Sony Ericsson G502 review

De G502 is door Sony Ericsson gepresenteerd als een supersnelle, maar betaalbare, internettelefoon. Deze belofte moet het toestel waarmaken met uitgebreide features op het gebied van mobiel internet.

Daarvoor is de G502 geschikt gemaakt voor HSDPA en kan hij overweg met e-mail, RSS feeds en Google Maps for Mobile. Ook een weblog kan met de G502 bijgehouden worden. Wat heeft de G502 met zijn bescheiden uiterlijk precies te bieden en maakt hij zijn belofte van betaalbaar en snel internet waar?

De G502 heeft veel overeenkomsten met de K660i en het is dan ook de vraag of het echt een toevoeging is voor het huidige aanbod van Sony Ericsson. Daarnaast krijgt het toestel concurrentie van de Samsung U800 Soul B.

Plus- en minpunten Sony Ericsson G502

  • Formaat en gewicht
  • Internetopties
  • Design
  • 2.0 megapixel camera
  • Slijtvastheid
  • Toetsenbord

Wat zit er bij het toestel?

De G502 wordt in een mooi compact, vierkant doosje geleverd met daarbij een netadapter en een headset. De bekende standaard accessoires en niks bijzonders dus. De accessoires maken een solide indruk en zullen het niet snel begeven. Daarnaast zit er een Snelstartgids en een uitgebreide handleiding bij. De CD-rom met software die wel aangegeven staat op het doosje ontbreekt echter bij ons testexemplaar. Dit kan gelukkig makkelijk omzeild worden doordat de software tevens te downloaden is vanaf de Sony Ericsson site. Ook een Memory Stick Micro (M2) geheugenkaart ontbreekt in het pakket. De meegeleverde batterij heeft een capaciteit van 950 mAh.

Uiterlijk

De G502 is een klassiek en sierlijk vormgegeven candybar model. Het door ons geteste model heeft de kleur Brilliant Hazel, daarnaast is hij ook te krijgen in Premium Black. De kleur heeft grote invloed op de manier waarop het toestel overkomt. Wanneer je hem in het zwart koopt zal hij een stuk zakelijker voorkomen hebben dan in het goud, wat Brilliant Hazel eigenlijk is. Brilliant Hazel is dan ook wellicht meer een kleur waar vrouwen voor zullen kiezen.

Het toestel is volledig uitgevoerd in plastic maar geeft desondanks een solide indruk. Er zit geen speling in de covers en ook de knoppen kraken nauwelijks. Doordat het toestel erg licht en compact is past hij makkelijk in je zak maar ligt hij niet erg vast in de hand. Daarnaast zit er ook geen rand van bijvoorbeeld rubber op voor extra grip. Het plastic omhulsel van het toestel is erg gevoelig voor slijtage. Al na twee weken zijn de eerste slijtplekken op het toestel te zien en dit zal waarschijnlijk alleen maar erger worden.

Het toetsenbord is vormgegeven in een soort golf waarbij het midden van een toets hoog is en de zijkanten laag. De toetsen zijn erg klein en het toetsenbord vergt nogal wat gewenning, het kwam tijdens de testperiode dan ook regelmatig voor dat een verkeerde toets werd ingedrukt. De 5-richtings knop die gebruikt wordt voor navigatie in het menu is niet uit één geheel samengesteld maar uit vijf verschillende knoppen. Het moet dan ook gezegd worden dat er heel wat toestellen op de markt zijn met een gebruiksvriendelijker toetsenbord.

Naast het toetsenbord zit aan de voorzijde natuurlijk ook het beeldscherm dat wordt beschermd door een spiegelend doorzichtig plastic. Rondom is de glanzende voorkant en de matte achterkant afgescheiden door een bronskleurige glimmende rand. Aan de onderkant is de aansluiting voor de oplader of de headset te vinden. Aan de achterkant zit de lens van de camera en de batterijcover. Aan de ene zijkant zit in de bronskleurige rand de knop om de camera te activeren en een volumeknop waarmee je in het hoofdscherm ook de telefoonstatus kan opvragen. De andere kant van het apparaat is knoploos, daar is op het batterijcover aangegeven waar de geheugenkaart hoort. Op de bovenkant van het apparaat is niks bijzonders te zien.

Om de geheugenkaart te kunnen plaatsen moet de batterijcover verwijdert worden en om de SIM-kaart te plaatsen moet daarnaast ook de batterij verwijdert worden.

Uithoudingsvermogen

De door de fabrikant beloofde standbytijd van 330 uur wordt bij lange na niet gehaald. Bij normaal gebruik van het toestel moet deze na 3 à 4 dagen weer aan de oplader gelegd worden.

Een aantal keer is het toestel tijdens de testperiode spontaan uitgevallen en kon hij alleen weer aangezet worden door eerst de batterij eruit te halen en vervolgens weer terug te plaatsen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit van de G502 is naar de huidige maatstaven prima in orde. Er is geen functie waarbij het volume tijdens een gesprek automatisch word bijgesteld maar dit kan met de volumeknop prima zelf handmatig gedaan worden. Ook in luidruchtige omgevingen is de persoon aan de andere kant goed te verstaan. Dit is tevens het geval bij de handsfree functie.

Beeldscherm

Sony Ericsson staat erom bekend dat het zijn toestellen met goede beeldschermpjes uitrust en ook met de G502 is dat het geval. Het TFT-beeldscherm van de G502 is 2 inch groot, heeft een resolutie van 240 x 320 pixels en kan 262.144 kleuren (18 bits) weergeven.

Standaard staat de schermhelderheid op 100% en vanzelfsprekend is dit naar de persoonlijke wensen van de gebruiker in te stellen. De helderheid verlagen komt de leesbaarheid echter niet ten goede. Ook in de zon is het beeldscherm niet goed te lezen, dit wordt mede veroorzaakt door de al eerder genoemde, spiegelende bescherming. Daarnaast kan het contrast niet ingesteld worden.

De instelling van het scherm kan voor het bekijken van foto’s en/of filmpjes gewijzigd worden naar een horizontale weergave. Voor de Google Maps toepassing is het scherm wat aan de kleine kant en ook bij het internetten en bekijken van foto’s en/of filmpjes loop je hier tegenaan.

Menu

Het menu word geopend door de centrale navigatietoets in te drukken. Het menu zelf is het standaard menu van Sony Ericsson en heeft geen bijzondere eigenschappen, alle toepassingen zijn op de gebruikelijke plekken te vinden. Het menu is erg kleurrijk met voor bijna elke toepassing een eigen icoontje.

Telefoonboek

In het toestel kunnen 1000 contacten opgeslagen worden en per contact 7 nummers. Totaal is er dus ruimte voor 7000 nummers. Een nieuw contact opslaan gebeurt door in de contactenlijst de optie ‘Nieuw contact’ te openen. Dan kan er een naam en een nummer ingegeven worden, dit nummer kan weer benoemd worden variërend van ‘Mobiel’ tot ‘Overig’. Daarnaast kan er nog overige informatie toegevoegd worden zoals adresgegevens, e-mailadres, afbeelding en een ringtone.

Messaging

Door de linker toets van de 5-richtings navigatieknop in te drukken wordt het ‘Nieuw bericht’ menu geopend. Er kan dan gekozen worden uit een SMS, MMS, Spraakbericht of E-mail.

SMS’en met de G502 is net zo makkelijk als SMS’en met elke andere vergelijkbare telefoon. Het toestel beschikt over een T9 woordenboek dat ook uitgezet en aangevuld kan worden met eigen woorden. Daarnaast kan het apparaat voorspellen wat het volgende woord in het bericht zou kunnen zijn. Eventuele alternatieven voor een woord worden in de vorm van een lijst weergegeven waar met de navigatietoetsen doorheen gebladerd kan worden. Smileys worden automatisch omgezet in een afbeelding.

Daarnaast beschikt de G502 over volledige functionaliteit voor MMS en e-mail. MMS berichten vormen geen enkel probleem voor de G502 en nadat het e-mailaccount is ingesteld verloopt ook e-mailen soepel.

Connectivity

Een bestand verzenden naar een andere telefoon gaat erg eenvoudig. Terwijl de foto of het album is geopend druk je op ‘Opties’ en kiest voor ‘Verzenden’ dan voor ‘Via bluetooth’. De lijst met ‘Mijn apparaten’ word dan geopend en tegelijk gaat het toestel op zoek naar nieuwe apparaten in de omgeving. Het verzenden van een bestand naar de computer is echter niet gelukt. Het toestel kan de computer wel herkennen maar daar houd het dan ook mee op. Of dit ligt aan de computer of aan de G502 blijft helaas onduidelijk.

Camera

De G502 is uitgerust met een 2.0 megapixel camera zonder autofocus, tegenwoordig niet echt meer een toonaangevende specificatie. Bovendien heeft het toestel geen flitser. De camera beschikt over een nachtmodus en zelfontspanner en ook de witbalans en effecten zijn in te stellen.

Er kunnen foto´s gemaakt worden in drie verschillende formaten, namelijk: VGA, 1MP en 2MP. Er kunnen foto’s genomen worden in fijne en normale kwaliteit. Verder kan er gekozen worden uit vier verschillende fotomodi, namelijk: normaal, panorama, kaders en burst. Vooral de panoramamodus is een leuke toepassing. Hierbij maak je drie verschillende foto’s die het toestel aan elkaar plakt. Dit wordt vergemakkelijkt doordat je nog een gedeelte van de vorige foto doorschijnend in beeld ziet, zodat je kan overlappen. Opslaan van een foto gaat vrij vlot en duurt 2 tot 3 seconden. De kwaliteit van de foto’s is vooral bij daglicht prima in orde, hoewel ze soms een beetje flets zijn. Bij kunstlicht is de kleur niet altijd even goed maar zijn de foto’s nog steeds aanvaardbaar. De nachtmodus doet zijn werk goed en komt de kwaliteit aanmerkelijk ten goede.

Video’s kunnen opgenomen worden in een resolutie van 320 x 240 en 176 x 144 pixels met een normale lengte of voor gebruik als een MMS. Dit alles in 3GP formaat. De kwaliteit van de opgenomen video’s is niet zo bijzonder. Bij daglicht gaat het nog maar bij weinig kunstlicht is er veel wazig. Afspelen doet het toestel zonder moeilijkheden.

Video's en foto's kunnen geopend worden doormiddel van de ‘Media’ softkey, waarna een apart menu wordt geopend. Foto’s kunnen afgespeeld worden in een diashow. Foto’s en video’s kunnen verstuurd worden via MMS, e-mail en bluetooth of direct geupload worden naar een blog.

Aanwezige programma's

De G502 beschikt over de volgende programma’s: internetbrowser, kalender, wekker, taken, notities, synchronisatie, timer, stopwatch, rekenmachine, codememo, bestandsbeheer en twee applicaties, namelijk AccuWeather.com en een converter. Daarnaast zit er VideoDJ, PhotoDJ, MusicDJ, een geluidsrecorder, RSS lezer, Google Maps, TrackID, PlayNow op en de mogelijkheid om het toestel door middel van Bluetooth als afstandsbediening te gebruiken.

Met Google Maps for Mobile kun je satellietkaarten van een hoge kwaliteit bekijken en kun je lokale restaurants en hotels, inclusief eventuele waarderingen van andere gasten, opzoeken. Voor navigatie voer je het vertrek- en eindpunt in, waarna je steeds aanwijzingen krijgt die je naar je bestemming leiden. Door het toestel te verbinden met de GPS Enabler HGE-100 kun je ook gebruik maken van de mogelijkheden van GPS, zodat je de weg nooit meer kwijt raakt.

AccuWeather.com stelt je bovendien in staat het weer te checken voordat je de deur uitgaat, waardoor je altijd goed voorbereid kunt vertrekken. Ook de vooruitzichten voor drie dagen horen tot de mogelijkheden.

TrackID is een programma om informatie over muziek te ontvangen. Door een klein stukje van een onbekend nummer op te nemen kan TrackID informatie over de titel, artiest en album achterhalen.

Games

Er zit 1 spelletje op de G502, genaamd QuadraPop. Dit is een soort Tetris waarbij diamanten in vijf verschillende kleuren op elkaar gestapeld moeten worden en elke keer als er vier of meer diamanten van eenzelfde kleur aan elkaar zitten verdwijnen deze, wat punten oplevert. Via de Sony Ericsson site kunnen extra spellen gedownload worden.

Conclusie

Het moet gezegd worden dat de Sony Ericsson G502 zijn belofte van snelle maar betaalbare internettelefoon ruimschoots waar maakt. De lijst met opties om het uiterste uit de internetmogelijkheden van het toestel te halen is uitgebreid genoeg. Dit zou de G502 in het zakensegment kunnen plaatsen maar dat is zeker niet het geval, daarvoor zijn de organizeropties niet toereikend genoeg. De G502 is dus een telefoon voor een jong publiek dat altijd en overal online bezig wil kunnen zijn.

Doordat de G502 zo op internet gericht is zijn de andere functies wellicht wat in de verdrukking geraakt en komen ze ook niet helemaal uit de verf. Zo is bijvoorbeeld de camera met zijn 2.0 megapixel naar de moderne maatstaven eigenlijk ondermaats. De betaalbaarheid van het toestel komt de slijtvastheid waarschijnlijk niet ten goede. Het toestel zit goed in elkaar maar er is duidelijk voor wat goedkopere materialen gekozen. Ook dit is jammer omdat er tegenwoordig al een flink aantal telefoons met gedeeltelijk metalen behuizingen op de markt is.


Vermelde toestellen