Sony Ericsson Xperia ray review

· 4 reacties

De Sony Ericsson Xperia ray is de nieuwste telg in de serie Xperia toestellen van Sony Ericsson. Deze zeer stijlvolle smartphone is voorzien van het Android 2.3 besturingssysteem, een 1 GHz processor en een 8 megapixel camera.

Onderscheidend is de Ray met name door zijn compacte strakke vormgeving. Ondanks de kleine afmetingen bezit het toestel echter over zeer behoorlijke specificaties. Een positionering in het hoge middensegment is dan ook zeker van toepassing. In de Xperia-lijn zit de Ray tussen de Xperia Arc en Neo in. Daar buiten mag de telefoon stiekem ook wel een beetje concurreren met de iets duurdere HTC Desire S.

Het 3,3 inch touchscreen van dit toestel betreft een Reality Display en maakt gebruik van de Sony Mobile Bravia Engine. Ook bij de camera heeft Sony een eigen staaltje techniek ingebracht. De camera heeft een Exmor-R sensor, wat tot gevolg heeft dat er beter in het donker gefilmd en gefotografeerd kan worden. Naast al deze eigenschappen is de Xperia ray een complete smartphone die van alle moderne comfort is voorzien. En dat voor de zachte prijs van ongeveer 300 euro.

Plus- en minpunten Sony Ericsson Xperia ray

  • Compact
  • Camera-opties
  • Weergave
  • Schermformaat

Wat zit er bij het toestel?

De Xperia ray wordt geleverd in een compacte groenwit doosje. De inhoud bestaat naast het toestel zelf, uit een 1500 mAh Li-Ion-batterij, een USB-kabel met opzetstuk (om de telefoon te kunnen laden aan het stopcontact), een headset en een aantal gebruikersgidsjes. Op de accessoires is weinig aan te merken, behalve dat ze degelijk ogen.

Omdat het toestel slechts beschikt over 300 MB intern geheugen, wordt een 4 GB microSD-kaartje meegeleverd. Het extern geheugen is uitbreidbaar tot 32 GB.

Uiterlijk

Een opvallend aspect van de Xperia Ray is zijn uiterlijk. Het toestel is namelijk zeer compact en beschikt over strakke lijnen. Dit in combinatie met het aluminium frame zorgt voor een futuristisch tintje. De Xperia Ray is met zijn geringe afmetingen (110 x 53 x 9,4 mm) en lage gewicht (100 gram) beduidend kleiner en lichter dan concurrenten als de Sony Ericsson Xperia Neo en de HTC Desire S. Of de Xperia Ray daarmee een marktvoordeel heeft is niet direct te zeggen. De telefoon zet zich in elk geval wel af tegen de trend van steeds groter wordende smartphones, en creëert daarmee een eigen identiteit.

Wij testten voor deze review de Xperia Ray in zijn zwarte uitvoering. Het toestel is echter ook verkrijgbaar in het goud, roze en wit.

De Xperia Ray beschikt over een 3.3 inch beeldscherm dat het overgrote deel van de voorkant in beslag neemt. Boven het scherm zijn een secundaire camera, een luidspreker en een licht- en nabijheidssensor bevestigd. Onder het scherm bevinden zich de gebruikelijke home-, terug-en menutoets. Van de laatste drie is alleen de eerste toets fysiek. De terug- en menutoets zijn aanraakgevoelig.

Aan de rechter- en linkerkant van het toestel bevinden zich respectievelijk de volumetoetsen en de microUSB-aansluiting. De batterijcover, met daarin een uitsparing voor de camera en LED-flitser, bedekt de volledige achterkant van de Xperia ray. Om bij de SIM- of microSD-kaart te kunnen moeten zowel de cover als de batterij worden verwijderd. Aan de bovenkant van het toestel vinden we de aan-/uittoets, samen met de 3,5mm audio-jack-aansluiting. Aan de onderkant zijn geen knoppen of aansluitingen aanwezig.

Uithoudingsvermogen

De Xperia ray mag dan een klein toestel zijn; z'n batterij is groot. Met zijn 1500 mAh Li-Ion batterij heeft de Xperia ray een troef in handen wat betreft uithoudingsvermogen. Waar traditioneel gezien het scherm de grootste stroomvreter is bij de moderne smartphone, heeft de Xperia ray hier geen last van door zijn relatief kleine scherm. De batterij houdt op die manier veel stroom over voor andere activiteiten. In onze testperiode moesten wij het toestel ongeveer eens per twee dagen opladen. Dat is een pluspunt waard.

Hoe lang een volle batterij meegaat is echter sterk afhankelijk van het gebruik. Je hebt dit dus voor een groot gedeelte zelf in de hand. Daarnaast kun je ook energie besparen door de door Sony Ericsson standaard geïnstalleerd 'Power Save Mode-app' in te schakelen.

Belkwaliteit

Op de belkwaliteit van de Xperia ray valt weinig aan te merken. Het geluid is van een goede kwaliteit en ook het volume vormt geen probleem. Tijdens het telefoneren is het mogelijk de luidspreker te activeren of het geluid te dempen. Ook is er de mogelijkheid het adresboek te raadplegen.

Het gespreksoverzicht is te bereiken via de telefoon- of contacten-applicatie. In het gespreksoverzicht worden alle in- en uitgaande oproepen weergegeven, met oproepduur.

Beeldscherm

De Xperia ray beschikt over een 3,3 inch Reality Display met Sony Mobile Bravia Engine. Dit is een technologie van Sony, die het bedrijf bij alle Sony Ericsson toestellen toepast. Bij de weergave is sprake van een hoog contrast en extreme helderheid. Wel valt op dat er een accent op de kleur blauw ligt. Door de hoge resolutie (854 x 480 pixels) in verhouding tot de schermgrootte is het beeld zeer scherp. Een hoge resolutie op een klein scherm betekent dat er meer informatie op het scherm past. De weergaven worden daardoor wel erg klein.

De kleine weergaven maken de Xperia Ray niet ideaal voor het browsen op internet. Het goede touchscreen compenseert echter wel een deel van dit probleem. Het werkt lekker snel en is uiterst nauwkeurig. Dat maakt toch het een en ander goed.

Menu

Sony Ericsson heeft de Xperia ray uitgerust met het Android 2.3 Gingerbread, met daaroverheen de Xperia UI gebruikersinterface. Wat betreft het besturingssysteem onderscheidt de Xperia ray zich niet van concurrenten HTC en Samsung. Met de gebruikersinterface daarentegen wel. De Xperia UI-skin is gericht op social media en entertainment. Contacten van meerdere social media kunnen worden geïntegreerd in Android.

Een interessante applicatie die wel onderdeel is van Xperia UI, is Timescape. Dit programma behandelen we later in onze review.

Een andere eigenschap van Xperia UI zijn de vijf homescreens. De homescreens zijn vanzelfsprekend naar eigen wens in te richten met widgets en programma's. Je kunt gemakkelijk door de screens bladeren door te 'vegen'. De snelkoppelingen naar media, berichten, applicaties, contacten en telefoon blijven daarbij wel permanent aanwezig.

Door de applicaties-toets aan te tikken verschijnt een grid met zestien (4 x 4) applicaties. Door naar links of rechts te vegen verwissel je van scherm. De volgorde van applicaties is overigens zelf te bepalen (bijvoorbeeld naar alfabet, of meest gebruikt). Ook kun je de weergave veranderen naar een lijst, in plaats van een grid.

Telefoonboek

Het telefoonboek kan worden opgeroepen middels de contacten-applicatie. Hiervan is een snelkoppeling aanwezig op het homescreen. Eenmaal in het telefoonboek is het makkelijk zoeken naar de persoon die je wilt bellen. Ook is het mogelijk een direct overzicht te krijgen van je favoriete contacten. De lijst met contacten kan bovendien gefilterd worden met filters als 'enkel contacten met telefoonnummer', of 'enkel online contacten'.

In het telefoonboek is het importeren van contacten vanaf de SIM- of geheugenkaart een eenvoudige klus. Ook het toevoegen van nieuwe contacten is gemakkelijk door de sneltoets 'contact toevoegen'. Daarbij kunnen vele additionele velden worden ingevuld zoals: mobiel nummer, thuisnummer, beltoon, foto, bijnaam, website, organisatie, postadres, e-mailadres, etc. Ook is integratie met social media als vanzelfsprekend mogelijk. Nadeel is wel dat ieder contact apart gekoppeld moet worden met zijn of haar online accounts.

Messaging

Het versturen en ontvangen van berichten vormt geen enkel probleem. Het invoeren van tekst kan zowel in horizontale als verticale ligging van de telefoon. Je kunt daarbij zelf kiezen om met een QWERTY-toetsenbord te werken, of met een toetsenblok. Automatische spellingverbetering is aanwezig op de Xperia ray. Wel zo makkelijk, want op het kleine scherm wil er nog wel eens een foutje insluipen bij het typen. Bijlagen zijn eenvoudig toe te voegen door middel van een sneltoets. Hiermee wordt een SMS automatisch tot een MMS gepromoveerd. Berichten worden overigens in conversaties beheerd.

Op de Xperia ray zijn meerdere e-mailaccounts van diverse providers te beheren. De e-mailapplicatie biedt een handige interface waarin tegelijkertijd een overzicht van je postvak IN en je openstaande bericht wordt getoond. Ook hier is het openen en toevoegen van bijlagen eenvoudig. Daarnaast is er de met Android meegeleverde Gmail-app.

Connectivity

Zoals het een smartphone betaamt kent de Xperia ray geen tekort aan connectiviteit. Het toestel beschikt over WiFi, 3G internetverbinding, Bluetooth en GPS. Allen werken probleemloos. Handig is dat de telefoon eerder gebruikte WiFi-netwerken onthoudt zodat je niet telkens opnieuw hoeft in te loggen. De Xperia ray is ook te gebruiken als WiFi-hotspot. Op die manier wordt de telefoon als het ware een draadloos modem. Door je laptop met het toestel te verbinden kun je dan bijvoorbeeld gebruik maken van het 3G-netwerk van je telefoon.

De browser van de Sony Ericsson werkt soepel en snel. Daar hebben we eigenlijk weinig op aan te merken. Het is prettig dat tijdens het surfen de adresbalk en verschillende knoppen zijn verborgen. Zo blijft er meer ruimte over voor de weergave van sites. Met een tik op de menu-knop zijn alle opties weer zichtbaar. Desondanks vinden wij de Xperia ray niet de meest geschikte telefoon om mee te browsen. Het scherm is daar toch echt iets te klein voor.

Camera

Een opvallende gadget van de Xperia Ray is zijn 8 megapixel camera met Exmor-R technologie. Deze technologie zorgt ervoor de lens meer licht kan opvangen, waardoor minder snel gebruik gemaakt hoeft te worden van de flitser. Dit is een welkome eigenschap aangezien mobiele telefoon-camera's er niet om bekend staan goede foto's in het donker te schieten. Verder beschikt de Xperia Ray over een frontcamera (VGA) en een videocamera waarmee in HD (720p) kan worden opgenomen. De bediening van de camera's vindt plaats met het touchscreen en de twee zoom-toetsen aan de zijkant van het toestel.

In het camerascherm zijn snelkoppelingen naar de opnamemodus (normaal, glimlachdetectie of automatisch), detailscherpte (2, 6 of 8 MP), frontcamera, scènes (o.a. liggend, sport en strand), flitser, en het foto-album. Rechts in het scherm worden miniatuurweergaven getoond van je laatst gemaakte opnamen. Verder zijn via de menu-knop de zelfontspanner, focusmodus, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, beeldstabilisator, geolabels en sluitergeluid te bepalen.

Ook voor de video-camera zijn er genoeg opties. Scènes, videogrootte (tot en met 720p), focusmodus, flitser, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting, zelfontspanner, beeldstabilisator, microfoon en sluitergeluid zijn aanpasbaar.

Dat de camera van de Xperia Ray een hele rits aan opties heeft moge duidelijk zijn. Ze zijn niet allemaal even interessant, maar opvallend zijn de touch-focus en beeldstabilisatie. Vooral de laatste maakt het een stuk makkelijker mooie opnamen te maken met je telefoon.

De kwaliteit van de foto's die wij schoten met de Xperia Ray stelde ons wat teleur. De beelden zijn een beetje grauw en doen oppervlakkig aan. Daar hadden we meer van verwacht. Voor video's geldt hetzelfde verhaal. Wel moet gezegd worden dat de Exmor-R technologie een pré is. Gemaakte foto's in het donker worden er een stuk beter van.

Geschoten materiaal is direct te delen via social media met de delen-knop.

Aanwezige programma's

De volgende programma's zijn standaard aanwezig op de Xperia ray: aangesloten, agenda, alarmen, apps ophalen, berichten, browser, burgeralarmen, calculator, camera, contacten, downloads, e-mail, extensies zoeken, fm-radio, galerij, games ophalen, Gmail, instellingen, instellingen, klok, Latitude, LiveWare beheren, Maps, Market, muziek, Muziek en video's van vrienden, navigatie, nieuws en weer, OfficeSuite, Plaatsen, power save mode, Store, support, Sync, Talk, telefoon, Timescape, trackid, uefa.com, update center, voice search, Xperia hot shots, YouTube en Google Zoeken.

Een interessante applicatie onder de hierboven genoemden is Timescape. Dit programma integreert alle sociale media in één applicatie. Net als FriendStream in HTC Sense. Visueel ziet het er ook mooi uit. Het is als een kaartenbak van statusupdates waar je doorheen kunt scrollen. Met een druk op de knop zijn alle statusupdates (van al zijn of haar social media) te zien. Reageren op berichten is helaas niet mogelijk binnen Timescape. Daarvoor stuurt Timescape je door naar het desbetreffende social medium.

Games

Op de Sony Ericsson zijn standaard geen games aanwezig. Wil je toch graag gamen op je telefoon dan kun je diverse games downloaden in de Android Market.

Conclusie

De Sony Ericsson Xperia ray is een telefoon die zich duidelijk richt op een specifieke doelgroep: jongeren die een voordelige compacte smartphone willen, met integratie van social media en entertainment. Daarbij is de Xperia ray tegen een zeer schappelijke prijs. Het toestel heeft echter ook nadelen. Het geringe formaat heeft namelijk tot gevolg dat het scherm aan de kleine kant is. En ondanks de haarscherpe weergaven op het scherm is dat niet optimaal. Bij het lezen van teksten of het browsen op internet loop je hier tegenaan.

Een positief punt is dat Sony Ericsson laat zien onderscheidend te kunnen zijn. Het merk richt zich met deze telefoon duidelijk op een bepaald segment. Ook zijn elementen als de Sony Mobile Bravia Engine, de Exmor-R sensor, de uitgebreide camera-opties en de Timescape applicatie uniek. De Xperia ray zal dan misschien niet op elk aspect de hoogste punten scoren; met dit toestel heeft Sony Ericsson een degelijke smartphone met een duidelijke eigen identiteit op de markt.


Vermelde toestellen