AT Mobile AT AS43D review

· 8 reacties

Op zaterdag 21 april startte Aldi met de verkoop van de Wolfgang AT-AS43D; dezelfde dag nog was het toestel uitverkocht. De lage prijs van €180,- en de niet mis te verstane specificaties zullen hier ongetwijfeld mee te maken hebben gehad.

Zo is de Wolfgang bijvoorbeeld uitgerust met een 4,3 inch groot beeldscherm, iets dat concurrenten in deze prijsklasse, zoals de Samsung Gio niet kunnen zeggen.

Daarnaast draait de Wolfgang op Android 2.3 en beschikt hij over een 1 GHz processor, 512 MB RAM geheugen, dual-sim functionaliteit en twee camera's. Dat is toch niet slecht voor die prijs! De grote concurrent van het toestel is de Alactel One Touch 995, een telefoon met vergelijkbare specificaties en een vergelijkbare prijs.

AT Mobile AT-AS43D

De Wolfgang AT-AS43D wordt geproduceerd door AT Telecom. Dit bedrijf importeert haar toestellen uit China en biedt ze vervolgens goedkoop aan op de Europese markt. Eén van de speerpunten van het bedrijf is dual-sim. Deze technologie is ook terug te vinden in de Wolfgang. Met dual-sim is het mogelijk twee verschillende SIM-kaarten tegelijkertijd in je telefoon te hebben. Op die manier kun je bijvoorbeeld een abonnement en prepaid naast elkaar gebruiken,

Plus- en minpunten AT Mobile AT AS43D

  • Groot scherm
  • Dual-sim
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
  • Tekstinvoer
  • Weinig geheugen
  • Camerakwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

De AT-AS43D is verpakt in een wit doosje. Naast het toestel zelf bestaat de inhoud daarvan uit een MicroUSB-kabel; oplaadstekker; headset; een aantal gidsjes en natuurlijk de (1500 mAh Li-ion) batterij. De apparatuur ziet er op zich goed uit, maar had wat moderner gekund. Er is duidelijk gekozen voor functionaliteit boven vorm, want alles werkt verder prima. Opvallend genoeg vinden we geen microSD-kaartje. De Wolfgang beschikt maar over 512 MB opslaggeheugen, wat weinig is voor een smartphone. Het geheugen is overigens wel uitbreidbaar tot 32 GB.

Uiterlijk

De Wolfgang is door het 4,3 inch beeldscherm behoorlijk groot. De afmetingen van het toestel zijn 135,5 x 67 x 11 millimeter en het gewicht is 156 gram. In vergelijking met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy SII, die ook een 4,3 inch scherm heeft, is de Wolfgang niet alleen langer en dikker, maar vooral ook een stuk zwaarder. Verder valt op dat de batterijcover van de AT-AS43D van aluminium is. Samen met de vrij grove afmetingen geeft dit het toestel een robuust karakter.

De voorkant van het toestel is voor het overgrote deel bedekt met een 4,3 inch touchscreen. Daarboven zitten de secundaire camera, een meldingsLEDje en een klein logo in de vorm van een ‘F' in spiegelbeeld (niet te verwarren met het Facebooklogo). Onder het scherm zitten 4 softkeys. Van links naar rechts zijn dit: de menu-, home-, terug- en zoektoets. Opvallend is dat de ruimtes onder en boven het scherm behoorlijk groot zijn. Hier is duidelijk een verschil met high-end toestellen - waarbij het scherm bijna de gehele voorkant beslaat - merkbaar.

Als we de Wolfgang omdraaien vinden we een 5 MP camera (met LED-flitser) en een aluminium batterijcover. Onder de batterijcover bevindt zich uiteraard de batterij, maar ook de SIM-kaartsleuf en het ‘laadje' voor een microSD-kaart. De SIM-kaarten worden op elkaar geplaatst en zijn niet uitneembaar zonder de batterij te verwijderen, de microSD-kaart is dat wel. Mensen met een microSIM zijn gewaarschuwd! De contactpinnen voor de SIM-kaart zijn net kleine haakjes waar je microSIM-adapter achter kan blijven haken. Verwijderen is dan haast onmogelijk, zoals bij ons het geval was. Ons advies; heb je toch maar 1 SIM-kaart? Gebruik dan het bovenste slot.

De linkerkant van de Wolfgang is beslagen met een audiojack- en microUSB-aansluiting. De volumetoetsen en de aan-uitknop zijn aan de rechterkant van het toestel geplaatst. Opvallend is dat de aan-uitknop rechtsonder zit. Meestal vinden we die bovenop het toestel. Dit is niet erg handig met het aan- of uitzetten van het toestel. Je duim moet een behoorlijke knik maken om de knop te kunnen indrukken waardoor je grip afneemt.

De onder- en bovenkant van de Wolfgang zijn verder vrij van knoppen of aansluitingen.

Uithoudingsvermogen

De batterij in dit toestel heeft een capaciteit van 1500 mAh. Dit is iets minder dan de high-end Samsung Galaxy S II (1650 mAh), dat eveneens een 4,3 inch scherm heeft, maar desalniettemin voldoende. De Wolfgang gaat namelijk ongeveer een dag mee waarmee hij niet afwijkt van andere smartphones. Tot dusver dus niets vreemds onder de zon.

Echter, tijdens onze testperiode werkte de batterij niet zonder slag of stoot. Nadat we de Wolfgang een aantal dagen hadden getest, liep het toestel na een keer opladen opeens vliegensvlug leeg. Het probleem deed zich daarna vaker voor totdat we een fabrieksreset deden. Of we te maken hebben gehad met een eenmalige bug, een software- of hardware-probleem weten we niet. Helaas is er geen lichtgevoeligheidssensor, waardoor je niet voor automatische helderheid kunt kiezen.

Belkwaliteit

Wat betreft de belkwaliteit hebben wij geen enkel probleem ondervonden met de Wolfgang AT-AS43D. Het geluid is prima en eventueel instelbaar in volume. Tijdens het gesprek is het mogelijk het volume te dempen, de luidspreker te activeren of om het gesprek in de wacht te zetten. Ook kun je tijdens het bellen gewoon door de menu's blijven bewegen.

Een oproep is op twee manieren te beginnen. Via de beltoets kom je in het telefoonmenu waarna je een nummer kunt intikken. Lastig hierbij is echter dat je met de nummers geen lettercombinaties kan maken. Hierdoor kun je niet eenvoudig contacten opzoeken in je telefoonboek. Dit is wel een minpuntje. De andere manier om een oproep te starten is via het contactenmenu. Hierin kun je gemakkelijk een contact opzoeken en vervolgens bellen.

Omdat de Wolfgang dual-sim functionaliteit heeft, vraagt de telefoon altijd met welke simkaart je wilt bellen voordat je een oproep start. Dit werkt eenvoudig, alleen moet je wel even goed onthouden welke simkaart welk abonnement heeft. Op de dual-sim functie komen we later nog terug (zie ‘extra's')

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Wolfgang is 4,3 inch groot en heeft een resolutie van 800 x 480 pixels. In de prijsklasse van de Wolfgang is dit absoluut uitzonderlijk, maar ondanks dat het scherm groot is en een redelijke scherpte heeft kan het niet tippen aan schermen van high-end toestellen als de Samsung Galaxy S II of de iPhone. Zo is het contrast op het Wolfgang veel lager en zijn de kleuren een stuk minder helder. Voor browsen, mailen en dat soort dingen voldoet het scherm echter prima. Voor de 180 euro's die dit toestel kost is het eigenlijk gewoon een topscherm.

Menu

De AT-AS43D draait op Android 2.3. In tegenstelling tot bij de meeste andere smartphones heeft AT hier geen schil overheen geplaatst. Waar HTC Sense gebruikt en Samsung Touchwiz, heeft de Wolfgang dus geen eigen interface. Dit heeft als voordeel dat het toestel geen overbodige apps heeft. Dit kun je allemaal zelf inrichten. Aan de andere kant ziet het er wel wat saai uit. Een nadeel van de Wolfgang is bovendien dat het toestel weinig opslaggeheugen heeft waardoor je er niet veel apps op kwijt kunt. Dit valt echter op te lossen door er een microSD-kaartje bij te kopen.

Het homescreen van de Wolfgang bestaat uit 5 vensters. Zoals gezegd is er geen skin aanwezig, waardoor deze vrijwel helemaal kaal zijn. Je kunt ze opvullen met widgets en apps naar keuze. Onderin het homescreen is een dock geplaatst dat constant aanwezig is. Het dock bestaat uit 5 snelkoppelingen naar de belangrijkste applicaties. Van links naar rechts zijn dit: telefoon, contacten, applicatiemenu, berichten en browser. Maar dit is desgewenst aan te passen. Via het applicatiemenu kom je direct in het menu waarin alle applicaties in een grid staan weergegeven.

Een opvallend detail vinden we in de notificatiebalk. Doordat het toestel over dual-sim beschikt wordt voor beide SIM-kaarten constant de bereikbaarheid en de connectiviteit weergegeven. Wat betreft dataverbinding is het overigens mogelijk via het instellingenmenu te bepalen via welke SIM-kaart je dit wilt laten lopen.

Telefoonboek

Door het contactenmenu te raadplegen kom je in een menu met vier tabbladen, waarvan er één het telefoonboek is. De andere tabbladen zijn ‘telefoon', ‘gesprekken' (logboek) en ‘favorieten'. In het telefoonboek zijn alle contacten in alfabetische volgorde geordend. Het menu is vrij simpel ingericht en daardoor overzichtelijk. Door op de menutoets te drukken kun je gemakkelijk opzoek naar de juiste contactpersoon.

In het telefoontabblad is het niet mogelijk door middel van lettercombinaties contactpersonen uit te filteren. Dit is zeer onhandig. Om contacten op te zoeken moet je dus altijd via het telefoonboek bellen. Tenzij je ieders nummer uit je hoofd kent natuurlijk.

Nadat men een contact heeft geselecteerd om te bellen moet er gekozen worden voor de te gebruiken SIM-kaart. Hierover meer onder het kopje ‘extra's'.

Messaging

Berichten ontvangen en verzenden gaat met de Wolfgang vanzelfsprekend eenvoudig. Sms'en, Whatsappen en mailen leveren geen van allen problemen op. Sms'jes worden automatisch MMS'jes wanneer je er een foto aan toevoegt. Berichten worden automatisch in conversaties geordend zodat ook tijdens het typen van een nieuw bericht de vorige berichten zichtbaar blijven.

Tekstinvoer daarentegen is niet helemaal je van het. De automatische spellingcontrole is niet zo intuïtief als we gewend zijn bij bijvoorbeeld HTC. De telefoon biedt wel woordsuggesties tijdens het typen, maar corrigeert niet uit zichzelf. Dit levert weleens ergernissen op tijdens het tikken. Je kunt dit oplossen door in de Google Play Store een toetsenbord te downloaden dat beter voorspelt, zoals SwiftKey X. Die app kost een paar euro.

Connectivity

De Wolfgang is van alle standaard connectiviteitsgemakken voorzien. Het toestel beschikt over GPS, Bluetooth en 3G. Allen werken zonder problemen.

De browser van de AT-AS43D is een standaard Android-browser. Die is prima in orde. Het toestel beschikt ook over multitouch waardoor in- en uitzoomen op teksten gemakkelijk verloopt. In combinatie met de 1 GHz processor is het internet redelijk snel.

Wat een voordeel is, is de mogelijkheid van dual-sim. Wanneer je twee data-abonnementen hebt kun je kiezen met welke je wilt internetten. Met een binnen- en buitenlandabonnement kan dit een voordeel zijn of bijvoorbeeld een prepaid om mee te kunnen bellen en een los data-abonnement.

Camera

De Wolfgang AT-AS43D beschikt over twee camera's: Een gewone 5 MP camera en een 0,3 MP frontcamera. Beiden zijn eenvoudig ingericht, maar voldoen aan de eisen voor simpele snapshots.

Het cameramenu is zonder toeters en bellen. Er zijn twee rijen met knoppen. De onderste rij bestaat uit de camera toets, een schuifbalk voor de camera- of videostand, en een snelkoppeling naar de galerij. De bovenste rij bestaat uit instellingsknoppen. Hier kun je switchen tussen de normale en de frontcamera; inzoomen; de helderheid instellen; de flitser aan- of uitzetten; de witbalans kiezen (automatisch, gloeilamp, daglicht, fluorescerend of bewolkt) en nog een aantal additionele instellingen doen (zoals scènimodi, fotokwaliteit, kleureffect en zelfontspanner). Voor de video gelden ongeveer dezelfde opties. Wanneer je de secundaire camera gebruikt zijn de instellingen wat minder uitgebreid. Om foto's te kunnen maken heb je wel een geheugenkaart nodig die niet standaard bij het toestel zit.

De foto's en video's zijn van lage kwaliteit. Het contrast is laag, de kleuren zijn niet helder en er hangt een wat grijze gloed over de foto's. Om te delen op social media zijn de foto's goed genoeg; voor kwaliteitsfotografie moet je echter een losse camera kopen.

Aanwezige programma's

Doordat de Wofgang geen skin heeft, zijn er standaard relatief weinig programma's aanwezig. De programma's die voorgeprogrammeerd zijn, zijn: agenda, berichten, bestandsbeheer, browser, calculator, camcorder, camera, contacten, e-mail, fm-radio, galerij, geluidsrecorder, gmail, instellingen, klok, latitude, maps, muziek, navigatie, plaatsen, play store, sim1-/sim2toolkit, telefoon, video's en zoeken. Je kunt in de Google Play Store natuurlijk altijd nog apps downloaden.

Games

Op de Wolfgang zijn geen games voorgeprogrammeerd. Ook deze zijn te downloaden in de Play Store.

Extra's

Zoals we al eerder hebben gezegd beschikt de Wolfgang AT-AS43D over dual-sim. Dit is een echte pre voor dit toestel. Je kunt hierdoor twee abonnementen aanhouden. Zo kun je verschillende abonnementen aanhouden voor bijvoorbeeld binnenland, buitenland, werk, privé, bellen, sms'en, dataverbinding en ga zo maar door. Je kunt zowel bellen als gebeld worden op twee SIM-kaarten op hetzelfde toestel.

Dit is niet alleen handig, maar werkt ook nog uitstekend. Voordat je een nummer wilt bellen moet je kiezen met welke SIM-kaart je dat wilt doen. Ook als je gebeld wordt verschijnt in beeld op welk nummer je gebeld wordt. Nogmaals, let wel op als je een microSIM met adapter gebruikt dat deze niet in het toestel blijft haken.

Conclusie

Aan het einde van deze review gekomen kunnen we niet anders dan een positieve conclusie trekken. Voor 180 euro is dit echt een toptoestel. Uiteraard kan de Wolfgang niet tippen aan high-end toestellen van HTC of Samsung, maar je krijgt wel een 4,3 inch scherm, dual-sim en goede prestaties. De AS43D doet ons erg denken aan de eerste Motorola Milestone. Die beschikte over een soortgelijk scherm en kale Android-versie. Bedenkt dat dit slechts twee jaar geleden een high-end model was met bijbehorend prijskaartje. Voor diegenen die een goedkope smartphone willen maar niet teveel geld willen besteden is deze Wolfgang een goede optie.

Na een tijdje testen werd ons echter toch ook duidelijk waar AT Mobile op heeft bespaard. Zo is de kwaliteit van het beeldscherm en de camera niet fantastisch, heeft het toestel weinig opslaggeheugen en kan ook de tekstinvoer beter. Bovendien heeft de Wolfgang geen eigen skin. Of je dit een plus- of een minpunt vindt is sterk van eigen voorkeur afhankelijk. Wij vonden het wel wat kaal. Ook het feit dat ons testtoestel wat batterijproblemen had, getuigt niet van degelijkheid.

Blijft staan dat dit toestel bovenal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding kent. Voor 180 euro doe je met dit toestel een hele goede koop. Ten opzichte van concurrenten als de Samsung Galaxy Y of Gio meer te bieden, ten opzichte van grote concurrent Alcatel One Touch 995 heeft de smartphone behalve de dualsim-functie weinig grote voor of nadelen.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze AT Mobile AS43D review