Sony Ericsson Vivaz pro review
Sony Ericsson heeft haar Vivaz een fysiek QWERTY-toetsenbord gegeven en de camera teruggebracht van 8.1 Megapixel naar 5.1 Megapixel en het vervolgens ontstane toestel de Vivaz Pro genoemd.
Verder lijken er op het eerste gezicht geen andere ingrijpende wijzigingen te hebben plaatsgevonden. Ook in de specificatielijst kunnen we weinig ontdekken. Die specificatielijst is redelijk veelbelovend. Uit onze review van de Vivaz kwamen een aantal punten naar voren die de moeite waard zijn. We zijn dan ook benieuwd hoe de Vivaz Pro zich houdt.
Het feit dat het toestel een fysiek QWERTY-toetsenbord heeft kan al een groot voordeel zijn, want er zijn niet heel veel telefoons met zo’n toetsenbord, en dat terwijl het wel degelijk op prijs wordt gesteld door flink wat mensen. De concurrentie in dit segment zal dan onder andere komen van de Nokia N97 mini, LG GW620 en uit de eigen stal de Sony Ericsson Xperia X10 mini pro.
Plus- en minpunten Sony Ericsson Vivaz pro
- Compact design
- Toetsenbord
- Camera
- Besturingssysteem
- Touchscreen
- Browser
Wat zit er bij het toestel?
Behalve het toestel en de batterij met een capaciteit van 1200 mAh zitten in het vrolijk gekleurde doosje een USB-kabel met stopcontactstekker, een headset, een 8GB microSD geheugenkaartje en de handleiding. Niet bepaald een rijk gevuld pakket. De headset is één en al plastic en zit niet prettig. Gelukkig beschikt de Vivaz Pro over een 3.5mm audiojack-aansluiting.
Uiterlijk
De Vivaz Pro is in zwart en wit verkrijgbaar. Ons zwarte exemplaar is meer donkergrijs dan zwart, en volledig uit plastic vervaardigd. Boven en onder het scherm zit een chroomkleurige rand. Onder het scherm bestaat deze rand uit de oproeptoets, hoofdmenutoets en eindetoets.
Op de taps toelopende boven- en onderkant zitten geen toetsen. Aan de rechterkant van het toestel zitten de volumeknoppen en twee aparte knoppen voor video- en fotomodus. Links zitten de microUSB-aansluiting en headsetaansluiting.
Aan de achterkant zitten de aan/uit-toets, tally-licht, LED-flitser, camera en luidspreker.
Onder de batterijcover, die overigens met behoorlijk wat kracht losgetrokken moet worden, kan het geheugenkaartje verwisseld worden zonder de batterij te verwijderen. Dit geld niet voor de SIM-kaart. De plaatsing van de headsetaansluiting en aan/uit-knop is op zijn minst ongebruikelijk, en bleek niet erg prettig in het gebruik.
In het schuifmechanisme zit een veer. Hoewel het eerst wat zwaar ging schuift hij na een tijdje gebruiken soepel open en dicht. Er zit minimale speling in het schuifmechanisme. Verder is het toestel ook goed gebouwd. Er is geen sprake van kiertjes of kraakjes. De gebruikte materialen voelen wel wat goedkoop aan.
Uithoudingsvermogen
De Vivaz Pro lijkt op het eerste gezicht niet een toestel dat veel van zijn batterij zal eisen. Het scherm is niet overdreven groot en er hoeven ook niet tal van applicaties op de achtergrond te synchroniseren. Het uithoudingsvermogen van de Vivaz Pro viel ons dan ook een beetje tegen. Na volledig opgeladen te zijn hield het toestel het met normaal tot intensief gebruik twee dagen vol. We belden en smsten daarbij af en toe, en maakten met enige regelmaat gebruik van het internet, e-mail en de camera.
Belkwaliteit
De geluidskwaliteit van de Vivaz Pro is normaal. Er is niks op aan te merken in positieve of negative zin. Het geluid kan redelijk hard, en het bereik is over het algemeen goed.
In een gesprek zijn opties niet bereikbaar met snelkoppelingen in beeld maar is alles in het opties-menu geplaatst. Dingen als toetsenbord openen, luidspreker activeren of microfoon dempen vergen dus een extra handeling. Omdat de Vivaz Pro geen nabijheidsensor heeft schakelt het scherm niet meteen uit tijdens het bellen.
Wanneer een oproep binnenkomt kan de beltoon snel gedempt worden door het toestel met het scherm naar beneden te draaien. Het gespreksoverzicht is te openen met de oproeptoets en toont gemiste en ontvangen oproepen en gekozen nummers. In het menu staat nog een uitgebreider logboek met onder andere de duur van oproepen en packet-gegevens.
Beeldscherm
Het TFT-scherm van de Vivaz Pro kan ruim 16 miljoen kleuren weergeven met een resolutie van 640 x 360 pixels. Het scherm meet diagonaal 3.2 inch, en heeft breedbeeldverhoudingen, waardoor het het prettigst is om het in de horizontale stand te gebruiken. Voor het scherm kunnen alleen de helderheid en de time-out van de verlichting ingesteld worden.
Wij hadden de schermhelderheid voortdurend op 100% staan. Dan nog is het scherm niet heel helder, en zou je af en toe willen dat het helderder kan. Het scherm is redelijk af te lezen in zonlicht maar doordat het behoorlijk spiegelend is, is het soms ook slecht te zien. In vrijwel de gehele interface kan het beeld horizontaal kantelen. Alleen bij de startschermen werkt die niet.
Menu
Hoewel de Vivaz Pro onder Symbian Series 60 versie 5 draait is het startscherm anders dan we het kennen van dit besturingssysteem. De gebruiker heeft namelijk net als bij de Vivaz de beschikking over vijf startschermen. Op deze startschermen kunnen widgets geplaatst worden, maar ze hebben wel elk een eigen functie.
Er kan voor elk scherm uit acht opties gekozen worden. Dit zijn een flow-animatie, wallpaper, een op flash gebaseerd spel waarbij ballonnen kapot moeten worden geprikt, acht snelkoppelingen naar programma’s, twitter, camera-album of favoriete contactpersonen. Switchen tussen de startschermen kan door horizontaal over het scherm te slepen, of miniaturen van de schermen boven in beeld aan te raken. Van de twitterfunctie moet niet teveel verwacht worden want het geeft maar 20 tweets weer en kan verder alleen gebruikt worden om je status te updaten.
In elk startscherm is een soort statusvenster onderin beeld te zien met daarop de tijd, datum en provider. Daaronder staan vier snelkoppelingen naar telefoon, media, berichten en zoeken op internet. Door de statusbalk naar beneden te slepen kunnen het connectiviteitmenu en de klok snel geopend worden en eventuele meldingen geraadpleegd. Overigens zijn ook de meer conventionele lay-outs voor het startscherm beschikbaar.
Het menu kan vanzelfsprekend geopend worden met de menuknop en is verder wel standaard Symbian met duidelijke pictogrammen en een redelijk overzichtelijke lay-out. Het werd pijnlijk duidelijk dat ondanks de updates die het heeft ondergaan Symbian inmiddels toch echt behoorlijk verouderd is, en al helemaal niet geschikt is voor touchscreentelefoons. Het reageert traag en het is niet mogelijk om kinetisch te scrollen, in plaats daarvan moet een balkje aan de zijkant van het beeld gebruikt worden. Verder moeten menu-onderdelen twee keer aangeraakt worden om ze te openen waarbij de eerste keer dient om te selecteren. Dit alles wordt nog eens extra onaangenaam gemaakt door het resistieve en daardoor onnauwkeurige scherm van de Vivaz Pro.
Telefoonboek
In het telefoonboek zitten twee tabbladen. Eén met een alfabetische lijst met contacten en één voor groepen. In de contactenlijst kan door middel van smartdial snel de gewenste contactpersoon gevonden worden. Wanneer de contactpersoon is gevonden kan snel een oproep gestart worden of een SMS opgesteld.
Voor een nieuw contact kunnen ontzettend veel gegevens opgeslagen worden. Standaard zijn dit voor- en achternaam, mobiel en vast telefoonnummer, e-mail, video-oproep, internettelefoon, push to talk, bedrijf, functie en synchronisatie. Via opties kunnen daar onder andere nog meer telefoonnummers, e-mailadressen, adresgegevens en verjaardagen aan toegevoegd worden.
Messaging
Verzonden en ontvangen berichten kunnen weergegeven worden als conversaties. Dat maakt het erg makkelijk om een bericht te beantwoorden. Verder zijn berichten ook gewoon te vinden in de inbox, en wijst een nieuw bericht opstellen zich vanzelf.
Hoewel typen kan met verschillende virtuele toetsenborden zou het erg vreemd zijn om deze te gebruiken, want het fysieke QWERTY-toetsenbord is vele malen fijner. Tussen de knopjes zit lekker veel ruimte en de toetsen hebben een prettige hoogte. De feedback van de toetsjes is ook erg plezierig. Weinig gebruikte symbolen moeten met virtuele toetsen ingevoerd worden.
De Vivaz Pro kan ook overweg met POP en IMAP voor gebruik van e-mail. Over het algemeen is het voldoende om het e-mailadres en het wachtwoord in te voeren. Berichten worden alleen gedownload maar de inboxen worden niet gesynchroniseerd. HTML-berichten kan het toestel niet weergeven. Voor instant messaging is geen applicatie standaard geïnstalleerd.
Connectivity
Het connectiviteitsmenu kan snel geopend worden met de snelkoppeling op de statusbalk. Hier zijn alle instellingen voor netwerk, WiFi, Bluetooth en USB te wijzigen. WiFi en Bluetooth verbindingen zijn makkelijk en snel gemaakt. Gegevens verzenden of ontvangen via Bluetooth gaat probleemloos. Met een bekend WiFi-netwerk wordt automatisch verbinding gemaakt. Het lijkt onmogelijk om WiFi helemaal uit te zetten als een bekend netwerk binnen bereik is. Na verloop van tijd heeft het toestel gewoon weer verbinding gemaakt met WiFi. Bij een USB-verbinding kan gekozen worden uit PC suite, mediaoverdracht, massasopslag en afdrukken.
De browser van de Vivaz Pro is niet bepaald een toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid. De interface heeft zijn beperkingen en scrollen en zoomen gaat traag en niet vloeiend. Pagina’s worden wel goed weergegeven maar laden duurt vrij lang. De browser heeft wel ondersteuning voor Flash Lite waardoor onder andere YouTube-filmpjes in de browser bekeken kunnen worden. Een functie die tekst herschikt na het zoomen is niet aanwezig in de browser. Links kunnen in een nieuw venster geopend worden, maar je kunt niet zelf een site openen in een nieuw venster. In feite zijn alleen speciaal voor mobiele telefoons geschikte sites echt prettig te gebruiken met de browser van de Vivaz Pro.
Camera
In tegenstelling tot de Vivaz heeft de Vivaz Pro geen 8.1 Megapixel camera maar een 5.0 Megapixel exemplaar. De interface en instellingen zijn verder wel hetzelfde. Voor foto’s kunnen in het zoekvenster scènes, opnamemodus, focus en belichting ingesteld worden. voor de opnamemodus bestaat de keuze uit normaal. Panorama, lachdetectie en touch capture.
In de uitgebreide instellingen kunnen zelfontspanner, fotoformaat, licht, witbalans, beeldstabilisator, effecten en sluitergeluid worden ingesteld. Dit betekent dat de flitser niet meer is dan een lampje, en alleen aangezet kan worden via het menu. De flitser verbetert de kwaliteit van een foto ook nauwelijks, en is hoogstens echt bruikbaar als videolicht. Alle instellingen kunnen overigens ook op een automatische stand gezet worden.
Het opstarten van de foto- of videocamera is lekker makkelijk door de twee aparte knoppen. De camera is vlot klaar voor gebruik. De Vivaz Pro kan bovengemiddelde foto’s nemen, maar de prestaties zijn wat wisselvallig. Details en kleur worden over het algemeen goed weergegeven maar soms zijn de afbeeldingen behoorlijk grauw of is de contrastverhouding niet in orde. Bij slechte lichtomstandigheden heeft de camera van de Vivaz Pro grote moeite om te presteren.
In de videomodus kunnen in het zoekvenster nachtmodus, microfoon, focus en belichting aangepast worden. bij de uitgebreide instellingen staan zelfontspanner, video-indeling, licht, witbalans en effecten.
Wat betreft video’s heeft de Vivaz Pro dezelfde capaciteiten als de Vivaz en scoort ook gelijkwaardig. Video opnemen kan met een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels en 24fps. De camera beschikt over continu autofocus. Dit zorgt ervoor dat voortdurend scherpgesteld wordt op het dichtstbijzijnde object midden in beeld. De gemaakte video’s zien er prima uit met goede kleuren en details. Er is soms wel sprake van wat ruis.
Aanwezige programma's
De programma’s PlayNow, media en kalender zijn direct in het menu te openen. PlayNow opent een pagina in de browser, en is een soort appstore van Sony Ericsson. In het mapje apps staan de programma’s radio, trackid, mediaserver, chat, conversaties, webpublicatie, geluidsrecorder, neoreader, YouTube, SMS preview en Facebook.
Onder het kopje agenda vinden we bestandsbeheer, klok, roadsync, Sony Ericsson sync, Google, zoeken, notities, omrekenen, rekenmachine, Adobe PDF en Quickoffice.
Games
Er staan geen games op de Vivaz Pro. In de PlayNow winkel kunnen ze wel aangeschaft worden. Ze kosten dan vijf Euro.
Extra's
Voor volledig gebruik van de GPS-ontvanger van de Vivaz Pro is Wisepilot geïnstalleerd. Dit is een volledig navigatieprogramma maar helaas maar voor een trial periode van 30 dagen gratis te gebruiken. De functies zijn onder andere stemgestuurde routeaanwijzingen, points of interest, weerinformatie en waarschuwingen voor snelheidscamera’s. De kaarten worden tijdens het gebruik gedownload en dat kost dus dataverkeer. De GPS-ontvanger heeft redelijk snel een fix van je positie.
Google Maps is ook beschikbaar en kan wel gratis gebruikt worden voor plaatsbepaling en routeplanning. Al moet er wel rekening mee worden gehouden dat ook Google Maps de kaarten tijdens het gebruik downloadt.
Conclusie
In vergelijking met de Vivaz komt de Vivaz Pro wat ons betreft net iets beter uit de bus. Het compacte design van de Vivaz is behouden voor de Vivaz Pro en daar is ook nog een fysiek QWERTY-toetsenbord aan toegevoegd. Hoewel de camera minder Megapixels heeft dan de Vivaz betekent dit niet dat de prestaties dramatisch zijn verslechterd. Foto’s zien er over het algemeen goed uit en de HD video-opname is gebleven.
De specificaties van de Sony Ericsson Vivaz Pro zijn compleet en zouden een goede telefoon op kunnen leveren. Echter de verwachtingen en bovengenoemde pluspunten worden teniet gedaan door het verouderde en touchscreen-onvriendelijke besturingssysteem en het resistieve touchscreen. Daardoor moet de Sony Ericsson Vivaz Pro het onderspit delven ten opzichte van de verder ontwikkelde concurrentie.