegt zelf dat de waterdichtheid van de S41 nog verder gaat dan de IP68 certificering. Zo kan het toestel tot een uur lang twee meter onder water gehouden worden. Daar bovenop voldoet hij ook aan de eisen voor MIL-STD-810. Dit is een keurmerk van het Amerikaanse leger en garandeert dat het toestel bestand is tegen zoutwatermist, zand, stof, vuil, schokken, vibraties en extreme temperaturen. Wij hebben deze specificaties niet tot in den treure getest maar waren wel wat onvoorzichtiger dan gebruikelijk met het toestel en er was inderdaad geen deukje of krasje te bespeuren. Om dit waar te kunnen maken moeten de klepjes natuurlijk goed op hun plek zitten. Het toestel geeft weliswaar een waarschuwing wanneer een klepje niet goed dicht zit maar dit gebeurt erg wisselvallig en de waarschuwing is zo kort in beeld dat hij nauwelijks is te lezen. In de gauwigheid konden wij wel zien dat hij heel gebrekkig uit het Engels is vertaald.

Cat S41 hardware

Het water- en stofdicht maken van de oorluidspreker lijkt ten koste gegaan te zijn van de geluidskwaliteit. Tijdens een telefoongesprek klinkt het geluid nogal gedempt. Dat is niet echt handig in een luidruchtige omgeving zoals een bouwplaats. De gewone luidspreker kan wel flink hard. De motor voor de trilfunctie is redelijk krachtig maar vooral erg luidruchtig. Zeker wanneer het toestel op een tafel ligt zorgt dit voor een duidelijk hoorbaar geluid, maar ook in een broekzak is hij goed te horen.

Camera

De camera is de enige standaard-app die door Cat is vervangen voor een eigen uitvoering. De interface is stevig onderhanden genomen door Cat. Dat heeft alleen niet geleid tot veel meer functionaliteit dan bij de standaardcamera van Android.

In het zoekervenster kunnen HDR, flitser en fotofilter worden aangezet. De HDR-functie kan niet op een automatische stand gezet worden en kan niet gebruikt worden in combinatie met de flitser. In de instellingen kunnen scène, zelfontspanner, fotogrootte, witbalans, ISO, antiflikkering en beeldeigenschappen ingesteld worden. Voor het nemen van een foto zijn de opnamestanden picture-in-picture, auto en panorama beschikbaar. Bij picture-in-picture wordt tegelijkertijd met de camera aan de voor- en achterzijde een foto genomen.

De camera start vlot op maar de resultaten ervan zijn nogal teleurstellend voor deze prijs. Vrijwel geen enkele opname levert een perfecte foto op. Je moet erg je best doen om een scherpe foto te nemen en dan nog is de focus vaak niet in orde. Verder zijn ook de detail- en contrastweergave niet goed. Kleuren zien er op het scherm van de S41 erg oververzadigd uit maar op een computerbeeldscherm komen ze beter uit de verf. Een dergelijke camera is in een professionele context praktisch moeilijk bruikbaar, maar beoordeel vooral zelf. Video opnemen kan maximaal in FullHD en daarvan is de kwaliteit verrassend genoeg wel redelijk netjes. Zij het wat schokkerig.

Cat S41 camera voorbeelden
Klik hierboven voor meer foto's geschoten met de Cat S41

Conclusie

Aan de dikte en stevigheid van de S41 raak je op een vreemde manier snel gewend waarna het een geruststellend idee is om een stuk onvoorzichtiger met je telefoon om te kunnen gaan. Daar hoef je helemaal geen bouwvakker voor te zijn. Afgezien van de valbestendigheid en het gebruik als powerbank heeft de Cat S41 niet veel aanvullende functionaliteit. Dus is het belangrijk dat de bruikbaarheid van de standaard telefoonfuncties behouden is gebleven in dit bijzondere omhulsel. Het lompe formaat maakt hem niet echt hanteerbaar met één hand maar dat neem je waarschijnlijk voor lief wanneer je een dergelijk toestel nodig hebt. Helaas lijkt de geluidskwaliteit bij telefoongesprekken wel te lijden onder het waterdicht maken van de luidspreker.

Zijn robuustheid en accuduur maken de S41 mogelijk ook tot een ideale telefoon voor festivals en backpackvakanties. Helaas komt dan wel zijn grootste tekortkoming slecht van pas. De camera presteert namelijk ondermaats. Een camera beschouwen wij tegenwoordig ook als niet onbelangrijke standaardfunctie van een smartphone. De kwaliteit hiervan strookt niet met een prijskaartje als die van de S41. Als Cat dit niet met een software-update grondig kan verbeteren dan vormt dit een serieuze afknapper.


Vermelde toestellen