Asus ZenFone 3 Max (ZC520TL) review

Geen poleposition voor deze Max


Asus ZenFone 3 Max (ZC520TL) review

Asus is vooral bekend van laptops in alle soorten en maten, maar sinds enige tijd proberen ze het ook met smartphones en zijn de Zenfones hier verkrijgbaar. Waaronder de door ons geteste Zenfone 3 Max.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is de Max geen krachtiger versie van de gewone Zenfone 3. De accucapaciteit is wel flink opgeschroefd naar een indrukwekkende 4130 mAh. Daar staat tegenover dat het scherm, de processor en de camera een aanzienlijk soberder uitvoering hebben. De prijs van de Max is dan ook een stukje bescheidener.

Inhoud van de doos
Adapter (model W12-010N3B)
MicroUSB-kabel
USB-verloopkabel
SIM-slot verwijdertool
Snelstartgids

De Zenfone 3 Max is er in twee versies en het onderscheid blijkt qua naam alleen uit de nogal curieuze typenummers. Wij testen de ZC520TL. Deze is met een 5,2 inch beeldscherm een stukje kleiner dan zijn broer die de pakkende naam ZC553KL heeft. Verder heeft het toestel onder andere een vingerafdrukscanner, 13 megapixel camera, 32 GB opslaggeheugen en 1,25 GHz Quadcore-processor. Wanneer we kijken naar batterijcapaciteit en prijs dan komt de concurrentie voor de Zenfone 3 Max alleen van de LG X power. In de prijsklasse onder de 200 euro is het aanbod tegenwoordig erg uitgebreid. Met een kleinere accu komen bijvoorbeeld ook de Samsung Galaxy J5 (2016), Motorola Moto G5 en Honor 5C in beeld.

4,5 / 10

Plus- en minpunten Asus ZenFone 3 Max (ZC520TL)

  • Mooi metalen ontwerp
  • Keurig uithoudingsvermogen
  • Schermresolutie wat laag
  • Traag, erg traag
  • Veel onnodige software
  • Camera kent kuren
  • Merkwaardige vingerafdrukscanner

Ontwerp

In de Sterling Grey uitvoering die wij hebben getest is de Max niet echt een opvallende verschijning en gaat hij geruisloos mee in de massa van budgetvriendelijke smartphones. Toch is de vormgeving goed verzorgd en zit het toestel goed in elkaar. Voor een telefoon met een 5,2 inch beeldscherm is de Max wel behoorlijk groot. Dit komt doordat er vrij veel ruimte boven en onder het scherm zit en omdat alle kanten van het toestel een beetje gebold zijn. Dit zorgt er wel voor dat hij lekker in de hand ligt.

Asus Zenfone 3 Max ZC520TL voorkant
Subtiel verborgen LED-lampje
Fraai afgerond glaspaneel
USB-aansluiting

De Zenfone 3 Max lijkt aan de achterkant geheel uit metaal te bestaan maar de boven- en onderkant zijn wel degelijk van plastic. Een methode die we eerder tegenkwamen bij toestellen van Honor maar op deze Asus een stuk netter is uitgevoerd met minder kleurverschil en een mooiere overgang met een glimmend randje. Behalve camera en vingerafdrukscanner zit ook de luidspreker aan de achterkant. Door de plaatsing wordt deze erg gedempt wanneer het toestel op tafel ligt.

Asus Zenfone 3 Max ZC520TL achterkant
Boven deze lijn plastic, daaronder metaal
Simkaartslot met ruimte voor geheugenkaart of 2e simkaart
Luidspreker

De glasplaat aan de voorkant ligt mooi op het toestel maar wordt wel omgeven door een plastic rand waar op sommige plekken wat vuil tussen kan komen. Rechts boven het scherm zit een klein notificatieledje. De hardware-knoppen voor volume en power zitten rechts op het toestel en zijn goed te bedienen. Aan de bovenkant van het toestel zit de headsetaansluiting. In tegenstelling tot de gewone Zenfone 3 is de Max niet uitgerust met USB-C maar met een ouderwetse microUSB-aansluiting. Deze vinden we aan de onderkant en zit niet in het midden maar rechts.

Asus Zenfone 3 Max ZC520TL logo

Voor een telefoon met het formaat batterij als de Zenfone 3 Max (ZC520TL) vallen de dikte en het gewicht alleszins mee. Met zijn afgeronde hoeken en zijkanten ligt het toestel dan ook prettig in de hand. Wel blijft de metalen achterkant natuurlijk vrij glad. Maar gelet op de prijs hoor je ons niet klagen, vooral niet omdat er volop van metaal gebruik is gemaakt.

Prestaties

Bij smartphones zijn we er inmiddels aan gewend dat het al een hele prestatie is wanneer ze het moeiteloos een dag volhouden op acculading. Wanneer het richting 1,5 dag gaat zijn we al behoorlijk onder de indruk. In ons geval hield de Zenfone 3 Max ZC520TL het af en toe en met enige moeite 48 uur vol op een volledige acculading. Daarbij kwamen wij uit op een scherm aan-tijd van 8 uur. Gedurende deze tijd maakten wij hoofdzakelijk gebruik van apps voor mail, nieuws, social media, YouTube en de camera. Asus heeft zoveel vertrouwen in de batterij van de Max dat ze zelfs een kabeltje meeleveren waarmee je onderweg andere apparaten kunt aansluiten op het toestel om ze zodoende op te laden. Die grote accucapaciteit is natuurlijk hartstikke handig maar het duurt wel even voordat je er gebruik van kan maken. De Zenfone 3 Max beschikt namelijk niet over fast charging.

Ondanks de grote accu vindt Asus het toch nodig om een applicatie mee te leveren waarmee de batterij nauwkeurig gemonitord wordt. De PowerMaster-app heeft een flink aantal verschillende functies, maar van de meeste is moeilijk te achterhalen wat ze precies doen. Dit komt mede doordat veel van de beschrijvingen in gebrekkig Engels en/of Nederlands zijn. Ook zijn sommige onderdelen wel heel erg technisch voor de gemiddelde Jan met de pet.

Wat ons betreft maken dergelijke apps het gebruik er sowieso alleen maar ingewikkelder op. Het gaat hierbij namelijk vooral over het detecteren en beperken van apps en functies die zogenaamd de accuduur bedreigen. Hier word je vervolgens middels irritante meldingen op gewezen en geadviseerd om ze uit te zetten. Echter, dit beperkt in meer of mindere mate de normale werking van het toestel door bijvoorbeeld netwerken uit te schakelen of notificaties te vertragen. De app kan niet verwijderd worden maar je kunt wel de meeste functies uitschakelen.

Aangezien de Max een budgettoestel is beschikt hij niet over de meest krachtige processor. En dat is te merken. De Max in de naam is duidelijk geen verwijzing naar Max Verstappen. Gelukkig is er wel flink wat werkgeheugen; namelijk 3 GB. Helaas is dat niet genoeg voor een lekker vlot en responsief toestel. Het lijkt wel alsof de interface niet goed geoptimaliseerd is voor de hardware. Het is stroperig met zo nu en dan haperingen. Deze Max laat zich vaak links en rechts inhalen en verslikt zich vaak in de meest simpele handelingen waardoor het snel irritant begint te worden.

Scherm

De ZC520TL-versie van de Zenfone 3 Max heeft een beeldscherm met een tamelijk karige HD-resolutie van 1280 x 720 pixels. Het gaat hierbij wel om een IPS-paneel met goede kijkhoeken waarvan de helderheid ook behoorlijk hoog kan. Wat betreft kleuren en contrast is het beeld dan ook nog aardig in orde. Grootste nadeel van de lage resolutie is dat de interface door de beperkte hoeveelheid pixels nogal vergroot wordt en er dus niet al teveel in het beeld past.

Een mooie toevoeging van Asus is een blauwlichtfilter waarmee vermoeidheid 's avonds tegen kan worden gegaan. Deze kan op vijf sterkteniveaus het beeld roder maken zodat het in de avonduren prettiger te bekijken is. Jammer genoeg kan het filter niet automatisch inschakelen op een bepaald tijdstip. In plaats daarvan moet je het automatisch doen.

Software

De Max draait nog op Android 6.0 Marshmallow en dus niet op de inmiddels ook beschikbare versie 7.0 (Nougat). Op het oog merk je er weinig van want Asus heeft de interface flink verbouwd met haar eigen ZenUI-schil waardoor er nauwelijks nog wat terug te zien is van het originele Android. En dat is niet altijd in zijn voordeel.

De metamorfose begint al bij het vergrendelingsscherm. Hier zijn naast een klokwidget nog een weeranimatie en drie snelkoppelingen voor apps zichtbaar. Bij de startschermen is gelukkig wel een applicatiemenu aanwezig. Al kan deze ook uitgeschakeld worden. De rastergrootte is standaard 4x5 maar kan op 5x5 gezet worden. De vormgeving van het applicatiemenu is hopeloos ouderwets met een tabblad voor widgets en knoppen voor een zoekfunctie, sortering en optiesmenu.

De zoekfunctie is overigens een geval apart. Het opent namelijk een apart venster met ruimte voor vaak gebruikte apps, zoektrends en zelden gebruikte contacten. Wat daar het mogelijke nut van zou zijn is ons een raadsel. Overigens wordt in de opties wel gewoon melding gemaakt van meest gebruikte contacten.

Zoeken kan via Google of Yahoo! en de toepassing kan ook geopend worden door op een startscherm van boven naar beneden te vegen. Een veeg in omgekeerde richting opent een ander ongebruikelijk scherm, namelijk het beheer voor de startschermen. Dit verschijnt ook wanneer je lang drukt op een ongebruikt deel van een startscherm. Je kunt hier snel de nodige dingen wijzigen aan het voorkomen van je startschermen. Helaas heeft Asus het ook weer volgepropt met een stuk nuttelozere koppelingen naar het applicatiemenu, de ZenUI-thema's app, app-vergrendeling en het instellingenmenu.

Bij het openen van een map op een startscherm wordt een schermvullend venster geopend met de snelkoppelingen helemaal bovenaan. Deze mapstijl kan via de drie stippen omgeschakeld worden naar een kleinere en meer gebruikelijke vorm. Voordeel is wel dat er een schier oneindige hoeveelheid snelkoppelingen in één map past.

In het notificatiepaneel is flink wat ruimte ingericht voor een klok en snelkoppelingen van instellingen en andere functies. Je bent verplicht om voor de bovenste regel vier knoppen te kiezen uit een beperkte hoeveelheid ‘hulpmiddelen' waar je niet per se om zit te springen. Bovendien kan deze regel niet uitgeschakeld worden. Eronder kunnen nog maximaal 12 snelinstellingen worden getoond. Door het formaat van de knoppen is voor dit alles wel erg veel ruimte nodig.

Het instellingenmenu is ook flink uitgebreid. De overzichtelijkheid heeft daar niet teveel onder te lijden maar de werking is er niet begrijpelijker op geworden. Bij veel functies is het niet duidelijk dat je erop moet drukken om extra instellingen te openen. Ook de beschrijvingen laten soms te wensen over.

De schil van Asus is ruimschoots voorzien van extra applicaties. Dat is doorgaans niet iets waar wij op zitten te wachten en ook ditmaal is het geen aanvulling of verbetering. Op de Max krijg je ongevraagd de volgende apps meegeleverd: Audiowizard, back-up, Do It Later, MiniMovie, Mobiele manager, PhotoCollage, PowerMaster, Puffin web browser, Service Center, Share Link, Systeemupdate, Tripadvisor, WebStorage, ZenCircle, ZenTalk en ZenUI FAQ. Een aanzienlijk deel kan niet verwijderd worden. De enige optie die je dan nog hebt is permanent uitschakelen. Hierdoor worden updates en gegevens verwijderd en verdwijnt de app ook uit het menu maar het neemt nog altijd ruimte in beslag.

Er zitten behoorlijk wat slordigheden en vertaalfouten in de software. We kwamen bijvoorbeeld Engelse en zelfs Portugese termen tegen terwijl we de systeemtaal op Nederlands hadden staan. Daarnaast zijn vertalingen soms zo krom dat je maar moet gissen wat er precies mee wordt bedoeld. Het maakt het extra treurig dat Asus op tal van plekken in de interface vraagt om ze "te stimuleren" met een 5 sterren beoordeling in de Play Store.

Hardware

Zelfs in het budgetvriendelijke segment is een vingerafdrukscanner tegenwoordig haast onontbeerlijk en dus heeft ook de Zenfone 3 Max ZC520TL er één. Het toestel geeft een kort trilsignaal wanneer je vingerafdruk niet herkend wordt. Dit is precies tegenovergesteld van wat wij gewend zijn van de meeste andere telefoons. Bovendien is de Zenfone 3 Max niet erg bedreven in het herkennen van onze vingerafdruk. Ondanks dat voor het opslaan van je vingerafdruk heel wat keren een scan gemaakt moet worden. Wanneer hij hem wel herkent duurt het behoorlijk lang voordat het scherm aanspringt. Op een Huawei/Honor gaat dit beduidend soepeler. Tikken op de scanner in plaats van je vinger erop te leggen lijkt vaak zelfs beter te werken. Ook kan het helpen om dezelfde vinger nog een keer op te slaan.

De vingerafdrukscanner heeft nog een aantal aanvullende functies. Je kan er inkomende oproepen mee beantwoorden, de camera starten wanner het toestel ontgrendeld is en een foto nemen als de camera geopend is. Allemaal leuk en aardig maar wij hebben de vingerafdrukherkenning vanwege z'n slechte werking na een dag uitgezet. Het was simpelweg te traag en frustrerend allemaal waardoor een pincode of patroon sneller werkt.

Het scherm kan ook ingeschakeld worden door er twee keer op te tikken of er overheen te vegen. Dit werkt zo wisselvallig en traag dat het nauwelijks van nut is. Van de 32 GB intern geheugen blijft ruim 24 GB over voor interne opslag. Dit zou doormiddel van een microSD-kaart nog uitgebreid kunnen worden met maximaal 32 GB. Nog steeds niet heel erg veel maar je krijgt bij een exemplaar wel de mogelijkheid om je voor 100 GB gratis Google Drive-opslag aan te melden.

Camera

Asus noemt de camera op de Zenfone een "Pixel Master Camera". Dat schept verwachtingen en met een 13 megapixel exemplaar moet wel het een en ander mogelijk zijn. Openen van de camera gaat soms vlot en andere keren laat hij lang op zicht wachten. De interface is niet bijzonder maar wel functioneel. Al is het menu met instellingsopties een erg lange lijst.

Het nemen van foto's gebeurt standaard in de automatisch stand. Wanneer de camera merkt dat er weinig omgevingslicht is verschijnt er een snelkoppeling om de modus voor lage belichting in te schakelen. Echter, foto's gemaakt in deze stand zijn maar twee of drie megapixel groot. Andere modi zijn HDR, verfraaiing voor gezichten, superresolutie, nacht, effect, selfie, panorama en time-lapse. In de superresolutie wordt een foto van 52 megapixel gemaakt. Dit gebeurt door vier foto's samen te voegen.

Het scherpstellen gaat behoorlijk traag en de hoeveelheid ruis in foto's is zelfs bij daglicht bizar groot. Alle details worden compleet vervaagd. Het is zelfs zo erg dat we even dachten iets verkeerd gedaan te hebben met de instellingen. Contrast is bij toestellen in deze prijsklasse sowieso een lastig verhaal. Dat kleuren wel redelijk worden weergegeven is haast het vermelden niet meer waard. Het lijkt verder dat het toestel na het nemen van een foto even helemaal van de kaart is, er gebeurt een kleine tel even helemaal niets. Het lijkt erop dat de Max de hoeveelheid data even niet aankan en tijd nodig heeft om het hele gebeuren te verwerken. Weer een teken dat het toestel wat underpowered is.

Asus Zenfone 3 Max camera samples
Klik hierboven voor meer foto's geschoten door de Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL)

Conclusie

Onze eerste kennismaking met een Asus Zenfone is geen basis voor een geslaagde voortzetting van de relatie. Het nette ontwerp van het toestel en zijn, zoals verwacht mocht worden, goede accuduur worden links en recht in de steek gelaten door zwakke hardware en omslachtige en slecht uitgewerkte software. Natuurlijk kan op Android de software in grote mate aan persoonlijke voorkeuren worden aangepast maar op de Max vergt dat wel wat ervaring en moeite. Bovendien wordt daarmee de teleurstellende hardware nog niet gecorrigeerd.

Vergelijkbare makken troffen wij in het begin ook aan bij telefoons van Huawei en Honor. Die fabrikant lijkt inmiddels zijn leven gebeterd te hebben en te bewijzen dat het ook anders kan. Qua prijs hoef je je ook zeker niet neer te leggen bij dergelijke tekortkomingen. Dat blijkt wel uit de eerder door ons aangehaalde alternatieven. We vragen ons ook af of het niet beter is om bijvoorbeeld een Moto G5 van Motorola in combinatie met een aparte powerbank te kopen. Asus zelf heeft grappig genoeg ook nog een alternatief en dat is de grotere Zenfone 3 Max (ZC553KL). In zijn Snapdragon 430-processor van Qualcomm hebben we meer vertrouwen dan in de MediaTek in deze ZC520TL. Ook de gewone Zenfone 3 lijkt hogere ogen te kunnen gooien voor een bescheiden meerprijs.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Asus 3 Max ZC520TL review