Vodafone VPA Compact review


Dit keer een review van de Vodafone VPA Compact, een uniek toestel dat vrijwel net zo groot is als een gewone Smartphone, maar niet zuinig is met features.

Met een 416 MHz processor, megapixel camera, touchscreen en Windows Mobile 2003 SE is de VPA Compact een volwaardige, moderne Pocket PC Phone. Het toestel is klein en heeft meer in huis dan een Qtek 2020 / SPV M1000, waar al eerder een review over is geschreven. De VPA Compact is nog niet beschikbaar in Nederland, maar de gelijken MDA Compact en Qtek S100 bewijzen dat ook dit type toestel in korte tijd populair zal worden.

De VPA Compact komt van fabrikant HTC en is ook bekend als HTC Magician. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, i-Mate JAM en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De VPA Compact is ook verkrijgbaar bij T-Mobile als MDA Compact en bij Orange als SPV M500. Wie het op prijs stelt een simlockvrij of provider-onafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek S100 of iMate JAM uit de voeten. Houdt er echter wel rekening mee dat een losse Pocket PC Phone redelijk duur, maar juist dit toestel valt in dezelfde prijsklasse als een wat duurdere Smartphone!

Maar wat biedt een Pocket PC Phone voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een PocketPC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De VPA Compact is uitgevoerd met een 416 MHz Intel Bulverde processor waarmee zware en veeleisende applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 64 MB dynamisch geheugen en een veel groter scherm met een momenteel hogere resolutie (240 x 320 pixels) dan een Smartphone. Bovendien is dit scherm aanraakgevoelig. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de VPA Compact hiermee bediend kan worden. Ook een Word, Excel, PowerPoint en PDF-viewer zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS. Een andere draadloze technologie, Wireless LAN, is ook mogelijk met een Pocket PC. Een 802.11b SD-uitbreidingskaart kan gemakkelijk worden geïnstalleerd, zodat men bij voorkeur het internet of het (bedrijfs-)netwerk kan benaderen.

Wat zit er bij het toestel?

Omdat het toestel nog niet in Nederland beschikbaar is, is de inhoud van het toestelpakket nog niet bekend. Voor de review van de VPA Compact is dan ook een toestel geleverd die verstoken was van de gebruikelijke accessoires. Te verwachten is dat het volgende zal worden meegeleverd:
• Toestel
• Batterij (Lithium-ion, 1200 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Engelstalige handleiding
• Nederlandstalige Vodafone handleiding
• USB datakabel, kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden
• Bureaulader
• Stereo headset
• 2x Stylus
• Vodafone simkaart (afhankelijk gekozen abonnement)


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel