Update: Vergelijking tussen de Nokia N91, Sony Ericsson W950i & iPod G5 Video


Een dergelijke vergelijkingsreview kan niet ontbreken op NieuweMobiel.NL. We vergelijken een groot aantal onderdelen van de modellen en kwamen tot een verrassende conclusie!

Muziek op een cassettebandje, muziek op een CD en nu muziek op een MP3 speler! De volgende fase is een mobiele telefoon met MP3 speler, die de huidige standaard MP3 spelers op de markt doet verbleken. Deze stap is nu gezet met twee modellen; de Sony Ericsson W950i en de Nokia N91. Waarbij er van de laatste een update op de markt gaat komen met een ingebouwde 8 GB harddisk (N91 8 GB Music Edition) in plaats van 4 GB in de “normale” N91, ondersteuning voor Bluetooth stereo audio en met een nieuwe muziekspeler met een aantal kleine aanpassingen.

Als tegenstander van beide is er gekozen voor een model in dezelfde prijsklasse tussen de 400 en 600 Euro. De iPod G5 Video met 60 GB interne harddisk, sterke videomogelijkheden en een uitstraling die menig gebruiker over de streep heeft getrokken is uitgekozen.

Tijdens het verhaal zullen een aantal punten aanbod komen als de audio- en videokwaliteit, de headset kwaliteit, het meegeleverde accessoirepakket, het bedieningsgemak en de gebruikersinterface van de muziekspeler zelf. Elk onderdeel zal per model worden gewaardeerd met 10, 8 of 6 punten. Aan het einde worden de punten opgeteld en wordt een winnaar bepaald. Als eerste komt het volledige pakket van alle drie aanbod.

Wat wordt er bij de modellen geleverd?

Alle drie de modellen brengen hun eigen accessoires mee, maar de vraag is natuurlijk welk model scoort het beste hierop. Als eerste hieronder een lijst met daarin alle accessoires die in het standaard pakket van de toestellen aanwezig zal zijn.

De N91 is het toestel die compleet geleverd wordt. Vooral de erg mooie bureauhouder is een uitkomst en wordt niet standaard bij de andere modellen in de doos aangetroffen. De N91 heeft wel het nadeel dat het toestel niet kan laden via de USB datakabel van het toestel. Daarentegen heeft het toestel wel weer een afstandsbediening aan de headset zitten en kan men vrij eenvoudig andere headsets aansluiten.

De SE W950i heeft een pakket dat bekend is van andere Walkman modellen. Geen houder voor het bureau, maar alleen een datakabel waaraan het toestel opgeladen kan worden. De headset wordt ook aangesloten op de poort aan de onderkant van het toestel. Er zijn dus minder mogelijkheden om andere headsets aan te sluiten. De N91 heeft er twee, de W950i heeft alleen de afstandsbediening in de headset die daarvoor gebruikt kan worden. De afstandsbedieningen van de W950i en N91 bieden beide dezelfde opties.

Zoals weergegeven komt de iPod wat karig bij de consument terecht. En het grootste nadeel is dat de datakabel ook de laadkabel is. Dit zou geen nadeel zijn wanneer een reislader meegeleverd werd. Hierdoor moet er altijd een computer met USB aansluiting in de buurt zijn om de iPod op te laden. Het is wel mogelijk om reisladers voor de iPod te kopen. Daarnaast is de meegeleverde handleiding niet in het Nederlands of Engels maar in het Duits en Frans. Voor de mensen die een andere iPod gewend zijn heeft Apple ervoor gezorgd dat er een hulpstuk voor het dockingstation is meegeleverd zodat deze nieuwe iPod er ook in past. Ook heeft de headset geen afstandsbediening.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 10 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 6 punten

Wat hebben de modellen in zich?

Om beter te bepalen wat de modellen in zich hebben zijn een aantal groepen eruit gepikt die besproken worden. Daaronder de afmeting, het aanwezige geheugen, aanwezige aansluitingen en de mogelijke synchronisatieopties.

Afmetingen

Wanneer men nu naar deze getallen kijkt valt gelijk op dat de iPod en de N91 ver boven de W950i uitsteken. De SE telg is rond licht en dat merkt men tijdens het gebruik. Wordt er specifiek naar de afmetingen gekeken dan is het duidelijk dat de W950i de kleinste van het stel is. De iPod volgt daarna en dan de Nokia N91, die ook zwaar en lomp overkomt.

Als dan verder op het uiterlijk in gegaan wordt is het duidelijk dat de Nokia N91 extern de winnaar is. De vele hardware buttons en de verschillende verbindingsmogelijkheden zetten de N91 aan de top. Maar dit maakt het toestel ook wat onpraktisch en rommelig. Opladen moet weer met een ander kabel dan het overzetten van data en laden via de USB poort is niet mogelijk. De N91 is afgewerkt met een aluminium finish. Helaas is dit erg krasgevoelig bij gebruik. Wil de gebruiker geen krassen krijgen dan moeten zakken met sleutels zeker vermeden worden.

De W950i is het toestel met het grootste beeldscherm van de drie op de kleinste oppervlakte. De iPod volgt daar kort op. Daarnaast is het ook het enige model met een touchscreen invoerscherm. De W950i heeft daarnaast nog wel hardwarematige toetsen om de muziek te bedienen. Qua connectie is er bij de W950i helaas enkel maar één poort te gebruiken, deze dient voor het opladen, muziek beluisteren en data overzenden. Qua uiterlijk kan de W950i in de lijn van de iPod gepositioneerd worden. Beide zijn bijna even groot en de look van het toetsenbord van de W950i geeft een strak gevoel. Ook is de plastic finish van de W950i het minst krasgevoelig vergeleken met zijn twee andere kompanen.

De iPod is toch echt het meest strakke vormgegeven van de drie. De look wordt gekenmerkt door het bekende “clickwheel” van Apple. Dit is een navigatietoets waar ook mee gescrolld kan worden door de vinger in een ronddraaiende beweging over de centrale toets te verplaatsen. De chromen achterkant van de iPod staat erg exclusief, maar er moet wel flink gepoetst worden en de kans op krassen is hoog. De iPod wordt geleverd met twee connectoren; eentje om te laden en data te versturen en de andere is een 3,5 mm poort voor een headset naar keuze of de standaard iPod headset.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 10 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Geheugen

Het is vrij duidelijk dat er twee harddisk modellen zijn en één toestel met een flash geheugen. Simpel gezegd een ingebouwde geheugenkaart. De N91 en W950i hebben beide maximaal 4 GB aanboord en dit kan niet worden uitgebreid. De keuze voor beide modellen zal dus ook moeten worden gebaseerd op het feit dat men aan 4 GB voldoende heeft. Van de N91 komt binnenkort een 8GB Music Edition versie op de markt.

Een voordeel van de iPod is is dat het model een harddisk aanboord heeft die vijftien keer groter is dan beide mobiele telefoons. Daarbij komt natuurlijk dat de mobiele telefoons ook nog wat andere dingen met zich mee moeten slepen die vrij essentieel zijn voor een mobiele telefoon.

Een punt dat gemaakt moet worden is dat de W950i een andere afhandeling van de data heeft via het flash geheugen als de N91 en iPod. Beide hebben een harddisk en dat wil zeggen dat nummers geladen worden van de harddisk die in het geval van de N91 vrij traag is en snel heet wordt. De W950i heeft hier geen last van. De iPod is van nature erg snel en van warmte is tijdens het testen niks gemerkt.

Als vergelijkingsmiddel is de prijs per MB een mooie uitkomst en daaruit blijkt dat men voor de iPod het minste hoeft te betalen en dat is niet meer dan logisch. De prijzen die momenteel bekend zijn worden meegenomen en zijn 619 Euro voor de N91, 569 Euro voor de W950i en 439 Euro voor de iPod. De W950i scoort iets beter dan de N91 vooral door de hoge prijs van de Nokia telg. Zodra de W950i de markt bereikt zullen de prijzen ongeveer gelijk zijn aan elkaar daarom krijgen beide 6 punten.

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 6 punten
iPod G5 Video: 10 punten

Synchronisatie soft- en hardware

Een aantal opvallende keuzes die binnen ieder merk vrij duidelijk zijn. De N91 kiest voor de ondersteuning van Windows Media player wat inhoud dat het toestel daarmee audio en video kan uitwisselen. Helaas is het niet mogelijk gebleken ook album art mee te sturen zoals een albumcover. Deze moet men handmatig overzetten. Een minpunt dat bij de nieuwe N91 8 GB Music Edition opgelost is!

De W950i doet dit met de Walkman player versie 2.0 wel allemaal. Alleen synchronisatie met iTunes of WMP is niet mogelijk gebleken. Er zijn wel Walkman plug-ins te downloaden, maar nog niet beschikbaar voor de W950i.

De iPod is de enige die direct geleverd wordt met de mediaspeler van Apple genaamd iTunes. Hierdoor wordt het synchroniseren van de afspeellijst op de PC en die op de iPod erg eenvoudig gemaakt. Nadeel is weer dat men gebruik moet maken van Apple’s eigen iTunes. Gelukkig zijn er wel andere softwarepakketten te verkrijgen voor de iPod. De iPod is de enige die niet als massaopslag toestel gebruikt kan worden zonder iTunes.

Alle modellen hebben hun eigen eilandje waarop men kan synchroniseren. Geen van alle kan met de standaard software ook andere pakketten aan. Gelukkig zijn daarvoor extra pakketten of plug-ins beschikbaar. Met een dergelijke blik wordt er dus naar meegeleverde software gekeken en die is bij de iPod erg goed, de SE wat minder en bij de Nokia wordt er niets meegeleverd. Men moet maar WMP 10 of 11 gebruiken. De Nokia kan daarnaast helaas geen album art versturen dus is er in deze ronde een gelijke stand.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 8 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Aansluitingen en radiomogelijkheid

Qua aansluitingen meer dan genoeg mogelijkheden op de Nokia N91. Een miniUSB poort op de zijkant van het toestel en een 3.5 mm jack op de bovenkant. Ook heeft de N91 een stereo FM radio aanboord, alleen ondersteunt deze geen RDS. Dit heeft de W950i weer wel, alleen deze heeft één enkele poort waardoor alles moet gaan. De headset kan halverwege losgekoppeld worden en een andere headset met 3.5 mm connector kan geplaatst worden. Er is dus geen directe 3.5 mm aansluiting op de Sony Ericsson.

De afstandsbediening van de N91 en W950i zijn het beste uitgevoerd. Deze kunnen de totale mediaspeler bedienen. De iPod heeft geen afstandsbediening in de headset verwerkt zitten. Dit geldt ook voor een radio. Beide onderdelen kunnen wel nog extra worden aangeschaft.

Een ander punt dat opgepakt moet worden is de toets waarmee het toestel hardwarematig geblokkeerd kan worden. De W950i heeft er geen en de andere twee modellen wel. Dat de W950i dit ontbeert is een enorm gemis.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 10 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 6 punten

Gebruiksduur

In gebruik gaat de iPod het langst mee qua muziek afspelen. Een nadeel is dat de iPod enkel via de standaard datakabel geladen kan worden wat langer duurt via USB. Daarnaast kan men niet zomaar de batterij vervangen.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 10 punten

Wat brengen de modellen qua geluidskwaliteit voort?

Dit is natuurlijk het meeste belangrijke onderdeel van de hele test en daarin worden alle drie de modellen gewoon meegenomen. De tests zijn uitgevoerd door enkele geluidsprofessionals van het bedrijf TMaudio en met diverse headsets. Bluetooth stereo headsets zijn niet besproken maar worden wel door de W950i en de nieuwe N91 8 GB Music Edition ondersteunt. Aangegeven moet worden dat de normale N91 en de N91 8 GB Music Edition geen verschil hebben qua geluidskwaliteit. De muziekspeler heeft alleen de ondersteuning voor een aantal kleine dingen gekregen daaronder direct album art en speciale visualisaties tijdens het afspelen.

Audiokwaliteit

Wat duidelijk uit de test zal blijken is dat de modellen qua niveau niet onder doen voor elkaar. Het is vooral de gebruikte headset die een grote rol speelt. De gebruikte hardware is meestal van binnen hetzelfde. Het gaat om de afstemming van het toestel en de geluidsdrager die het voort moet brengen. In dit geval zijn de iPod, W950i en de N91 op de standaard equalizerinstelling geplaatst en zijn er vijf verschillende headsets gebruikt voor de test. De headsets zullen hieronder benoemd worden:

1. Standaard Nokia HS-28 Music headset
2. Standaard Sony Ericsson stereo headset
3. Standaard iPod headset
4. Sennheiser HD485 hoofdtelefoon
5. Shure E3c professionele in-ear headset

Shure E3c (links) en Sennheiser HD485 (rechts)

Door kruislings gebruik te maken van de diverse headsets op de modellen krijgt men een beeld van de kwaliteit van het toestel. Meerdere personen en enkele geluidsprofessionals van het bedrijf TMaudio hebben geluisterd en hieruit kan het volgende verklaard worden:

Wat opvallend is dat de modellen erg goed scoren qua audiokwaliteit, maar wat ook duidelijk wordt is dat de iPod beter lijkt te klinken met de Sennheiser hoofdtelefoon. Termen als “voller” en over het hele bereik “lekkerder klinken” kwamen naar voren tijdens de test.

Omdat niet iedereen met een dergelijke headset over straat gaat, wordt er verder gekeken naar de standaard headset en de ultieme headset voor de mobiele gebruiker; de Shure E3c. Minder bekend onder de meeste gebruikers en onderhand net zo duur als de gehele iPod. Maar menigeen koopt een dergelijk headset, want men krijgt een vele betere weergave. Maar daarover later meer.

Deze exclusieve headset en de standaard headsets tonen aan dat de N91 en W950i het beste scoren op vlak van audiokwaliteit en dan over het gehele bereik. De professionals vinden dat de toestellen een eigen identiteit hebben, maar totaal niet voor elkaar onder doen. Hoe harder, hoe beter het klinkt was een veelzeggende uitspraak. Ook vindt men de mobiele telefoons vele malen transparanter dan de iPod. De iPod wordt als schreeuwiger ervaren en dan vooral bij het gebruik van de Shure E3c headset.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 10 punten
Sony Ericsson W950i: 10 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Kwaliteit meegeleverde headsets

Hierbij wordt alleen gekeken naar de kwaliteit van de headsets die in de doos aanwezig zijn. Deze worden vergeleken met de Shure E3c in-ear headset ervan uitgaande dat de Shure een maximale score van 10 had.

De in-ear headset is een headset die volledig in het oor geplaatst wordt en goed het oor moet afsluiten. Is dit niet zo dan worden de bastonen niet goed weergegeven. De standaard oordopjes plaatst men in de oorschelp en worden niet in het oor geplaatst. Dit is het grootste merkbare verschil tussen beide soorten.

Als eerste moet er worden opgemerkt dat alle headsets die bij deze modellen geleverd worden lager scoorde dan de Shure E3c. Deze is over het gehele vlak beter qua weergave. De headsets van de modellen klinken allemaal veel doffer en hebben in het lagere gebied veel minder kleur. Ook zijn ze vooral in het midden gebied enorm opgekrikt om de muziek beter te laten klinken. De kans is groot dat dit gedaan is om over het gehele gebied altijd save te zitten. Deze toepassing is erg afhankelijk van wat men gewend is en dat werd ook gemerkt tijdens het testen.

Van de standaard headsets klinkt de Sony Ericsson het beste wanneer deze goed geplaatst wordt. De Nokia headset klinkt erg dof. Iets wat de standaard oordopjes van de iPod ook hebben. De in-ear headset van iPod klonk van alle headsets het minste, vele malen slechter dan de Sony Ericsson in-ear headset.

Wat zeker niet vergeten moet worden is wat men als klant graag wil. Niet iedereen vindt in-ear headsets lekker zitten en ze kunnen vrij eenvoudig verstoppen met oorsmeer. Dus schoonmaken is het devies. Gaat men voor de standaard oordopjes dan is er niet direct een keuze. Beide modellen (N91 en iPod) zijn goed te noemen.

Wilt men sublieme kwaliteit dan kan eventueel worden overgestapt naar een professioneel merk als Shure. Ze hebben meerdere modellen headsets binnen diverse prijsklasse. Voor meer informatie klik hier!

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 8 punten
Sony Ericsson W950i: 10 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Hoe worden de modellen bediend en welke opties zijn aanboord aanwezig?

Het laatste onderdeel dat besproken wordt, is het menu van het toestel. Welke media spelers zijn aanboord, hoe werken ze en hoe eenvoudig kan men ze bedienen. Allemaal punten die aanbod komen.

Welke mediaspelers hebben de modellen aanboord?

Alle modellen hebben hun eigen specifieke speler aanboord voor het afspelen van muziek, video en andere media. Een vergelijking maken van alle drie is vrij lastig, maar er kan wel worden gekeken naar het bedieningsgemak en de aanwezige onderdelen. Zo wordt de equalizer doorgenomen en gekeken naar de overige mogelijkheden van alle modellen.

Bedieningsgemak

Alle modellen hebben de mogelijkheid tot het afspelen van een groot aantal mediaformaten. De iPod is in dit geval een iPod Video dus ook het video-onderdeel wordt meegenomen. Natuurlijk is muziek het hoofdonderdeel, maar de overige opties worden ook besproken. Als eerste het bedieningsgemak van de muziekspeler.

De bediening zit hem vooral in de wijze van invoer. De W950i gebruikt hiervoor een touchscreen die met een stylus bediend moet worden, een scrollwheel aan de zijkant en een aantal toetsen op de voor- en zijkant. De N91 heeft de centrale bedieningstoets en muziektoetsen op de schuif. De iPod heeft het enorm simpele clickwheel waar eigenlijk niks tegenop kan. Allemaal mogelijkheden die op zijn of haar manier handig zijn. De gebruiker zal dan ook zelf een keuze moeten maken wat hij of zij handig vindt.

De N91 en iPod hebben een hardwarematige toets om het toestel te blokkeren. Dit ontbreekt op de W950i.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 8 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 10 punten

Muziek menuopties

Alle modellen hebben een ongeveer gelijkwaardige muziekspeler in het toestel opgenomen. De manier waarop muziek wordt geselecteerd is overal hetzelfde al hebben de diverse modellen elk hierop wat toevoegingen en kleine wijzigingen. Zo heeft de W950i een autoplaylist systeem, waarbij men bijvoorbeeld op genre, een persoonlijke rating en een gedeelte van de titel een lijst kan samenstellen. De iPod en N91 hebben deze optie niet. De W950i moet daarnaast de optie composers missen in het menu. Hierop kan niet worden gesorteerd.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

Verder hebben alle drie de mogelijkheid tot het toepassen van album art en het tonen van de CD hoes tijdens het afspelen van de muziek. Helaas kan de N91 dat niet synchroniseren en moet het handmatig worden ingesteld. Ook het waarderen van muziek of categoriseren van muziek op een mood (een verdeling in vijf verschillende kleuren voor elk gevoel van de dag) is niet mogelijk in de N91. De iPod heeft wel de waardering, maar met die categorisering. Alleen de W950i bevat beide.

De muziekspeler van de nieuwe N91 8 GB Music Edition heeft alleen de ondersteuning voor een aantal kleine dingen gekregen daaronder direct album art en speciale visualisaties tijdens het afspelen.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

De iPod heeft nog wel een aantal extra opties voor Podcasts en gesproken boeken ook wel Audiobooks genoemd. Dit kennen beide andere modellen niet. Als laatste zijn de standaard onderdelen als shuffle, repeat, doorspoelen en terugspoelen allemaal aanwezig.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 8 punten
Sony Ericsson W950i: 10 punten
iPod G5 Video: 10 punten

Equalizer

Alle modellen hebben gelijkwaardige specificaties op dit vlak. De niet-aanpasbare equalizer van de iPod wordt te niet gedaan doordat men dit in iTunes zelf kan doen. Wat wel opvallend was is, is het feit dat de aanwezige presets erg verschillen per model. De Nokia heeft de minstens presets en geeft het ook het gevoel dat deze niet bepaald gelukkig gekozen zijn. Ze klinken niet erg goed en geven de muziek ook niet echt dat extra wat het nodig heeft. Sony Ericsson en vooral de iPod heeft dit vele malen beter voor elkaar.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

De N91 en W950i hebben een aanpasbare equalizer aanboord die bij de Nokia uit acht kanalen en bij de Sony Ericsson uit negen kanalen bestaat. Alleen de frequenties worden niet benoemd dus men moet op het gehoor maar een beetje uitzoeken of het aardig klinkt. Dit is niet bepaald handig gedaan. Na wat oefening komt men er uiteindelijk achter hoe het werkt. Daarnaast is een maximale volumeregeling te bepalen bij de iPod ter voorkoming van gehoorbeschadiging. Beide andere modellen hebben dit niet.

De N91 heeft nog wel de optie stereoverbreding en de mogelijkheid tot het veranderen van de balance tussen de linkerkant en rechterkant.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

Mensen die gebruik maken van de equalizer moeten ervan uitgaan dat wanneer deze ingeschakeld is dit extra batterijtijd kost.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 8 punten
iPod G5 Video: 10 punten

Foto menuopties

Foto’s bekijken is niet direct het onderdeel waarvoor men een dergelijk model koopt. Het is dan ook vrij logisch dat Sony Ericsson de W950i nog niet met een camera heeft uitgerust. De N91 echter heeft wel een camera. Een 2.0 megapixel camera om precies te zijn. De iPod heeft standaard geen camera.

De iPod G5 heeft de mogelijkheid om foto’s op te slaan en deze weer te geven per album of gewoon alle foto’s die beschikbaar zijn op de iPod. Deze foto’s zijn ook te synchroniseren met de iTunes. Er kan dan gekozen worden om het formaat aan te passen aan de QVGA kwaliteit van het beeldscherm of de foto’s op ware grootte te tonen. Door de foto’s scrollen kan eenvoudig met het clickwheel. Een diashow is ook instelbaar en aan te passen.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

De iPod heeft alles in één pakket en in dezelfde stijl van het menu. De N91 heeft net zoals de W950i een aparte plek waar de foto’s bekeken kunnen worden. De W950i heeft geen camera, maar foto’s kunnen wel worden overgezet. Het synchroniseren van foto’s is er niet bij in beide telefoons. Het handmatig overzetten van data is de enige weg.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 6 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Video menuopties

Ook video is een onderdeel dat niet gelijk iets is waarvoor men één van deze modellen koopt. Al kunnen ze wel een groot aantal verschillende video bestanden afspelen.

De iPod G5 is de eerste iPod die ook video kan weergeven. Vooral MP4 bestanden en MOV kunnen afgespeeld worden. Deze video’s zijn ook te synchroniseren met het programma iTunes en ook deze kunnen worden weergegeven worden in de albums.

De N91 kan alleen maar 3GP video’s afspelen en bepaalde MP4 bestanden. Diverse MP4 bestanden werken niet op de N91 en de reden daarvoor is onbekend. Het toestel ziet de bestanden als niet ondersteunt. De W950i heeft van hetzelfde probleem last, maar kan echter wel meer videobestanden aan dan de N91. Helaas is het synchroniseren van video’s er niet bij helaas.

Nokia N91
Sony Ericsson W950i
iPod G5 Video

De afspeelkwaliteit van de video’s is vooral gerelateerd aan het scherm die alle modellen gebruiken. De W950i en iPod gebruiken een QVGA scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels. De N91 heeft een 208 x 176 pixels scherm waarmee fullscreen video bekeken kan worden.

De W950i scoort het hoogste qua kwaliteit. De schermkwaliteit is verbluffend. Daarna komt de iPod en op een afstand van beide QVGA modellen volgt de N91. Deze heeft simpelweg een te klein scherm om goed videobestanden op te gaan kijken.

De punten worden in dit geval als volgt verdeeld:

Nokia N91: 6 punten
Sony Ericsson W950i: 10 punten
iPod G5 Video: 8 punten

Overige menuopties

Dit onderdeel is eigenlijk extra opgenomen om aan te geven dat de iPod naast een mediaspeler meer biedt dan alleen het afspelen van muzieknummers en video’s. Natuurlijk is het duidelijk dat de telefoons in dit gezelschap meer bieden, maar dat wil niet zeggen dat de iPod niet op een aantal punten dit ook kan bieden.

De iPod kan ook gesynchroniseerd worden met Outlook en contacten, agendapunten en notities kunnen overgezet worden. In de iPod zelf kan het overigens niet aangepast worden. Ook zitten er enkele games op de iPod. En als extra software is er zelfs de first-person-shooter Doom te downloaden. Ook is er een klok, wereldklok, alarm en stopwatch aanwezig.

Eindconclusie

Aan het einde van deze enorm uitgebreide test kan de score opgemaakt worden tussen alle drie en dan is duidelijk dat de toestellen enorm aan elkaar gewaagd zijn. Vooral de gelijke score van de W950i en iPod is ronduit opvallend.

Aan de scores is goed te zien dat over het gehele bereik waarbij elk onderdeel even zwaar meeweegt de iPod en W950i winnen. Daarbinnen blijft de iPod natuurlijk de ultieme MP3 speler voor menig persoon, maar de W950i benadert de iPod zo dicht dat diezelfde persoon daar verbaasd over zal zijn. Vooral de betere audiokwaliteit scoort hoog op de W950i, maar ook op de N91. De N91 moet het verder hebben van de mooie inhoud van het accessoirepakket en de enorme hoeveelheid aansluitmogelijkheden op het toestel zelf.

De Nokia telg laat alleen op een aantal vlakken steekjes vallen. Zo is het qua afmeting en gewicht niet de meest gunstige, is de gebruikersduur het laagst en zijn de mogelijkheden in het menu om eenvoudig foto’s te kijken niet briljant te noemen. Een camera was in deze niet een gewenst punt, wel het eenvoudig bijhouden en synchroniseren van deze data. Iets wat de iPod sterk maakt.

De Sony Ericsson scoort vooral op het gebied van het sublieme scherm, het lage gewicht en de kleine omvang, de betere meegeleverde headset en de uitgebreide muziekopties in het menu. De W950i laat ten opzichte van de iPod steekjes vallen op het bedieningsgemak, het kleinere geheugen en de mindere foto opties. Een camera is niet aanwezig en tevens kost het meer moeite om foto’s snel over te nemen naar het toestel dan bij de iPod.

Het verschil tussen de Nokia en de Sony Ericsson is te groot. Dat wordt ook duidelijk in de scores. De Nokia moet zich ten opzichte van de Sony Ericsson vooral richten op de bedieningsmogelijkheden, de eenvoudige aansluitingsmogelijkheden, het mooie accessoirepakket en de aanwezigheid van de camera. Echter het uiterlijk en het gewicht van de W950i is over het geheel gezien beter. Ook klinkt de headset die standaard bij het toestel geleverd wordt beter. Als laatste mogen ook de uitgebreidere muziekopties en de videokwaliteit op het enorme scherm niet ontbreken.

Algemeen kan gezien worden dat wanneer men een MP3 speler koopt een telefoon zeker niet vergeten moet worden. Vooral niet de N91 en W950i. Beide modellen leggen het vuur aan de schenen van de iPod en bieden voor iets meer geld vele malen meer opties en mogelijkheden. De keuze tussen beide telefoons zal moeten liggen in het uiterlijk, de omvang, het gewicht en de audiokwaliteit. Ook zal de camera meespelen, maar het zal vooral eerst moeten gaan over de MP3 speler kwaliteiten van beide telgen en of het de extra investering waard is ten opzichte van een iPod.

Op het gebied van de headset moet het volgende gemeld worden. Let op wanneer men een extra headset aanschaft. Kijk naar de pasvorm in het oor. Zit de headset wel goed en vindt men een in-ear headset wel fijner dan een normale set met oordopjes. Zet ook het volume van de headset niet te hard, dit kan leiden tot gehoorbeschadiging.

Voor meer informatie over de Sony Ericsson W950i of de Nokia N91 bekijk de links hieronder. Men vindt daar video's, afbeeldingen en andere data van beide modellen:

- Nokia N91
- Sony Ericsson W950i

(In het gehele verhaal hebben onderdelen als de telefoonfunctie en de camera in de Nokia N91 geen grote rol gespeeld. Het is vooral bedoeld om de MP3 kwaliteiten van alle drie de modellen te vergelijken. De keuze tussen wel of geen telefoonfunctie in het toestel leggen we hier niet neer. Deze zal door de gebruiker zelf moeten worden gemaakt. De keuze “Wil ik één model met alles erop en eraan?” is iets dat de gebruiker zelf zal moeten maken.)



Praat mee over dit artikel