Falen van HP Slate 500 stond aan basis Microsoft Surface


Toen HP de Slate 500 aankondigde in oktober 2010 waren we best enthousiast. Deze Windows tablet zag er mooi uit en de functies waren best aantrekkelijk. Helaas verdween het optimisme grotendeels toen we hem zelf mochten proberen.

Windows 7 was nou eenmaal niet gemaakt voor tablets en dat was te merken. Gevolg was dan ook dat de HP Slate 500 slecht verkocht. Dit moet voor Microsoft een wake-up-call zijn geweest. Zij hadden grote verwachtingen van de tablet. CEO Steve Ballmer demonstreerde hem zelfs nog tijdens z'n opening speech op CES.

Microsoft Surface
De Microsoft Surface

Het moest blijkbaar anders, en radicaal ook. Te beginnen met Windows zelf. Niet alleen was Windows maar slecht voorbereidt voor touch-invoer, de x86 processor die nodig was om het OS aan de praat te houden vereiste actieve koeling. Gevolg een te lawaaiig en te heet wordend apparaat. Microsoft was teleurgesteld in HP, die op zijn beurt teleurgesteld was in de vooruitgang die Microsoft maakte op het mobiele vlak. Het zou geleid hebben tot de aankoop van Palm om minder afhankelijk te zijn van Microsoft's software.

Microsoft stond met lege handen en leek te beseffen dat het alleen stond om de ambities die al sinds 2002 bestonden op tabletgebied waar te maken. Het nieuwe Windows 8 moest anders en kreeg sterke invloeden van Windows Phone wat in de tussentijd lovende kritieken kreeg. Er kwam een ARM-versie van het OS en er kwam onderzoek naar het maken van eigen hardware. Het resultaat is de Microsoft Surface.

Bron: Nytimes.com


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel