Sony Ericsson S700i review
Het eerste megapixel toestel van Sony Ericsson en alweer het derde toestel waarvan op NieuweMobiel een review verschijnt: de Sony Ericsson S700i!
Dit toestel van Sony Ericsson, met een slide mechanisme wat we ook bij de Motorola V80 zagen, is sinds oktober 2004 op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Sony Ericsson probeert een balans te vinden tussen mobiele telefoon en digitale camera. Het toestel lijkt dan ook meer op een camera dan op een telefoon. Toch zou je voor het bedrag wat Sony Ericsson vraagt voor de S700i anders verwachten.
Vooral ook gelet op de afmetingen van het toestel zou je snel denken dat we hier met een smartphone te maken hebben. Ook de hoge prijs doet dit vermoeden. Niets is minder waar. Het is de opvolger van de K700i en van binnen lijkt de S700i dan ook als twee druppels water op de K700i. Toch zijn er wel verschillende redenen te bedenken waarom de S700i beter of zelfs uitblinkt ten op zichtte van de K700i.
Plus- en minpunten Sony Ericsson S700i
- Uniek design
- Camera
- Bluetooth
- Audiomogelijkheden
- Uitbreidbaar geheugen
- Omvang
- (On)logica messaging
- Toetsenbord
- Prijs/kwaliteit
- Geen smartphone
Wat zit er bij het toestel?
In de redelijk kleine doos die bij het toestel zit, zit naast het toestel zelf een headset. Deze headset dient tevens als antenne voor de FM radio waarover het toestel beschikt. Daarnaast zit er een 32 MB Memory Stick Duo in de doos. Dit geheugenformaat is een verkleinde versie van de 'normale' Memory Stick. Er past maximaal een Memory Stick Duo van 128 MB in de S700i, dat is namelijk de limiet van het toegepaste geheugensoort. Tevens is er een Memory Stick Duo adapter bijgeleverd waarmee het geheugenkaartje ook in 'oudere' apparaten te gebruiken is. Afsluitend is er een handleiding bijgeleverd waarin alle functies van het toestel besproken worden.
* Toestel
* Batterij (780 mAh Li-Ion)
* Oplader
* 32MB Memory Stick Duo + beschermhoesje
* Stereo headset met opname knop
* CD PC suite
* Nederlandse handleiding S700i
De handleiding van de S700i lijkt veel op die van andere Sony Ericsson toestellen. Het breedbeeld formaat van de handleiding leest makkelijk, al staat er niet bijzonder veel in de handleiding. Ik heb bijvoorbeeld weinig kunnen vinden over de handsfree functie van het toestel zelf, toch geen onbelangrijke feature.
Uiterlijk
De S700i heeft twee gezichten. De voorkant lijkt nog het meest op een mobiele telefoon, 4 toetsen met een joystick in het midden. De achterkant lijkt op een digitale camera uit de Cybershot familie van Sony. Waarschijnlijk dat grotendeels van de toegepaste techniek ook overgenomen is uit eerder genoemde productlijn van Sony waarmee Sony Ericsson goed de vruchten van hun joint venture begint te plukken. Voor een mobiele telefoon zijn de afmetingen van het toestel wat aan de grote kant en voor een digitale camera aan de kleine kant. We noemen het een gelijkspel in het voordeel van de S700i. Het toestel voelt goed aan in de hand. mede dankzij de verzinkingen aan de zijkant van het toestel. In de rechter zijkant van het toestel bevindt zich, naast de knop om video en foto opnamen te maken, het klepje waarachter zich de Memory Stick Duo bevindt. Een goede plek om dat daar te positioneren aangezien de zijkant daarvoor dik genoeg is. Tevens zitten er aan de bovenkant van de rechter zijkant twee volumeknoppen. Door tweemaal achter elkaar op 1 van de volumeknoppen te drukken kun je een binnenkomende oproep afwijzen. Daarnaast kun je ze gebruiken om het contrast aan te passen bij het maken van een foto.
Aan de linker zijkant zit een indicatie lampje. Deze licht rood op wanneer de batterij dient te worden opgeladen. Daarnaast bevindt zich een schuifknop waarmee het toestel op toetsenblokkering kan worden gezet. Als je tijdens het maken van een foto het schuifknopje gebruikt gaat de flitser aan. Afsluitend bevindt zich aan deze zijkant de infrarood interface.
De achterkant van het toestel is, zoals eerder gezegd, net een digitale camera. De camera zit netjes afgeschermd achter een sluitingsmechanisme wat zich met een schuifknopje opent. Tevens wordt het spiegeltje dan zichtbaar wat gebruikt kan worden voor zelfopnames. Daarnaast bevindt zich een flitser aan de bovenkant van het toestel. De naam 'flitser' geeft het lampje wellicht te weinig credit. Naast dat het lampje continu brandt totdat er een foto of video geschoten is, is hij erg fel en verblindt diegene waarvan een opname gemaakt moet worden gegarandeerd.
De knoppen aan de voorkant van het toestel zijn licht in het toestel verzonken en vergen wat drukkracht om ingedrukt te worden. De overige toetsen zitten achter een schuifmechanisme. Door dit 180 graden links- of rechtsom te draaien worden ze zichtbaar. De toetsen lijken nog het meest op de K700i. Deze toetsen zijn nog meer verzonken in het toestel dan de toetsen aan de voorkant. Dit zorgt er voor dat het moeilijker wordt om gecontroleerd in 1 keer het juiste nummer te bellen. Vooral als de aandacht er even niet bij is, is dit een struikelpunt. Het geheel voelt wel stabieler aan dan de toetsen op de K700i. De aan- en uitknop zit ook op het schuifmechanisme. Vervelend, want dit zorgt er voor eerst het toetsenbord (deels) opengeschoven moet worden alvorens het toestel aan of uitgezet kan worden.
Aan de onderkant van het toestel bevinden zich de connectoren voor de oplader waar de headset in kan worden geplugd. Deze aansluitingen zijn allemaal keurig weggewerkt achter een rubberen klepje. Deze kan ook wat uit het toestel geschoven worden zodat er nog meer ruimte is voor de oplader of de headset. Jammer is dat kijkend naar de onderkant wel erg duidelijk naar voren komt hoe dik het toestel eigenlijk wel niet is.
Het toestel zelf is gemaakt van wat goedkoop ogend plastic en dat is jammer. Het is een telefoon wat voor een hoge prijs op de markt gezet wordt en had best van wat duurdere materialen vervaardigt mogen worden. Op deze manier wekt Sony Ericsson niet de indruk dat de koper een top gadget heeft gekocht. Lees verder om te zien of dit terecht is.
Uithoudingsvermogen
We hebben het hier over een toestel met een 1.3 megapixel camera en een flitser. Wanneer we deze laatste niet zouden gebruiken dan nog is het toestel snel door z'n batterij heen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat wanneer er een telefoongesprek gepleegd wordt, het beeldscherm continu aan blijft. Iets wat onzinnig, want erop kijken wordt moeilijk als je het tegelijkertijd aan je oor hebt. Het beeldscherm gaat overigens wanneer er niet gebeld wordt redelijk snel uit waardoor er batterij tijd bespaard wordt.
Een nadeel van de S700i is dat tijdens het opladen het toestel blijft aangeven dat het bezig is met opladen. Erg goed natuurlijk. Alleen het toestel blijft dit aangeven ook als het inmiddels vol geladen is. Alleen als het indicatorlampje uit gaat is duidelijk dat de batterij is opgeladen. Het zou mooi zijn als ook op het scherm de melding te zien was dat de batterij vol is. Op deze manier komt het geregeld voor dat het toestel langer aan de lader ligt dan strikt noodzakelijk. Een kwalijke zaak.
Belkwaliteit
Camera of niet, de S700i is op de eerste plaats een telefoon en er moet dus goed mee gebeld kunnen worden. Dat is dan ook geen probleem op de S700i. De belkwaliteit is namelijk goed te noemen. Er is wel één nadeel. Sony Ericsson heeft ervoor gekozen om de microfoon op een ongelukkige locatie te plaatsen. De onrustige bellers onder ons (van de ene naar de andere hand) resulteert erin dat je regelmatig met je wang tegen de microfoon `schuurt`. Vooral met de telefoon aan de rechterzijde van je hoofd geeft dit de nodige `ruis`.
Wat niet in de handleiding terug komt, maar wel een welkome aanvulling op het toestel is, is de handsfree functie. Deze kan tijdens het bellen geactiveerd worden door op de besturingsknop 'meer' te drukken en vervolgens te kiezen voor 'handsfree functie'. Sony Ericsson had z'n huiswerk beter moeten doen want deze functie had natuurlijk met één enkele beweging geactiveerd kunnen worden. Tijdens een autorit moet namelijk eerst een binnenkomend telefoongesprek op de normale manier beantwoord worden gevolgd door twee keer drukken op een toets. Waarschijnlijk heeft Sony Ericsson een deal met een BlueTooth carkit bedrijf. Want in combinatie met een BlueTooth carkit werkt het uiteraard uitstekend en valt prima aan te bevelen.
Tevens bestaat de mogelijkheid om de bijgeleverde headset te gebruiken om te telefoneren. Dit is een erg aangename manier om een telefoongesprek te voeren. Ondanks het niet lekker zitten van de oordopjes en de in mijn beleving verkeerd gekozen kant van de bevestigingsclip voor aan je kleding, wordt telefoneren met de headset als zeer aangenaam ervaren. Er zit aan de headset een knop om een telefoongesprek mee te beantwoorden en te beeindigen. Tevens kan deze knop gebruikt worden om personen te bellen waarvan vooraf een ingesproken naam is opgenomen.
De 40 polyfonische beltonen worden gespeeld met de speaker die zich aan de achterkant van het toestel bevindt. Dit heeft Sony Ericsson goed aangepakt, het scheiden van de speaker voor ringtones en de speaker voor het telefoneren. Ringtones/MP3 geluiden worden veel harder afgespeeld dan het geluid tijdens telefoneren. Je kans dat je je oor tegen de verkeerde speaker aanlegt is nul en dat verkleint de kans op eventueel gehoorbeschadiging. Overigens kunnen er ook MP3 geluiden als ringtones worden gebruikt. Bijkomend nadeel hierbij is dat er dan geen gebruik kan worden gemaakt van opnemen of afwijzen middels vooraf opgenomen commando's.
Beeldscherm
Het grootste gedeelte van de voorkant van het toestel wordt in beslag genomen door het 260.000 TFT kleurenscherm. Complimenten voor Sony Ericsson, want dit is momenteel één van de beste kleurenschermen op de markt. En het scherm is ook nog gigantisch voor mobiele telefoon begrippen. Zelfs nog groter dan het scherm op de P910i. Dit heeft alles te maken met het goed kunnen maken van opnames, dit werkt alleen als je een behoorlijk scherm tot je beschikking hebt waarop foto's goed tot hun recht komen.
Er kunnen voor de S700i diverse vooraf gedefinieerde thema's worden gekozen om het uiterlijk van het menu aan te passen, een karige vier wel te verstaan. Hierdoor worden menukleuren, achtergrond en screensavers automatisch aangepast in dezelfde stijl.
Menu
Het scherm bevat standaard een beperkte hoeveelheid informatie, waaronder het netwerkbereik, de batterijstatus, de tijd en datum. De linker softkey geeft toegang tot gesprekken. Hieronder worden de laatst gekozen nummers teruggevonden, maar ook alle beantwoorde en gemiste gesprekken. De rechter softkey geeft toegang tot een extra menu. Hier kunnen BlueTooth en infrarood worden aangezet en kan de trilstand geactiveerd worden. Ook wel Stil modus genoemd. Deze modus is overigens ook direct in te schakelen door enkele seconden de C toets ingedrukt te houden.
Het menu is bereikbaar door te drukken op de bedieningstoets. Er zijn twaalf verschillende menu's die allemaal erg lijken op de K700i. De verschillende menu's zijn PlayNow, Internet Services, Entertainment, Camera, Berichten, Radio, Bestandsbeheer, Telefoonboek, Media player, Verbindingen, Agenda en Instellingen.
De icoontjes zijn verdeeld over 4 rijen van elk 3 bewegende icoontjes. Het gekozen icoontje wordt door de S700i in een spotlight geplaatst en deze beweegt mee als je een ander menu item kiest. Het icoontje beweegt vervolgens en wordt groter. Het is altijd duidelijk wat een icoontje inhoudt. Kiezen van een menu item gaat door een druk op de bedieningstoets. Standaard is het menu item 'Berichten' gekozen en dit kan niet ergens worden aangepast.
De menu items worden in de volgende hoofdstukken verder gedetailleerd besproken.
Telefoonboek
In het telefoonboek is ruimte voor 510 contactnummers. De S700i werkt op basis van contacten. Aan een contact kun je meerdere telefoonnummers koppelen, waaronder mobiel nummer, thuisnummer, faxnummer en werknummer. Maar ook zaken als e-mail adres, webadres, een foto en adresgegevens kunnen aan een contactpersoon worden gekoppeld. De foto wordt getoond wanneer de betreffende persoon gebeld wordt of zelf belt. Daarnaast kan er een spraakopdracht worden ingesproken ten behoeve van de voice dialing functionaliteit. De informatie van de contactpersoon wordt overzichtelijk onderverdeeld in 5 tabbladen, vergelijkbaar als bij de K700i. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de contacten in groepen onder te verdelen.
Wanneer de S700i voor de eerste keer wordt aangezet, wordt de Setup Wizard getoond. Deze geeft, naast een rondleiding, tevens de mogelijkheid de nummers van de SIM kaart te kopieren naar het telefoongeheugen. Tevens heeft de S700i de mogelijkheid om alle nummers tegelijkertijd via infrarood of Bluetooth over te zenden naar een andere telefoon. Hier is dan wel een andere mobiel telefoon met infrarood of Bluetooth mogelijkheid voor nodig.
Messaging
Uiteraard zitten er SMS en MMS mogelijkheden op de S700i. Deze worden in apart daarvoor bestemde mappen bewaard. Tevens wordt van elk verstuurd bericht een kopie opgeslagen in de map "Verzonden items". Dit is helaas niet aan te passen.
Tevens is het mogelijk om e-mail berichten te ontvangen met de S700i. Er kunnen accounts worden geïmporteerd van het protocol POP3 en IMAP4. Tevens kan worden aangegeven wat van de e-mail gedownload moet worden indien de e-mail berichten worden opgehaald; header of header en tekst. Op deze manier kan de hoeveelheid dataverkeer, wat optreedt bij e-mail berichten, beperkt worden.
Het invoeren van tekst verloopt via het keypad en er kan gekozen worden tussen de reguliere invoer en de snellere T9 variant. Deze laatste werkt erg plezierig. Zo geeft T9 tussentijds woord alternatieven via een lijstje en worden woorden die nog niet eerder zijn voorgekomen opgeslagen in het woordenboek. Daarnaast onthoudt T9 welke combinatie men voor het laatst heeft gebruikt. Stel dat het woord 'of' moet worden gespeld, dat is een druk op de 6 en vervolgens de 3 toets. Deze combinatie staat echter ook voor 'me'. T9 onthoudt welke combinatie het laatst gebruikt is en gebruikt die de volgende keer weer. Daarnaast geeft de S700i aan als de limiet van 160 tekens per SMS bericht in zicht is. Wanneer deze wordt overschreden geeft de S700i een waarschuwingssignaal waarna verder getypt kan worden.
Een vervelend punt is dat bij het ontvangen van een SMS bericht de S700i de ontvangst datum toont. In plaats van de verzend datum. Dit lijkt wellicht niet zo'n struikelpunt maar het is echt bijzonder vervelend omdat je nooit weet wanneer iemand nou precies zijn SMS bericht verstuurd heeft en dit via de details moet worden opgevraagd. Niet logisch van de heren van Sony Ericsson.
Connectivity
De S700i beschikt over dezelfde connectivity mogelijkheden als zijn kleinere broertje, de K700i. Waaronder datakabel, infrarood, Bluetooth, e-mail, WAP en GPRS. Voor deze test is gebruik gemaakt van een Palm Tungsten T3 en communicatie tussen beiden verliep in alle gevallen vlekkeloos. Vooral de Bluetooth functionaliteit werkt erg goed en stabiel.
Helaas levert Sony Ericsson standaard geen datakabel mee met de S700i. Voor de prijs was het wellicht wel netter geweest om het wel te doen. Echter, gezien de vele communicatiemogelijkheden moet dit geen probleem vormen. Diegene die niet over een infraroodpoort op hun PC beschikken om bijvoorbeeld foto's over te zetten, zijn aangewezen op de veelal duurdere accessoires die voor dit toestel worden aangeboden.
Geheugen
Het standaard geheugen van de S700i is 30MB groot. Hierin worden diverse zaken opgeslagen waaronder thema's, profielen en beltonen. Gelukkig is er standaard een 32 MB Memory Stick Duo bijgeleverd waarin onder andere de foto's en MP3 bestanden in worden opgeslagen. Het geheugen is maximaal uit te breiden met 128 MB. Gelet op het feit dat het toestel uitstekend als MP3 speler gebruikt kan worden en de aanwezige 1.3 megapixel camera, is het jammer dat er niet meer geheugen bijgeprikt kan worden.
Camera
De S700i beschikt over een 1.3 megapixel CCD camera. Het maakt vooral de combinatie camera en beeldscherm dat de camera capaciteiten van de S700i tot de beste van de markt zijn. Wat vooral goed is van de camera is dat het toestel de licht gevoeligheid meet. Het contrast wordt daarop gelijk aangepast om tot de mooiste opnames te komen. Dit trucje zagen we eerder bij de Samsung E700.
De maximale resolutie van de camera komt uit op 1280 bij 960 pixels. Tevens kan gekozen worden uit de resoluties 640x480, 320x240 en 160x120. Logischerwijs zijn opnames in de hoogste resolutie het mooist en nemen ze de meeste ruimte in beslag.
De S700i beschikt daarnaast over een zoomfunctie. Deze kan echter beter worden vergeten want de kwaliteit van de foto gaat al vanaf de eerst inzoom stap dusdanig achteruit dat hij nooit gebruikt zal worden.
Wel functioneel aan de S700i is de ingebouwde flitser. Deze is van goede kwaliteit en in donkere omgevingen levert hij uitstekend werk. Hij is vergelijkbaar met een zaklantaarn en gaat uit wanneer de opname genomen is. Overige functies zijn het maken van 4 foto's kort achter elkaar en met een kader. Maar ook aan een nachtmodus en een zelfontspanner is gedacht. Overige digitale effecten zijn negatief, soliseren, sepia en zwart wit. Ook de witbalans kan worden aangepast. Hier kan gekozen worden uit gloeiend, fluorescerend, daglicht, bewolkt en automatisch. De laatste stand is in de meeste gevallen voldoende.
De videofunctie van de het toestel maakt filmpjes op een maximale resolutie van 176x144. Er kan ook nog gekozen worden voor een lagere resolutie, namelijk 128x86. Persoonlijk vind ik het jammer dat er niet voor een hogere resolutie gekozen kan worden. Het is namelijk net te klein voor echt leuke toepassingen. Opnames worden inclusief geluid in het .3GP formaat opgeslagen en vallen qua kwaliteit wat tegen. Dit uit zich voornamelijk als er bewegingen worden vastgelegd.
Aanwezige programma's
De S700i bevat vrijwel hetzelfde arsenaal aan programma's als de K700i, waaronder diverse agenda functies. Waaronder een kalender, taken, notities, wekker, timer, stopwatch, rekenmachine en codememo. Een opmerking over de wekker is hier op zijn plaats. Deze is namelijk onbetrouwbaar. Al na het wijzigen van het profiel heeft de wekker de nijging om geen geluid meer te maken. Ook is het tijdens de testperiode meerdere malen voorgekomen dat het toestel vast liep bij het activeren van de wekkerfunctie. Het verwijderen van de batterij bracht het toestel uiteindelijk weer tot leven.
Een leuke toepassing die zich op de S700i bevindt is de MusicDJ. Hier kunnen zelf beltonen worden gecompileerd aan de hand van voor gesamplede instrumenten die je over 4 sporen kunt laten afspelen. Het programma is erg goed opgezet zodat je met weinig muziek kennis al een aardig deuntje in elkaar weet te zetten.
Ook een MP3 speler ontbreekt niet op de S700i. Deze is vanwege het uitbreidbare geheugen behoorlijk bruikbaar. Daarnaast moet worden opgemerkt dat in combinatie met de handfreeset het toestel een hoge geluidskwaliteit heeft. Er zit zelfs een equalizer op die hoe gek het ook klinkt ook nog werkt ook. Meestal helpt het weinig als je de bas omhoog doet, maar bij de S700i heeft het echt effect! Vooral met de handsfreeset komt er een behoorlijk beat uit. Maar ook zonder de handsfreeset brengt de S700i erg goed geluid voort.
Een uitgebreide WAP browser zit uiteraard ook op de S700i. SonyEricsson heeft een aantal standaard websites onder snelkoppelingen gestopt waar je allerlei dingen voor je S700i kunt downloaden. Een groot aantal van deze zijn zelfs gratis! Maar er zitten ook diverse betaalsites achter snelkoppelingen. Eén daarvan is PlayNow die ook via het menu te vinden is. Hier kun je actuele ringtones tegen betaling downloaden.
Games
Er bevinden zich standaard drie Java spelletjes op de S700i die ook op de K700i te vinden waren. Dit zijn Darts, River Riders en Super Real Tennis. Het geluid en de beelden zijn best aardig te noemen voor een mobiele telefoon. Vooral bij Super Real Tennis, een 3D-achtig tennis spel, zorgt dit voor veel spelplezier.
Conclusie
Sony Ericsson zet een uitstekend toestel op de markt met de S700i en is daarmee ook een waardige opvolger van de K700i. In de praktijk blijken de afmetingen van het toestel niet als een obstakel te worden ervaren en hij is daarmee klein genoeg om in de broekzak meegedragen te worden. Het gebruikte beeldscherm van de S700i is van een gigantisch formaat en van een uitstekende kwaliteit. Momenteel, samen met de beeldschermen die Samsung toepast, de beste op de markt.
Naast alle standaard programma's die zich op de S700i bevinden, waarvan overigens enkele nogal wat bugs bevatten, heeft de S700i een aantal interessante extra's. Waaronder het 1.3 megapixel camera met flitser. Vooral deze laatste is een handige om opnames in redelijk donkere omgevingen te kunnen maken. Alhoewel de kwaliteit van de camera sterk gereduceerd wordt als in donkere omgevingen opnames worden gemaakt.
Ook op het gebied van connectivity staat de S700i zijn mannetje door de aanwezigheid van infrarood en bluetooth. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om een USB kabel op de S700i in te prikken, alhoewel daar in de praktijk weinig last van hebt met de Memory Stick Duo die makkelijk te bereiken is. Zonder daarbij het toestel uit te doen of de batterij te verwijderen.
Het enige punt waar de S700i slecht op scoort is zijn prijs kwaliteit verhouding. Het toestel is te duur en is qua prijs/kwaliteit verhouding inmiddels ingehaald door andere toestellen met vergelijkbare eigenschappen zoals de Samsung D500.