BlackBerry Bold 9900 review

4 reacties

Al in mei vorig jaar zagen we de eerste tekenen van de Blackberry Bold 9900 maar we moesten nog tot augustus wachten tot hij in Nederland verkrijgbaar was.

Het was de eerste smartphone van RIM met BlackBerry OS 7 en de eerste BlackBerry met een touchscreen in combinatie met het kenmerkende fysieke QWERTY-toetsenbord. Verder heeft het toestel onder andere een 1,2 GHz Snapdragon processor, 5 megapixel camera en een NFC-chip.

BlackBerry gaat mee met de trend om toestellen steeds dunner te maken. Met zijn 10,5 millimeter is de Bold 9900 de dunste BlackBerry die tot nu toe gemaakt werd. Andere toestellen met een touchscreen en fysiek toetsenbord zijn de Nokia E6 en de HTC CHaCha.

Plus- en minpunten BlackBerry Bold 9900

  • Uiterlijk
  • Toetsenbord
  • Browser
  • Camera
  • Geringe keuze apps
  • Update duurde 2 uur

Wat zit er bij het toestel?

Voor de verandering kregen we de te testen BlackBerry dit keer in een volledig uitgeruste consumentenverpakking. Onder het toestel troffen we in het pakketje in drie verschillende doosjes respectievelijk een USB-kabel met een Europese en Amerikaanse verloopstekker voor het stopcontact, een headset, poetsdoekje en beknopte handleiding en een luxe hoesje. Alles ziet er netjes en solide uit. De batterij van de Bold 9900 heeft een capaciteit van 1230 mAh. Dit is een afname ten opzichte van de Bold 9780. De eventuele gevolgen hiervan zullen we verderop in deze review bespreken.

Uiterlijk

Met het design van de Bold 9900 is RIM een nieuwe weg ingeslagen maar heeft het ook duidelijk teruggegrepen naar de karakteristieken van de Bold 9000. Het toestel is kleiner dan zijn oudere broer uit 2008 maar breder 猫n platter dan de Bold 9700. Er is vier millimeter van de dikte van het toestel afgeschraapt. Kenmerkend voor het toestel is de geborstelde metalen rand rondom waar de knoppen en aansluitingen mooi in zijn verwerkt.

Aan de voorkant van het toestel zitten als vanouds tussen het scherm en het toetsenbord de bekende functietoetsen van BlackBerry met in het midden de aanraakgevoelige navigatietoets. Wat ons betreft nemen deze toetsen vrij veel ruimte in gebruik aangezien je ze maar weinig hoeft te gebruiken. Onder het toetsenbord zit nog een behoorlijk brede rand maar dit zorgt er wel voor dat typen wat comfortabeler gaat.

Aan de rechterkant zijn dit de volumetoetsen en toewijsbare functietoets. Links vinden we de headsetaansluiting en de microUSB-aansluiting. De boven- en onderkant van het toestel zijn kaal gebleven op de schermvergrendelknop aan de bovenkant na.

Mooi detail aan de achterkant van het toestel is de batterijcover met een carbon-look. Bovendien zit deze goed strak vast zodat het toestel wel tegen een stootje kan. Boven het batterijklepje zitten de camera en de LED-flitser. Verder zitten er schuin aflopende zijden aan de achterkant zodat het toestel minder massief lijkt. Wat ons betreft is de Bold 9900 een van de mooiste BlackBerry's ooit gemaakt. Hij straalt klasse uit en ligt erg prettig in de hand.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Bold 9900 lijkt niet veel te lijden onder het feit dat de capaciteit van de batterij is verkleind in vergelijking met zijn voorgangers. Met de internetverbinding non-stop open via 3G of WiFi om twee e-mailaccounts, Facebook en Twitter te synchroniseren hield de Bold het eenvoudig drie dagen vol. Met wat intensiever gebruik zou twee dagen dus ook te volbrengen moeten zijn. We hadden de schermhelderheid op 70% staan en de automatische dimfunctie ingeschakeld.

Belkwaliteit

De Bold 9900 laat geen steken vallen op het vlak van de belkwaliteit. De verbinding is goed en het geluid kan zo hard dat de luidspreker bijna begint te kraken dus let daar mee op. Een enkele keer hadden wij last van ruis op de lijn maar dat wijten wij aan de apparatuur aan de andere kant van de verbinding. In het gespreksvenster zijn de functies luidspreker, dempen, in wacht en deelnemer toevoegen direct op het scherm beschikbaar.

Via de optiestoets kan er ook doorverbonden worden en zijn feitelijk alle andere functies van het toestel bereikbaar.

Het gespreksoverzicht is een lijst met alle inkomende, uitgaande en gemiste oproepen. Vanuit dit overzicht kan snel overgeschakeld worden naar het telefoonboek. Via de opties is de status op te vragen van het aantal gebelde minuten.

Beeldscherm

In vergelijking met de vorige versie van de Bold is de 9900 er qua beeldscherm flink op vooruit gegaan. Diagonaal meet het scherm nu 2.8 inch en de resolutie is opgeschroefd naar 640 x 480 pixels.
Bovendien is het een touchscreen en voegt dat dus weer een extra dimensie toe aan de bediening van het toestel. Daarover meer verderop in deze review.

De nieuwe karakteristieken van het scherm zijn een duidelijke verbetering voor de Bold 9900. De extra ruimte komt goed van pas en door de hogere resolutie ziet alles er scherp uit. De helderheid van het beeldscherm kan flink opgeschroefd maar ook op een lagere stand is het nog goed af te lezen.

Menu

Na het uitpakken en opstarten van het toestel werd ons meteen gevraagd of we de firmware wilden updaten. Met de aankondiging van OS 7.1 in ons achterhoofd hadden we daar vanzelfsprekend wel oor naar. Maar na een proces van 2(!) uur moesten we het nog steeds doen met OS 7.0. Dit is de laatste versie van het besturingssysteem van BlackBerry voor we overstappen naar het op QNX gebaseerde OS 10, die overigens waarschijnlijk niet op dit toestel beschikbaar zal zijn.

Het uiterlijk van de interface is niet ingrijpend gewijzigd met de komst van OS 7. Pictogrammen hebben gelukkig wat meer kleur en diepte gekregen en animaties zijn verbeterd. Het valt vooral op dat alles op de Bold 9900 veel vloeiender werkt en apps snel openen. Al zal dat ook te maken hebben met de verbeterde processor.

Op het startscherm heb je vijf panelen tot je beschikking. Deze zijn verdeeld in de categorie毛n alles, favorieten, media, downloads en regelmatig. Het is een aardige verdieping van de interface maar het zal van persoon tot persoon erg verschillen hoeveel je hier gebruik van gaat maken. Gelukkig kan de gebruiker kiezen welke panelen getoond moeten worden.

De sortering in het menu kan door de gebruiker zelf aangepast worden. In principe is de bovenste rij van het menu zichtbaar in het startscherm maar je kan ook kiezen voor de bovenste twee of drie rijen.

De bediening van het toestel met de combinatie van toetsenbord, navigatietoets en touchscreen is even wennen maar mede door het uitstekende touchscreen gaat dit naar verloop van tijd erg prettig. Grote delen van de interface zijn goed met een vingertop te bedienen al is soms de navigatietoets wel noodzakelijk en dat is jammer.

Telefoonboek

In de contactenlijst van BlackBerry-toestellen is al tijden niks veranderd en dat geldt ook voor de Bold 9900. Hier geen integratie met sociale netwerken, geen extra functionaliteit voor contacten. Een erg uitgebreide hoeveelheid aan gegevens die ingevoerd kunnen worden behoort zoals altijd wel tot de mogelijkheden. Er zijn onder andere hokjes beschikbaar voor titel, voornaam, achternaam, bedrijf, functie, e-mail, nummers, BlackBerry PIN, adressen, verjaardag, website en opmerkingen.

Messaging

Wat betreftmessaging capaciteiten liggen de verwachtingen altijd hoog voor een BlackBerry maar de Bold 9900 laat zich niet kennen en presteert uitstekend. Natuurlijk zijn er de SMS en MMS mogelijkheden, waarvoor een aparte app beschikbaar is. Verder hebben we natuurlijk de e-mail en zijn er ook een aantal instant messaging applicaties voorge茂nstalleerd.

Voor het instellen van een e-mailaccount is een kleine wizard beschikbaar waarmee gegevens van Yahoo! Mail, Gmail, AOL, Windows Live en overige accounts eenvoudig toegevoegd kunnen worden. Indien mogelijk worden nieuwe berichten vrijwel direct naar het toestel gepusht en met intervallen wordt de inbox van een account ook online bijgewerkt. Elk e-mailaccount krijgt zijn eigen icoontje in het menu maar berichten worden ook gegroepeerd weergegeven. Hierbij kunnen indien gewenst ook SMS, Twitter en Facebook berichten worden getoond.

Naast BlackBerry Messenger zijn ook Windows Live Messenger en Google Talk standaard beschikbaar op het toestel.

Al deze functionaliteit wordt gecomplementeerd door het beste hardware toetsenbord dat wij ooit gebruikt hebben. Vooral op ergonomisch vlak komt het goed uit de verf. De extra breedte van het toestel wordt maximaal benut en de toetsjes voelen prettig aan. Minpuntje is het feit dat alle cijfers en leestekens via de alt-toets benaderd moeten worden.

Connectivity

Naast de gebruikelijke functionaliteit beschikt de Bold 9900 als 茅茅n van de eersten ook over Near Field Communication oftewel NFC. Vooralsnog is dit een techniek die nog niet breed beschikbaar is en dus nog niet veel toegevoegde waar heeft maar in de toekomst moet het onder andere mogelijk worden om met behulp hiervan af te rekenen in de winkel. Het mobiele netwerk, WiFi, Bluetooth en NFC zijn snel in en uit te schakelen via de statusbalk bovenin het startscherm. Voor verdere functionaliteit kan vanuit hier ook het instellingenmenu geopend worden.

BlackBerry heeft nog wat tijd weten te vinden om haar browser te verbeteren en dat was ook wel nodig. Het moet gezegd dat ze er nu iets heel behoorlijks van gemaakt hebben. De browser laadt pagina's snel en over het algemeen goed. Zoomen en scrollen gaat redelijk soepel al is de automatische tekst herschikking een beetje wisselvallig. Tabbladen zijn met 茅茅n tik op het scherm beschikbaar. Er is geen volledige ondersteuning voor Flash.

Camera

De Bold 9900 is uitgerust met een 5.0 megapixel camera en daar zou hij heden ten dage nog best competitief mee moeten kunnen zijn. Maar als blijkt dat er geen autofocus aanwezig is en interface spartaans dan is de lol er snel vanaf.

Over smaak valt niet te twisten en sommige mensen houden van een eenvoudige interface maar wat ons betreft laat BlackBerry bij de camera wel een flinke steek vallen. Behalve de foto schieten kan namelijk alleen geotaggen, flitser en sc猫nes gewijzigd worden in het zoekvenster. In de opties kunnen digitale zoom, beeldstabilisatie en afbeeldingsgrootte nog ingesteld worden maar daar houd het dan ook wel mee op.

In videomodus heeft de gebruiker zelfs geen snelkoppeling ter beschikking en alleen via de opties kan het lampje aan- of uitgezet worden. Enige sterke punt is eigenlijk het feit dat er in 720p gefilmd kan worden met 30 frames per seconde.

De stille en bewegende beelden die de camera produceert zijn ondanks alles nog heel behoorlijk. Voor foto's geldt dat details en kleuren er netjes uitzien en de contrastweergave is redelijk. Er zit wel snel behoorlijk wat ruis in het beeld. De kwaliteit van videobeelden is bovengemiddeld maar het beeld stottert een beetje.

Aanwezige programma's

Wat betreft standaard aanwezige programma's is de Bold 9900 behoorlijk rijk gesorteerd. Gelukkig staan ze niet allemaal in het hoofdmenu zodat het overzicht nog enigszins bewaard blijft. De applicaties muziek, afbeeldingen, video's, podcasts, kalender, klok, Youtube, Sociale feeds, Facebook, Twitter, BBM Music, configuratie, verbindingen beheren en help zien we als eerste in het menu. Helaas is de Youtube-app alleen een snelkoppeling naar de mobiele website.

In de map toepassingen zijn de volgende apps geplaatst: memopad, taken, rekenmachine, documents to go, bestanden, kompas, slimme labels, beltonen, spraakgestuurd bellen, spraakmemo's, recorder, wachtwoordbeheer en BlackBerry protect.

BlackBerry protect biedt je als veiligheidsopties de mogelijkheid om je toestel te lokaliseren, op afstand te vergrendelen of gegevens te wissen. Daarnaast is het mogelijk om gegevens over te zetten op een nieuwe BlackBerry en automatisch back-ups maken.

Ook de BlackBerry App World heeft een kleine facelift gehad en dat was hard nodig. Toch is het nog steeds niet echt goed verzorgd. Het overzicht en de zoekopties zijn verbeterd maar de toepassing is nog steeds erg traag. Tel daar de beperkte keus aan apps bij op en je hebt 茅茅n van de grootste zwakke plekken van de BlackBerry. Naast de beperkte keus zijn veel apps ook vrij duur. In de app world kan betaald worden via je telefoonrekening, creditcard en Paypal.

Games

In het mapje spelletjes vinden we de oude bekenden Brickbreaker en Word Mole. In de eerste moeten blokjes weggespeeld worden met een balletje en in de tweede moet je op zoek naar woorden in een veld vol letters.

Extra's

Ook aan kaartensoftware is gedacht op de Bold 9900, met de toepasselijke naam BlackBerry kaarten. Helaas reikt de functionaliteit niet veel verder dan positiebepaling en het opstellen van een routebeschrijving naar je bestemming. Nauwelijks een alternatief voor een echt navigatieapparaat dus.

Conclusie

Het toetsenbord en touchscreen maken de Bold 9900 tot 茅茅n van de beste en prettigst te bedienen BlackBerry's ooit. De verouderde interface en beperkte App World doen daar wel wat afbreuk aan maar wie daar mee kan leven heeft aan de Bold 9900 een erg mooi apparaat.

Wij zouden graag zien dat de functietoetsen van de BlackBerry geheel verdwijnen en daarmee nog meer plaats vrijmaken voor het touchscreen. Maar het fantastische fysieke toetsenbord van de Bold 9900 moet absoluut behouden blijven. Zeker als de interface nog beter zou worden toegespitst op aanraakbediening zou dit moeten kunnen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9900 review