Apple iPhone 4 review

Vandaag houdt Apple's slechtst bewaarde geheim ons in z'n greep. Nee, geen flauwe tekstuele verwijzingen naar 'deathgrip'. Een mobiele telefoon dat even populair is als berucht. Zelfs nog voor z'n officiële aankondiging.

We hebben het natuurlijk over de enige echte Apple iPhone 4. Een telefoon die als geen ander emoties los maakt, zowel positief als negatief. Hij hoeft alleen maar z'n gezicht te laten zien. Wij gaan voor je verder kijken.

We doen het in deze review iets anders dan anders. We kijken niet alleen naar de Apple iPhone 4 an sich, maar onderzoeken of de iPhone 4 een eventuele overstap waard is. En of je nou een iPhone 3GS hebt, een Samsung Galaxy S of een andere populaire smartphone; moet je je oude telefoon direct in de prullenbak gooien en naar een Apple Store rennen? Of kun je de iPhone 4 rustig links laten liggen? We zoeken het voor je uit. Daarnaast duiken we in het nieuwe iOS besturingssysteem van Apple waar naast de iPhone ook de iPad onder draait. Welke vernieuwingen biedt het waardoor het jailbraken overbodig wordt?

De iPhone 4 wordt in Nederland exclusief door T-Mobile geleverd. Hij is tevens voorzien van een simlock. Het is wel mogelijk om via andere kanalen aan een simlockvrije iPhone 4 te komen, bijvoorbeeld via import uit Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. Je kunt natuurlijk ook altijd besluiten je toestel te unlocken om zodoende je eigen simkaart van operator naar keuze te kunnen (blijven) gebruiken.

Plus- en minpunten Apple iPhone 4

  • Beeldscherm
  • Unified inbox
  • HD video opname
  • Veel beschikbare extra toepassingen
  • Uithoudingsvermogen
  • Ontvangst
  • Ontbreken goed notificatiesysteem
  • Kaal telefoonboek
  • Camera mogelijkheden
  • Prijs

Wat zit er bij het toestel?

De Apple iPhone 4 wordt geleverd in een uiterst klein doosje. Het lijkt wel of de doosjes steeds kleiner worden. De 3GS kwam ook al in een haast belachelijk klein doosje. Je vraagt je af waar het geld naartoe gaat, want de inhoud ervan is ook nog eens karig; een USB-oplader, een hoofdtelefoon, een simkaartontgrendelings-prikker een stickervelletje met twee Apple logo's, een snelstartgids en tot slot een boekje met belangrijke productinformatie.

Vooral die laatste is een echte eyebrow-raiser. Wie de tijd neemt hem door te lezen krijgt sterk de indruk z'n ziel aan Apple te verkopen. Zo lezen we; "U stemt ermee in dat Apple ... gebruiksinformatie, diagnostische en technische informatie en hieraan gerelateerde informatie mogen verzamelen, beheren, verwerken en gebruiken, met inbegrip van maar niet beperkt tot informatie over up iPhone, computer, systeem- en applicatiesoftware en randapparaten." Even verderop lezen we dat Apple (en al haar partners) onze locatie mogen opvragen. Een gedachte waarvan we toch de rillingen krijgen. Al is het maar de vraag in hoeverre Google hetzelfde doet met haar Android telefoons. Maar dat is een geheel andere discussie.

Terugkomend op de doos en de inhoud. Apple levert al met al een keurige verpakking met alle broodnodige accessoires. We kunnen niet zo snel iets voor de geest halen wat mist en onze ervaring leert dat het dan wel goed zit.

Uiterlijk

Apple heeft vrijwel voor het eerst sinds het bestaan van de iPhone het uiterlijk groots gewijzigd. Alhoewel groots, iedereen zal de nieuwe iPhone 4 als een iPhone herkennen. Nog steeds maakt Apple gebruik van hoogwaardige materialen. Verwacht ditmaal geen plastic onderdelen op de iPhone. Het toestel is gesandwitched tussen twee stukken gehard aluminosilicaat-glas. Het is volgens Apple van hetzelfde type dat in de ruiten van helicopters en hogesnelheidstreinen wordt toegepast. Klinkt spannend, maar wat heb je eraan? Het is dankzij een chemisch proces tot 30 maal sterker dan plastic en daarmee een stuk krasbestendiger. Toch heb je door al dat glas het idee dat je extra voorzichtig moet zijn met je oogappel, al kunnen we na een aantal dagen intensief gebruik nog geen krasje bespeuren op ons testexemplaar.

Het nieuwe ontwerp maakt van de iPhone een plat en hoekig toestel. Het rechtop of op z'n zij leggen is daarmee een nieuw trucje geworden van de nieuwe iPhone. Wat beide glasplaten bij elkaar houdt is een roestvrijstalen band. Het is als we de media mogen geloven tevens z'n achilleshiel. Maar daarover later meer.

De knoppen aan de linkerzijde van de iPhone hebben misschien nog de grootste transformatie ondergaan. Zo is de volumetoets opgesplitst in twee fysieke en ronde knoppen. Ook de schuiftoets is gewijzigd ten opzichte van de 3GS, al is het iets minder. Bovenop vinden we de 3.5 mm audio-jack-aansluiting met daarnaast een secundaire microfoon die gebruikt wordt tijdens FaceTime gesprekken en om ongewenste geluiden uit een telefoongesprek te filteren. Ernaast zit de bekende aan- en uitknop. Aan de rechterzijde vinden we de vernieuwde ingang voor de simkaart. Met het speciaal meegeleverde prikkertje druk je hem er zo uit. Een omgebogen paperclip voldoet overigens ook.

Apple heeft gekozen voor de kleinere microsim-variant. T-Mobile levert, overigens net als veel andere Nederlandse operators, het nieuwe formaat simkaart aan. Zelf bijknippen van je oude vertrouwde simkaart kan overigens ook maar is niet geheel zonder risico. Aan de onderzijde bevindt zich de connector waarmee je het toestel met een PC of Mac kunt verbinden. Opladen gaat tevens via deze connector. Er rechts van treffen we de luidspreker aan terwijl links van de connector de hoofdmicrofoon is geplaatst. Een dergelijke layout troffen we overigens ook op de 3GS aan.

Tot slot de achterzijde. Rondom de cameraopening zit een metalen randje, wat ook bij de flitser het geval is. Dit is nieuw aan de iPhone 4; een flitser. Vreemd genoeg treffen we op de achterzijde nergens meer aan met hoeveel gigabytes de iPhone is uitgerust.

Het moet gezegd worden; de nieuwe iPhone 4 ziet er erg strak uit dankzij z'n fraaie indrustriële vormgeving. Toch vonden we toen we hem eerst vasthielden niet erg veel kleiner dan diens voorganger. En dat terwijl Apple er in de dikte maar liefst drie millimeter vanaf heeft geschaafd.

Uithoudingsvermogen

De batterij kent een capaciteit van 1420 mAh en is van het welbekende type Lithium Ion. De batterij van de iPhone 4 is hiermee een nette 200 mAh groter dan de 3GS en dat zie je terug in het uithoudingsvermogen. Toch willen we je niet te enthousiast maken. Als je regelmatig tot intensief gebruik maakt van je iPhone dan zul je hem dagelijks aan de lader moeten hebben.

Belkwaliteit

En dan het onderdeel waar iedereen vermoedelijk de meeste aandacht aan zal schenken; de belkwaliteit van de nieuwe iPhone 4. Hoe zit dat met de befaamde death-grip? Opvallend genoeg hadden wij er helemaal geen last van! Zelfs bij het vasthouden van het toestel bij het zwarte streepje links daalde het ontvangst niet. Vreemd zou je zeggen, want waar is alle commotie om te doen dan? Wij hebben een vermoeden. Zo bevonden wij ons vrijwel uitsluitend in gebieden waar de ontvangst goed tot uitstekend is. Wij denken dat de "death grip" niet van toepassing is op die gebieden, maar eerder waar het ontvangst van nature al slecht is.

Daarnaast was er nog iets anders aan de hand die een mogelijke death-grip-loze iPhone kan verklaren. Na langdurig testen konden wij niet anders concluderen dat onze iPhone van afwijkende software was voorzien. Zo konden we geen applicaties verwijderen (het lang indrukken van een applicatie-icoontje) en er waren meer dingen waarvan we ons afvroegen of wij wel de consumenten-iPhone-versie binnen hadden. Zou T-Mobile ons van een aangepaste iPhone hebben voorzien die softwarematig aangepast die bepaalde zaken rooskleuriger voordeed komen dan de werkelijkheid? Zoals geen death-grip? Vermoedelijk zien we spoken, maar dat er iets niet helemaal klopte was wel duidelijk.

Terug naar de belkwaliteit; die is in ons geval prima. De iPhone-familie staat niet bekend in het uitblinken van bereik en ontvangst, maar voor alledaags gebruik is het doorgaans goed genoeg. Ook het maken van een telefoongesprek is gebruiksvriendelijk door de integratie met het adresboek. Er kan alleen nog wel eens een probleem optreden met ophangen als je het codeslot hebt geactiveerd. Het overzicht van ontvangen oproepen zijn te filteren op gemiste. Het is tevens bij te houden hoeveel minuten er gebeld is en hoeveel data er verbruikt is. We missen een overzicht waarin is terug te vinden hoeveel sms'berichten we hebben verstuurd.

Tot slot ontvangen voicemails. Apple maakt bij de iPhone-familie gebruik van Visual Voicemail en dat ziet er goed uit en is ook goed bruikbaar. Eigenlijk zien we een dergelijke oplossing graag terug bij andere operators. Het is mogelijk een aangepaste begroeting in te stellen en ontvangen voicemails los terug te luisteren. Niets meer vervelende gesproken menu's door, maar direct toegang tot je berichten.

Beeldscherm

Vrijwel de belangrijkste wijziging van de iPhone 4 is het Retina beeldscherm. Deze beschikt over een resolutie van 960 x 640 pixels in precies dezelfde schermdiagonaal. De pixel-dichtheid is daardoor zo groot dat volgens Apple losse pixels niet meer te onderscheiden zijn. Het Retina display is daarom vernoemd naar het menselijk netvlies.

Eerlijk is eerlijk; het Retina display is één van de beste beeldschermen vandaag verkrijgbaar. Het verschil met de iPhone 3GS is groot, maar het verhogen van de resolutie brengt ook problemen met zich mee. Dezelfde problemen waar High Definition TV's vandaag de dag te maken hebben. Het weergeven van een lage resolutie ziet er niet uit! We zien nog steeds veel 'lage resolutie icoontjes' en plaatjes terug in applicaties van derden. Ontwikkelaars dienen hun toepassing uit te rusten met afbeeldingen in een hogere resolutie zodat het Retina display z'n ding kan doen. Tot die tijd zul je het met een 'blokkerig' beeld moeten doen.

Los daarvan heb je maar in een beperkt aantal applicaties profijt van de verhoogde resolutie. De internet-browser is er één van. Je hoeft in veel gevallen niet meer flink in te zoomen om teksten te kunnen lezen, klik op bovenstaande foto (de rechter) voor de ware grootte. Ook het bekijken van afbeeldingen en foto's is een waar genot. Maar als je dan na een testperiode weer terug moet naar je 'oude 3GS' is het gemis niet groot genoeg om direct een iPhone 4 aan te schaffen.

Menu

Het menu van de iPhone 4 en het nieuwe iOS 4 is simpel en misschien zelfs wat kaal. Nieuw in versie 4 is dat je een eigen achtergrond kunt instellen. Daarnaast kun je nu applicaties groeperen en in mappen stoppen. Handig om bijvoorbeeld al je spelletjes in één map te zetten.

Maar belangrijkste wijziging is de toevoeging van multitasking. Laten we voor eens en altijd eens het volgende fabeltje de wereld uit helpen; een telefoon heeft geen multitasking nodig! Simpelweg omdat wij mensen niet meerdere dingen tegelijkertijd kunnen doen. Natuurlijk, we kunnen een mailtje schrijven, vervolgens in de browser een e-mail adres opzoeken en teruggaan naar het opstellen van de e-mail om hem te versturen. Maar daar is helemaal geen multitasking voor nodig, maar slimme software dat onthoudt waar je mee bezig was als je een toepassing verlaat. Als je op je oude telefoon een toepassing afsluit en opnieuw opent en je van voor af aan moet beginnen dan wordt het hoog tijd dat je de 21e eeuw binnenstapt en een nieuwe telefoon aanschaft! Apple zwicht echter toch voor de kritiek en implementeerde multitasking deels in iOS4. Nu kun je tijdens het navigeren toch een telefoongesprek aannemen zonder de gesproken aanwijzigingen te hoeven missen.

Wisselen tussen applicaties geschiet middels het tweemal drukken op de home-toets. Blader je in dit nieuwe onderdeel naar links dan is het tevens mogelijk de schermkanteling uit te zetten. Handig voor die nachtelijke internetbezoekjes.

Jammer is dat iOS4 nog steeds geen fatsoenlijke notificatie-manager heeft. Je zult het moeten doen met onderbrekende pop-up berichten of met rode ballonetjes met daarin een getal. Android en zelfs webOS bieden beide veel betere manieren om de gebruiker te waarschuwen zonder hem daar al te veel mee lastig te vallen.

Telefoonboek

Het telefoonboek van de iPhone 4 en van iOS 4 apparaten lijkt kaal maar kan bedrieglijk veel informatie bevatten. We vinden het jammer dat Apple het standaard-overzicht niet heeft aangepast. Zo hadden we bijvoorbeeld graag gezien dat we wat meer instelmogelijkheden hadden dan de sorteervolgorde. Waarom geen afbeeldingen van de personen weergeven in het overzicht? Of Twitter of Facebook statusupdates bij de contactpersonen. Allemaal gemiste punten.

Het enige wat Apple aan de Contacten-applicatie lijkt te hebben gedaan is het toevoegen van de mogelijkheid om direct een FaceTime-gesprek met iemand te starten.

Messaging

Het versturen van berichten is en blijft een sterke eigenschap van de iPhone. Apple brak met bestaande ideeën en bracht ons het conversatie-overzicht en het is dus geen verrassing dat hier weinig aan veranderd is. Toch zijn er kleine wijzigingen. Zo is het in te stellen dat je het aantal ingevoerde tekens kunt bijhouden. Jammer is dat smileys nog steeds niet automatisch worden omgezet naar afbeeldingen. Ook een ontvangstbevestiging is met de iPhone nog steeds onmogelijk.

Ook het versturen van e-mail berichten gaat nog steeds zo soepel als wat. Nieuw is hier de unified inbox. Ontvangen berichten van meerdere accounts kunnen worden weergegeven in één enkele inbox. Het blijft echter mogelijk om de inbox van één enkel account te bekijken. Naast dit zijn de wijzigingen miniem. De interface die Apple in beide toepassingen gebruikt is minimalistisch te noemen maar we zijn ze zelden beter of completer tegengekomen.

Connectivity

De grootste wijziging op het gebied van connectivity zit hem in de toevoeging van het WiFi 802.11n protocol. Dit zorgt voor sneller draadloos internet, mits je thuis of op het werk beschikt over een snel WiFi netwerk. Het verschil met 802.11b/g en 802.11n is werkelijk enorm te noemen. Dat we ooit zonder hebben gekund is voor ons een groot raadsel. Als je vorige smartphone er niet over beschikt en je hebt een 802.11n netwerk, gooi dan je oude telefoon direct weg en neem een nieuwe mét.

Verder is het verschil met de vorige iPhone klein. Zo is het versturen van bestanden met Bluetooth out-of-the box nog steeds onmogelijk. Hiervoor is additionele software voor nodig. Ondersteuning voor draadloze netwerken is optimaal en het niveau van de browser bevindt zich op eenzame hoogte. We zijn ze nog niet zo snel tegengekomen en voor wie veel op internet te vinden is dit een grote deal-breaker. Toch zien we nog graag Flash ondersteuning op den duur, al achtten wij de kans dat Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen groter.

Camera

Eindelijk een onderdeel wat écht totaal anders is dan diens voorganger; de camera. Zo gaan we het dit keer eens niet hebben over de hoofdcamera, maar de camera voor het videobellen. Je zou het haast vergeten, maar ook voor de iPhone 4 konden telefoons videobellen. Alleen doen we het in de praktijk haast niet. De iPhone 4 gaat daar met FaceTime vermoedelijk weinig aan veranderen, want om te kunnen videobellen heb je een tweede iPhone 4 gebruiker voor nodig. Ook kan het niet video het mobiele netwerk, je bent beperkt tot een WiFi netwerk. Een leuke gimmick, maar ook niet meer dan dat.

Terug dus naar de hoofdcamera. Deze is geüpgraded van een 3.2 megapixel naar 5.0 megapixel. Natuurlijk, 8 megapixel is meer maar staar je er niet op stuk. Het gaat nog altijd om de toegepaste lens en de achterliggende software. Deze is bij de iPhone dik in orde. Opnames zien er vrijwel altijd dik in orde uit. Scherpstellen gaat automatisch maar kan ook dankzij een simpele vingeraanraking. Veel andere instellingen zijn er niet.

Toch zal de oplettende gebruiker opvallen dat er bovenaan (of links afhankelijk hoe je het toestel vasthoudt) het scherm twee knoppen bijgekomen zijn; flitser-instellingen en de camera-selectie. Via eerstgenoemde kun je de flitser instellen op automatisch, uit en aan. Verder zijn er geen instellingen te maken. Geen gezichtsherkenning, geen effecten, witbalans en al helemaal geen nachtmodus. Wil je dat toch persé in kunnen stellen dan ben je aangewezen op de App Store waar je tal van toepassingen downloaden die wel beschikken over deze instelmogelijkheden. Zowel betaald als gratis. Maar het is jammer dat Apple dit nog steeds niet out-of-the-box aanbiedt.

Veel meer instellingen heb je ook in de videomodus niet. Hier is alleen de flitser in te stellen. Het valt hier overigens goed op hoe fel de flitser is. Oogverblindend gewoon. Eenmaal een video geschoten zijn de mogelijkheden groter. De iPhone 4 biedt een mogelijkheid om een geschoten video in te korten. Eenmaal bewerkt kan de video rechtstreeks op YouTube of Apple's eigen MobileMe geüpload worden. MMS-en of e-mailen kan ook, maar is iets minder web 2.0 dus valt voor de echte gadgetfreak natuurlijk direct af.

Overigens heeft Apple speciaal voor de iPhone 4 iMovie uitgebracht wat we ook van de desktop kennen. De toepassing is niet gratis en is voor €3,99 verkrijgbaar in de App Store. Je kunt hiermee foto's en video's achter elkaar monteren, een overgang selecteren en er een muziekje onder zetten. Een paar minuten knutselen en je hebt zo een filmpje of een diashow in elkaar gezet dat er redelijk goed uitziet. Exporteren kan in normale grootte (360p), groot (540p) en in HD formaat (720p). Het is een prachtig eenvoudig programma waarmee je zo een vakkundig vakantiefilmpje maakt. Het is alleen verkrijgbaar voor de iPhone 4, maar om nou een iPhone 4 te kopen speciaal vanwege het kunnen draaien van iMovie; nee...

Bekijk voorbeeldfoto's van de iPhone 4 op onze Facebook pagina:

Aanwezige programma's

De iPhone 4 wordt redelijk 'kaal' geleverd. Veel toepassingen moeten gaandeweg in de App Store gedownload worden en het aanbod is werkelijk enorm. Het heeft daarom niet veel zin de standaard toepassingen waarmee de iPhone 4 wordt geleverd hier afzonderlijk te bespreken. Niemand zal het alleen hier mee doen.

iPhone toepassingen staan bekend vanwege de eenvoud en de snelheid. De iPhone 4 zet die lijn voort. Het toestel is weliswaar sneller dan de iPhone 3GS, maar het verschil is te verwaarlozen. Je ziet het in menu-overgangen en laden van toepassingen. Overstappen van de iPhone 3GS naar de iPhone 4 vanwege de snellere processor is de moeite niet waard.

Games

De iPhone 4 wordt niet standaard met games geleverd. In de App Store worden honderdenen/duizenden spelletjes aangeboden in verschillende kwaliteit. Het aanbod gratis games is erg groot en er zit altijd wel wat tussen om de tijd mee te doden. Wie wat uitgeeft heeft doorgaans een leuker spel met betere graphics. Prijzen beginnen doorgaans bij €0,79.

Opvallend is dat Apple bij iOS4 een Game Center toepassing levert. Het is de bedoeling dat het een levendige community wordt waar je onder andere scores kunt bijhouden. Veel is hier echter nog niet van terecht gekomen. Opvallend is dat op ons testexemplaar de Game Center niet aanwezig was, terwijl dit wel de bedoeling hoort te zijn.

Extra's

Ook nieuw in deze iPhone is de aanwezigheid van een 3-assen gyroscoop. Apple stond er al om bekend om veel sensoren toe te passen, en dat heeft tot veel nieuwe toepassing geleidt. Wat deze nieuwe gyroscoop voor toepassingen gaat opleveren is nog niet bekend, want er zijn nog vrijwel geen beschikbaar. Het is vooral bedoelt om in combinatie met de al aanwezige accelerometer nauwkeuriger bewegingen te herkenning. En dit moet dan vooral realistischer spelletjes opleveren. In de praktijk hebben wij er nog niets van gemerkt, maar wellicht dat dit komt omdat ontwikkelaars de nieuwe sensor actief moeten gaan ondersteunen. We wachten af.

Conclusie

Zijn we aangekomen bij het slotoordeel van de nieuwe Apple iPhone 4 en het bijbehorende iOS 4 besturingssysteem. Apple heeft ontzettend veel en vooral goed werk geleverd; het onderliggende besturingssysteem begint steeds meer volwassener te worden en de nieuwe iPhone 4 is een tijdloos juweeltje. Wij hadden geen last van ontvangstproblemen, al schijnt dit per gebied/toestel te verschillen. Het nieuwe Retina beeldscherm behoort tot de beste der aarde, en kan zich probleemloos meten met hoge resolutie AMOLED schermen. Ook de aanwezigheid van sneller WiFi-n ondersteuning is een sterk pluspunt.

Maar er zijn ook kritische punten. Zo is het notificatiesysteem verouderd en toe aan vernieuwing. Concurrenten hebben betere oplossing gevonden waardoor Apple op dit gebied sterk begint achter te lopen. Ook het telefoonboek begint zo langzamerhand te verouderen. Waarom is er geen integratie met sociale netwerken? Ook hier lopen concurrenten inmiddels voor op Apple.

Wel goed toegepast is is multitasking. Apple staat niet toe dat een toepassing volledig actief blijft achter de schermen om zodoende batterij te sparen. Een nobel idee maar in de praktijk zul je nog steeds elke dag je iPhone moeten opladen. Vooral met Bluetooth/push synchronisatie/WiFi ingeschakeld haal je de dag net wel, net niet.

Wellicht proef je het al uit onze woorden; de sterke pluspunten van de nieuwe iPhone 4 zijn niet uniek voor telefoons. We zien ze veelvuldig terug bij andere topmodellen van fabrikanten. Vooral Android, webOS en zelfs misschien het nieuwe BlackBerry 6 OS bieden gelijkwaardige alternatieven. Ons advies als je een (vrijwel) gelijkwaardige smartphone hebt; blijf waar je bent. Je hebt de nieuwe iPhone 4 helemaal niet nodig. Wil je echter voor het eerst een smartphone omdat je huidige featurephone toe is aan vervanging? Dan is de iPhone 4 een prima vervanger.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Apple 4 review