Bluetooth wordt eenvoudiger, veiliger en zuiniger


Gisteren werd versie 2.1 van Bluetooth aangekondigd. Er gaat het nodige veranderen. Wij geven een kijkje in de toekomst.

De Bluetooth Special Interest Group kondigde gisteren een nieuw hoofdstuk aan in de Bluetooth geschiedenis. De organisatie keurde Bluetooth versie 2.1+EDR goed. De Bluetooth SIG is het sturend orgaan achter de Bluetooth technologie met leden als Ericsson, Nokia en Intel.

De wijzigingen ten opzichte van versie 2.0 zitten hem met name in de eenvoudigheid, beveiliging en een lager verbruik. Vooral het zogenaamde pairen, het met Bluetooth aan elkaar koppelen van apparaten, zal er eenvoudiger op worden. Het aantal stappen om twee apparaten met elkaar te verbinden zal verminderen, in sommige gevallen zal het zelfs geheel automatisch gaan. Deze techniek heet Near Field Communication (NFC). Het bij elkaar brengen en aanzetten van de apparaten zal dan genoeg zijn om tot een succesvolle pair te komen.

Een andere verbetering is dat de nieuwe versie zuiniger is wat ten goede komt van het uithoudingsvermogen van de batterij. Vooral kleinere apparaten, zoals muizen of toetsenborden, zullen tot 5x langer met hun batterij kunnen doen.

Versie 2.1+EDR zal eind dit jaar verwacht worden op grote schaal te worden toegepast in nieuwe apparaten.



Praat mee over dit artikel