Material Design geeft Android L geheel nieuw uiterlijk


Android krijgt een nieuw uiterlijk. De nieuwe interface is gebaseerd op wat Google 'Material Design' noemt en het bestaat uit zwevende elementen, frisse kleuren en speelse animaties. We bekijken enkele apps die veranderen.

Een goede eerste demonstratie is die van het lockscreen. Niet alleen ziet het lockscreen er anders uit, maar we zien ook de nieuwe interactieve notificaties die erop getoond kunnen worden. Naast notificaties op het lockscreen zijn er ook 'Prioritized Notifications' en 'Head Up Notifications' bijgekomen.

Android L lockscreen with notifications
Notificaties op het lockscreen

De dailer-app, oftwel de beltoepassing, krijgt bovenaan de zoekbalk en daaronder eventueel een gemiste oproep. De bekende drie tabbladen staan daaronder. Wie een nummer wil bellen klikt op het ronde bel-icoontje rechts onderin.

Android L Contacts app
Het adresboek

Een goed verschil tussen de oude interface in Android 4.4 KitKat en het nieuwe Android zien we in onderstaand voorbeeld. We zien de Gmail-applicatie die onder handen is genomen en het Material Design heeft meegekregen. Let trouwens ook op de vernieuwde icoontjes van de virtuele bedieningsknoppen

Android L Gmail app
De Gmail-app met Material Design

Google heeft nog geen exact tijdschema gegeven waarop Android L voor gebruikers uitkomt. We gaan er hoe dan ook vanuit dat de Nexus-apparaten zoals de Nexus 5 als eersten aan de beurt zijn. Dat zal ergens in het najaar gebeuren. Mogelijk zelfs met de introductie van een nieuwe Nexus 6-telefoon. Bestaande telefoons zullen via updates via de fabrikanten moeten ontvangen en dat kan nog wel even duren, vermoedelijk volgend jaar.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel