Sony Xperia XA1 review

Is één troef genoeg voor de Sony XA1?


Sony Xperia XA1 review

Sony heeft naast de grote toptoestellen al geruime tijd compacter vormgegeven en vriendelijker geprijsde modellen in het assortiment. Eén van de nieuwste toestellen in dit segment is de Xperia XA1.

De XA1 is bovendien uitgerust met de 23 megapixel camera van Sony die we eerder in een stuk prijziger modellen tegenkwamen. Om dit te kunnen realiseren voor de prijs van de XA1 zou je verwachten dat er op andere onderdelen moest worden bezuinigd. Toch beschikt het toestel beschikt onder andere over een 8 megapixel selfiecamera, octacore processor met 3 GB werkgeheugen en is het voorzien van 32 GB opslaggeheugen. Echter, een vingerafdruksensor ontbreekt en het scherm heeft een 720p-resolutie.

Inhoud van de doos
Oplader
USB C-kabel
Oordopjes
SIM-slot verwijdertool
Snelstartgids

Dit roept de vraag op of de XA1 een middelmatige telefoon is als omhulsel van een goede camera of dat hij zich over de hele breedte staande kan houden. Andere toestellen met een dergelijk hoge cameraresolutie zijn aanzienlijk duurder. In dezelfde prijsklasse van de XA1 zitten toestellen als de Motorola Moto G5 Plus, Honor 6X en de Samsung Galaxy J5 2017. Lukt het de XA1 om ze zelfs zonder vingerafdrukscanner van zich af te schudden?

7 / 10

Plus- en minpunten Sony Xperia XA1

  • Onverwacht goed uithoudingsvermogen
  • Camerakwaliteiten
  • Schermresolutie blijft wat achter
  • Geen vingerafdrukscanner
  • Niet te wissen bloatware apps

Ontwerp

Door de jaren heen is Sony er aardig in geslaagd om een unieke look voor hun toestellen te behouden en zich zo te onderscheiden van andere fabrikanten. Ook de vormgeving van de XA1 is enigszins onconventioneel. Wanneer je de knoppen en camera even buiten beschouwing laat heeft hij met zijn volledige vlakke boven- en onderkant van de achterkant bezien wel wat weg van een powerbank.

Sony Xperia XA1 voorkant
8 megapixel selfiecamera met 23 millimeter groothoeklens
Vrij kleine schermranden rechts en links
Opladen met handige USB C-poort

Sony probeert ook aan te haken in de trend van zo weinig mogelijk rand rondom het scherm. Aan de zijkanten slagen ze daar heel goed in want naast het scherm zit vrijwel direct de buitenste rand van het toestel. Echter, de benodigde ruimte voor de hardware moest ergens gevonden worden en dus zit er heel wat loze ruimte boven- en onder het scherm. Een screen-to-body ratio van 70,9% is dan ook niet echt denderend en bovendien een verslechtering ten opzichte van zijn voorganger. Boven het scherm is in deze ruimte het Sony-logo geplaatst met aan weerszijden de selfiecamera en een lichtsensor. Tevens is hier een klein notificatielampje te zien. Vreemd genoeg zit het scherm in ons testmodel niet precies in het midden en is er links iets meer zwart te zien dan rechts.

Sony Xperia XA1 speaker close-up

Het glas loopt aan weerszijden vrijwel vloeiend over in de zijkanten van het toestel. Aan de boven- en onderkant houdt een rand de boel op zijn plek. Door de twee uitsparingen in het glas aan de boven- en onderkant lijkt het alsof de XA1 naar voren gerichte stereospeakers heeft maar dat is helaas niet het geval. Deze zijn namelijk alleen voor de microfoon en oorluidspreker. In plaats daarvan zit er een kleine sleuf voor een gewone luidspreker aan de onderkant van het toestel. Aan de onderkant vinden we ook de USB-C poort en de headset kan aan de bovenkant worden ingeplugd.

Sony Xperia XA1 achterkant
Indrukwekkende 23 megapixel Exmor RS-camera met lichtgevoelige f/2.0 lens
Ruimte voor geheugenkaartje tot 256 GB
Ingebouwde batterij met snellaadfunctie

De afgeronde zijkanten zijn grotendeels van metaal en zijn iets meer koperkleurig dan de rest van het toestel. Vanwege zijn cameracapaciteiten is de XA1 zelfs voorzien van een specifieke cameraknop. Deze vinden we net als de overige knoppen rechts op het toestel. Met ernaast een icoontje van een camera in het metaal gestanst. De lade voor de SIM-kaart zit aan de linkerkant en kan met een nagel verwijderd worden. Achter het klepje is ook plek voor een microSD-kaartje.

De XA1 is vrij smal en dus goed vast te houden met één hand maar het langwerpige ontwerp kan er wel toe leiden dat het toestel nogal snel uit een broekzak glijdt wanneer je zit.

Prestaties

De accu van de XA1 heeft een capaciteit van 2300 mAh en ondanks dat de hardware er niet al teveel van zal vergen leek ons dat toch een beetje aan de schamele kant. Wij haalden een maximale scherm aan-tijd van zeven uur uit een gebruikstijd van anderhalve dag. Dat biedt ruimte voor een lange dag met erg intensief gebruik of twee dagen met gematigder gebruik. Voor een accu met een dergelijke capaciteit vinden wij dat behoorlijk netjes. Wanneer de resterende capaciteit op 30% uitkomt geeft het toestel een melding. Dit kan niet uitgezet worden.

De XA1 heeft niet de standaard accubesparingsopties van Android maar Sony rust hun toestellen al jaren uit met uitgebreide energiebeheeropties, waaronder de zogenaamde Stamina-modus, om het maximale uit de batterij te halen. Op de XA1 en waarschijnlijk met de komst van Android 7.0 zijn deze opties wel iets minder uitgebreid. De gewone Stamina-modus beperkt de toestelprestaties en bepaalde functies om het batterijverbruik te verminderen. Dit kan automatisch inschakelen op een door de gebruiker in te stellen resterend accupercentage maar het minimale niveau is 15%. De Ultra Stamina-modus beperkt het aantal apps, en daarmee dus ook de functionaliteit van het toestel, tot een minimum. De XA1 ondersteunt snelladen evenals Qnovo Adaptive Charging wat ervoor moet zorgen dat de batterij niet overbelast wordt en daardoor een langere levensduur heeft.

Ondanks de octacore processor en 3 GB werkgeheugen voelt navigeren op de XA1 regelmatig traag aan. Apps openen duurt vrij lang en in sommige apps reageert het toestel heel traag op input. In de instellingen is het onder het kopje opslag en geheugen een zogenaamde slimme wisser te vinden. Deze functie staat standaard aan en volgens de beschrijving optimaliseert het automatisch opslag en geheugen, afhankelijk van het app-gebruik. Veel wijzer worden we er niet van. Van het opslaggeheugen is standaard ongeveer 14 GB in gebruik.

Scherm

De schermresolutie van de XA1 heeft geen update gekregen ten opzichte van zijn voorganger en blijft dus steken op 1280 × 720 pixels. Dit is ook voor een vijf inch beeldscherm vrij karig. Details en tekst zien er daardoor toch ietwat kartelig uit. Helderheid en kleurweergave zijn redelijk op orde. De witbalans is niet zo koud afgesteld als we doorgaans zien bij Sony.

In de instellingen voor het scherm is naast helderheid en slaapstand ook smart-tegenlicht te vinden. Dit zorgt ervoor dat het scherm aanblijft wanneer je er naar kijkt én het toestel vasthoudt. Verder zijn er twee opties voor beeldverbetering. In beide gevallen vinden we het resultaat bij filmpjes op YouTube niet erg geslaagd. Daarnaast kan ook de witbalans gewijzigd worden.

Software

De XA1 draait op Android 7.0. Dit is weliswaar niet de allernieuwste versie maar Sony doet daarmee niet onder voor de concurrentie. Omdat Sony nauwelijks ingrijpende cosmetische wijzigingen aanbrengt ziet de interface er grotendeels origineel uit. Daardoor vergt het minder van de hardware en draait het weliswaar niet heel snel maar wel redelijk soepel.

De klok op het vergrendelingsscherm heeft een Sony-sausje gekregen en kan ook nog gewijzigd worden maar verder is de werking van het scherm gelijk aan puur Android en worden meldingen weergegeven die uit beeld kunnen worden geveegd. Naast de startschermen zit het scherm voor Google Now en ook het notificatiescherm met de snelle instellingen is zo goed als puur Android.

Het applicatiemenu bestaat uit pagina’s met een raster van 5x5 waar horizontaal doorheen gescrold moet worden. Het loont de moeite om even in de instellingen voor de startschermen te duiken zodat het precies werkt zoals je zelf het prettigst vindt. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een app aan een startscherm of pictogrammen automatisch groeperen. Verwijderen van apps is een beetje omslachtig want daarvoor moet je de functie op apps te beheren openen in het applicatiemenu. Er is een andere manier; houdt even een icoontje ingedrukt en laat hem weer los. Je komt dan ook in deze verwijder-modus.

De kunst van het weglaten heeft Sony, als het op het installeren van apps aankomt, nog steeds niet begrepen. Behalve een verzameling applicaties van Sony, zoals Xperia Lounge, PlayStation en What’s New, krijg je ook nog apps van derden als AVG Protection en Spotify opgedrongen. Geen enkele van deze apps kan verwijderd worden, zelfs Amazon Shopping of Facebook niet. De enige optie die je hebt is om de apps uit te schakelen. Daardoor worden de gegevens verwijderd en verdwijnt de app uit het menu maar is dus niet helemaal van je telefoon af.

Hardware

De XA1 moet het dus doen zonder vingerafdrukscanner. Terwijl zoiets in deze tijd en in de prijsklasse van de XA1 inmiddels toch wel aardig gemeengoed is. Dat er geen plek voor is aan de zijkant van het toestel, daar waar Sony doorgaans de sensor plaatst, kunnen we begrijpen maar de zee van ruimte onder het scherm of aan de achterkant moet hier toch wel een alternatief voor zijn geweest.

Camera

Ten opzichte van zijn voorganger is de camera er een flinke stap op vooruit gegaan. De XA1 is uitgerust met de meeste megapixels op een camerasensor die Sony te bieden heeft. In dit geval een Exmor RS-camera van 23 megapixel en met een meer dan keurige f/2.0 lens.

De camera kan geactiveerd worden door de cameraknop even ingedrukt te houden of twee keer op de powerknop te drukken. Vervolgens wordt de superieure automatische modus geopend. Standaard worden foto’s hier genomen in een 16:9 beeldverhouding met 20 megapixels en zijn in de interface alleen een snelkoppeling voor de flitser en de camera aan de voorzijde zichtbaar. Foto’s kunnen ook gemaakt worden in handmatige modus. Hierbij kunnen focus, sluitersnelheid, helderheid en witbalans worden aangepast. Hier kan ook HDR handmatig worden ingeschakeld.

De camera van Sony kan traditioneel worden uitgebreid met extra effecten. Standaard zijn AR-effect, creatief effect, sound photo, panorama en timeshift burst beschikbaar. In het verleden konden hier vrij eenvoudig effecten aan toegevoegd worden maar tegenwoordig moet je goed weten waar je naar moet zoeken om ze in de Play Store nog te kunnen vinden.

Al die pixels van de geschoten foto’s moeten telkens even laden en als het ware op hun plek vallen voordat je ze kunt bekijken op het toestel. De vervolgens getoonde resultaten kunnen heel goed zijn maar toch is wisselvalligheid ook een gepaste omschrijving. Bij daglicht is de witbalans prima in orde en worden kleuren levendig maar natuurgetrouw weergegeven. Bij het inzoomen blijft de beeldkwaliteit niet echt overeind en gaan de fijne details verloren. Waarschijnlijk komt dat door de manier waarop de foto softwarematig wordt verwerkt. Ruis is daarbij een voortdurend terugkerend fenomeen en heldere plekken worden regelmatig overbelicht. Close-ups zijn duidelijk een zwakke plek voor deze sensor.

Filmen in 4K is vanwege de beperkte hardware van de XA1 niet mogelijk. De maximaal haalbare videokwaliteit is 1080p-resolutie met 30 frames per seconde. De SteadyShot beeldstabilisatie zorgt daarbij voor vloeiend beeld. Details kunnen wel een beetje wegvallen, vooral bij minder goede lichtomstandigheden.

Aan de voorzijde vinden we een 8 megapixel camera, eveneens van het type Exmor RS. Deze is voorzien van een 23 millimeter groothoeklens met maximale aperture van f/2.0. Voor selfies is hij meer dan toereikend en ook hier kan gefilmd worden in Full HD. Geestig is dat de AR-functies ook met de selfiecamera werken en er zelfs speciale filters voor beschikbaar zijn.

Conclusie

De 23 megapixel camerasensor van Sony was ooit een indrukwekkende verschijning maar inmiddels is de strijd om megapixels grotendeels beslecht in het voordeel van kwaliteit in plaats van kwantiteit. De XA1 is daardoor een beetje een vreemde eend in de bijt. Hoewel het wellicht interessant is dat deze camera nu beschikbaar is in een toestel dat minder dan 300 euro kost vinden wij de combinatie met minder krachtige hardware niet helemaal geslaagd. De foto’s van de 23 megapixel camera kunnen heel aardig zijn maar komen niet echt tot hun recht op het karige beeldscherm van de XA1. Terwijl dat bij smartphone fotografie toch vooral de plek is waar je met je foto’s aan de slag gaat. Bovendien moeten ze elke keer behoorlijk lang laden.

Verder spreekt alleen het redelijke uithoudingsvermogen in zijn voordeel. Of dit opweegt tegen de opmerkelijke vormgeving waarbij geen plaats is gevonden voor stereospeakers of een vingerafdruksensor en de enigszins zwakke processor is misschien puur een kwestie van smaak.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze Sony XA1 review