Sony Ericsson K700i review
De zomer van 2004 staat voor Sony Ericsson in het teken van de introductie van de K700i, een langverwacht, nieuw model dat alles in zich heeft om een bestseller te worden.
De K700i is de eerste telefoon uit een geheel nieuwe serie en brengt alle features die momenteel van een telefoon in dit segment verwacht mogen worden samen in een schitterende verpakking.
Mede door zijn camera, MP3-speler en ruim bemeten geheugen zal de K700i op het verlanglijstje van menig jongere GSM-koper terechtkomen. Ook de oudere koper wordt niet teleurgesteld: de superbe kwaliteit van het display, de vernieuwde bediening en de tijdloze, elegante vormgeving zijn voorbeelden van de vele eigenschappen van de K700i die jong en oud aan zullen spreken.
Plus- en minpunten Sony Ericsson K700i
- Goede gesprekskwaliteit
- Prachtig beeldscherm
- Solide bouw
- Goede camera
- MP3-beltonen
- Bluetooth
- Chique uitstraling
- Bediening
- Uithoudingsvermogen accu
- Geen uitbreidbaar geheugen
- Snelheid software
Wat zit er bij het toestel?
De groen-witte doos bevat een gemiddeld pakket aan accessoires. Standaard wordt het volgende geleverd:
- Toestel
- Accu (700mAh)
- Lader
- Headset
- CD-ROM met PC Suite
- Franstalige handleiding
- Duitstalige handleiding
- Spaanstalige handleiding
- Duitstalige accessoires folder
De headset beschikt over een opnameknop zodat gebruik kan worden gemaakt van de spraakbesturing van de K700i.
PC Suite bevat onder andere synchronisatiesoftware, Sound Editor, Image Editor en File Manager en is geschikt voor Windows 2000, ME en XP. Uiteraard ontbreekt ook de handleiding niet. Dit boekje blinkt helaas niet uit door overzichtelijkheid; alle informatie staat er weliswaar in, maar een logische opbouw en indeling in rubrieken of hoofdstukken ontbreekt hier enigszins.
De zomer van 2004 staat voor Sony Ericsson in het teken van de introductie van de K700i, een langverwacht, nieuw model dat alles in zich heeft om een bestseller te worden.
De K700i is de eerste telefoon uit een geheel nieuwe serie en brengt alle features die momenteel van een telefoon in dit segment verwacht mogen worden samen in een schitterende verpakking.
Mede door zijn camera, MP3-speler en ruim bemeten geheugen zal de K700i op het verlanglijstje van menig jongere GSM-koper terechtkomen. Ook de oudere koper wordt niet teleurgesteld: de superbe kwaliteit van het display, de vernieuwde bediening en de tijdloze, elegante vormgeving zijn voorbeelden van de vele eigenschappen van de K700i die jong en oud aan zullen spreken.
Uiterlijk
Tijdens de eerste kennismaking valt een gelijkenis met de T630 op. Beide toestellen hebben ongeveer dezelfde grootte: de K700i meet 99 x 47 x 20 mm (H x B x D), de T630 laat 102 x 43 x 17 mm noteren. Hiernaast zijn er zeker ook overeenkomsten op het gebied van vormgeving: de K700i heeft dezelfde rechte, strakke lijnen als de T630, maar de hoeken zijn verder afgerond, vooral aan de onderzijde van het toestel. Verder is het keypad fractioneel kleiner en lager in het toestel geplaatst dan bij de T630 het geval is en steekt de 5-richtings bedieningstoets van de K700i minder ver uit. Ook heeft deze een iets grotere doorsnede dan het exemplaar dat op de T610/630 te vinden is. Het vergt niet veel oefening om snel en moeiteloos door de menu's van de K700i te navigeren. Abusievelijk wordt hierbij de bedieningstoets heel af en toe ingedrukt in plaats van zijwaarts gekanteld; iets meer weerstand was hier welkom geweest.
Aan de rechterzijkant van het toestel bevindt zich bovenaan de Internetknop. Op dezelfde hoogte is aan de linkerzijkant de camera-/videoknop geplaatst. Per ongeluk één van deze toetsen indrukken gebeurt in de praktijk niet; de cameratoets moet minimaal een seconde ingedrukt blijven en de Internetknop ligt nagenoeg geheel verzonken. Wanneer de toetsenblokkering – al dan niet automatisch – is geactiveerd, moet deze uiteraard eerst uitgezet worden. Onder de cameratoets zijn twee volumetoetsen geplaatst. Naast aanpassingen aan het volume kan hiermee kan een extra functie worden geactiveerd die nog bekend is van de oudere Ericsson toestellen: kort indrukken van de plus- of mintoets opent een statusvenster. In één oogopslag valt hier ondere andere datum, geactiveerd profiel, een eventuele wektijd en beschikbaar geheugen af te lezen.
Sony Ericsson heeft veel werk gemaakt van de achterzijde van de K700i. Sterker nog, dit is het eerste toestel waarbij het niet uitmaakt welke zijde boven ligt; voor- en achterkant zijn even fraai. Sony Ericsson noemt dit Dual Front. De achterzijde doet denken aan de bekende Sony digitale camera's; dit komt mede doordat de cirkelvormige behuizing van de cameralens een fractie uit het toestel steekt. Rondom de lens zijn de ‘flitser', tweede luidspreker en een klein spiegeltje geplaatst.
De genoemde cirkelvorm wordt – precies even groot – op de voorzijde van het toestel herhaald. De ronde vorm loopt deels over de toetsen, met de bedieningstoets als middelpunt. Vooral in een donkere omgeving valt dit op. Er is zelfs een lichte welving in de onderste millimeters van het display aangebracht die deze cirkelvorm benadrukt. Deze herhaling van stijlelementen draagt bij aan de bijzondere en exclusieve uitstraling van de telefoon.
Het keypad is strak vormgegeven. De toetsen worden in verticale richting van elkaar gescheiden door een smalle reep behuizing; in de horizontale richting liggen zij tegen elkaar. Voor het blok cijfertoetsen is een transparante kunststof gebruikt met een zilverkleurige finish. Vooral in daglicht geeft dit een chique effect. 's Avonds is het keypad goed en duidelijk verlicht. In de dagelijkse praktijk bevallen de toetsen redelijk tot goed. Het ontbreken van enige ruimte tussen de rijen toetsen zorgt er echter voor dat af en toe een verkeerde toets ingedrukt wordt. Het keypad zelf heeft echter erg duidelijk gedefinieerde drukpunten, waardoor een eventuele ‘misser' meteen gevoeld wordt. Eén klein constructiefoutje: de cijfertoetsen uit de bovenste rij blijven heel af en toe hangen als ze iets ‘schuin naar boven' ingedrukt worden.
De kwaliteit van de gebruikte materialen is erg goed te noemen. Duurzaam ogend plastic wordt afgewisseld met geborsteld aluminium. Tussen de voor- en achterzijde van het toestel loopt een zwarte rand, gemaakt van een wat stroever aanvoelende kunststof. In deze rand zijn aan de bovenzijde van het toestel de infraroodpoort en de kleine aan/uit-toets opgenomen. Aan de onderkant van het toestel loopt de rand over in een zwart afdekklepje dat de connectoren voor lader en headset aan het zicht onttrekt en ervoor zorgt dat de gladde, ronde lijn niet verstoord wordt. De constructie van het klepje lijkt enigszins zwak, maar is dit zeker niet.
Het toestel kenmerkt zich overigens in zijn geheel door een degelijke constructie; ook wanneer het stevig wordt vastgehouden is er geen enkel kraakje te horen. Met 93 gram is de K700i zeker geen zwaargewicht te noemen. Wanneer men de solide bouw en het feit dat het toestel een camera bezit in gedachten houdt, is het zelfs een fraaie score. Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat het toestel er niet alleen goed uitziet, maar ook prettig is in het gebruik en aangenaam in de hand ligt.
Uithoudingsvermogen
Volgens het boekje duurt het vier uur voordat de 700mAh-batterij volledig opgeladen is. In de praktijk blijkt deze met wat minder tijd ook genoegen te nemen; prettig als er af en toe overdag bijgeladen moet worden. Dit laatste is iets wat bij zeer frequent gebruik van de telefoon voor kan komen: het uithoudingsvermogen van de accu is namelijk in de praktijk niet bijzonder goed. Vooral veelvuldig gebruik van de MP3-speler en camera betekenen een aanslag op de accu. Ook verbruikt het beeldscherm de nodige hoeveelheid stroom.
Wanneer er hiernaast veel gebeld wordt dient er zeer regelmatig opgeladen te worden: minimaal om de twee dagen. K700i-eigenaren die het toestel overdag moeilijk bij kunnen laden zullen hun telefoon dus in de praktijk elke nacht aansluiten op de oplader. Wanneer de stroomverbruikende toepassingen minder vaak worden gebruikt en er niet veel met het toestel gebeld wordt kan er één dag bij de standbytijd worden opgeteld. Een wat zwaardere accu was welkom geweest.
Belkwaliteit
De K700i is op de netwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN getest. De belkwaliteit is zonder meer goed te noemen. Er is geen sprake van ruis en stemmen worden opvallend natuurgetrouw weergegeven. Tijdens het bellen is het volume van de speaker aan te passen met de toetsen die zich aan de zijkant van het toestel bevinden. Het maximale volume is echter nog niet in alle omstandigheden luid genoeg: passerende vrachtwagens of harde muziek maken de gesprekspartner erg moeilijk verstaanbaar. Eventueel kan tijdens een gesprek gekozen worden voor de handsfree functie waarbij de speaker op de achterzijde van het toestel wordt ingeschakeld.
De standaard meegeleverde headset doet zijn werk prima; wanneer de grote connector in het toestel is gestoken wordt automatisch het (aanpasbare) profiel ‘Portable Handsfree' geactiveerd. De K700i beschikt over voice dialling voor circa dertig namen en een beperkte voice command: alleen gesprekken aannemen en weigeren door middel van een gesproken opdracht behoort tot de mogelijkheden. Onder Entertainment, enigszins onlogisch geplaatst in het menu, wordt de mogelijkheid geboden om geluiden op te nemen en te bewaren. Deze geluiden mogen natuurlijk ook stemmen zijn. Feitelijk wordt er op deze manier voorzien in een voicememo functie. Er is ruimte voor meerdere opnames waarvan de naam aangepast kan worden.
Vanuit de standby-stand geeft de linker softkey (Gesprekken) toegang tot het complete gespreksoverzicht. Uit dit scherm blijkt duidelijk de aangepaste gebruikersinterface waarbij tabbladen worden gebruikt. Het gebruik van dergelijke tabbladen is niet nieuw; in oudere Ericsson modellen kwamen ze ook al voor. Het gespreksoverzicht bestaat uit vier bladen: Alle, Uitgaand, Beantwoord en Gemist. Alle gesprekken die met de K700i zijn gevoerd worden hier gerubriceerd weergegeven. Overige gegevens met betrekking tot gesprekken zijn terug te vinden onder het icoon Instellingen op het tabblad Gesprekken. Hier zijn diverse tellers geplaatst; naast duur en kosten van de gesprekken worden hier het aantal verzonden SMS- en MMS-berichten en de hoeveelheid ontvangen data geregistreerd. Alle tellers zijn uiteraard op nul te stellen.
De K700i beschikt over polyfonische beltonen waarbij maximaal 40 kanalen worden weergegeven via de speaker op de achterzijde. Het toestel herkent meerdere formaten; de meest belangrijke (MIDI, MP3, WAV en IMY) worden ondersteund. De kwaliteit van de weergave is zeker goed, maar kan nog niet tippen aan het ‘vollere' geluid van bijvoorbeeld Samsung. Beltonen zijn onder andere via Bluetooth, infrarood en email eenvoudig van PC over te brengen naar het toestel en vice versa.
Beeldscherm
Eén van de meest opvallende zaken van de K700i is ongetwijfeld het beeldscherm. Dit TFT-scherm geeft maximaal 65.536 kleuren weer. Qua formaat is het scherm te vergelijken met dat van de Sony Ericsson T610 en T630, maar het heeft veel meer beeldpunten: 220 x 176 stuks. De T610 en T630 brengen het tot 160 x 128. Het verschil lijkt niet erg groot, maar de K700i heeft hiermee ongeveer het dubbele aan pixels ter beschikking! Het resultaat van een groot aantal beeldpunten op een relatief klein oppervlak is een ongekend scherp en verfijnd beeld. Op dit gebied moeten concurrenten in dezelfde klasse hun meerdere erkennen in de K700i: Nokia's 6230, Siemens' SX65 en S65, Samsungs E710 en E800, ze zitten er allemaal onder.
Uiteraard komen de kwaliteiten van elk beeldscherm het best tot hun recht in een donkere omgeving; in fel zonlicht lopen de prestaties ver uiteen. TFT-schermen staan er om bekend in vol daglicht nog steeds leesbaar te zijn. Het scherm van de K700i vormt hierop geen uitzondering. Invallend zonlicht doet uiteraard wel afbreuk aan het contrast, maar de leesbaarheid is te allen tijde goed. Er is sprake van enige reflectie, maar dit is zeker niet in de mate, dat het hinderlijk wordt.
Ook kan de K700i zoals de meeste telefoons van het merk door middel van ‘themes' gepersonaliseerd worden. Een theme laat zich omschrijven als een combinatie van afbeeldingen die in de diverse menu's en achtergronden worden teruggevonden. De afbeeldingen uit deze combinatie hebben allemaal hetzelfde onderwerp (theme). Er zijn honderden themes verkrijgbaar; hiernaast zijn ze ook vrij eenvoudig zelf te vervaardigen met een programma als Theme Creator. Naast het gebruik van themes kan de K700i-eigenaar zijn toestel verder voorzien van diverse screensavers en wallpapers.
Zoals de meeste toestellen met een ‘candy bar design' en een beeldscherm dat vlak en glad aansluit op de behuizing van het toestel, heeft ook het scherm van de K700i te lijden onder transpiratievocht, vooral bij warm weer.
Via Instellingen, tabblad Display kan gekozen worden voor een stroombesparende instelling. Het display schakelt zichzelf na enige tijd uit. Via een druk op de linker softkey wordt het weer tot leven gebracht.
Menu
Standaard wordt in het standby-scherm bovenaan een statusbalk getoond waarin via symbolen de kwaliteit van het ontvangen signaal en de conditie van de accu wordt weergegeven. Ook zijn hier symbolen voor bijvoorbeeld ontvangen berichten, actieve verbindingen en gemiste oproepen te vinden. In een tweede balk onderin het scherm, de menubalk, wordt de op dat moment geldende functie van de beide softkeys getoond. Door een druk op de centraal geplaatste bedieningstoets wordt het menuscherm van de K700i bereikt.
Het hoofdmenu bestaat uit 12 iconen, verdeeld over 4 rijen van elk 3 stuks. Elk icoon vertegenwoordigt een bepaalde functie of groep functies, zoals Camera, Berichten, Telefoonboek, Organiser en Bestandsbeheer. Met de bedieningstoets kan eenvoudig en snel door het menu worden genavigeerd. Hierbij wordt duidelijk en op fraaie wijze in beeld gebracht waar men zich bevindt en in welke richting bewogen wordt: bij elke druk verschuift een soort ‘spotlight' van icoon naar icoon. Het icoon waarheen bewogen wordt verandert op dat moment van vorm en wordt groter. Selecteren gaat via het indrukken van de bedieningstoets of een druk op de linker softkey. Bij snel navigeren treedt af en toe een vertraging op.
Een korte opsomming van de iconen en hun betekenis c.q functie: op de eerste rij is een snelkoppeling naar Sony Ericsson geplaatst, waar onder andere beltonen, themes en afbeeldingen kunnen worden opgehaald. Hiernaast vinden we de WAP-browser. Het onderdeel Entertainment sluit de eerste rij. In de tweede rij staan de iconen voor Camera, Berichten en Radio. De derde rij is voor Bestandsbeheer, Telefoonboek en Media Player. In de laatste rij hebben de menu-items Verbindingen, Organiser en Instellingen een plaats gekregen.
Deze verschillende onderdelen van het menu worden later in dit review beschreven. Een tweetal wordt echter hier behandeld: Bestandsbeheer en Instellingen. Beide zorgen voor de prettige werking van de K700i en maken het mogelijk om het toestel te personaliseren. Het onderdeel Bestandsbeheer omvat een aantal mappen waarin verschillende bestanden die overal in de telefoon voorkomen logisch geordend zijn. Zo zijn er mappen voor Afbeeldingen (achtergronden, screensavers en eigen foto's), Geluiden, Video's, Themes, Games, Applicaties en Overig. De mogelijkheid bestaat om submappen aan te maken. Dit draagt bij aan een duidelijke rubricering van de bestanden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om binnen de map Geluiden alle beltonen in
aparte submappen op te bergen wanneer men deze zou willen sorteren op type.
Binnen het menu-onderdeel Instellingen zijn alle zaken ondergebracht die het mogelijk maken de telefoon compleet naar eigen inzicht in te stellen. De nieuwe User Interface biedt hier een viertal tabbladen aan waarop de verschillende instellingen gegroepeerd staan. Op het tabblad Algemeen zijn onder andere de instellingen voor tijd, datum, taal te vinden. Ook de individualiseerbare profielen hebben hier een plaats gekregen. Via het tabblad Geluiden & Signalen zijn onder meer belvolume, beltoon en berichtsignaal aan te passen. Voor beeldscherminstellingen als achtergrond, theme en screensaver kan men terecht op het derde blad, Display. Het laatste blad heet Gesprekken. Hier is onder andere informatie te vinden met betrekking tot de gevoerde gesprekken, zoals kosten en tijdsduur. Hiernaast kunnen de diverse omleidingen en doorschakelingen ook op dit tabblad worden teruggevonden en ingesteld.
(Misschien dat van deze 16 foto's blokken kunnen worden gevormd; bovenste 8 foto's in 2 rijen van 4 en de onderste 3 groepen (totaal ook 8 foto's) in wederom 2 rijen van 4)
Via snelkoppelingen kunnen veelgebruikte toepassingen rechtstreeks benaderd worden vanuit de standby-stand. De bedieningstoets omhoog bewegen kan dan bijvoorbeeld het adresboek of de organiser openen.
Telefoonboek
In de K700i is plaats voor 500 contacten. Ook hier zorgt de nieuwe User Interface voor een prettige en logische ordening van alle informatie: meerdere telefoonnummers behorende bij één contact staan bijvoorbeeld niet onder elkaar, maar náást elkaar. Per contact kunnen meerdere nummers worden ingevoerd (thuis, werk, mobiel, fax en overig). Per nummer kan er vervolgens een aparte ‘voice tag' worden ingesproken ten behoeve van de voice dialling. Hiernaast is er ruimte voor een email-/webadres en een visitekaartje en kan er aan een contact een foto en/of beltoon worden gekoppeld. Tijdens het invoeren en bewerken van de contacten staan de diverse velden logisch verspreid over een viertal tabbladen. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om bellergroepen aan te maken.
Om van al deze mogelijkheden gebruik te kunnen maken is het noodzakelijk dat met het telefoongeheugen wordt gewerkt. De telefoon nodigt daartoe uit tijdens de eerste keer dat deze wordt opgestart; de K700i opent dan namelijk de ‘Setup Wizard'. Dit is een soort elektronische rondleiding door de telefoon waarbij de meest elementaire zaken worden uitgelegd en een aantal basisinstellingen wordt gedaan. Hierbij wordt onder andere gevraagd of alle aanwezige informatie op de SIM-kaart mag worden gekopieerd naar het toestelgeheugen. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kan er per contact meer informatie worden toegevoegd.
Messaging
De K700i biedt naast SMS ook MMS, picture messaging en email (POP3/IMAP4). De diverse soorten berichten worden in verschillende mappen opgeslagen. Van elk verzonden bericht wordt altijd een kopie bewaard in de map Verzonden Items. Dit zal zeker niet iedere gebruiker noodzakelijk vinden. Het is jammer dat dit niet uit te schakelen is.
Het invoeren van tekst verloopt uiteraard via het keypad. Naast de reguliere tekstinvoer kent het toestel ook de snellere T9-variant. Het bijbehorende woordenboek is uitbreidbaar. Hoewel de K700i sneller is dan bijvoorbeeld de T610 is het nog steeds niet zo dat alle woorden meteen op het scherm verschijnen; wanneer de tekst erg snel wordt ingevoerd is er nog regelmatig sprake van een vertraging.
Connectivity
De K700i kan op ongeveer alle denkbare manieren communiceren met PC's, PDA's en andere telefoons. Datakabel (RS232 en USB), infrarood, Bluetooth, email, WAP over GPRS, het kan allemaal. In de praktijk deed zich hierbij geen enkel probleem voor; de verbindingen kwamen snel en moeiteloos tot stand. De overdracht van gegevens via een kabelverbinding is niet getest aangezien standaard geen datakabel meegeleverd wordt. De keuze van Sony Ericsson om dit niet te doen is enerzijds begrijpelijk aangezien het toestel op vele alternatieve manieren kan communiceren, anderzijds wordt de kersverse K700i-eigenaar hierdoor min of meer gedwongen om accessoires bij te kopen. Wanneer gekozen moet worden tussen een optionele datakabel of infrarood- c.q. Bluetooth-adapter, lijken de laatste twee voor de hand liggende keuzes.
De communicatie via Bluetooth verloopt snel en eenvoudig. De verschillende apparaten herkennen elkaar snel en een afstand van enkele meters tussen het verzendende en ontvangende apparaat stoort de overdracht niet. Gedurende de testperiode werden bestanden echter doorgaans via een infraroodverbinding overgebracht naar de K700i. Het viel hierbij op dat het ontvangen van data behoorlijk wat tijd kostte: een MP3-bestand van 4 MB overbrengen naar de telefoon duurde ruim 10 minuten. Foto's, themes en beltonen nemen uiteraard aanmerkelijk minder tijd in beslag; binnen enkele seconden is het bestand ontvangen. Er werd gebruik gemaakt van een MA-620 infraroodadapter. Het is jammer dat er geen mogelijkheid bestaat om meerdere bestanden in één keer van of naar de K700i te verzenden. Het kopiëren van bijvoorbeeld 20 foto's naar de PC kost hierdoor aardig wat tijd; elke upload dient dan afzonderlijk gestart te worden.
De synchronisatie met bijvoorbeeld Outlook en verloopt soepel. Alle data wordt eenvoudig van en naar de telefoon gebracht. Hierbij kan worden aangegeven welke informatie leidend moet zijn in het geval er conflicten optreden. Ook gebruikers van Exchange en Outlook Express kunnen gebruik maken van de synchronisatie-software.
Geheugen
Een nagenoeg ‘lege' K700i heeft een intern, dynamisch geheugen van ruim 42 MB dat gedeeld moet worden door alle bestanden als beltonen, foto's, themes en MP3's. Dit geheugen is niet uitbreidbaar. Hoewel het zeker niet krap bemeten is en het toestel in de meeste gevallen voldoende opslagcapaciteit biedt, hoort een nieuwe telefoon in deze klasse eigenlijk een uitbreidbaar geheugen te hebben. Enthousiaste gebruikers van de MP3-speler en camera zullen bij de K700i van tijd tot tijd worden geconfronteerd met een vol geheugen. Enkele concurrenten bieden een verwisselbaar, extern geheugen aan. Een voorbeeld is de Nokia 6230.
Camera
De camera van de K700i is van het VGA-type wat inhoudt dat de maximale resolutie 640 x 480 pixels is. Er is naast de formaten 160 x 120, 320 x 240 en 640 x 480 pixels nog een 4e stand: ‘uitgebreid'. Wanneer hiervoor wordt gekozen zal de foto door de K700i softwarematig worden opgerekt naar een beeldvullende 1280 x 960 pixels. Dit is een leuke gimmick, maar is niet te vergelijken met een foto die gemaakt is met een chip die daadwerkelijk 128 0x 960 aankan (1,3 megapixel). Dit neemt niet weg dat de foto's die de K700i maakt er goed uitzien; er zijn relatief veel details te zien en kleuren worden over het algemeen natuurgetrouw weergegeven. Een enkele keer is er sprake van een wat feller rood.
De K700i heeft een zoomfunctie. Het is mogelijk om tot 4x in te zoomen bij de resolutie 160 x 120; bij 320 x 240 is 2x zoom het maximale. Bij de resolutie 640 x 480 en de stand ‘uitgebreid' is geen zoom mogelijk. Dit heeft alles te maken met de beperkingen van de ingebouwde foto-chip; deze gebruikt op dat moment zijn volledige capaciteiten.
De camera biedt nog een aantal extra features: de ‘flits' maakt het mogelijk om kwalitatief betere opnamen te maken in een donkere omgeving. Deze apart in te schakelen optie is feitelijk een soort ‘zaklantaarn' die onderwerpen tot ca. 1,5 meter afstand verlicht. In de praktijk kan dit erg handig zijn. Hiernaast kan tijdens het fotograferen gekozen worden voor diverse digitale effecten als zwart-wit, sepia, negatief en gesolariseerd. Nieuw is het gebruik van ‘kaders' tijdens het maken van foto's. Deze cartoonachtige frames worden over de foto heen gelegd en zijn in verschillende soorten aanwezig op de K700i. Met deze kaders kun je je foto's bijvoorbeeld voorzien van een bloemenrand of zet je een gefotografeerde persoon ‘achter de tralies'.
De videofunctie van het toestel maakt filmpjes op een maximale resolutie van 176x144 pixels. De opnamen zijn in .3gp formaat en redelijk van kwaliteit. Tijdens het filmen kan gebruik worden gemaakt van de flits- en zoomfunctie. Snel bewegende onderwerpen kunnen worden minder goed vastgelegd; weergave hiervan is tijdens het afspelen nogal schokkerig.
Aanwezige programma's
De K700i beschikt over diverse toepassingen die op een telefoon van dit kaliber verwacht mogen worden. Er is een uitgebreide organiser waarin afspraken, taken en notities kunnen worden vastgelegd. Als herinnering kan er een alarmgeluid in gesteld worden. Uiteraard ontbreken de stopwatch, timer en rekenmachine niet.
Ook is Music DJ weer aanwezig. Met deze toepassing, bekend van andere modellen van Sony Ericsson, kunnen eigen beltonen gecomponeerd worden. Met een beetje geduld en handigheid zijn er erg leuke beltonen samen te stellen.
De K700i is voorzien van een Media Player waar (zelf gemaakte) video's kunnen worden afgespeeld en naar MP3's kan worden geluisterd. Het geluid wordt redelijk weergegeven door de speaker op de achterzijde van het toestel. Uiteraard kan van een dergelijk kleine speaker geen dreunende basweergave worden verwacht, maar het middengebied is doorgaans wat minder aanwezig. Het hoog daarentegen is vrij overheersend. Gelukkig kan elke K700i-eigenaar het geluid via de equalizer (!) enigszins aan zijn of haar smaak aanpassen. Gebruik van de headset is uiteraard ook mogelijk.
Natuurlijk mag een WAP browser niet ontbreken in de K700i. De browser kan men gebruiken om te surfen over WAP pagina's via een GPRS verbinding. Naast het surfen kan men ook via de browser, screensavers, themes en beltonen downloaden op de pagina's van Sony Ericsson zelf. Het downloaden van extra data gaat snel en is een handige functie wanneer men als gebruiker het toestel wat wil personaliseren naast de standaard media bestanden.
Tot slot is de K700i voorzien van Code Memo, een handigheidje dat nog uit de Ericsson-periode stamt. Binnen deze toepassing kan de K700i-eigenaar diverse passwords, wachtwoorden en codes opslaan zodat ze niet vergeten raken. Hierbij kan worden gedacht aan creditcardnummers, pincodes en netwerkwachtwoorden.
Games
Op de K700i zijn standaard drie Java-games te vinden: Darts, River Riders en Super Real Tennis. Vooral dit laatste spel ziet er goed uit met zijn 3D-weergave en vloeiende weergave. Uiteraard kunnen diverse andere spellen op de K700i worden gezet; de Java-engine zorgt hier samen met het fraaie beeldscherm voor veel spelplezier.
Extra's
De K700i heeft met zijn radio een kleine primeur in huis. Natuurlijk zijn er meerdere toestellen met een radio aan boord, maar dit is het allereerste toestel van Sony Ericsson dat hiermee wordt uitgerust. De ontvangst is erg goed en er kunnen 20 verschillende stations worden opgeslagen in het geheugen.
Tot slot dient te worden vermeld dat de K700i met verschillende softwareversies op de markt wordt gebracht; zowel Vodafone als T-Mobile hebben de originele Sony Ericsson firmware aangepast en brengen op die manier een ‘eigen' K700i uit.
Conclusie
Met de K700i heeft Sony Ericsson één van de beste GSM's van dit moment in huis. Het toestel is fraai vormgegeven en is opgebouwd uit mooie, duurzame materialen. Ook qua inhoud behoort deze telefoon tot de top van zijn klasse; er zijn weinig GSM's die alle features van de K700i in zich verenigd hebben.
Het uithoudingsvermogen van de accu wordt minder positief beoordeeld. Bij een gemiddeld gebruik van de telefoon en zijn toepassingen moet er minimaal om de twee dagen opgeladen worden. Dit is te vaak. Hiernaast zijn enkele belangrijke concurrenten als de Nokia 6230 en Siemens S65 uitgerust met een uitbreidbaar geheugen; iets wat in dit segment steeds meer een must lijkt te worden.
Na afloop van de testperiode hebben zich een aantal indrukken verzameld, zowel positieve als negatieve; de positieve zijn zeker in de meerderheid. In dit rijtje wordt het prachtige beeldscherm van de K700i genoemd, het materiaalgebruik en het hoge niveau van de afwerking. Ook de bediening van het toestel heeft een goede indruk achtergelaten; deze is eenvoudig en doordacht. De nieuwe gebruikersinterface draagt hier zeker aan bij. (Deze gebruikersinterface gaat men ook terug zien in de Sony Ericsson S700i, maar op een grotere resolutie).