Nieuwe touchscreen-BlackBerry telefoons op komst


Goed nieuws voor BlackBerry-lovers; er komt een hele generatie nieuwe 'bessen' aan die dunner zijn en voorzien zijn van touchscreen-technologie.

Het nieuws is afkomstig van wat lijkt op vertrouwelijke paginas uit een BlackBerry-presentatie. De hierin gebruikte benaming zijn codenamen voor GSM- en CDMA-uitvoeringen en daarom ietwat verwarrend. We gaan het proberen uit te leggen.

BlackBerry Storm3

Geruchten over een opvolger van de BlackBerry Storm2 gaat al een tijdje terug. Nu lijkt het er toch echt van te komen met deze BlackBerry 'Monaco'. Dit is de codenaam van de CDMA-uitvoering, een codenaam voor de GSM-uitvoering wordt nog nergens gebruikt. Dit wil overigens niet zeggen dat RIM daar niet mee bezig is.

BlackBerry Storm3

Als de GSM-uitvoering hetzelfde is op de netwerkantenne na, dan is het een 3.7-inch telefoon. En daarmee heel wat groter dan de 3.26-inch Storm2 van vandaag de dag. Een 1.2 GHz processor moet ervoor zorgen dat deze BlackBerry ook responsief is. Daarnaast doet RIM lekker met de hype mee en voorziet deze Storm3 van een ingebouwde NFC-chip. Maar misschien wel het positiefste nieuws is dat de Storm3 slechts 11.5 millimeter dik is. Een hele verbetering ten opzichte van de 14 waar de Storm2 het nog mee moet doen.

BlackBerry Curve Touch

Een opvolger is natuurlijk leuk, wij vinden nieuwe mobiele telefoons veel leuker. RIM komt ons tegemoet en presenteert een touchscreen-variant op de Curve. Namen zijn nog niet bekend, maar de codenaam voor de CDMA-variant heet 'Malibu'.

BlackBerry Curve Touch

Ook hier geldt dat nog niet gesproken wordt over een GSM-versie maar er vrijwel zeker wel komen gaat. Vermoedelijke datum van verschijning; einde lente 2011.

BlackBerry Bold Touch 'Dakota'

BlackBerry's high-end model, de Bold, wordt natuurlijk niet vergeten en krijgt ook touchscreen. Uiteraard samen met RIM's befaamde toetsenbord.

BlackBerry Bold Touch

En dat BlackBerry-telefoons niet dik hoeven te zijn bewijst de Dakota; slechts 10.5 millimeter dik en daarmee RIM's dunste smartphone ooit. Het 2.8-inch beeldscherm krijgt een indrukwekkende VGA-resolutie mee (640 x 480 pixels) waarmee de DPI (dots per inch) uitkomt op een nette 287. Niet zoveel als de 326 dpi van de iPhone 4 met z'n Retina-display maar nog steeds netjes. De Dakota zal ergens rond augustus 2011 moeten uitkomen.

Nieuwe BlackBerry Curve 'Apollo'

Ook de huidige BlackBerry Curve zal uiteindelijk een stapje opzij moeten maken voor de BlackBerry Curve 'Apollo'; een codenaam voor de GSM-versie. De CDMA-variant heet voor de volledigheid 'Sedona'.

BlackBerry Curve Sedona

De Apollo/Sedona verschillen alleen in netwerkradio en is voorzien van het nieuwe nog uit te komen BlackBerry OS 6.1 Lite. Dit toestel zal volgens de sheet het eerste BlackBerry-toestel moeten worden dat met NFC is uitgerust. Opmerkelijk want volgens RIM's eigen roadmap komt de 'Monaco' eerder uit.

Geen QNX?

Opmerkelijk is dat geen van de hierboven beschreven telefoons wordt uitgerust met het nieuwe QNX-besturingssysteem waaronder bijvoorbeeld de BlackBerry PlayBook onder draait. Het lijkt erop dat dat nog een jaartje gaat duren. Wel zullen we komend jaar betere grafische ondersteuning gaan zien dankzij wat RIM noemt 'Liquid Graphics'. Ook is er (eindelijk) ondersteuning voor 24-bits beeldschermen waardoor meer kleurtinten kunnen worden weergegeven. Ook zijn er diverse verbeteringen in de browser te vinden waaronde HTML5-support en snellere JavaScript-verwerking. Tevens zal een nieuw virtueel toetsenbord voor de touchscreen-BlackBerry's ervoor moeten zorgen dat het invoeren van tekst gebruiksvriendelijker en makkelijker gaat.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel