Controverse rond handmatig installeren Android apps op PlayBook van RIM


Opschudding over een tweet van een werknemer van PlayBook-maker RIM. Het Canadese bedrijf kondigde aan dat het zogenaamde sideloaden van Android apps op de PlayBook moeilijker of zelfs onmogelijk zou worden.

De PlayBook, die op het BlackBerry 10-besturingssysteem draait, kan ook Android apps draaien. Dat is een handige feature, want er zijn veel populaire Android apps die nog niet voor de tablet van RIM zijn uitgebracht. Hoewel de tablet Android-apps draait, is het niet mogelijk om apps uit de Android Market te halen. Ontwikkellaars van Android-apps moeten zelf hun app in de BlackBerry App World zetten.

201273 playbook

Hoewel het uploaden van een app die gemaakt is voor Android in de App Wold een fluitje van een cent is, doet het gros van de ontwikkelaars dit niet. De mogelijkheid om handmatig apps op de PlayBook te zetten is daarom een uitkomst voor veel eigenaren van deze tablet. Zij waren dan ook zeer verbaasd toen RIM via Twitter aankondigde dat dit onmogelijk zou worden.

In een reactie laat RIM weten dat sideloaden niet voor eindgebruikers bedoeld is, maar voor ontwikkelaars die hun eigen app willen testen. Hoewel sideloaden door veel gebruikers gedaan werd, zorgt dit ook voor een beveiliging risico: op internet circuleren talloze betaalde Android-apps, die gratis te downloaden zijn. Regelmatig gaat het dan om een versie die is voorzien van kwaadaardige code. Het is goed dat RIM klanten daarvoor waarschuwt.

Bron: Pcmag.com


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel