Motorola valt Apple aan in commercial


6 februari is het zover. In Verenigde Staten neemt bijna ieder gezin plaats achter de TV voor de American Football van het jaar: de Super Bowl. Tijdens de pauze van de wedstrijd strijden bedrijven om een plekje in het reclameblok.

Kosten noch moeite worden gespaard om met de mooiste, beste of grappigste commercial te komen, waardoor het reclameblok als een van de weinige het kijken ook echt waard is. Motorola heeft na de CES veel positieve reacties op de XOOM gehad, en komt tijdens de pauze van de Super Bowl met een spotje waarin het met een knipoog Apple aanpakt.


De Apple-spot uit 1984

1984

Apple introduceerde in 1984 de eerste Macintosch met een reclamespot die verwijst naar het boek 1984 van George Orwell. In het in 1948 geschreven boek beschrijft Orwell een maatschappij die totaal gecontroleerd wordt door de onzichtbare leider Big Brother, die via zijn overal aanwezige camera's iedereen in de gaten houdt. In de spot van Apple zie je hoe iemand een donkere bijeenkomst van gehersenspoelde mensen een hamer naar Big Brother gooit. "Je zult ondekken waarom 1984 niet als (het boek) 1984 zal zijn", meldt het bedrijf in de spot.


Het antwoord van Motorola

2011

Anno 2011 trekt Motorola die bewering in twijfel. "2011 is net als 1984", zegt de tabletmaker. Daarmee verwijst het bedrijf zowel naar het boek als het jaartal waarin Apple de Macintosch op de markt bracht. "Er is één autoriteit. Tijd om daar verandering in te brengen". Het moge duidelijk zijn dat de iPad hier onder vuur ligt. Motorola denkt met de XOOM een beter alternatief te kunnen bieden, ondermeer doordat deze tablet wel flash ondersteunt, in tegenstelling tot de tablet van Apple.

De XOOM lijkt op dit moment één van de belangrijkste tegenstrevers van de iPad te worden. De tablet draait op een voor tablets geoptimaliseerde versie van Android, die er naar onze bescheiden mening zeer fraai uit ziet. De XOOM heeft bovendien een snellere processor dan de huidige iPad. Met de iPad 2, die binnenkort uitkomt, brengt Apple daarin mogelijk veranderingPraat mee over dit artikel