Vodafone VPA Compact review

Dit keer een review van de Vodafone VPA Compact, een uniek toestel dat vrijwel net zo groot is als een gewone Smartphone, maar niet zuinig is met features.

Met een 416 MHz processor, megapixel camera, touchscreen en Windows Mobile 2003 SE is de VPA Compact een volwaardige, moderne Pocket PC Phone. Het toestel is klein en heeft meer in huis dan een Qtek 2020 / SPV M1000, waar al eerder een review over is geschreven. De VPA Compact is nog niet beschikbaar in Nederland, maar de gelijken MDA Compact en Qtek S100 bewijzen dat ook dit type toestel in korte tijd populair zal worden.

De VPA Compact komt van fabrikant HTC en is ook bekend als HTC Magician. Bekend is dat toestellen die geproduceerd zijn door HTC onder een ander label of merk te krijgen zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de HTC Typhoon/Feeler Smartphone-serie die meer bekend zijn als Orange SPV C500, T-Mobile SDA, Qtek 8020, i-Mate JAM en consorten. Voor wie niet afhankelijk wil zijn van één aanbieder maar toch hetzelfde soort toestel wil staat daarom vrijer in zijn of haar keus. Vaak hebben aanbieders dan ook hun eigen gelabelde toestel waardoor deze goedkoper kan worden aangeboden. De VPA Compact is ook verkrijgbaar bij T-Mobile als MDA Compact en bij Orange als SPV M500. Wie het op prijs stelt een simlockvrij of provider-onafhankelijk toestel aan te schaffen, kan met de Qtek S100 of iMate JAM uit de voeten. Houdt er echter wel rekening mee dat een losse Pocket PC Phone redelijk duur, maar juist dit toestel valt in dezelfde prijsklasse als een wat duurdere Smartphone!

Maar wat biedt een Pocket PC Phone voor voordelen ten opzichte van een gewone smartphone? Een PocketPC oftewel PDA (Personal Digital Assistant) is een erg krachtig apparaat voor de meest veeleisende gebruikers. De VPA Compact is uitgevoerd met een 416 MHz Intel Bulverde processor waarmee zware en veeleisende applicaties gedraaid kunnen worden. Ook biedt het toestel 64 MB dynamisch geheugen en een veel groter scherm met een momenteel hogere resolutie (240 x 320 pixels) dan een Smartphone. Bovendien is dit scherm aanraakgevoelig. Hierbij hoort een stalen pennetje (stylus) zodat de VPA Compact hiermee bediend kan worden. Ook een Word, Excel, PowerPoint en PDF-viewer zijn standaard geïntegreerd. Door dit alles maakt het hem bij voorkeur geschikt voor navigatie via GPS. Een andere draadloze technologie, Wireless LAN, is ook mogelijk met een Pocket PC. Een 802.11b SD-uitbreidingskaart kan gemakkelijk worden geïnstalleerd, zodat men bij voorkeur het internet of het (bedrijfs-)netwerk kan benaderen.

Plus- en minpunten Vodafone VPA Compact

  • Formaat en gewicht
  • Krachtig toestel
  • Snelheid
  • Schermkwaliteit
  • Multimediamogelijkheden
  • Hoeveelheid verkrijgbare software
  • Standbytijd verbeterd
  • Verbeterde ROM-software
  • OS draait out-of-the box niet naar wens
  • OS is op een aantal punten onlogisch ingedeeld
  • Matige megapixel camera
  • 64 MB geheugen kan te krap zijn
  • Geen ingebouwd Wireless LAN
  • Geluidskwaliteit

Wat zit er bij het toestel?

Omdat het toestel nog niet in Nederland beschikbaar is, is de inhoud van het toestelpakket nog niet bekend. Voor de review van de VPA Compact is dan ook een toestel geleverd die verstoken was van de gebruikelijke accessoires. Te verwachten is dat het volgende zal worden meegeleverd:
• Toestel
• Batterij (Lithium-ion, 1200 mAh)
• CD-ROM met Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook
• Engelstalige handleiding
• Nederlandstalige Vodafone handleiding
• USB datakabel, kan ook worden gebruikt om het toestel via de PC op te laden
• Bureaulader
• Stereo headset
• 2x Stylus
• Vodafone simkaart (afhankelijk gekozen abonnement)

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Vodafone VPA Compact is anders dan van de Qtek S100 of T-Mobile MDA Compact. In tegenoverstelling tot de laatstgenoemde toestellen is de VPA Compact vierkanter en hierdoor iets groter. De vorm is weliswaar hetzelfde als van de Orange SPV M500 (review is hier [=link naar Orange M500 review te vinden) maar dit toestel oogt vele malen mooier door de wat donkere kleur, terwijl de VPA Compact een stuk lichter is. Wat wel een bijkomend nadeel is van deze vierkante vorm is dat bepaalde beschermingshoesjes die geschikt zouden moeten zijn voor de hele HTC Magician serie gewoon niet om de VPA heen passen.

Vierkant of niet, wie het toestel in de hand houdt zal verbaast staan kijken van de grootte. In één klap is men met de HTC Magician series af van het sjoelbak imago: De VPA Compact is een flink stuk kleiner dan zowel de Qtek 2020 en 9090, namelijk 108 x 58 x 18 mm. Met deze afmetingen is het toestel net zo lang als de SPV C500, Qtek 8020 en T-Mobile SDA Smartphone, maar de VPA is weldegelijk een volwaardige Pocket PC. Met de genoemde afmetingen laat het kleintje dan zich ook erg gemakkelijk in broek- of jaszak stoppen. Wie de MDA Compact / Qtek S100 en de Vodafone VPA Compact naast elkaar legt zal zien dat de VPA Compact wat hoekiger is, terwijl de MDA Compact / Qtek S100 door de rondingen net iets beter in de hand ligt.

Toch ligt de nadruk bij de HTC Magican series op portable, iets wat van de Qtek 2020 en 9090 series niet te zeggen is. Het toestel is zelfs kleiner dan de Sony Ericsson P910i, en vooral een stuk minder dik en log. Daarom is de VPA Compact ook zo aantrekkelijk voor iemand die de kracht van een Pocket PC graag bij zich wil hebben, maar qua formaat niet gelijk een halve laptop wilt meeslepen. Ook een echte koelkast aan het oor is nu verleden tijd.

In de lichtgrijs/zilveren behuizing is een touchscreen van 2.8” geplaatst, wat kleiner dan de reguliere 3.5” gebruikt in Qtek 2020 en 9090. Toch is het scherm evengoed of zelfs beter leesbaar, vooral omdat de helderheid duidelijk is verbeterd en de resolutie (240 x 320) hetzelfde is gebleven. Men bedient het toestel volledig met de bijgeleverde stalen pen (stylus) die na gebruik gemakkelijk weer in het toestel te schuiven is. Ook al heeft men nooit een PDA gehad, het gebruik van de stylus is erg simpel en snel. Voor mensen met langere vingers kan de stylus van de VPA Compact net wat beter in de hand liggen, omdat het plastic kapje hiervan minder scherp is en dus niet in de vingers zal priemen.

Het scherm is natuurlijk ook met de vingers te bedienen, maar de kans is dat het scherm snel vies wordt en dat er per ongeluk verkeerde dingen worden aangeraakt, tenzij men de VPA Compact goed weet te bedienen met nageltoppen en/of niet vette vingers. Een volledig toetsenbord is niet aanwezig, maar er kan naar wens op het scherm een virtual keyboard worden getoond.

Wel is er een 5-richtings bedieningstoets aanwezig, ook specifieke Pocket PC functieknoppen vind men terug zoals de Calendar- en Contacts sneltoets. Deze kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt in andere toepassingen. Wanneer de groene ‘yes' knop wordt ingedrukt komt men terecht bij de telefoonfunctie en is er een numeriek toetsenbord in beeld zichtbaar.

Aan de zijkant bevinden zich de volumetoetsen, cameratoets en voicememo-toets. De achterkant van het toestel is eveneens zilverkleurig en bevat de cameralens- en spiegel, die er wat leuker uitziet als bij de MDA Compact en Qtek S100 het geval is. Aan de onderkant is de MiniUSB- en netstroom aansluiting netjes weggewerkt met een plastic flapje, om zo het toestel tegen stof en vuil te beschermen.

Uithoudingsvermogen

Bij de Vodafone VPA Compact wordt een 1200 mAh batterij meegeleverd die het met normaal gebruik zo'n vier, maximaal vijf dagen volhoudt. Dit is een hele verbetering ten opzichte van de SPV M1000, die ten tijde van de review slechts één dag standbytijd haalde. In de tussentijd zijn er echter een aantal ROM-updates geweest voor dit toestel wat de standbytijd aanzienlijk verbeterde. Het is in ieder geval een feit dat de VPA Compact een prima standbytijd heeft, wel afhankelijk van wat men ermee doet. Het in verhouding grote scherm vraagt veel energie en zal de standbytijd logischerwijs doen afnemen als men veel met het toestel werkt. Een groot voordeel is wel dat de VPA Compact over CompactUSB beschikt en het toestel met iedere MiniUSB kabel kan opladen en synchroniseren.

Belkwaliteit

Een Pocket PC Phone zoals de VPA Compact is een alles-in-één apparaat en leent zich dus ook prima om mee te bellen, in tegenstelling tot een gewone Pocket PC. Nu is men niet langer genoodzaakt om rond te lopen met een losse telefoon en PDA. Het bellen gaat met de VPA Compact op een speciale manier, omdat het toestel geen toetsenbord heeft. Wil men naar iemand bellen door een nummer in te voeren dan moet men op de groene ‘accept' toets drukken. Er komt dan een numeriek toetsenbord in het beeldscherm, vervolgens kan het nummer worden ingetoetst door het scherm aan te raken met de stylus. Ook de contactpersonenlijst kan vanuit hier benaderd worden zodat er een nummer uit die lijst gekozen kan worden. Verder is het ook mogelijk om de contactpersonen vanuit het Startmenu te benaderen of door op de Contacts-toets te drukken.

Gemiste gesprekken kunnen onder ‘Call History' worden weergegeven. Een lijst met personen wordt weergegeven waarvan de tijd, datum en hoelang er gebeld is weergegeven kan worden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de zgn. timers, hier kan precies bekeken worden voor hoelang er in totaal is gebeld. Er kan tevens worden gekozen om items van ‘Call History' weg te gooien als ze ouder zijn dan een bepaalde datum. Voor het snel bellen van een contactpersoon kan men ‘Speed Dial' gebruiken. Hierin kunnen telefoonnummers onder een bepaald cijfer worden gezet zodat deze snel benaderbaar is.

Het bellen en gebeld worden gaat probleemloos, al geeft de ingebouwde speaker geeft op hogere volumes een nogal schel geluid. Dit is nogal vervelend in een rumoerige omgeving. Het is mogelijk om het toestel op handsfree modus te zetten door de Accept knop (groen) lang ingedrukt te houden, en helaas is de geluidskwaliteit hiervan ook niet erg bevredigend. Men merkt duidelijk dat de geluidskwaliteit scheller en minder vol klinkt als bij Nokia en Sony Ericsson-toestellen.

Sluit men het bijgeleverde stereo-headset aan dan is meteen een heel verschil te horen, mede ook door de prima geluidskwaliteit van de headset. De VPA Compact ondersteund polyfone beltonen, maar ook gigantisch veel andere formaten zoals WMA, WM, ASF, MP3, WAV en MIDI-beltonen kunnen gebruikt worden. Ook het geluid van WMV, 3GP en MPEG4 wordt ondersteund, maar helaas is het beeld van de videoclip niet zichtbaar.

Beeldscherm

Het beeldscherm is zoals eerder te lezen was min of meer het belangrijkste onderdeel van het hele toestel. Deze wordt niet alleen gebruikt om informatie weer te geven, maar ook om de VPA Compact mee te bedienen. Dit kan bij voorkeur met de nageltoppen, maar het beste is om hiervoor wordt een speciale bijgeleverde pennetje (stylus) te gebruiken. Hiermee kan men het toestel preciezer bedienen en is de kans op beschadigingen minder.

Het beeldscherm zelf is een erg helder 2.8” TFT transreflective touchscreen met een resolutie van 240 x 320 pixels en 65.535 kleuren, gangbaar voor de meeste Pocket PC's, al komt VGA (480 x 640) sterk in opmars. Een groot verschil met de voorganger Qtek 2020 (of VPA) en grotere broer Qtek 9090 (of VPA III) is het werkelijke formaat. De genoemde twee toestellen hebben een 3.5” scherm met dezelfde resolutie, maar een veel minder heldere kleurweergave en kijkhoek. In het voordeel van de VPA Compact betekent dit dus een veel scherper beeld, en dat is te zien. Vooral het bekijken van hoge-resolutie DivX-video op een hoge bitrate is een lust voor het oog. Buiten is het scherm overigens ook prima zichtbaar. Is dit scherm al goed, in de toekomst wordt het alleen maar beter: men is volop bezig om kleinere of even grote schermen te ontwikkelen met een hogere resolutie van 480 x 640 pixels. Samsung is hier een goed voorbeeld van met de ontwikkeling van een 2.6” scherm met dezelfde resolutie. Gigabyte heeft onlangs de gSmart Pocket PC geïntroduceerd met een fysieke schermgrootte van 2,4”, maar hier is de resolutie wel 240x320 pixels gebleven. Informatie over de gSmart is te vinden op www.smartphoneweb.nl.

Menu

Het besturingssysteem van de VPA Compact is Windows Mobile 2003 Second Edition, wat gebaseerd is op Windows CE 4.2.1. De versienaam van deze versie van Windows Mobile is gelijk aan die van een reguliere Windows Mobile Smartphone, maar er zijn behoorlijke verschillen tussen Windows Mobile voor de Smartphone en voor de Pocket PC Phone.

Zo werkt men in een resoluties van 240 x 320 pixels of hoger, wordt het scherm voor de bediening gebruikt en is de user interface totaal anders. Het is te zeggen dat het besturingssysteem vrijwel gelijk is aan dat van een Compaq iPaq, Dell Axim of een andere willekeurige Pocket PC, ware het niet dat men bij Pocket PC Phones onder andere telefoonfunctionaliteit heeft toegevoegd.

Het verschil met een Windows Mobile Smartphone is direct te zien bij het eerste gebruik. De VPA Compact heeft een echt startmenu in de linkerbovenhoek. Tikt men hierop met de stylus dan komt een menu tevoorschijn met een lijst programma's, die lijst kan overigens worden aangepast in tegenstelling tot het menu van de reguliere smartphones. Ook hier zijn enkele quicklaunch-icoontjes te zien, een soort snelkoppelingen van de meest gebruikte programma's. De overige programma's zijn te vinden in het submenu Programs, ook de instellingen zijn te vinden in een submenu.

Voor de nieuwe gebruiker heeft Windows Mobile veel weg van het Windows van de gewone PC en voelt dit meteen vertrouwd aan. Niet gek, als men er bij stilstaat dat Windows CE, waarop Windows Mobile is gebaseerd, een gestripte versie is van Windows 95. Op het ‘bureaublad', (Today- of Homescreen genaamd) zijn enkele snelkoppelingen naar de inbox, taken en kalender te zien. Ook Bluetooth kan hier direct worden ingeschakeld even als flight mode. Het toestel zal dan niet naar een netwerk zoeken. Nieuw onder Windows Mobile 2003 SE is de mogelijkheid om landscape modus te gebruiken: het scherm wordt een kwartslag gedraaid en men kan nu eenvoudig horizontaal werken. Dit is bijvoorbeeld praktisch bij het bekijken van Internet-pagina's.

De batterijstatus van het toestel staat eigenlijk nergens goed weergegeven. Een duidelijke batterijaanduiding is te vinden onder het menu Settings, maar feit is wel dat dit bepaald geen praktische methode is. Ook bepaalde menuonderdelen zitten niet op een logische plaats, zoals ‘phone-settings'. Hier zijn geluiden in te stellen terwijl een ander onderdeel, ‘ Sounds & Notifications' ook al zo heet. Phone-settings is een onderdeel wat later ingebakken is voor het telefoongedeelte, maar niet erg voldoende is geïntegreerd – een functie die duidelijk veel later in het OS is opgenomen.

Wanneer er naar de snelheid van het menu gekeken wordt is deze uitstekend te noemen. Het is ontzettend snel en makkelijk om door de menu's heen navigeren met de stylus, programma's worden erg snel opgestart en weer afgesloten. Zijn er eenmaal (erg) veel programma's geopend, dan is het duidelijk te merken dat de snelheid er een beetje uit is na een poosje. De eerder geopende programma's sluiten namelijk niet af wanneer met ze sluit en blijven in het geheugen staan, waardoor het toestel zelfs zo traag kan worden en kan leiden tot vastlopers. In dit geval is een reset nodig: men drukt met de stylus aan de onderkant van het toestel de resetknop in en het toestel herstart zichzelf, wat ongeveer 10 seconden zal duren maar toch de nodige irritaties met zich meebrengt.

Duidelijk is dat de in het geheugen opeenhopende programma's de voornamelijkste oorzaak zijn van traagheid en vastlopers. Dit kan worden voorkomen door goed gebruik van de Taskmanager, die ook verstopt is in het menu Settings. Het is handiger om hiervoor een tool te gebruiken die alle programma's ook afsluit wanneer met op het kruisje tikt, en zo vrij werkgeheugen behouden blijft. Deze tool, SPB Pocket Plus, geeft ook de mogelijkheid om een goede batterijmeter op het homescreen en bovenin neer te zetten. SPB Pocket Plus heeft nog veel meer features, maar deze worden in de review in niet verder behandeld.

Uiteraard is het ook mogelijk de VPA Compact van een eigen stijl te voorzien. Alle menu's, thema's, wallpapers, iconen en dergelijke zijn net als een reguliere smartphone helemaal aan te passen naar eigen smaak, zo kan er een persoonlijk tintje worden gegeven aan het toestel.

Het is overigens nog niet bekend wanneer er een Windows Mobile 5 ROM uitkomt voor de HTC Magician series, inclusief de VPA compact. Het nieuwe besturingssysteem brengt veel voordelen met zich mee, voornamelijk ook meer stabiliteit. Zo is het geheugenprobleem in de nieuwe versie verholpen.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden gevonden onder het startmenu of door op de knop Contacts te drukken. Er wordt dan een telefoonlijst getoond met namen en nummers naast elkaar weergegeven, en meteen is zichtbaar dat dit telefoonboek een stuk uitgebreider is dan voor de Smartphone. Er kan op voor- of achternaam worden gerangschikt door op één van de alfabetische tabbladen te tikken, wat de look en feel geeft van een degelijke, ouderwetse telefoonklapper. Een goede reden waarom juist dit telefoonboek goed werkt is als men een wat grotere contactpersonenlijst heeft, dat namen op alfabetische volgorde zo terug te gevonden. Contactpersonen kunnen tevens worden gesorteerd per bedrijf (Company) mits dit is ingesteld.

Ook is er een zoekfunctie om op naam te zoeken. Een nadeel is wel dat altijd het huisnummer wordt getoond in de hoofdlijst, en niet –naar keus- een ander nummer. Bij het toevoegen van een nieuw contact zijn er ontzettend veel mogelijkheden, van het invoeren van een derde e-mail adres tot eventuele namen van kinderen. De standaard ingevoerde naam wordt overigens weergegeven als (bijvoorbeeld) Van Wijk, Antal in plaats van Antal van Wijk. Door de volledige naam bij ‘first name' zetten lost men dit euvel op, als dit de voorkeur zou zijn. Toch is dit slechts een workaround en zijn er geen andere manieren om de namen in het telefoonboek weer te geven, zoals dit bij Symbian OS wel mogelijk is. Het telefoonboek zelf is te allen tijde zichtbaar vanuit ‘Contactpersonen' in Microsoft Outlook na synchronisatie, hier kunnen ook eventueel aanpassingen worden gemaakt. Voor wie voicedial wil gebruiken kan prima uit te voeten met de standaard geïnstalleerde applicatie waar bepaalde nummers mee te bellen zijn. Helaas is er geen standaard voice command applicatie beschikbaar.

Naast het uitgebreide telefoonboek is het ook mogelijk om foto's en/of een aparte beltoon toe te voegen aan een contact: de zgn. Caller ID functie. De Caller ID functie is standaard niet in het telefoonboek aanwezig en staat hier feitelijk buiten, maar heeft dan ook enorm veel functionaliteit. Ondanks dit is het geheel redelijk goed geïntegreerd. De functie is te vinden in het menu Settings en toont een lijst die veel lijkt op het standaardtelefoonboek, maar waar per contact direct een foto- of individuele beltoon aan toe gevoegd kan worden. Caller ID foto's kunnen desnoods voorzien worden van een bewegende achtergrond op basis van een standaard GIF-animatie. Per contact kan er een beltoon worden ingesteld, er is zoals eerder te lezen was een gigantische lijst met bruikbare formaten beschikbaar: WMA, WM, ASF, MP3, WAV en MIDI-beltonen zijn in te stellen maar ook MPEG4, 3GP en WMV (Windows Media Video) is te gebruiken. Erg jammer is dat er geen videobeeld zichtbaar is, maar alleen het geluid te horen is.

Messaging

Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen is ook de VPA Compact een prima allrounder op het gebied van messaging. Het toestel heeft dan ook alle mogelijkheden aan boord: SMS, MMS, IMAP/POP3 e-mail, en MSN Messenger.

Een groot voordeel van Windows Mobile 2003 Second Edition is dat deze versie een standaard ingebouwde MMS-client heeft, wat nog niet bij eerdere versies het geval was. Dit scheelt niet alleen een extra MMS programma maar de overzichtelijkheid is ook beter geworden: het onderdeel Messaging bevat een extra folder en de mogelijkheid om vanuit een centrale plek een MMS op te stellen.

Dit onderdeel Messaging (berichtencentrum) heeft de look & feel van Microsoft Outlook en is erg prettig in de omgang, berichten kunnen worden gesorteerd op onderwerp en datum. Net zoals op de PC is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Outbox' en 'Sent Items'. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de nieuwe MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.

De speciale MSN Messenger-versie voor de Pocket PC is standaard inbegrepen, de werking is dan ook nagenoeg gelijk gebleven, maar totaal anders als de versie voor Smartphones. Ook anders is de invoermethode. Men kan kiezen tussen vijf standaard verschillende invoermethodes, waarvan er drie, Block- Letterrecognizer en Transcriber, werken op basis van handschrift en karakterherkenning. Deze drie methodes zijn nu niet bepaald eenvoudig onder de knie te krijgen en vereisen wellicht wat oefening, maar de volgende twee methodes zijn simpeler.

Keyboard is zoals besproken een virtueel toetsenbord wat in beeld zichtbaar komt en wat met de stylus bediend kan worden. Wanneer er woorden ingevoerd worden deze soms herkend (Engelstalig) en komt het woord vanzelf in beeld.

Intellipad is een virtueel numeriek-keypad wat bedoeld is om met de vingers te bedienen om het gemis van een echt keypad wat te verminderen. Helaas zijn de toetsen te klein om accuraat te worden bediend en is de T9-functie alleen in het engels beschikbaar.

Connectivity

Onmisbaar voor een PocketPC-phones, die over het algemeen bekend staan als erg vooruitstrevend qua connectivity-mogelijkheden. Geen enkele Smartphone, zowel Symbian als het overgrote deel Windows Mobile toestellen bieden geen mogelijkheid om uitgebreid te kunnen worden met een SDIO-WLAN kaart om zo draadloos te internetten of gebruik te maken van het netwerk. Dit alles op 11 mbit! (802.11b) Naast het grote bereik van 100 meter en de hogere snelheid mogen de voordelen van Wireless LAN duidelijk zijn, het is dan ook erg jammer te noemen dat de VPA Compact deze toepassing niet heeft ingebouwd. Dit scheelt weer de inbeslagname van het SD slot. Geïntegreerd WLAN is daarom ook praktischer. Een kanttekening is dat gecombineerde geheugen/WLAN-kaarten probleemloos werken met de VPA Compact, bij de Qtek 2020 / Vodafone VPA is dit niet het geval.

De Qtek 9090, 2020i, MDA III en consorten hebben wél ingebouwd Wireless LAN maar zijn dan ook gelijk een stuk lomper en groter. De toestellen zijn koelkasten om mee te bellen en een flink stuk langer en breder dan een Sony Ericsson P910i, laat staan de HTC Magician series. Dat is helaas de prijs die betaald moet worden als men handig WLAN wilt gebruiken. Op het moment van schrijven is er nog geen kleiner device op de markt die Wireless LAN heeft, al zal dit in de loop van het jaar rap gaan veranderen. Verwacht wordt dat ook Symbian en Windows Mobile Smartphones gebruik zullen gaan maken van Wireless LAN. Een goed voorbeeld hiervan is de Chi Mei UCP-100 (Windows Mobile Smartphone) en de Nokia N91 (Symbian Series 60) Om terug te komen op de review: wat de overige connectivity-mogelijkheden betreft zit het goed bij de VPA Compact.

Het toestel werkt daarom ook naadloos met ActiveSync, het synchronisatieprogramma van Microsoft wat ook wordt bijgeleverd op de cd-rom. Met dit programma is het synchroniseren van contactpersonen, emails, notities afspraken en dergelijke mogelijk. Ook biedt dit programma een brug tussen het toestel zelf en Microsoft Exchange Server, een mail- en agendatoepassing die ontzettend populair is in het bedrijfsleven. Dit is één van de grootste redenen waarom men in het bedrijfsleven kiest voor een Windows Mobile toestel. Synchroniseren met Exchange over GPRS kan in een handomdraai.

Natuurlijk behoort internet ook tot de mogelijkheden, en op de VPA Compact gaat dat gewoon goed, mede door het grote scherm en de snelle Internet Explorer browser. Volledige pagina's met frames zijn geen enkel probleem, en Windows Mobile 2003 Second Edition ondersteund meerdere weergaven. Ook in landscape modus kan men hier goed gebruik van maken. Het scherm draait een kwartslag wat comfortabeler internetten is. Er kan zelfs een Macromedia Flash-player gedownload worden om Flash-animaties te bekijken.

Ook is de VPA Compact voorzien van infrarood en Bluetooth. Met beide kan men probleemloos bestanden versturen en ontvangen, hoewel het ontvangen via Bluetooth niet altijd goed gaat, ook niet wanneer met een ‘bond' maakt, wat overigens een niet echt handig principe is om snel bestanden over te sturen. Met een goede file-explorer kan men eenvoudiger bestanden versturen en ontvangen via Bluetooth.

Geheugen

De VPA Compact heeft 64 MB gedeeld geheugen wat gebruikt wordt voor opslag voor programma's en als werkgeheugen. Dit is de helft minder dan het geheugen van de M1000 en M2000 (128 MB). Tenzij men echt erg veel programma's (meer dan 16) in het geheugen heeft draaien is 64 MB voldoende en zal zien dat programma's lekker vlot worden opgestart en afgesloten. Zoals al eerder in de review te lezen was leidt de snelheid er absoluut niet onder als alle programma's netjes gesloten worden.

Echter, voor de iets veeleisender gebruiker zal 64 MB misschien toch nog een bottleneck kunnen worden, en dan vooral op het gebied van opslag. Het intern geheugen is verdeeld tussen werkgeheugen (RAM) en opslag (Storage), waar men de verdeling van zelf zal kunnen opgeven. Voor een redelijke verdeling zal ongeveer 32 á 36 MB voldoende zijn zodat er nog genoeg RAM over blijft, en dan is het gestelde maximum toch aan de krappe kant voor een Pocket PC. Voor wie echt graag meer intern geheugen wil kan de hoeveelheid laten verdubbelen naar 128 MB bij Expansys, al zit daar natuurlijk wel een fors prijskaartje aan.

Aangezien het toestel ook een SD/MMC uitbreidingsslot heeft kan men ook programma's en overige data kwijt op een SD of MMC geheugenkaart. Doorgaans is dit formaat veel goedkoper en beter dan Memory Stick (Sony Ericsson P910i) of de ronduit vreemde en exotische RS-MMC formaten die Nokia in gebruik heeft.

Camera

De VPA Compact is de eerste Pocket PC Phone voorzien van een megapixel camera en onderscheidt zich daarmee ten opzichte van de Qtek 2020 en 9090, die voorzien zijn van een VGA camera. De kwaliteit is om deze reden al wat beter, maar jammer genoeg zijn foto's geschoten met de VPA Compact niet helemaal wat men ervan zou verwachten. Sinds de nieuwe ROM aan de hogere eisen van de leveranciers voldoet is het allemaal veel beter geworden dan bij de MDA Compact nu nog het geval is, maar de kwaliteit blijft een hekelpunt.

De foto's zijn niet echt scherp voor een megapixel camera, en zijn de kleuren niet onder elke lichtomstandigheid optimaal. In vergelijking met toestellen als de Sharp GX-30 en Nokia 6630 is de kwaliteit dan ook inferieur te noemen. Sinds de lancering van de op de HTC Magician gebaseerde toestellen zijn er al wat ROM-updates verschenen die de kwaliteit wel hebben verbeterd. Ook met fotobewerkingsprogramma's valt er wat aan de fotokwaliteit te doen, maar erg goed is het nog allemaal net niet. Men komt bedrogen uit als men een beetje kwaliteit verwacht van de camerakwaliteit van een Smart/PocketPC-Phone, zoals dat bij de Nokia 6630 ook zo is. Ook de camera van de HP iPaq rx3715 Pocket PC presteert vele malen beter. Kijkt men terug naar de VPA Compact dan is het een teleurstelling dat de kwaliteit 1:1 een stuk minder is. Wanneer men de foto's zal gaan resizen en bijwerkt met een fotobewerkingsprogramma dan zal de kwaliteit al een stuk beter zijn, maar wat is dan het idee achter de megapixel camera?

De met de VPA Compact genomen foto's hebben een maximale resolutie van 1280 x 960 (of 960 x 1280 in portrait modus), daarnaast kan ook 640 x 480, 320 x 240 en 160 x 120 gebruikt worden. De viewfinder benut het hele scherm (enorm), is snel en van erg goede kwaliteit. Inzoomen kan tot 8x in alleen de kleinste resolutie. Men kan aangeven of de foto's bewaard moeten worden op de geheugenkaart of het gewone intern geheugen (Storage). Foto's worden helaas per dag in een andere map opgeslagen wat niet alleen onoverzichtelijk is, maar ook een brij aan mappen geeft op den duur.

Ook videofilmpjes worden in zo'n map opgeslagen. Het toestel kan in de hoogste resolutie van maximaal 320 x 240 opnemen, daarnaast is 144 x 176 of 96 x 128 pixels ook mogelijk. Vooral de hoogste resolutie video, 320 x 240, ziet er heel erg goed uit. De enigste Smartphone die nu nog betere video opneemt is de Nokia N90 met een imponerende videoresolutie van 416 x 352 pixels, wat gelijk staat aan VHS of VCD (VideoCD) kwaliteit.

Het videoformaat wat de VPA Compact gebruikt om op te nemen is mpeg4 (.mp4) wat niet zomaar in Windows Media Player af te spelen is, maar wel prima kan worden afgespeeld met een alternatief programma als BSplayer of Media Player Classic (mplayerc.exe). Daarnaast zijn er vele effecten instelbaar bij zowel foto als video, zoals grijsschaal, negatief, sepia en cool (soort blauwtint) Ook compositie is mogelijk waarin er een template gebruikt wordt waar vervolgens de foto wordt ingezet. Het laatste wat verder nog ingesteld kan worden voor foto en video is de soort belichting die gebruikt wordt voor de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij erg fel zonlicht. Ten opzichte van de MDA Compact, en hiermee ook de wijzigingen in de ROM, reageert de VPA Compact veel beter op felle lichtomstandigheden en laat minder vaak een witte of roze waas zien.

Aanwezige programma's

Omdat de VPA Compact een Windows Mobile device is zijn er vanzelfsprekend ook veel Windows-based programma's aanwezig op het toestel. Wat opvalt is dat hier ook Word, Excel, Powerpoint en een PDF-viewer bij zitten waarmee bijbehorende documenten geopend en in geval van Word- en Excel bestanden bewerkt kunnen worden. Dit is ontzettend handig en draagt zeker bij aan de bruikbaarheid van het toestel. Het grote scherm doet de rest, dankzij de hoge resolutie zijn de genoemde bestanden erg goed weer te geven. Verder zijn Internet Explorer, MSN messenger, een zeer uitgebreide agendafunctie, Windows Media Player 10, Voicememo (kan met een speciale knop benaderd worden), File Explorer, Picture Album, Terminal Services Client, en een calculator beschikbaar.

Natuurlijk kan men zelf ook software op de VPA Compact installeren. Pocket PC-software voor gewone Pocket PC's is 100% compatible met de VPA Compact, en hierin is de keus enorm. Er is voor de Pocket PC meer software te krijgen als voor Symbian Series 60 en Windows Smartphone bij elkaar, van spellen tot professionele beheer- en remote control programma's. Dit is zeker ook een groot voordeel. Vooral de multimediamogelijkheden zijn erg indrukwekkend en een waar feest te noemen in combinatie met het erg heldere scherm. Zeer zware filmpjes van DVD-resolutie en 2.5 MB/s speelt het toestel vloeiend af! Een paar voorbeeldjes van de indrukwekkende DivX-kwaliteit, dat met name mogelijk wordt gemaakt door de beste videospeler voor Windows Mobile toestellen: Betaplayer.

Games

Standaard staan er twee games op het toestel, het bekende kaartspelletje Solitaire en Jawbreaker, beide inmiddels standaard voor Windows Mobile devices. Natuurlijk zijn er ook meer games te krijgen en te installeren, en wat de screenshots al aangeven is dit slechts een voorbeeldje van een zeer kleine selectie. Zoals al aangegeven is de keus hierin gigantisch. Voor wie standaard JAVA midlets wilt draaien, heeft men eraan gedacht een standaard MIDlet manager te integreren. Vanuit dit programma is het mogelijk JAVA midlets te draaien.

Conclusie

Aan het einde van de review is te zeggen dat de VPA Compact absoluut een toptoestel van de bovenste plank is. Het is de eerste Pocket PC Phone die zo groot als een Smartphone is maar tegelijkertijd de kracht van een Pocket PC in huis heeft, het beste van twee werelden gecombineerd in één toestel! En hier houdt het niet op. Door de snelle en energiezuinige Bulverde CPU presteert het toestel beter. Ook het prachtige scherm en de vele multimediamogelijkheden zijn dik in orde.

Tel hierbij de handige office- en softwaremogelijkheden bij op en de VPA Compact is met recht een slim kantoor te noemen, wat altijd handig mee te nemen is.

Als PDA doet de VPA Compact het dan ook prima, maar er zijn zeker punten die gewoon beter hadden gemogen. Ten eerste stelt het Pocket PC OS lichtelijk teleur op punten van logica en stabiliteit, het is erg jammer dat men aan het tweaken moet voordat het lekker draait. Niet erg gebruikersvriendelijk, en dit is het vlak waar Smartphones het beter op doen. Voor degene die niet erg vertrouwd zijn met het werken van een touchscreen zal een (numeriek) keypad gemist worden: een keypad SMS't in bijna alle gevallen namelijk gewoon sneller. Ten tweede: de teleurstellende camerakwaliteit wat niet te vergelijken is met toestellen zoals de Sony Ericsson S700i of Nokia 6630. Een ander punt wat de VPA Compact wellicht mist is Wireless LAN. Dit komt steeds vaker terug in Pocket PC's en het is te verwachten dat dit ook in de toekomst bij Smartphones steeds meer ingebouwd gaat worden.

Toch is de VPA Compact een goede keus. Het toestel heeft ook al niet voor niets diverse nominaties gehad en is ook met recht de beste Pocket PC Phone tot nu toe te noemen. Helaas is het de vraag wanneer het toestel op de markt komt, maar lang zal het niet meer duren gezien het toestel in Duitsland gewoon te koop is.


Vermelde toestellen