BlackBerry Bold 9780 review

Enige tijd geleden reviewden wij de BlackBerry Bold 9700. Dit toestel werd zeer positief ontvangen. Het enige minpuntje dat wij konden ontdekken, was het besturingssysteem. OS 5 werd aangemerkt als ‘stoffig’.

Inmiddels is de langverwachte opvolger in de Bold-serie, de 9780, eindelijk uit. Dit toestel draait, net als de Torch 9800, op het nieuwste systeem van RIM. OS 6 moet het nieuwe jasje van de Blackberry zijn, waarmee het toestel weer even vooruit kan.

Als de Bold 9780 de goede eigenschappen uit de Bold-serie en de snelheid van OS 6 in zich kan verenigen, kan dit een zeer kansrijke smartphone zijn. Met een iets hipper en gestroomlijnder besturingssysteem kan RIM eventueel de aantrekkelijkheid vergroten voor klanten, die zakelijkheid willen combineren met stijl. Het bedrijf maakt er geen geheim van met de BlackBerry niet alleen de zakenwereld, maar ook andere consumenten aan te willen spreken. Is de Bold 9780 weer een stap in de goede richting?

Plus- en minpunten BlackBerry Bold 9780

  • Verbeterd besturingssysteem
  • Communicatie-opties
  • Toetsenbord
  • Weinig gestroomlijnde menu’s
  • Trackpad
  • Goede camera

Wat zit er bij het toestel?

Alleen al aan de zeer compleet uitgeruste verpakking zijn de zakelijke ambities van BlackBerry te zien. De doos is strak vormgegeven en bevat zo’n beetje alles wat de klant zich kan wensen. Het toestel zelf ligt keurig ingebed in een kartonnen houder. Naast het MicroSD geheugenkaartje van 2GB en de batterij (1500 mAh), wordt de oplader geleverd met drie verschillende stekkers. Zo is de reislustige BlackBerry-bezitter altijd zeker dat hij niet zonder stroom komt te zitten. Verder vinden we natuurlijk een USB-kabel en een headset in de doos. Een CD-ROM met software en een kleine papieren handleiding zitten er ook bij. Een extraatje is het handige hoesje, waarin de Bold 9780 vervoerd kan worden. Alle accessoires zijn van goede kwaliteit en zien er netjes uit.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Bold 9780 wijkt nauwelijks af van de Bold 9700. De toestellen zijn even groot en bijna identiek vormgegeven. Zoals we van BlackBerry gewend zijn, is het uiterlijk stijlvol en zakelijk, zonder overbodige toevoegingen. Hoewel het toestel geheel uit plastic is vervaardigd, doet het geen moment goedkoop aan. Alle knoppen sluiten goed op elkaar aan, wat bijdraagt aan de hoogwaardige uitstraling. Wij testten de Bold 9780 in de White-uitvoering, een crèmeachtige kleur met een parelmoeren glansje over de toetsen. Er is ook een Black-uitvoering op de markt, maar de witte versie is zeker een leuke afwisseling.

Dit monoblock-toestel is uitgerust met een fysiek QWERTY-toetsenbord, dat zich onder het scherm bevindt. De bovenkant van het toestel wordt bijna helemaal bedekt door het beeldscherm. Daarboven vinden we de luidspreker en het LED-lichtje. Midden onder het scherm bevindt zich het trackpad, met aan weerszijden daarvan de menutoets en de escape-toets. Daarnaast zitten de bel- en ophangtoets. De onderste helft van het toestel bestaat uit het toetsenbord.

De linkerzijkant van het toestel is voorzien van de ingang voor de 3.5 mm audio-jack-adapter, de USB-poort en de toets waarmee het voice-dialling-systeem geactiveerd wordt. Aan de rechterzijkant vinden we de cameratoets en de volumetoets. De bovenzijde bestaat uit één lange toets, waarvan het linkeruiteinde gebruikt kan worden om het toestel te vergrendelen, en het rechteruiteinde het geluid kan dempen. Aan de achterkant vinden we tot slot de 5.0 Mpixel-camera met LED-flits.

De batterijklep wordt bedekt door een opvallend oppervlak met een leerachtige structuur. Dit is een leuk detail, en de witte kleur past goed bij de rest van het toestel. Bovendien zorgt het voor meer grip in de hand. Het geheugenkaartje kan verwijderd worden zonder dat de batterij uit het toestel gehaald moet worden, maar voor de SIM-kaart geldt dit niet. Deze zit achter de batterij.
Al met al maakt de Bold 9780 een goede eerste indruk. Aan uiterlijk vertoon en stijl heeft dit toestel niets ingeboet ten opzichte van zijn voorganger.

Uithoudingsvermogen

RIM belooft bij dit toestel een beltijd van zes uur en een stand-bytijd van ongeveer drie weken. Of hij het inderdaad zo lang volhoudt, kunnen wij niet vertellen, maar in onze optiek is op het uithoudingsvermogen van de Bold 9780 niets aan te merken. Bij normaal bel- en sms-gebruik hield het toestel het drie dagen vol bij een maximale schermhelderheid, waarbij hij ’s nachts uitstond. Dit is een prima resultaat. Om het uithoudingsvermogen nog iets te vergroten, kunnen enkele aanpassingen worden gedaan: de schermhelderheid kan aangepast worden, en je kan instellen na hoeveel tijd de achtergrondverlichting zich uitschakelt.

Belkwaliteit

Het geluid van de BlackBerry Bold 9780 is werkelijk prima. We hebben niets gemerkt van onvolkomenheden en het volume is goed in te stellen, waardoor de gesprekspartner telkens goed te verstaan is. De gebruikersmogelijkheden tijdens het telefoneren zijn uitgebreid. Tijdens het gesprek komen de volgende opties op het scherm in beeld: de luidspreker, de telefoon dempen, de gesprekspartner in de wacht zette en een derde deelnemer aan het gesprek toevoegen.

Daarnaast kan er gewoon door het menu genavigeerd worden, waar nog veel andere opties te vinden zijn, zoals omschakelen, doorverbinden en de contactpersonen bekijken. Het gespreksoverzicht is te vinden via de beltoets. Dit is zeer beperkt: er staat alleen bij hoe laat er gebeld is. Per contactpersoon is er wel een iets uitgebreider overzicht op te vragen, waarbij zowel de inkomende als uitgaande gesprekken te zien zijn. Verder zijn er geen sorteringsmogelijkheden, wat misschien nogal onhandig is voor zakenmensen die graag een duidelijker beeld van hun contacten willen.

Om een contactpersoon te bellen, kun je eerst naar de contactpersonen gaan en hier met behulp van het trackpad de juiste persoon selecteren. Dit is echter een beetje omzichtig en neemt meer tijd in beslag dan de andere functie, waarbij je op het toetsenbord een voorletter intypt. Het beeldscherm laat dan meteen de contacten die met deze letter beginnen, zien. Zo kun je razendsnel de gewenste persoon bellen. De voice-dialling functie werkt naar behoren, als er tenminste duidelijk ingesproken wordt. Het is wel even wennen dat de knop hiervoor aan de zijkant zit.

Beeldscherm

Het TFT-beeldscherm heeft een resolutie van 480 x 360 pixels, bij een schermdiagonaal van 2.44 inch. Er kunnen meer dan 65000 kleuren weergegeven worden. Zoals de ervaren Bold-gebruiker al gemerkt heeft, is er aan het beeldscherm dus niets veranderd ten opzichte van de 9700. Dat was ook overbodig geweest, want het beeldscherm was bij de vorige versie al een groot pluspunt.

De kleuren zijn scherp en helder, en ook buiten is het scherm goed af te lezen. Het scherm is niet erg groot in vergelijking met de meeste anders smartphones, waarbij het scherm vaak het hele toestel bedekt. Toch is het zeker groot genoeg, en het gemak van het QWERTY-toetsenbord compenseert ruimschoots voor het kleinere scherm. Bovendien is er een goed functionerende inzoom-optie, die het lezen van e-mails en andere berichten vergemakkelijkt. Naast de achtergrondverlichting zijn ook lettertype en -grootte op het scherm aan te passen.

Menu

Zoals gezegd draait de Bold 9780 op het nieuwe besturingssysteem OS 6. Hoewel dit systeem qua overzichtelijkheid een verbetering is ten opzichte van OS 5, wijkt het nog steeds sterk af van de meer gangbare besturingssystemen op de markt. Voor mensen zonder ervaring met een BlackBerry zijn veel aspecten even wennen. Dit begint al bij het feit dat er maar liefst vijf hoofdmenu’s zijn. Het startscherm, dat wordt aangeduid met ‘alles’, laat standaard de widgets voor berichten van BlackBerry Messenger, tekstberichten, browser, toegang tot media en de kalender zien.

Als dit scherm uitgevouwen wordt, verschijnt een zeer uitgebreid menu waarin vijftien applicaties in rijen van drie worden weergegeven. Naast het startscherm vinden we de menu’s voor favorieten, media, downloads en ‘regelmatig’. In dit laatste scherm komen de menuonderdelen die je het meest gebruikt te staan. Bovenin het scherm kunnen we bij elk menu de verbinden beheren en het alarm instellen. Op dezelfde plek wordt de zoekfunctie geopend en is het mogelijk om de verschillende waarschuwingsfuncties te installeren. De submenu’s bestaan alleen uit tekst. Dit is natuurlijk prima voor zakelijke gebruikers, maar kan door anderen als wat saai ervaren worden.

Het navigeren gaat door middel van het trackpad. Het trackpad is een manier van navigeren die typisch is voor de BlackBerry Bold sinds RIM het op de 9700 introduceerde. Hoe dit bevalt, zal voor iedereen verschillen. Het moet eerlijk gezegd worden dat de reviewer geen eerdere ervaring had met een trackpad en dat de functionaliteit ervan wat tegenviel. Het trackpad reageerde niet altijd even accuraat en werd als onpraktisch ervaren. Echter, uit de positieve reacties op de Bold 9700 blijkt al dat andere gebruikers het juist een zeer handige manier van doen vinden.

Telefoonboek

Hoewel het telefoonboek sober vormgegeven is, heeft het wel heel veel mogelijkheden. Er is ongelooflijk veel informatie aan de contactpersonen toe te voegen. Dit varieert van foto, titel, bedrijfsnaam, website en adres tot verjaardag, bijnaam, beroepsinformatie, bijnaam, BlackBerry PIN en nog veel meer informatie. Dit is erg handig en overzichtelijk, maar niet voor iedereen even relevant.

Messaging

Het typen van berichten gaat makkelijk met het toetsenbord. Hoewel het even wennen is als je nooit eerder met een dergelijk systeem hebt gewerkt, zijn de toetsen groot genoeg en duurt het niet lang voor je er zeer vlot mee kan werken. De toetsen steken een beetje uit, waardoor je ze goed voelt. Via de symbol-toets kun je allerlei symbolen en emoticons toevoegen, maar dit is niet handig. Het gaat veel sneller om de alt-functie hiervoor te gebruiken. Er is ook een eigen submenu voor de emoticons. Uiteraard is het mogelijk om aan de T9-functie eigen woorden toe te voegen. De weergave in ‘chats’ is zeer praktisch en overzichtelijk. Wanneer een bijlage aan een sms’je toegevoegd wordt, verandert het berichtje automatisch in een MMS.

Naast SMS en MMS is het toestel, zoals we gewend zijn van BlackBerry, zeer uitgebreid voorzien van messenger-opties. Qua communicatie-opties behoort het merk tot de absolute top en dit is bij de Bold 9780 niet anders. BlackBerry Messenger (‘pingen’) is een handige optie om te communiceren met andere BlackBerry-bezitters.

Verder vinden we Google Talk, MSN Messenger en AOL op het toestel. De meest voorkomende e-mailprogramma’s worden ondersteund, van Yahoo en Gmail tot het oude vertrouwde Hotmail. Het is zeer eenvoudig om een e-mailaccount aan het toestel toe te voegen, dit is letterlijk binnen een minuut voor elkaar. Deze gebruiksvriendelijkheid is een groot pluspunt.

Connectivity

De Bluetooth-functie van de Bold 9780 werkt goed. Zonder problemen kunnen er bestanden van en naar het toestel verzonden worden. De WiFi functioneert eveneens probleemloos. Met bekende netwerken maakt het toestel automatisch contact.

Binnen de browser kunnen we bladwijzers maken, pagina’s toevoegen aan het beginscherm, het adres van een pagina kopiëren of verzenden en de bladwijzers en geschiedenis bekijken. Het navigeren over de webpagina’s gebeurt natuurlijk met het trackpad. Het duurt even voor je daar handigheid in vindt, maar als je er eenmaal aan gewend bent, lukt het prima.

Camera

De 5.0 Mpixel-camera is verbeterd ten opzichte van de Bold 9700. Deze werkt naar behoren, maar is nog steeds niet optimaal. De camera is voorzien van een uitgebreid aanbod aan scenemodi, variërend van Nacht, Strand, Sneeuw en Close-Up tot Party en gezichtsdetectie. De kwaliteit van de gemaakte foto’s, die een maximale resolutie van 2560 x 1920 hebben, is ruim voldoende.

Maar voor de camera hoef je deze telefoon niet aan te schaffen. De flits maakt foto’s bij daglicht soms te hard, en als je de flits uitschakelt is het dan weer te donker. Voor de gemaakte filmpjes op de camera, die een maximale resolutie van 480 x 630 heeft, geldt hetzelfde: het is allemaal voldoende, maar zeker niet opzienbarend. De vraag is natuurlijk in hoeverre dat een minpunt is. Voor echt goede foto’s kun je altijd nog een digitale camera erbij pakken, en de communicatie heeft bij BlackBerry toch altijd de hoogste prioriteit.

Aanwezige programma's

De Bold 9780 is voorzien van een veelheid aan programma’s. Naast applicaties die we hier al genoemd hebben, vinden we in het startmenu een klok, BlackBerry App World, een GPS-functie onder Kaarten, YouTube, sociale feeds, Twitter, MySpace, toepassingen, spelletjes, EasyMenu, installatie, geluids- en meldingsprofielen, verbindingen beheren, de help-optie, vergrendelen, en een optie om het apparaat mee uit te schakelen.

Naar onze mening is dit niet erg praktisch, omdat sommige dingen op twee plaatsen te vinden zijn. Het is opvallend dat Facebook hier niet bij staat. De sociale feeds-optie is wel erg handig omdat alle updates uit sociale netwerken hier weergegeven worden. Onder media vinden we daarnaast muziek, video’s, afbeeldingen, beltonen, podcasts, videocamera, spraakmemo’s en de recorder daarvoor.

Games

Er zijn vijf spelletjes op de Bold 9780 te vinden. Ten eerste is er BrickBreaker, waarbij je met een balletje moet kaatsen om bakstenen kapot te maken. Daarnaast vinden we Word Mole, een woordzoeker, het pokerspel Texas Hold ‘Em King 2, Sudoku en Klondike, een kaartspel dat lijkt op patience.

Extra's

Met de GPS-functie kunnen we met onze BlackBerry Bold 9780 overal de weg vinden. Deze optie staat onder ‘kaarten’ en is misschien geen verrassende extra, maar wel een handige.

Conclusie

Ten eerste moet gezegd worden dat de BlackBerry Bold 9780 soepel te besturen is. We hebben niets gemerkt van traagheid of andere mankementen. Dit is te danken aan OS 6, wat zeker een stap vooruit is voor BlackBerry. Daarnaast is de telefoon zakelijk en communicatief van alle gemakken voorzien. Aan alles is te zien dat dit in de eerste plaats een zakelijke telefoon is, en dit ook zal blijven. De camera blijft bijvoorbeeld achter bij andere smartphones. De focus ligt dus duidelijk op de communicatie, waarbij vooral het zeer praktische toetsenbord een grote plus is.

Daarnaast is BlackBerry nou eenmaal een uitgesproken merk met een geheel eigen signatuur, dat bij sommige mensen in de smaak valt, en bij anderen totaal niet. Als je geen BlackBerry-fan bent, kost het soms wat moeite om wegwijs te worden door de menu’s. Alles bij elkaar is de Bold 9780 absoluut in staat om een publiek te bereiken dat kiest voor een no-nonsense telefoon, maar is hij minder geschikt voor mensen die de nadruk willen leggen op minder zakelijke functies.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze BlackBerry 9780 review