BlackBerry Bold 9790 review

· 1 reactie

Sinds begin 2012 is 'ie in Nederland verkrijgbaar: de Blackberry Bold 9790. Dit toestel is de nieuwste in de Bold serie van BlackBerry, en is de natuurlijke opvolger van de BlackBerry 9780.

De grootste verandering ten opzichte van zijn voorganger is het touchscreen. Daarnaast is het toestel wat slanker en sneller geworden. De dikte is van 14 naar 11 mm teruggebracht, terwijl de 624 MHz processor is vervangen door een 1 GHz processor. Het besturingssysteem van de Bold 9790 is BlackBerry OS 7.

De 9790 is niet alleen de opvolger van de 9780, maar kan ook gezien worden als het kleine broertje van de Bold 9900. Hij is zowel fysiek als wat betreft specificaties net iets kleiner en lichter dan de BlackBerry Bold 9900. Vanuit dit perspectief zal de Bold 9790 dan ook beoordeeld worden. Daarnaast zullen we dieper op de specifieke eigenschappen van de Bold 9790 ingaan en parallellen trekken met toestellen van andere merken.

Plus- en minpunten BlackBerry Bold 9790

  • Compact
  • Licht
  • Fysiek toetsenbord
  • Combinatie trackpad en touchscreen
  • Klein scherm
  • Kleine toetsen
  • OS 7 voelt verouderd aan

Wat zit er bij het toestel?

De BlackBerry Bold 9790 wordt geleverd in een compact zwart doosje. Bij het openen van het doosje treffen we als eerst het toestel zelf aan, gevolgd door een USB-lader (zowel voor Britse als Europese stopcontacten), een headset en een aantal gidsjes. Alle accessoires zijn in het zwart gekleurd en zien er strak uit. Al met al is de inhoud van het doosje niet overweldigend, maar geeft het ook geen reden tot klagen.

Uiterlijk

De Bold 9790 is in stijlvol zwart vormgegeven en heeft een chromen rand. Ten opzichte van zijn voorganger, de BlackBerry Bold 9780, is het toestel iets smaller. In plaats van de 14 millimeter is het toestel nu slechts 11 millimeter dik. De totale afmetingen van het toestel zijn 110 x 60 x 11 millimeter. Het gewicht is 122 gram. Het toestel ligt prettig in de hand en is door zijn geringe omvang makkelijk met één hand te bedienen.

De voorkant van de Bold 9790 is op te delen in drie delen. Te beginnen met het 2,45 inch grote scherm. Daaronder zit een rijtje van fysieke toetsen. Van links naar rechts de telefoon-, menu-, terug- en ophangtoets. Te midden van deze vier toetsen zit het voor BlackBerry zo karakteristieke trackpad. Het onderste gedeelte van de voorkant wordt beslagen door een fysiek QWERTY-toetsenbord. Aan de voorkant is ook nog een notificatie-LEDje te vinden.

De achterkant van het toestel wordt voor het grootste gedeelte bedekt door de batterijcover. Onder de batterijcover bevinden zich vanzelfsprekend de batterij, de SIM- en microSD-sleuf. Voor de laatste twee geldt dat de batterij eerst uitgenomen moet worden om ze te verwisselen. Verder is ook de camera aan de achterkant van het toestel geplaatst, met daarnaast een LED-flitser.

Aan de zijkanten van de 9790 zijn ook een aantal knoppen te vinden. Aan de rechterkant bevinden zich de cameratoets en de volumetoetsen. De headsetaansluiting zit aan de linkerkant van het toestel. Aan de boven- en onderkant van de telefoon zijn respectievelijk de vergrendeltoets en de microUSB-aansluiting te vinden.

Uithoudingsvermogen

De BlackBerry Bold 9790 beschikt over een 1230 mAh Li-ion batterij. Dezelfde als in de BlackBerry Bold 9900 dus. Mede omdat het scherm van de 9790 kleiner is dan dat van de 9900 zou eerstgenoemde echter een langer uithoudingsvermogen. Het uithoudingsvermogen van de 9790 viel ons echter tegen. Eens per 24 uur moet het toestel toch echt aan de lader, en dat is vrij vaak voor een toestel met zo'n klein schermpje. Natuurlijk is ook dit slechts een indicatie, want uiteindelijk is het uithoudingsvermogen erg afhankelijk van het gebruik. Veel internetten, muziek luisteren en multitasken zorgen voor veel stroomverbruik.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de Bold 9790 hebben we weinig aan te merken. Wat betreft het volume en de geluidshelderheid voldeed het toestel aan al onze wensen. Tijdens de gesprekken is het mogelijk de luidspreker te activeren, het geluid te dempen of de gesprekspartner in de wacht te zetten. Ook kan er tijdens het bellen door het menu genavigeerd worden. Door op de beltoets te klikken is een gesprekkenoverzicht te vinden.

Om een contactpersoon te bellen kun je een contact opzoeken in het telefoonboek of de naam van het contact inspreken met behulp van voice dialling. Ook hierop valt niets aan te merken en werkt alles naar behoren.

Beeldscherm

De BlackBerry Bold 9790 is uitgerust met een 2,45 inch display, met een resolutie van 480 x 360 pixels. Anders dan bij zijn voorganger (de 9780) betreft het dit keer ook een touchscreen. Daarmee komt de 9790 een stapje dichterbij de 9900. Ondanks de wat lagere resolutie in vergelijking met de 9900 (640 x 480 pixels) is alles scherp weergegeven. We voelen dan ook niet direct de behoefte voor een hogere resolutie, aangezien het scherm ook niet zo enorm groot is.

Het touchscreen werkt op zich uitstekend en voegt echt iets toe aan de Bold 9790. In combinatie met BlackBerry's OS 7.0 hebben we niets te klagen over responstijd. Wel is het scherm in vergelijking met andere smartphones aan de kleine kant. Wanneer de knopjes op het scherm wat kleiner worden, wil je nog wel eens mis drukken. In dat geval gaven wij de voorkeur automatisch aan het trackpad.

Menu

De Blackberry Bold 9790 draait op het OS 7.0 besturingssysteem. Een systeem dat nogal afwijkt van bijvoorbeeld Android of iOS. RIM, de maker van BlackBerry, heeft z'n best gedaan het BlackBerry OS een modern likje verf te geven. Dat lukt ten dele. Het systeem ziet er mooi uit, maar door sommige onhebbelijkheden verraadt BlackBerry OS 7 dat het in de basis behoorlijk verouderd is. Waarom moeten we nadat we door een vinkje een instelling hebben aangezet de instelling óók nog opslaan? Zulke overbodige handelingen kosten tijd, en maken dat het BlackBerry OS wat gedateerd aanvoelt.

Het menu bestaat uit een hoofdscherm en een vijftal applicatiemenu's. De applicatiemenu's zijn van onderin het menu naar boven te ‘slepen'. De applicaties worden, zoals gezegd, opgedeeld in 5 categorieën. Namelijk gedownloade apps, regelmatige gebruikte apps, alle apps, favoriete apps en media-gerelateerde apps. De menu's bestaan uit 6 x 3 grids en gaan tot maximaal twee lagen diep.

Navigeren door de menu's gaat eenvoudig met het touchscreen of de trackpad. Beiden kunnen naast elkaar gebruikt worden. Net als het touchscreen reageert ook de trackpad direct en gemakkelijk.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de BlackBerry 9790 is vrij eenvoudig. Het past wel bij het zakelijke profiel dat BlackBerry zichzelf aanmeet. Ondanks het feit dat er veel gegevens aan een contact kunnen worden gekoppeld, synchroniseert het telefoonboek bijvoorbeeld niet met sociale media.

Gegevens kunnen worden ingevuld per contact zijn: titel, voor- en achternaam, bedrijf, e-mailadres, verschillende telefoonnummers, BlackBerry PIN, aangepaste beltonen/waarschuwingen, adresgegevens, speciale data, categorieën, website, aangepaste velden en opmerkingen. Genoeg mogelijkheden dus.

Messaging

Het ontvangen en versturen van berichten verloopt zonder problemen met deze BlackBerry. Typen gaat eenvoudig met het fysieke QWERTY-toetsenbord. Daarbij moet aangetekend worden dat de toetsjes van het toetsenbord wel erg klein zijn. Zeker als je gewend bent op een touchscreen te typen is dit wel even wennen. Na een tijdje gaat dit echter prima. Bovendien zijn er de opties spellingcontrole en woordvoorspellen om je een handje te helpen.

Een ander punt waar we tegenaan liepen in onze test was het invoeren van symbolen. Dit kan op twee manieren. Met de symbolentoets is het mogelijk een scherm te openen met alle mogelijke symbolen. Daarnaast kun je ook met gebruik van de alt-toets symbolen maken. Bij de meeste symbolen werkt dit prima, maar het wordt vervelend als je voor elke punt of komma die je wilt zetten een toetsencombinatie moet gebruiken.

BlackBerry heeft een eigen applicatie die het ontvangen en versturen van berichten via verschillende media integreert. De applicatie ‘berichten' combineert alle in- en uitgaande berichten van bijvoorbeeld Facebook, Ping en mail in één lijst. Helaas konden wij niet gebruik maken van alle mogelijkheden van deze applicatie, aangezien we geen beschikking hadden over BIS.

Connectivity

De BlackBerry Bold 9790 beschikt over bijna alle draadloze verbindingsmogelijkheden. Namelijk GPS, Bluetooth, WiFi, NFC en 3G. WiFi functioneert naar wens en onthoudt netwerken en wachtwoorden, zodat je niet telkens opnieuw handmatig verbinding hoeft te maken. Helaas konden we de GPS niet aan een test onderwerpen. Ook dit keer omdat we niet over BIS beschikten.

BlackBerry OS 7.0 maakt gebruik van een vernieuwde browser die ons zeer tevreden stemt. Pagina's en tabbladen worden snel geladen. Navigatie werkt vlekkeloos met het touchscreen en de trackpad. Binnen de browser zijn gemakkelijk bladwijzers toe te voegen, of de geschiedenis te bekijken. Bovendien is er de optie om het adres van de pagina met één druk op de knop te kopiëren of te verzenden.

Camera

Net als de BlackBerry Bold 9780 en Bold 9900 beschikt ook de Bold 9790 over een 5 megapixel camera. De maximale resolutie van de camera is 2560 x 1920 pixels. De camerafunctie beschikt over een LED-flitser en opties als geo-tagging, autofocus, verschillende scènemodi en beeldstabilisatie. Autofocus is opvallend, aangezien dit bij de Bold 9900 afwezig is. Een pluspuntje voor de Bold 9790 dus. Bediening van de camera vindt plaats via het touchscreen. Zoomen kan door middel van het trackpad en de twee fysieke toetsen op de zijkant van het toestel.

De foto's die gemaakt kunnen worden met dit toestel zijn niet van een daverende kwaliteit. De autofocusfunctie werkt overigens wel redelijk goed, maar op wat kleinere afstand worden de foto's toch weer wat minder scherp.

De videofunctie van de telefoon valt wat tegen. De maximale resolutie waarmee opgenomen kan worden is 480 x 360 pixels (VGA) en kan dan ook niet concurreren met de HD camera van de BlackBerry Bold 9900, of van andere moderne smartphones. De BlackBerry Bold 9790 beschikt overigens niet over een secundaire camera aan de voorkant.

Video's en foto's zijn gemakkelijk te bereiken in de desbetreffende galerijen. Vanaf daar zijn ze ook eenvoudig te delen via sociale media, e-mail of SMS.

Aanwezige programma's

De programma's in het applicatiemenu zijn achtereenvolgens: berichten, tekstberichten, contactpersonen, browser, media, kalender, telefoon, BlackBerry Messenger, klok, camera, App World, YouTube, Sociale Feeds, Facebook, Instant Messaging (Windows Live Messenger en Google Talk), toepassingen, spelletjes, opties, provider, configuratie, profielen, verbindingen, help, vergrendelen en uitzetten. De menu's media en toepassingen herbergen een aantal aparte programma's. Onder media vallen muziek, foto's, video's, videocamera, podcasts en Music Store. Het menu toepassingen bestaat uit de applicaties WikiTude, memo's, taken, rekenmachine., documents to go, bestanden, kompas, slimme labels, beltonen, spraak gestuurd bellen, spraakmemo's, spraakrecorder, wachtwoordbeheer en BlackBerry Protect.

Games

Twee games zijn standaard geïnstalleerd op de BlackBeery Bold 9790. Namelijk BrickBreaker en WordMole. Bij de eerste is het de bedoeling bakstenen kapot te maken. Door het balletje, met behulp van een batje, tegen de bakstenen te kaatsen kunnen de bakstenen worden vernietigd. Bij het andere spel, Word Mole, is het de bedoeling zo veel mogelijk woorden te vormen met de letters in de tuin. Door genoeg woorden te maken, en dus punten te verdienen, stroom je door naar een hoger level.

Extra's

Net als veel andere smartphones heeft de BlackBerry Bold 9790 ingebouwde navigatiesoftware. Deze geeft vind snel een route, maar geeft daar een vrij simpele weergave van.

Conclusie

De BlackBerry Bold 9790 is een toevoeging in de Bold-reeks van BlackBerry. Waar BlackBerry het sowieso al goed deed bij mensen die een fysiek toetsenbord prefereren, combineert BlackBerry dit met een touchscreen. Het toestel is op die manier op verschillende manieren te bedienen, waardoor bijna iedereen ermee overweg zal kunnen. Bijna, want met te dikke vingers blijft typen een lastige opgave. De BlackBerry Bold 9790 mag dan een compact apparaat zijn, dit is wel een nadeel.

In vergelijking met de rest van de smartphonemarkt, is BlackBerry een outsider. BlackBerry richt zich echt op specifieke voorkeuren, zoals een fysiek QWERTY-toetsenbord. Het stuurt daarmee aan op een zakelijke markt, waarbij communicatie per mail en dergelijken van belang zijn. Het zakelijke karakter valt ook terug te zien in de menu's en besturing. Er is geen ruimte voor grappige gimmicks. Dat is een duidelijke keuze die de potentiële koper van dit toestel zal moeten maken.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9790 review