Sony Ericsson W995 review

Begin dit jaar introduceerde Sony Ericsson dé telefoon voor wat Sony Ericsson noemt: een ‘on the move entertainment experience’. Dit allemaal dankzij het 2.6 inch beeldscherm, uitstekende geluid, 8 GB opslaggeheugen en 8.1 megapixel camera.

Om het media gehalte nog beter naar voren te laten komen, heeft Sony Ericsson de PlayNow arena wat aangepast voor consumenten die de W995 nu aanschaffen. Voor hen is in totaal 60 films gratis te downloaden.

Concurrenten van de W995 zijn Samsung’s S8300 UltraTOUCH en de LG GD900 Crystal. Het grootste verschil met de W995 is dat de hiervoor genoemde concurrenten een touchscreen hebben, maar de Sony Ericsson heeft weer het voordeel dat het in vergelijking met de andere toestellen een erg compact toestel is.

Plus- en minpunten Sony Ericsson W995

  • Bouwkwaliteit
  • Design
  • Beperktheid Menu

Wat zit er bij het toestel?

De Sony Ericsson W995 komt in een kleine kartonnen doos. Het handige van dit doosje is dat er een dubbele bovenkant is waar de meegeleverde gebruikshandleidingen en software CD’s in gestopt kunnen worden. Bij het verwijderen van de bovenkant wordt de telefoon zichtbaar. Naast de telefoon zitten de volgende accessoires in de doos: een batterij met een capaciteit van 930 mAh, een 8 GB Memory Stick Micro (M2), een USB-kabel, een speakerstandaard die je overal mee naar toe kan nemen, In-Ear headphones (tevens te gebruiken als handsfree set), 3 verschillende maten opzetstukjes voor de headphones en als laatste een oplader. Een tamelijk volledig pakket dus.

De accessoires ogen degelijk en zitten goed in elkaar. Vooral het geluid uit de speakerstandaard en de headphones is verbluffend. De In-Ear headphones zitten lekker in het oor en de bass die de headphones produceren zijn veruit het beste van alle oordopjes die wij hier op NieuweMobiel.NL getest hebben. Hierdoor is het luisteren naar muziek met de W995 een prettige ervaring. Wat ons betreft is het dan ook niet nodig om de headphones te vervangen, maar door het 3.5 mm audio jack is dit wel mogelijk. Ook de speakerstandaard levert prima geluid. Het is alleen jammer dat door de aansluiting geen andere apparaten aan de speakerstandaard kunnen worden gesloten. Deze is enkel en alleen compatible met Sony Ericsson telefoons.

Uiterlijk

Het toestel is gemaakt van geborsteld staal en plastic. De batterijcover en de voorkant zijn van geborsteld zilver metaal, de rest is gemaakt van hoogwaardig plastic. Deze combinatie geeft de telefoon een strak voorkomen. Verder is de W995 een slank en compact toestel. Het mechanisme van de slider werkt uitstekend, de veer in het mechanisme is precies goed afgesteld waardoor het sliden met de juiste hoeveelheid weerstand gaat. Ook is er nagenoeg geen speling in het mechanisme. Verder kraakt het toestel niet, wat alleen opvalt is dat de knoppen redelijk stroef zijn wanneer je ze indrukt. Maar dit neemt niet weg dat de Sony Ericsson W995 erg goed en stevig in elkaar zit.

De voorkant bestaat uit het 2.6 inch beeldscherm en een hoop knoppen. Dit is trouwens kenmerkend voor de W995, het toestel heeft naast het ‘normale’ toetsenbord nog 14 extra knopjes. En 8 bevinden zich aan de voorkant onder het beeldscherm. Dit zijn de beltoets, drie selectietoetsen, de navigatietoets, een toets voor het activiteitenmenu, een C-toets (wissen) en een Einde-, Aan/uit-toets.

De rechterzijde heeft nog eens 5 toetsen, te weten: 3 mediaplayertoetsen (vorige, play/pauze en volgende), een volume/zoom toets en een cameratoets. Sony Ericsson heeft wel een leuk snufje bedacht om er voor te zorgen dat het duidelijk is wanneer je welke toets kan gebruiken. De toetsen die je kan gebruiken lichten namelijk op. Als je bijvoorbeeld de mediaplayer opent en muziek afspeelt lichten de mediaplayertoetsen op en weet de gebruiker dat die toetsen gebruikt kunnen worden. Ze kunnen zelfs gebruikt worden wanneer de toetsenvergrendeling aanstaat.

De linkerzijde bestaat uit de connector voor de lader, headphones en USB-kabel en de zogenaamde Walkman-toets. Met deze toets ingedrukt kunnen er door de aanwezigheid van een accelerometer bepaalde bewegingen worden gemaakt die de telefoon associeert met een handeling. Zo kan je door de telefoon van links naar rechts te bewegen het volgende nummer afspelen. Ook kan je de shuffle functie aanzetten en het volume veranderen door middel van een beweging met de Walkman-toets ingedrukt.

Aan de bovenzijde zit een stereo luidspreker en het 3.5 mm audio jack. En aan de onderzijde zit de andere stereo luidspreker.

Op de achterkant is de 8.1 megapixel camera met LED-flits te vinden. Verder is hier nog een kickstand die ervoor zorgt dat de telefoon op zijn zijkant blijft staan. Dit is ideaal voor het kijken van een film, zover een film op een scherm van 2.6 inch kijken ideaal is. De kickstand oogt niet al te stevig, het kan helemaal doorgebogen worden en op den duur zou de kickstand lam kunnen worden.

Om de batterijcover te verwijderen moet er eerst een schuifje omhoog worden geschoven. Dit is de eerste keer dat wij dit zien bij een telefoon, en op zich is dit handig gedaan. De cover zal niet zomaar losschieten. Wanneer de batterijcover is verwijderd is de SIM-kaart te zien. Om de SIM-kaart te plaatsen moet eerst de batterij uit de telefoon worden gehaald. De ingang voor de Memory Stick Micro geheugenkaart is aan de linkerzijkant. Om deze te plaatsen of te verwijderen is allen het loshalen van de batterijcover genoeg.

De Sony Ericsson W995 komt in 3 kleuren, wij testten de Cosmic Silver variant, verder heb je nog Energetic Red en Progressive Black.

Uithoudingsvermogen

De batterij van de W995 zou een gesprekstijd van 9 uur en 370 uur aan standbytijd hebben. En we moeten zeggen dat de telefoon daar dichtbij in de buurt komt. Gedurende de testperiode, waarbij de telefoon altijd zeer intensief wordt gebruikt, hield de telefoon het met gemak 4 dagen vol. Dit is lang niet slecht voor een telefoon, die we als volwaardige vervanger voor de MP3-speler gebruikten, naast bellen, SMS’en en internetten via WiFi.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de Sony Ericsson W995 is dik in orde. Tijdens het bellen ondervonden we geen problemen en was het bereik eigenlijk altijd optimaal. Een verbinding zal niet wegvallen door toedoen van de W995. De geluidskwaliteit van de oorluidspreker is prima, de stem aan de andere kant komt kraakhelder door en is bijvoorbeeld niet schel of dof. Ook is het toestel hard genoeg te zetten, zodat zelfs in luidruchtige omgevingen het geen probleem is de andere persoon te verstaan. Wel moet je oppassen dat het toestel niet te hard staat ingesteld, want dan kan iedereen meegenieten met het gesprek. Maar dit is allemaal naar eigen smaak aan te passen.

Het gesprekkenoverzicht is zoals we gewend zijn van Sony Ericsson’s laatste toestellen. Er zijn vier tabs waarbij alle gesprekken, de beantwoorde gesprekken, gebelde nummers en gemiste oproepen zijn te zien. Wanneer je meerdere malen naar eenzelfde contactpersoon belt, wordt alleen de laatste oproep getoond. Dit vonden wij een beetje onhandig.

Sony Ericsson heeft het nu ook mogelijk gemaakt om direct in het beginscherm een contactpersoon te kunnen bellen. Wanneer je een aantal cijfers intikt, geeft de W995 de bijbehorende contactpersonen weer.

Beeldscherm

De Sony Ericsson W995 heeft een 2.6 inch beeldscherm met een QVGA resolutie en heeft het grootste scherm van alle Walkman telefoon van Sony Ericsson. Het scherm heeft een helder en scherp beeld en is zelfs in direct zonlicht prima af te lezen. De telefoon heeft een accelerometer voor het automatisch roteren van het scherm. Dit gaat automatisch bij het multimedia bestanden of bij browsen over het internet. Bovendien werkt het allemaal heel soepel en zonder enige vertraging.

Menu

Het menu bestaat uit grote iconen, die door middel van een animatie kloppen als een hart. Zo weet je welk menuonderdeel geselecteerd is. Het menu kan op verschillende manieren weergegeven worden, namelijk in een raster, draaiend of per pictogram. Waarbij de weergave in een raster verreweg het snelst en prettigst werkt.

Verder is er niet veel bijzonders te melden over het menu en de structuur. Deze is eigenlijk al jaren ongewijzigd, maar werkt nog steeds prima. Wat wij wel een beetje onhandig en onlogisch vonden is dat de applicaties (zoals de speciale Hyves applicatie) onder het menu onderdeel Agenda staan. Overigens is de Hyves applicatie helemaal niet zo bijzonder als men ons wil laten geloven. Het is praktisch hetzelfde als de mobiele telefoon site van Hyves en heeft dus niet zoveel toegevoegde waarde.

Telefoonboek

Het telefoonboek is vrij standaard. En contacten kunnen nagenoeg eindeloos worden opgeslagen. Per contact zijn er 5 tabbladen die alle verschillende informatie kunnen bevatten. Zo is het mogelijk om telefoonnummers van het werk, privé of mobiel op te slaan. Ook kan er een e-mailadres of een homepage aan het contact worden toegewezen. Verder kan er een speciale afbeelding, ringtone of berichtsignaal voor het contact, gegevens over het bedrijf waar het contact werkt en zijn verjaardag opgeslagen worden.

Messaging

Door in het beginscherm naar links op de navigatiescherm te drukken, kan je een nieuwe SMS, spraakbericht of e-mail opstellen. Maar dit kan ook gewoon in het menu berichten. Het T9 woordenboek kan met een druk op een knop aan of uitgezet worden. Naast dat je de binnengekomen SMS’jes op de traditionele manier kan bekijken, is het ook mogelijk om de berichten van een contactpersoon en jouw antwoorden daarop in een gesprek weer te geven. Best een leuke toevoeging van Sony Ericsson.

Zoals bij zoveel toestellen van Sony Ericsson worden smileys/emoticons automatisch omgezet naar afbeeldingen. Helaas krijgen toestellen van een andere fabrikant gewoon de smiley te zien en niet de afbeelding.

E-mail en MMS is ook aanwezig op de W995. Bij het opstellen van een bericht is het heel makkelijk om een afbeelding of iets dergelijks toe te voegen. Dit kan door onder het tekstvak, in de balk , de pictogram voor een afbeelding toevoegen te selecteren. Je kan ook animaties, geluid of video’s bijvoegen. De telefoon maakt er dan automatisch een multimediabericht van. Ook het instellen van een emailaccount is een fluitje van een cent. De telefoon kent de meeste aanbieders van email zelf al, dus is het alleen nodig om emailadres en wachtwoord in te voeren. De rest doet de telefoon vanzelf.

Connectivity

Ook WiFi en Bluetooth ontbreekt niet op de Sony Ericsson W995. Een bestand versturen of ontvangen met het toestel is geen probleem. Dit is een kwestie van Bluetooth aanzetten en het bestand selecteren die je wil verzenden. Misschien leuk om te melden is dat wanneer je de W995 koppelt aan een laptop of PC met Bluetooth kan deze ook fungeren als muis.

Verbinding leggen met een draadloos netwerk gaat ook heel gemakkelijk. In een overzicht kan het netwerk waar je verbinding mee wil leggen geselecteerd worden. Hierna voer je het wachtwoord van het netwerk in en kan je hem instellen als een favoriet netwerk. Dit houdt in dat de instellingen bewaart blijven en de volgende keer als het netwerk beschikbaar is en je WiFi inschakelt, maakt de telefoon automatisch verbinding.

De aanwezige internetbrowser op de W995 is in één woord te omschrijven als: waardeloos. Pagina’s laden duurt zelfs met 3G ontzettend lang, terwijl dit voor korte laadtijden moet zorgen. Ook worden pagina’s niet altijd goed weergegeven en scrollen gaat verre van soepel. Het is beter om een alternatieve browser te downloaden, zoals bijvoorbeeld Opera Mini.

Camera

De camera kan geopend worden door op de cameraknop te drukken of in het menu Camera te selecteren. De 8.1 megapixel camera op de Sony Ericsson W995 heeft een LED flits en heeft door de aanwezigheid van GPS ook de mogelijkheid om te geotaggen. Er zijn talloze instelmogelijkheden voor de camera: de opnamemodus, hier kan bijvoorbeeld lachdetectie of BestPic aangezet worden. De lachdetectie werkt overigens niet bijzonder goed. In onze testperiode krijgen we niet voor elkaar om het toestel een foto te laten maken wanneer er iemand lachtte. Er kunnen ook verschillende scenes ingesteld worden, er zijn modi voor landschappen, portretten, sport etc. Verder kan het aantal megapixels worden aangepast. Ook kan de focus nog ingesteld worden op gezichten, objecten dichtbij of niet iets specifieks. Een zelfontspanner ontbreekt ook niet, en er zijn ook een aantal instelling voor de witbalans. Daarbij zijn de effecten als sepia, negatief, zwart-wit weer aanwezig op de Sony Ericsson W995. Tot slot kan de afbeeldingkwaliteit, BestPic opties, geotaggen en dergelijke nog aangepast worden.

Foto geschoten met de Sony Ericsson W995

Al deze instellingsmogelijkheden zijn in een zeer gebruiksvriendelijke interface gestopt, die echt iedereen kan snappen. Aangezien de W995, net als de C905, een 8.1 megapixel camera heeft, zou je denken dat deze camera’s niet onder doen voor elkaar. Toch is er wel een verschil tussen een Walkman- en Cybershottelefoon, de foto’s van de C905 zijn net wat helderder, scherper en levendiger van kleur. Dit neemt niet weg dat de W995 een prima camera heeft, in daglicht worden prima plaatjes geschoten en dankzij de LED flits zijn de meeste foto’s die in schemer genomen zijn ook nog bruikbaar. Alleen in het donker voldoet de flits niet.

Bij een foto die genomen is met geotaggen ‘aan’ is bij het terugkijken naar de foto’s de optie om de plaats waar die genomen is te laten zien in Google Maps. De foto’s kunnen bekeken worden in een diashow. Naast de traditionele manier van kijken (een foto een paar seconden in beeld en dan de volgende) kan dit bij de W995 ook met een muziekje eronder en de foto’s op een bepaalde manier in beeld gebracht. Sony Ericsson geeft daar voor de verschillende muziekjes en manieren van diaweergave de volgende opties: Nostalgisch, Relaxed, Vrolijk en Energie.

De videocamera heeft aanmerkelijk minder instellingsmogelijkheden, maar nog steeds genoeg. Er zijn instellingen voor de videolengte, nachtmodus, zelfontspanner, microfoon (aan/uit), witbalans en effecten.

De telefoon neemt in WQVGA op met 30 frames per seconde. Niet heel erg indrukwekkend, maar het voldoet. Wat wel vreemd is dat dit nergens aangepast kan worden. De hoge framerate zorgt ervoor dat het filmen zonder schokken gaat. Het afspelen van een filmpje is soepel en vloeiend en de kwaliteit is gemiddeld. De kleuren zijn wat minder scherp en het is af en toe wat overbelicht. Overigens heeft Sony Ericsson het bestandsformaat 3GP vaarwel gezegd, de filmpjes worden standaard in MP4 opgenomen.

Aanwezige programma's

Op de Sony Ericsson zitten de volgende applicaties: Bestandbeheer, wekker, videooproep, kalender, taken, notities, timer, stopwatch, licht, rekenmachine, codememo, radio, trackID, VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, Afstandsbediening (via Bluetooth), MP3-speler, Videospeler, Comeks Strips, Hyves, Music Mate 5, Music Quiz, Rock Bobblehead, Sound Sensor, Voice Transformer, Walk Mate, WF Navigator, Youtube, Webbrowser.

Een leuke applicatie om even toe te lichten is TrackID. Dit is een uitermate handig programmaatje voor als je een song hoort op de radio, die je niet kent. Met TrackID kan je dan het nummer scannen en binnen 30 seconden weet de telefoon je de het nummer te vertellen. Het enige wat je moet doen, is de telefoon dicht genoeg bij de box houden waar de muziek uitkomt. En het werkt ook nog eens, want hij kende zelfs ‘Tuintje in mijn Hart’ van Jan Smit & Damaru.

En ander programmaatje is Walkmate, een stappenteller. Deze houdt per dag bij hoeveel stappen je zet. Dit kan soms nogal confronterend zijn, helemaal als het streven 10.000 stappen per dag is en je nog niet eens aan de 5000 komt.

Games

De Sony Ericsson W995 heeft maar liefst 7 vooraf geïnstalleerde spellen. Waarbij sommigen zelfs gebruik maken van de accelerometer. Een van die spellen is: Bowling. dit spel maakt perfect gebruik van de accelerometer. Met de navigatietoets stel je de gewenste richting en positie van je poppetje in. Hierna moet swing je de telefoon van achter naar voor en kijk je wat er gebeurd.

Bubbletown is een spelletje waarbij je kleurenbubbels bij elkaar moet schieten. Combinaties van 3 dezelfde kleuren of meer zorgen ervoor dat de bubbels knappen.

Diamond Island is ook een spel dat gebruik maakt van de accelerometer. Hierbij moet je een aantal prehistorische mannetjes besturen door middel van de accelerometer, die mannetjes duwen weer een groot rechthoekig blok om. Dit grote blok moet van punt A in een level naar punt B en onderweg moet je zoveel mogelijk diamanten verzamelen.

Guitar Rock Tour is Guitar Hero voor de mobiele telefoon. Het is de bedoeling dat je toetsen (die noten voorstellen) op het juiste moment indrukt, zodat je een nummer foutloos speelt.

NitroStreet Racing is een autoracespel. Hier is het de bedoeling dat je, geloof het of niet, als eerste over de finish komt.

Playman Extreme is een extreme running spelletje. Deze sport is de laatste jaren gegroeid en heeft nu dus zelfs een game op de mobiele telefoon.

Real Football 2 tot slot is een voetbalspel met gemakkelijke besturing.

Extra's

Bij extra willen we graag even de ‘60 gratis te downloaden films’-actie toelichten. Sony Ericsson adverteert hier hevig mee en dat is niet zonder reden. Media content is tegenwoordig bijna niet uit te sluiten van de mobiele telefoon en hoe kom je als mobiele telefoon fabrikant beter onder de aandacht dan door gratis films aan te bieden bij een mobiele telefoon.

Maar we moeten zeggen dat de actie ons een beetje tegenviel. Dit is voornamelijk omdat het aanbod per maand is, en maar uit 15 films bestaat. Hierdoor heb je per maand dus maar de keuze uit 15 films. Wij hadden graag gezien dat er een grote database van films beschikbaar was, waar je van kan downloaden totdat je de 60 films hebt bereikt. Nu is de keuze helaas beperkt. Maar dit neemt niet weg dat het een leuke actie is, want verder is de kwaliteit van de films redelijk tot goed en zijn de bestanden ook nog eens in een klein formaat.

Conclusie

Met zijn compacte design en 8GB aan opslagruimte is de Sony Ericsson een echte Walkman telefoon en een volwaardige vervanger van je MP3-speler. Ook het goede uithoudingsvermogen van de batterij en scherpe beeldscherm zijn twee sterke punten van de W995. Eerlijk gezegd, moeten we ons best doen om slechte punten van de Sony Ericsson W995 te vinden. Als we dan toch wat moeten zeggen is dat de zwakke videocamera. Ook valt het kijken van een film een beetje tegen, aangezien het scherm toch wat aan de kleine kant is voor een film van bijvoorbeeld 2 uur.

Toch heeft de Sony Ericsson W995 ons niet verrast. Het menu en de structuur van het menu is zoals we gewend zijn; zonder haperingen of vastlopers. Alleen het is misschien wel eens tijd voor wat verandering, al zijn het maar nieuwe icoontjes. Ook zijn de mogelijkheden van het menu vrij beperkt, het is wat het is, niets meer en niets minder. Er kunnen geen extra programma’s worden geïnstalleerd, behalve dan wat spelletjes en Java gebaseerde applicaties, waarvan het aanbod niet ontzettend groot is. Maar dit neemt niet weg dat de Sony Ericsson W995 ons wel een positief gevoel heeft gegeven. Wat het moet doen, doet de telefoon uitstekend en het is dan ook een prima telefoon om muziek mee te luisteren, te bellen en te SMS’en.


Vermelde toestellen