BlackBerry Curve 8520 review

· 6 reacties

De BlackBerry Curve 8900 heeft er een klein broertje bij en hij luistert naar de naam BlackBerry Curve 8520. Qua nummering leveren we dus wat in, of dit ook het geval is wat betreft specificaties zullen we in deze review bekijken.

In ieder geval is de kenmerkende trackball ingeruild voor een touchpad.

BlackBerry-telefoons zijn nog altijd een beetje aparte gevallen. Ondanks hun weinig veranderende, zakelijke uiterlijk en het feit dat er maar weinig voor geadverteerd wordt winnen ze steeds meer aan populariteit onder een jonger publiek. BlackBerry’s beginnen steeds meer een statussymbool te worden onder jongeren en andere fabrikanten springen daarop in door vergelijkbare toestellen te maken.

Concurreren met telefoons als de Nokia E72 en de Samsung B7330 OmniaPRO is wat hoog gegrepen voor de Curve 8520, in plaats daarvan moeten we een niveau lager kijken naar bijvoorbeeld de Samsung B3210 CorbyTXT en de LG GW300.

Plus- en minpunten BlackBerry Curve 8520

  • Uithoudingsvermogen
  • Belkwaliteit
  • Trackpad
  • Alleen GPRS
  • Browser
  • Camera

Wat zit er bij het toestel?

Omdat het in ons geval om een testmodel gaat wordt deze niet in een normaal consumentenpakket geleverd. Ons toestel werd verder geleverd met een headset, USB-kabel, lader en een 1 GB MicroSD geheugenkaartje. De batterij heeft een capaciteit van 1150 mAh. De inhoud van ons pakket zal normaal gesproken ook vrijwel allemaal aan de consument geleverd worden bij het toestel. Daarnaast mogen we verwachten dat de consument ook een handleiding geleverd krijgt want die komt bij een BlackBerry nog weleens van pas. De headset voelt wat goedkoop aan en zal ook niet bij iedereen even prettig zitten. Gelukkig heeft het toestel een 3.5 mm audio jack aansluiting.

Uiterlijk

Net als zijn grotere broer is de Curve 8520 in veel opzichten een kleinere versie van de Bold en dus onmiskenbaar een BlackBerry. In het geval van de Curve 8520 is de nieuwe Bold 9700 de nóg grote broer. Het toestel is volledig in het zwart uitgevoerd, aan de voorkant en op de batterijcover is dit glanzend plastic. De zijkanten, boven- en onderkant en een gedeelte van de achterkant is gehuld in een rubberachtig laagje. De nieuwe Curve is met 106 gram 4 gram lichter dan de 8900. Het toestel straalt weinig luxe uit maar is wel erg compact en licht lekker in de hand. De Curve 8520 is ook in het blauw en het violet leverbaar.

Onder het beeldscherm zitten gelijkvloers aan het scherm vier functietoetsen en de touchpad/selectietoets. Daaronder zit de bij een BlackBerry horende verzameling van knopjes die het QWERTY-toetsenbord vormen. Aan de linkerkant van het toestel zit de headsetaansluiting, USB-aansluiting en een knop die voicedial activeert. De rechterkant is de locatie voor de volumetoetsen en de cameratoets.

Aan de bovenkant treffen we luidspreker aan maar dat is niet alles. Hier zitten ook drie knoppen om de mediaplayer te bedienen. De achterkant van de Curve 8520 is niet veel bijzonders. Linksboven de batterijcover zit de camera en daar is alles al mee gezegd. Onder de batterijcover kan het geheugenkaartje direct verwisseld worden. Voor de SIM-kaart moet de batterij eruit. Over het algemeen zit het toestel goed in elkaar. Alleen onder de functietoetsen ontsnapt wat licht en de batterijcover zit niet erg goed vast en heeft wat speling zijwaarts.

Uithoudingsvermogen

De capaciteit van de batterij van de Curve 8520 is een stuk kleiner dan van zijn voorganger en dat is ook licht te merken in het uithoudingsvermogen. Met normaal gebruik variërend van bellen en sms’en tot het benutten van de internetmogelijkheden houd hij het maximaal vier dagen vol. Wij hadden de schermhelderheid voortdurend op 100 staan met de achtergrondverlichting automatisch dimmen aan. Om de batterij te sparen kan je instellen dat het toestel automatisch op een bepaald tijdstip in- en uitschakelt.

Belkwaliteit

De geluidskwaliteit van de Curve 8520 tijdens het bellen is ronduit goed. Wij hebben er geen aanmerkingen op. Het geluid kan behoorlijk hard en is te allen tijden helder. Om de geluidskwaliteit nog verder te verbeteren is het zelfs mogelijk om tijdens het bellen de bas of hoge tonen te versterken.

Verder is het mogelijk om tijdens een gesprek de gesprekspartner in de wacht te zetten, een deelnemer toe te voegen, doorverbinden, microfoon dempen, luidspreker inschakelen, een nieuwe oproep starten of voicemail bellen en adresboek, agenda of berichten bekijken.

Het gespreksoverzicht wordt geopend met het groene telefoontje. Vervolgens komt een overzichtelijke lijst in beeld met alle ontvangen en uitgaande oproepen. Per contactpersoon kan nog een iets uitgebreidere geschiedenis bekeken worden.

Beeldscherm

Het scherm van de Curve 8520 is niet heel erg opvallend. Het scherm meet diagonaal 2.62 inch en kan 65.000 kleuren weergeven met een resolutie van 320 x 240 pixels. Daarmee levert de nieuwe Curve wat in ten opzichte van zijn voorganger want die had nog een resolutie van 480 x 360 pixels. Dit neemt niet weg dat de Curve 8520 een mooi en redelijk scherp scherm heeft dat prettig afleest. Het is dan ook niet erg dat alleen de helderheid instelbaar is.

Menu

Wat betreft het menu zijn BlackBerry’s altijd behoorlijk conservatief en veranderingen minimaal. Het menu openen gaat doormiddel van de toets met het BlackBerry-logo en vervolgens komen drie rijen met pictogrammen in beeld. De bovenste rij van het menu is ook altijd in het startscherm zichtbaar. Door de pictogrammen te rangschikken kan je dus bepalen welke toepassingen snel vanuit het startscherm geopend kunnen worden. Erg spectaculair ziet het er allemaal niet uit en als je wat dieper in het menu komt krijg je alleen nog maar rijtjes tekst te zien. Het is in ieder geval wel overzichtelijk en alles opent vlot.

Het navigeren door het menu gaat niet meer met behulp van een trackball maar met een trackpad. Dit betekent dat er over het kleine vierkantje onder het scherm geveegd moet worden om de cursor te verplaatsen. Onder het motto never change a winning team waren wij aanvankelijk wat sceptisch over deze wijziging door BlackBerry maar de trackpad doet in geen enkel opzicht onder voor de trackball en is nog duurzamer ook. De gevoeligheid van de trackpad kan ingesteld worden op een schaal van 20 tot 100 met stappen van 10.

Telefoonboek

Ook op het vlak van het telefoonboek weinig nieuws onder de zon. Opnieuw een behoorlijk saaie vormgeving. Voor een nieuw contact kunnen bijna 40 velden worden ingevuld. Dit varieert van namen en meerdere telefoonnummers tot adressen en verjaardag. Zelfs voor Google Talk en Windows Live Messenger is ruimte ingeruimd.

Messaging

De messagingmogelijkheden van BlackBerry’s verklaren voor een groot gedeelte hun toenemende populariteit onder jongeren. Natuurlijk is er de mogelijkheid om te sms’en en mms’en. Het opstellen van een SMS-bericht is een rechttoe rechtaan karweitje. De geadresseerde is snel toegevoegd en vervolgens kan het bericht getypt worden. Een bericht typen met de Curve 8520 gaat vrij gemakkelijk al zitten de knopjes wel behoorlijk dicht op elkaar en lijkt het met een beetje grote duimen soms meer geluk dan wijsheid dat de juiste letter in beeld komt. Ook met één hand kan het hele toetsenbord redelijk makkelijk bedient worden. Er is de mogelijkheid om je spelling te controleren en een lange lijst van woorden wordt automatisch verbetert naar de juiste spelling. Met de alt-toets kunnen de secundaire functies van de toetsen benut worden en met de sym-toets kunnen nog meer symbolen ingevoegd worden. Het is niet mogelijk om vanuit een SMS-bericht over te schakelen naar een MMS-bericht. Wil je een MMS opstellen dan moet je hier direct voor kiezen in het menu.

Ook voor e-mail is de Curve 8520 ruim voldoende toegerust. Bij een BlackBerry krijg je de mogelijkheid om een nieuw e-mailadres aan te maken en je kunt de gegevens van bestaande accounts, zoals Windows Live en Gmail, invoeren. Je kunt maximaal tien ondersteunde persoonlijke of zakelijke e-mailadressen toevoegen die elk een eigen inbox op het toestel krijgen. Op internet kun je e-mailaccounts koppelen aan je BlackBerry-adres. Een account instellen is een fluitje van een cent waarna nieuwe berichten worden gepusht naar het toestel. Jammer is dat berichten die op de telefoon zijn gelezen niet als zodanig worden gewijzigd in een webmailaccount. Een bericht verwijderen kan wel tegelijkertijd op het toestel en in het postvak. Bijlagen leveren over het algemeen geen problemen op maar HTML-berichten worden niet helemaal vlekkeloos weergegeven.

Waar een BlackBerry zich onderscheid van de meeste andere mobiele telefoons is de mogelijkheid om ermee te kunnen pingen. Dit is een kruising van SMS en MSN waarbij je via BlackBerry Messenger in realtime berichten, foto’s en voicememo’s naar andere BlackBerry eigenaren kan versturen. Deze berichten worden naar je BlackBerry gepushd en wanneer je een bericht ontvangt laat je BlackBerry dat weten doormiddel van een kenmerkend PING-geluid. Deze techniek bestaat al een tijdje maar is inmiddels als trend over komen waaien uit de VS. Het mooie hiervan is dat dit geen beltegoed kost want het gaat via mobiel internet.

Behalve BlackBerry Messenger zijn ook Windows Live Messenger en Google Talk standaard geïnstalleerd op de Curve 8520.

Connectivity

Bluetooth en WiFi instellen en in- en uitschakelen kan onder het kopje installatie of bij verbindingen beheren waarna het proces voor zich spreekt. Bij Bluetooth kan gekozen worden tussen zoeken en vindbaar maken. Als een apparaat in de lijst staat kan de vertrouwdstatus en codering ingesteld worden. Een bestand verzenden is geen probleem. Als je een bestand wil ontvangen dan moet je dat eerst aangeven in het mediagedeelte van het toestel.

Voor WiFi kan je naar netwerken zoeken, netwerk handmatig toevoegen of de instelling knop gebruiken. Als de modus op automatisch staat wordt een volgende keer automatisch verbinding gemaakt met opgeslagen netwerken.

De browser van de Curve 8520 kan op twee manier geopend worden. Via het WAP-pictogram ga je naar de startpagina van Vodafone en via het gewone browserpictogram kom je in een overzicht met bladwijzers en geschiedenis. Internetten met de Curve 8520 is een beetje teleurstellend. De browser is wat aan de trage kant. Dat komt vooral doordat het toestel alleen mobiel internet via GPRS, ook wel 2G genoemd, ondersteunt. Sites die speciaal geschikt zijn voor mobiele telefoons worden wel redelijk vlot geladen maar zwaardere sites zijn niet aan te raden. Een site wordt zo geladen dat hij volledig in beeld past waarna de gebruiker kan inzoomen om de tekst te lezen. het zoomen en scrollen gaat wat stroef en er is geen mogelijkheid om meerdere vensters te openen. Over een site navigeren met de trackpad is dan wel weer erg prettig.

Camera

De camera is nog altijd een beetje een ondergeschoven kindje bij Blackberry’s. De camera van de Curve 8520 heeft zelfs minder megapixels dan zijn voorganger en hij heeft ook geen flitser meer. De Curve 8520 heeft een 2.0 megapixel camera zonder autofocus en met een erg eenvoudige interface.

In het zoekscherm kan alleen worden gezoomd met het trackpad of de volumetoetsen. Voor meer instellingen moet je naar het kopje opties in het menu. Voor foto’s kunnen de witbalans, afmetingen, kwaliteit, kleureffect, geheugen en opslaglocatie ingesteld worden. Voor video’s zijn de enige instelmogelijkheden kleureffect, video-indeling en opslaglocatie. Zoomen kan alleen voor je met opnemen begint.

Uit deze opties valt al op te maken dat van de camera niet teveel verwacht moet worden en dat blijkt ook. Om te beginnen is een scherpe foto nemen al lastig en daar komt nog bij dat de details onvoldoende zijn en er behoorlijk wat ruis op de foto’s zit. Kleuren worden soms nog redelijk weergegeven maar reken er niet teveel op. Hoewel de Curve 8520 video’s in een iets groter formaat opneemt dan zijn voorganger is het niet echt de moeite waard.

Aanwezige programma's

De op de Curve 8520 aanwezige programma’s die we nog niet behandeld hebben zijn agenda, media, kaarten, klok, application center, help, zoeken, Music, downloaden, installatie, Hyves en verbindingenbeheer. In de map toepassingen staan daarnaast nog memopad, taken, rekenmachine, word, sheet en slideshow to go, spraakrecorder, voicedial, wachtwoordbeheer en opgeslagen berichten.

Het mediagedeelte van de Curve 8520 kan geopend worden met de playknop op de bovenkant van het toestel en ziet er fraai uit. Er is een gedeelte voor muziek, video’s, beltonen, afbeeldingen en spraakmemo’s.

In het application center kunnen een aantal programma’s, zoals Facebook en Yahoo! Messenger, snel geïnstalleerd worden. Om de functionaliteit van je Blackberry nog verder uit te breiden is er de Blackberry App World. Je moet de App World alleen wel eerst nog downloaden via de mobiele startpagina van Blackberry en hij is niet in het Nederlands beschikbaar. Betalen in de App World moet met PayPal. Geïnstalleerde applicaties komen in de map downloaden te staan.

Games

De vijf standaard spellen op de Curve 8520 zijn BrickBreaker, Word Mole, Texas Hold’Em King 2, Sudoku en Klondike. Dit zijn respectievelijk een balkaatsspel, een woordenzoeker, poker, sudoku en patience.

Extra's

Ondanks dat de Curve 8520 niet de beschikking heeft over een GPS-ontvanger staat BlackBerry Maps er wel op geïnstalleerd. De functionaliteit is echter zeer beperkt want ook plaatsbepaling met behulp van A-GPS is niet mogelijk. Blijft over dat je een locatie kan zoeken of een routebeschrijving opstellen

Conclusie

Doordat de Curve 8520 qua specificaties redelijk wat heeft moeten inleveren in vergelijking met zijn voorganger is het nu een echt BlackBerry-instapmodel geworden. Hoewel het nu een behoorlijk eenvoudig toestel is, maakt dit de BlackBerry-ervaring wel toegankelijk voor een groter publiek en wellicht spreekt dit consumenten aan die voorheen niet aan een BlackBerry gedacht zouden hebben.

Toch nemen de makers wel een flink risico want de concurrentie is heftig en er zijn een aantal toestellen op de markt voor een vergelijkbare prijs maar met betere specificaties. Vooral het ontbreken van 3G-internet en de ondermaatse camera kunnen de Curve 8520 gaan opbreken. Dit neemt niet weg dat het een leuk toestel is dat erg goed functioneert.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 8520 review