Google begint proef met NFC-betalingen


Met de introductie van de Nexus S kwam Google met een telefoon die een NFC-chip aan boord heeft. Voor een NFC-chip zijn allerlei toepassingen denkbaar. Draadloos betalen is één daarvan.

Volgens geruchten begint Google een proef met mobiel betalen in twee Amerikaanse steden: New York en San Francisco. De zoekgigant gaat een aantal winkels van een betaalterminal voorzien. Wie in het bezit is van een Nexus S met NFC kan dan afrekenen door zijn telefoon op het betaalapparaat te leggen.

Rol van banken

Het is nog niet duidelijk wat de rol van banken in dit experiment is. Om de betalingen te regelen zal Google een deal moeten sluiten met banken. Dat geldt zowel aan de kant van de ondernemer, die een NFC-betaalterminal in zijn winkel heeft, als de gebruiker, die via zijn Nexus S toegang moet hebben tot zijn bankgegevens. Daarbij zijn twee opties: De NFC in de Nexus S kan, net als een chipknip, een eigen saldo hebben, of, net als een pinpas, rechtstreeks in contact met je betaalrekening staan.

Door zelf te pionieren met het gebruik van NFC, wil Google ervoor zorgen dat het een aanmerkelijk marktaandeel kan veroveren zodra betaling via NFC gemeengoed wordt. Hoewel steeds meer telefoons met NFC's zijn uitgerust, is het aantal toepassingen op dit moment beperkt. Het lijkt erop dat die toepassingen er alleen zullen komen als een groot bedrijf achter NFC in mobiele telefoons gaat staan. Google neemt nu zelf die rol op zich.

Veligheid

Veiligheid zal een van de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het uitrollen van NFC-toepassingen. De bekendste NFC-techniek in Nederland, de OV-chipkaart, staat op dat gebied slecht aangeschreven, en is inmiddels met een simpele druk op de knop te kraken. Als met NFC-betalingen via smartphones hetzelfde gebeurt, is deze techniek ten dode opgeschreven, en zullen veel consumenten kiezen voor minder makkelijke, maar veiliger technologie.

Bron: Ubergizmo.comPraat mee over dit artikel