BenQ Mobile EF81 review


De afgelopen maanden stonden in het teken van een nieuw bedrijf dat Siemens overgenomen heeft. Namelijk BenQ Mobile die het merk BenQ-Siemens zal gebruiken om de nieuwste modellen te promoten.

De eerste lijn bevat een aantal speciale modellen, daaronder ook de EF81. Deze zal in de review verder besproken worden.

Het toestel dat samen met de S88 en de S68 de eerste lijn met geïntroduceerde modellen was, is in Nederland het tweede model dat onder de merknaam BenQ-Siemens getoond wordt. De naam BenQ-Siemens is gekozen vanwege de geschiedenis die men heeft binnen de markt met het Siemens merk. De verwachting is dat alleen de naam Siemens vrij snel zal verdwijnen en plaats maken voor BenQ Mobile.

Vanwege deze reden gebruikt NieuweMobiel.NL de naam BenQ Mobile op de website en in reviews van de nieuwe modellen. De EF81 review is de eerste review van het nieuwe merk en zal bestaan uit de vaste onderdelen die men kent. Daarnaast zal er de vergelijking worden getrokken met huidige modellen op de markt zoals de E780 van Samsung, de Nokia 6131, de Motorola V3i en de Sony Ericsson Z710i.

Voordat dat er echt aan de review begonnen wordt, moet gemeld worden dat EF81 intern veel wegheeft van de oudere Siemens modellen. Diverse onderdelen en functionaliteit komen overeen met wat getoond werd in modellen als de S75 of SL75. BenQ Mobile heeft er voor gezorgd dat er een nieuw jasje om het geheel is geplaatst. Zowel extern als intern in het menu van het nieuwe toestel.

- Het toestel zelf
- Oplader
- Batterij (950 mAh)
- Datakabel
- Stereo headset
- Engelstalige/Duitstalige handleiding
- Franstalige handleiding
- Spaanstalige handleiding
- Nederlandse handleiding
- Accessoires folder
- Mini-CD met daarop Mobile Phone manager, Adobe Acrobat reader, Packet video speler en andere informatie, die men kan doorlezen.

De bijgeleverde handleiding is eenvoudig, maar zit verder goed in elkaar. De meegeleverde taal hangt af van het land waar het model aangeschaft wordt. NieuweMobiel.NL had de mogelijk een Europees productiemodel te testen. In de handleiding zijn soms de letters te klein en dan speciaal in kaders waar bepaalde uitleg of andere begrippen te vinden zijn. Men treft overigens ook bijna geen illustraties in de handleiding aan, die vaak een helpende hand kunnen bieden.

Echter, duidelijke symbooltjes welke knoppen gebruikt moeten worden voor een bepaalde functie maken dan wel weer een hoop goed. Natuurlijk ontbreekt een index ook niet, net als een woordenlijst. Bovendien is er in de handleiding ook een compleet schema te zien van het menu van het toestel wat erg handig is. Erg veel fouten zijn er niet ontdekt in de handleiding.

Wat zit er bij het toestel?

De BenQ Mobile EF81 wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is.

De datakabel en stereo headset in het pakket is iets nieuws en was bij Siemens nooit het geval. De gebruiker heeft nu alle mogelijkheden om het toestel te synchroniseren of muziek over te zetten en deze dan te luisteren via de nieuwe stereo headset. Deze klinkt zeker niet slecht en geeft de informatie voldoende door. Ook gesprekken voeren via de headset geeft geen problemen.

Het vreemde aan het gehele pakket is het feit dat er geen geheugenkaart meer wordt meegeleverd. Absoluut een misser van de eerste orde als men kijkt wat Nokia en Sony Ericsson doet met hun modellen.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel