Palm stopt met Windows Mobile en gaat verder met ALP Linux


Palm kondigde onlangs aan te stoppen met het Windows Mobile besturingssysteem en verder te gaan met een besturingssysteem gebaseerd op Linux, met belangrijke delen van Garnet OS.

Palm gaat niet meer verder met Windows Mobile. Door het statement destijds van Palm om niet te kiezen voor het 'eigen' en nieuwe Palm OS 6, beter bekend als Garnet, als opvolger voor de Treo serie heeft Access haast gemaakt om een op Linux gebaseerd besturingssysteem te ontwikkelen. Overigens wel gebaseerd op Garnet.

Het was al bekend dat PalmSource (de vroegere software tak van Palm) bezig was met een eigen besturingssysteem gebaseerd op Linux, genaamd ALP. Dit zou belangrijke delen bevatten van Garnet maar het besturingssysteem heeft nooit grootschalig de markt bereikt.

Interessant detail is dat de mensen die het besturingssysteem voor de PC BeOS ontwikkeld hebben hieraan hebben meegewerkt na te zijn overgenomen door PalmSource.

Met deze nieuwe interface wil Palm, en met name het nieuwe ALP, waarschijnlijk een come-back maken in het PDA en telecomwereldje. Hun doel is om een prettige gebruikerservaring te creëren, snelle ingang tot het internet: snelle e-mail en back-up via het internet.

Palm hoopt met deze zet terug in de markt te komen, hoewel enkele critici toch niet zo te spreken zijn over de verandering van Windows Mobile naar Linux van Palm.

De eerste GSM's met het nieuwe besturingssysteem worden verwacht eind dit jaar.



Praat mee over dit artikel