Huawei kondigt Mate 30-serie aan zonder Google-diensten

Niet in Nederland verkrijgbaar, ook Europese lancering onwaarschijnlijk


We hebben zojuist een bijna 2 uur durende persconferentie gevolgd van Huawei over de Huawei Mate 30, Mate 30 Pro, Mate 30 Pro 5G en de door Porsche ontworpen Mate 30 RS. En hoe interessant en vernieuwend deze toestellen ook zijn; ze komen voorlopig niet naar Nederland toe. Het is zelfs maar de vraag of ze elders in Europa uitkomen.

Er hangt namelijk één grote maar aan de Mate 30-serie; ze beschikt niet over Google-diensten. Dat wil zeggen dat ondanks dat ze Android draaien ze geen mogelijkheid hebben om apps te downloaden uit de Play Store. Ook Google's eigen apps, waaronder populaire titels als YouTube, Gmail en zoeken ontbreken. Dat maakt ze hier nagenoeg onbruikbaar en daarom ziet Huawei (voorlopig) van een release af.

Huawei Mate 30-serie press event
Volle bak bij Huawei maar toekomst is onzeker

Opvallend was dat Huawei in de bijna twee uur durende persconferentie niet één keer het woord 'Google' in de mond nam. Mogelijk houdt Huawei er stiekem rekening mee dat een Android-certificering alsnog mogelijk is. Dan zou een Nederlandse lancering niets in de weg staan. Maar nu de Amerikaanse boycot op Huawei nog van kracht is zijn dit toestellen waar je gerust naar mag kijken, maar verder niets aan hebt. Het heeft dus ook weinig zin om ze als import hier naartoe te halen.

SuperSensing Cine Camera

Mocht je ondanks dit sombere vooruitzicht toch nog interesse hebben in de Mate 30 en Mate 30 Pro dan heten we je van harte welkom verder te lezen. Huawei past een redelijk nieuw ontwerp toe met een ronde cameramodule om zo de gelijkenis met een traditionele fotocamera te benadrukken. Het draait bij de Mate 30 namelijk om fotografie. Er zijn verder nieuwe kleuren met een nieuwe afwerking die van glossy naar mat gaat.

Achterop in beide gevallen een viervoudig camerasysteem bestaande uit wat Huawei SuperSensing Cine Camera noemt. Twee van die camera's zijn uitgerust met extra grote sensoren met een oppervlakte van 1/1.7 en 1/1.54-inch. Hierdoor vangt de sensor meer licht op en presteert beter in het donker. Er is verder een 8 megapixel telephoto-camera met 3x optische zoom en een aparte dieptecamera.

Huawei Horizon Display

Horizon Display

De Huawei Mate 30 Pro valt verder op vanwege z'n sterk afgebogen Horizon Display, iets wat tot voor kort nog Waterfall Display werd genoemd. Met een bolling van 88° rolt het scherm verder over de rand dan bijvoorbeeld de Note10+ van Samsung. Het gaat om een OLED-paneel van 6,53 inch met 18,4:9 aspect-ratio en een hoge kleurweergave (DCI-P3 HDR ondersteuning). De Mate 30 krijgt een iets groter paneel van 6,62 inch en is gewoon vlak.

"De meest uitgebreide notch"

Huawei sloeg zich tijdens het persevent op de borst dat de Mate 30 Pro over "de meest uitgebreide notch" uit de smartphoneindustrie beschikt. Het is maar waar je trots op bent. In de notch zitten sensoren zoals de omgevingslicht- en nabijheidssensor, de selfiecamera, een dieptecamera en een 'gesture sensor' die bewegingen kan herkennen. Hiermee doet het ook aan een veiliger vorm van gezichtsontgrendeling.

Vegan Leather

Erg blij verrast waren we om te zien dat de lederen telefoon z'n terugkeer maakt. Huawei kondigde namelijk een variant aan met achterkant van nepleer. Ze noemt dit toepasselijk Vegan Leather Green en Vegan Leather Orange. Het nepleer is duurzaam, waterdicht, voelt zacht aan en -uiteraard- breekt niet.

Huawei Vegan Leather Edition
De Vegan Leather Edition

5G en Mate 30 RS

Van de Huawei Mate 30 Pro werd verder nog een 5G-variant aangekondigd met in totaal 21 antenne's waaronder 14 voor 5G. De Mate 30 Pro 5G is de eerste 5G-telefoon die 8 verschillende banden ondersteunt. Het toestel wordt aangedreven door een Kirin 990 met geïntegreerde 5G-modem. Het toestel is hierdoor in staat tot 25x sneller data te downloaden dan een vergelijkbare 4G-telefoon. Vooralsnog is dit allemaal toekomstmuziek want commercieel verkrijgbare 5G wordt hier op korte termijn niet verwacht.

Huawei Mate 30 RS
De Porsche Design-uitvoering van de Mate 30

Trok Huawei uiteindelijk ook nog Porsche het podium op om haar design-saus over de Mate 30 te gooien. Dat alles heeft geresulteerd in de 2095 euro kostende Mate 30 RS. Het toestel kent nagenoeg dezelfde specificaties maar dan net ietsjes meer en van betere materialen. Wie exclusiviteit wil moet daarvoor betalen.

Prijzen Mate 30 en 30 Pro

Huawei gaf weliswaar Euro-prijzen van haar nieuwe Mate 30-serie maar het lijkt er vooralsnog niet op dat de toestelreeks naar Europa komt. Nederland wordt, zoals het nu lijkt, helemaal overgeslagen. Jammer want de Mate 30 krijgt een vanaf-prijs van 799 euro voor het 8+128GB model, de Mate 30 Pro begint bij 1099 euro en de 5G-variant moet 1199 euro kosten.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel