Siemens M75 review
Vele mensen zullen in de afgelopen maanden begrepen hebben dat het niet goed gaat met Siemens en dat BenQ te hulp is geschoten, maar dat heeft Siemens er niet van belet opnieuw een mooie reeks van een groot aantal modellen op de markt te zetten.
Vele mensen zullen in de afgelopen maanden begrepen hebben dat het niet goed gaat met Siemens en dat BenQ te hulp is geschoten, maar dat heeft Siemens er niet van belet opnieuw een mooie reeks van een groot aantal modellen op de markt te zetten.
In de komende periode kunnen weer een aantal producten op de markt verwacht worden.
Het tweede nieuwe model is de M75, de opvolger van de succesvolle M65 en tegenhanger van het topmodel van vorig jaar de Siemens S65, maar dan in een stootvast en spatwaterdicht jasje. De verschillen met de M65 zijn legio en net zo groot als tussen de M65 en de S65. Dat stelt eigenlijk daarna de vraag wat zijn dan de verschillen tussen M75 en de S65. Die zijn er op het eerste gezicht amper, maar toch wel aanwezig.
Het scherm van de M75 is net zoals zijn broertje de CX75 naar 260.000 kleuren opgekrikt, een chat functie is toegevoegd, een vernieuwde browser is aanwezig en Push-to-talk & MP3 speler zijn toegevoegd. Vooral dat laatste was een enorm minpunt van de S65 en M65. Naast deze directe wijzigingen zijn er op de M75 een aantal nieuwe games en programma’s aanwezig, die tijdens de review zeker aanbod zullen komen. Dit aantal is kleiner dan bij de CX75. De M75 zal op andere sterke punten leunen. Deze komen tijdens de review aanbod, naast het feit dat de Nokia 5140i, de enige tegenhanger in de markt voor de M75, naast de M75 wordt gehouden.
De M75 is tijdens Cebit 2005 geïntroduceerd en NieuweMobiel.NL had daar de kans om het toestel voor het eerst in de handen te houden. De introductie van het model was in Europa rond Juni en Nederland was eind Augustus aan de beurt.
• Het toestel zelf
• Oplader
• Batterij (750mAh)
• Stereo headset
• 32 MB RS-MMC geheugenkaart + converter + beschermhoesje
• Engelstalige/Duitstalige handleiding
• Franstalige handleiding
• Nederlandse handleiding
• SAR informatie folder in diverse talen
• Accessoires folder
• Mini-CD met daarop Mobile Phone manager, Adobe Acrobat reader, Packet video speler en andere informatie, die men kan doorlezen.
Plus- en minpunten Siemens M75
- Geheugenkaart uitbreiding
- Bluetooth
- Beter accessoire pakket dan CX75
- Leuke vooruitgang ten opzichte van M65
- Spatwaterdicht en stootvast
- Betere optie dan Nokia 5140i
- Beste keuze in de markt van de robuuste modellen
- Geheugenkaart erg moeilijk te verwijderen
- Kwalitatief scherm matig
- Mogelijkheden megapixel camera matig
Wat zit er bij het toestel?
De Siemens M75 wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is. Gelukkig wordt een headset wordt in tegenstelling tot de CX75 wel meegeleverd.
De bijgeleverde handleiding is eenvoudig, maar zit verder goed in elkaar. De meegeleverde taal hangt af van het land waar het model aangeschaft wordt. NieuweMobiel had de mogelijk een europees productiemodel te testen. In de handleiding zijn soms de letters te klein en dan speciaal in kaders waar bepaalde uitleg of andere begrippen zijn te vinden. Men treft overigens ook bijna geen illustraties in de handleiding aan, die vaak een helpende hand kunnen bieden.
Echter, duidelijke symbooltjes welke knoppen gebruikt moeten worden voor een bepaalde functie maken dan wel weer een hoop goed. Natuurlijk ontbreekt een index ook niet, net als een woordenlijst. Bovendien is er in de handleiding ook een compleet schema te zien van het menu van het toestel wat erg handig is. Erg veel fouten zijn er niet ontdekt in de handleiding.
Bij de CX75 was er vanuit NieuweMobiel nog kritiek op het feit dat er geen headset en geheugenkaart waren meegeleverd in het pakket. Dit heeft men bij de M75 netjes opgelost. Men vindt een goed klinkende stereo headset en een 32 MB RS-MMC geheugenkaart in het pakket. De geheugenkaart is dezelfde grootte en soort die ook bij de S65 werd meegeleverd.
Uiterlijk
De M75 slaat niet een nieuwe route in voor Siemens. Het uiterlijk gaat door op het vlak waar Siemens is gebleven. Een speciaal soort beleving uitstraalde door diverse ontwerpen. Of dat ook lukt met M75 valt te bezien en zal de toekomst moeten uitwijzen, maar stoer komt het model in ieder geval wel over.
De Siemens M75 is een redelijk groot toestel en is groter dan de CX75, doordat men gebruik heeft gemaakt van speciale stootvaste materialen en waterdichte afsluitingen.. Het toestel (110 x 51 x 21 mm) voelt dikker en minder compact aan als de M65, maar is massiever ogend model met een groot scherm wat in het oog springt. Het toestel ligt prima in de hand en is maar twee gram zwaarder dan de CX75. Aan de linker zijkant bevindt zich de infraroodpoort die bedoeld is voor draadloze dataoverdracht met andere apparaten, zoals notebooks, PDA’s en andere telefoons.
Aan de achterkant bevindt zich de cameralens, die afgedekt kan worden door een meegeleverde rubberen kap. Bij de CX65 en S65 ontbrak nog een spiegeltje. Deze is bij de M75 wel aanwezig. Een portret foto maken gaat beter dan bij de CX75.. Ook is aan de achterkant een aansluiting te vinden voor een externe antenne, denk hierbij dan aan gebruik voor met een carkit in de auto. Deze ingang wordt gebruikt voor de bevestiging de rubberen beschermkap.
Aan de rechterzijkant bevindt zich een camera toets en de Push-to-talk toets. De kwaliteit van deze toetsen is een stuk beter dan de volumetoetsen van de M65. Het vreemde is alleen dat er nergens op de buitenzijde van het toestel nog volumetoetsen zijn teruggevonden. Dat is dan weer minder.
Het toetsenbord is best aardig. De toetsen zitten op de plekken waar men ze verwacht en werken ook zeer goed. Geen enkele opmerking daarover. De toetsen zitten misschien minder los dan de CX75 en vormen ook geen belemmering voor het invoegen van nummers en andere karakters. Het toetsenbord is gelukkig niet uit één geheel, dus toetsen geven niet mee wanneer men erop duwt. De 5-richtings bedieningstoets van de M75 is redelijk te noemen. De kwaliteit hiervan was minder dan de toets van de CX75, maar dat kan ook aan het feit liggen dat de door Siemens geleverde M75 een testmodel was.
Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de interfacepoort voor een datakabel en het geheugenkaart slot voor de RS-MMC geheugenkaart. Gelukkig is het toestel “hot-swappable” wat wil zeggen dat de kaart verwijderd kan worden wanneer het toestel aanstaat. De moeite waarmee men de kaart uit de S65 moest halen was een absoluut een minpunt, dit is dit verbeterd bij de M75 al kost het nog wel moeite. Het geheel wordt afgesloten door een losse rubberen klep, die men bevestigd in het gat van de interfacepoort. De vraag is hoelang deze klep blijft zitten en of dat men deze snel verliest tijdens gebruik.
Kijkt men nu naar de gehele kwaliteit van het toestel dan kan er gemeld worden dat deze netjes voor elkaar is. Alles sluit goed op elkaar aan bij standaard retail versies (Helaas had het testmodel wat last van speling tussen de diverse onderdelen van het toestel) en ook de overige kwaliteit van de onderdellen zijn netjes voor elkaar.
Extra in dit geheel is het feit dat de M75 spatwaterdicht en stootvast is. Hoe ver kan dit nu worden gezien; Het toestel op de grond laten vallen is geen enkel probleem, er mee gaan over gooien over enkele meters is niet echt verstandig. In de regen met het toestel bellen is ook geen probleem, gaat men het toestel onder de kraan houden of onderdompelen in een bak met water dan vraagt men om problemen. Er zijn namelijk nog wel openingen zoals de speakeropening en geheugenkaart-opening (ook wanneer men deze afdekt), die een stroom water uit de kraan niet zullen tegen houden. Alles met mate is dus zeker mogelijk. Een keer laten vallen, ruig gebruiken in bepaalde omgevingen en bellen tijdens een regenbui is niet direct een probleem.
Als men de M75 nu naast de Nokia 5140i legt van Nokia dan valt gelijk op dat het model van Nokia stukken kleiner is en vele malen beter overkomt qua spatwaterdichtheid en stootvastheid, maar schijn bedriegt Siemens wint op dit punt zeker van de nieuwe Nokia. Ook vanwege de mate waarin men bij Siemens geprobeerd heeft alles goed af te dekken of af te sluiten al had het afdekklepje aan de onderkant beter gemogen.
Uithoudingsvermogen
De Siemens M75 bevat een 750 mAh batterij (dezelfde als de M65) en doet daar niet bepaald zuinig mee. Bij normaal gebruik houdt het toestel het maar 2 à 3 dagen vol en soms zelfs korter. Onder normaal gebruik valt hier een aantal keren per dag bellen en SMSen, een paar keer gebruik maken van de camera en de gemaakte foto’s via infrarood overzetten. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standbytijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak Bluetooth gebruikt. Ook het grote scherm verbruikt veel energie, maar het mag toch hooguit curieus genoemd worden dat twee bijna identieke toestellen, de M65 en de M75 zo ver uit elkaar liggen qua uithoudingsvermogen.
Belkwaliteit
Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. In gebieden waar sommige andere toestellen een ronduit slecht signaal hebben heeft de Siemens M75 een uitstekend bereik, zelfs in gebieden waar het bereik ronduit slecht is. Ook bij de iets mindere netwerken in het betreffende gebied. Hierbij geen enkel verschil met de M65 of CX75.
Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar echt perfect is het allemaal nog niet. De gesprekspartner is prima verstaanbaar, maar klinkt beslist niet zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Nokia en Sony Ericsson toestellen. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de M75 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.
Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu ‘Gesprekslijst’. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht. Ook nummers kunnen worden geëxporteerd naar zowel SIM als het telefoongeheugen, mits men die instelling van te voren maakt in het menuonderdeel ‘telefoonboek’. Meer hierover verderop in de review.
Het toestel ondersteund tot 40-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer er MIDI-bestanden worden afgespeeld: het geluid is vol en de instrumenten worden goed nagebootst, zoals MIDI bedoeld is. Toch is er weldegelijk een verschil te merken met Samsung toestellen: deze zijn voorzien van een yahama-chipset waardoor de beltonen net even beter tot hun recht komen en voller klinken. De M75 heeft weer als voordeel dat het toestel WAV ondersteund in plaats van het veel mindere MMF-formaat bij Samsung. MP3-beltonen worden gelukkig nu wel ondersteund, dit in tegenstelling tot de M65 en S65. Beltonen kunnen worden ingesteld voor oproepen uit het telefoonboek, per groep, en oproepen buiten het telefoonboek.
De trilfunctie (ook gelijk aan de M65 en CX75) is goed voelbaar, ook in een jaszak. Niet zo sterk als bij de Sony Ericsson K750i of bij de Samsung e730 het geval is, maar in ieder geval voldoende.
Beeldscherm
Als men Siemens Mobile moet geloven zou dit onderdeel van de M75 geweldig moeten zijn. Helaas behoort het TFT-scherm met een resolutie van 132 x 176 pixels bij 260.000 kleuren tot de middenmoters. Het is in ieder geval met zekerheid te zeggen dat dit scherm zeker niet tot de top behoort. Toestellen als de K750i, E730 en SPV C550 scoren vele malen beter en dan vooral op de resolutie. Legt men de 5140i naast de M75 dan scoort het Siemens model hoger en beter in diverse omstandigheden.
De Siemens M75 bevat een TFT-transreflective scherm, wat inhoudt dat het scherm ook goed te zien is in het felle zonlicht en dat merkt men erg goed. Het toestel is gewoon super afleesbaar in omgevingen met fel zonlicht, maar dit gaat ten kosten van het scherm op andere vlakken. Daarnaast is de afmeting van het scherm kleiner geworden ten opzichte van de M65 van 28 x 42 mm naar nu 28 x 38 mm.
Het scherm van de M75 heeft geen mogelijkheid om het contrast wat bij te stellen. De helderheid bijregelen is wel mogelijk maar dat maakt de kwaliteit niet bepaald beter. Een indrukwekkend scherm begint eigenlijk pas vanaf 176 x 220 pixels dat men aantreft bij de Sony Ericsson K750i. Jammer Siemens, gelukkig hebben jullie de kleuren opgekrikt naar 260.000 dat duidelijk een verbetering laat zien ten opzichte van de S65 met zijn 65536 kleuren kleurenscherm, maar nog steeds houdt het niet over.
Menu
Het vereist nogal wat oefening om aan het menu van de M75 te wennen, als men Nokia, Samsung en Sony Ericsson toestellen gewend is. Siemens houdt er nog steeds een ander soort menu op na. Het is enorm verbeterd in relatie tot vroegere toestellen, maar echt logisch is het allemaal nog niet. Dit natuurlijk nagelaten voor huidige Siemens gebruikers die overstappen naar de M75, want dan merkt men geen enkel verschil. Alles komt overeen. Naast dit puntje van kritiek is het menu nu niet bepaald mooi. Maar het is wel mogelijk om het menu in twee manieren instellen, een rooster weergave en een weergave waarbij elk punt in het menu voorbij komt.
In het standby scherm zijn naast een wallpaper ook de gebruikelijke dingen te zien zoals ontvangst, netwerknaam, batterijstatus en de datum/tijd. Onderin het scherm zijn twee functies voor de soft keys te zien die gewijzigd kunnen worden. Dit is handig om zo snel bij de meest gebruikte functies te komen. Ook de camera, profielen, contactpersonenlijst en de data-inbox kunnen snel benaderd worden door de joystick in een bepaalde richting te bewegen.
Wordt de joystick ingedrukt dan is het menu te zien, wat icoon gebaseerd is. Deze iconen verwijzen naar verschillende functies zoals de camera, gesprekslijst en de instellingen en zijn echt de lelijkste ooit vertoont op een dergelijk toestel. De indeling vertoont veel overeenkomsten met het menu dat in de meeste Sony Ericsson toestellen is gebruikt, zoals K750i, maar de kwaliteit van de iconen is ver onder de maat. Siemens kijk eens een keer rond en zie wat de andere drie grote fabrikanten doen.
Alle inkomende items, variërend van een SMS-bericht tot aan JAVA-toepassingen worden tijdelijk opgeslagen in ‘Data inbox’, net zo lang totdat het toestel uit- en weer aan is gezet. Vreemd genoeg maakt het daarbij dan niet uit of het item al bekeken is of niet. De data inbox is een eenvoudig gezegd een soort tijdelijke verzamelmap. Een uitzondering: ontvangen JAVA-toepassingen blijven permanent in de map aanwezig.
Normaal worden alle ontvangen items na herstart gekopieerd naar de definitieve map, zoals inbox voor alle ingekomen berichten. Maar dit geldt niet voor ontvangen JAVA-toepassingen. Deze zijn echt met geen mogelijkheid te verplaatsen, en wilt men zo het gekopieerde spelletje spelen dan moet deze echt vanuit de data inbox gestart worden. Waarom Siemens Mobile een dergelijke data-inbox gebruikt is niet duidelijk. Het werkt behoorlijk verwarrend omdat items op een gegeven moment op twee plekken staan. Bovendien is de data inbox, wanneer er iets in staat, niet te verwijderen uit het snelmenu. Het was ook veel beter geweest als Siemens Mobile het principe van Nokia overnam – als er een bestand is ontvangen, dan moet de gebruiker aangeven op welke plaats hij/zij het bestand zou willen opslaan. Het bestandssysteem dat de M75 gebruikt zou daar ook perfect geschikt voor zijn. Hierover is meer te lezen verderop in deze review.
Wil men het menu wijzigen dan kan men een andere thema instellen of te downloaden. Standaard zijn er vier thema’s extra meegeleverd op het toestel (één minder dan de S65). Helaas verandert geen van de thema’s, de lelijke icoons in het menu. Het moet mogelijk zijn om dit wel te doen, maar het is niet standaard in het toestel teruggevonden.
Telefoonboek
De M75 biedt opmerkelijk genoeg de mogelijkheid om gebruik te maken van twee verschillende soorten telefoonboeken. Het eerste telefoonboek is zo eenvoudig, dat het net zo goed weggelaten had kunnen worden. Er kan maar één nummer en naam toegevoegd worden per contact, bovendien kunnen alleen de gegevens op de SIM-kaart worden opgeslagen, wat zich meestal tot een aantal contacten beperkt. Dit is dan ook afhankelijk per simkaart.
Het tweede telefoonboek, ‘Adresboek’genaamd, is veel praktischer en maakt gebruik van het telefoongeheugen – per contact kunnen dan ook veel meer gegevens worden opgeslagen, zoals meerdere telefoonnummers, fax, e-mail adres, bedrijfsnaam, adres, verjaardag. Ook kan er een foto worden ingesteld, die in beeld komt als de betreffende persoon belt. De contactpersoon kan ook worden ingedeeld in een voorgedefinieerde groep, zoals Kantoor, Familie, Privé, VIP, enz. Er is geen mogelijkheid om zelf bellergroepen toe te voegen, de huidige groepen kunnen wel aangepast worden. Switchen tussen de twee verschillende telefoonboeken gaat probleemloos, en contactpersonen kunnen eenvoudig geïmporteerd worden via infrarood en Bluetooth.
Messaging
Wat dit onderdeel betreft is de Siemens M75 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Zelfs de mogelijkheid tot WAP Pushmail en CB-berichten ontbreekt niet. De mogelijkheid om CB-berichten te gebruiken (Cell Broadcast) is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men uitgebreid terug op het instellen van de genoemde functies.
Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten’ in het menu. MMS, SMS en e-mail hebben ieder een gescheiden postvak, zodat er geen verwarring ontstaat. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 760. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS-berichten uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde 160 was in plaats van 760. Dat scheelt weer een rekensommetje, en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.
Verder zijn er bijna geen problemen ondervonden, alles werkt logisch zoals men ook van deze functies verwacht. Zeker de moeite waard om te noemen is dat de e-mail editor maarliefst vijf verschillende mailaccounts kan gebruiken, al dan niet gelijktijdig. Ook de MMS-editor werkt prima, er kan eenvoudig content zoals audio, foto’s en video worden ingevoegd in verschillende slides. Let wel op de grootte van een MMS. Vooral wanneer men een gemaakte video invoegt, kan de grootte al gauw rond de 100 KB worden.
Connectivity
Het toestel is netjes up-to-date op het gebied van connectivity. Alles is aanwezig wat men mag verwachten van een toestel van dit kaliber. Infrarood en mogelijk tot het aansluiten van een datakabel zijn aanwezig bij de M75, net zoals bij de 65-serie.
Een groot nadeel van de M65 was het ontbreken van Bluetooth, de draadloze standaard die steeds meer op moderne toestellen terug te vinden is, maar dit is opgelost in de M75. De draadloze standaard werkt erg goed en heeft geen enorme invloed op de batterijtijd van het toestel. Versturen en ontvangen van data is geen probleem voor de M75. Alles werkt gelijk aan de S65. Geen verschil gemerkt op dat vlak.
Synchronisatie behoort ook tot de mogelijkheden, maar niet lokaal met een programma als Microsoft Outlook. De M75 beschikt ook over remote-synchronisatie. Via GPRS zijn zaken als de kalender en het telefoonboek te synchroniseren. Jammer genoeg is er in de handleiding niet erg veel over te lezen. Het onderdeel remote-synchronisatie vindt men verder bij het reviewonderdeel aanwezige programma’s.
Geheugen
Het geheugen van de Siemens M75 bedraagt 8.3 MB (minder dan de S65) dat momenteel niet meer ruim bemeten mag worden genoemd. Andere modellen scoren momenteel hoger met 32 MB en 96 MB. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat niet alle modellen ook de mogelijkheid hebben tot het uitbreiden van het geheugen met een geheugenkaart.
Zoals eerder genoemd maakt de M75 gebruik van een bestandssysteem met mappen. Dit systeem is enigszins te vergelijken met ‘mijn documenten’ wat terug te zien is bij een Windows PC. Hier vindt men allerlei zaken terug die door de gebruiker zijn opgeslagen. Alle wallpapers, gemaakte foto’s en video’s, beltonen, thema’s en games zijn in dit overzichtelijke systeem terug te vinden. Bestanden kunnen ook worden verplaatst, hernoemd en worden gekopieerd, verder kunnen er eigen mappen worden aangemaakt.
Er is trouwens de mogelijkheid om het bestandssysteem te formatteren, wat inhoudt dat alle bestanden en mappen gewist worden. Verder kan het bestandssysteem aardig goed beheerd worden, er is een geheugenassistent beschikbaar die de helpende hand kan bieden met het vrijmaken van geheugenruimte. Ook kan hiermee worden gezien hoeveel ruimte een bepaalde map inneemt.
De mogelijkheid tot het gebruik van externe geheugenkaart van het formaat Reduced Size MMC, oftewel RS-MMC is niet nieuw, maar wel nieuw in de M range. De RS-MMC geheugenkaart kan men met gebruik van een speciale adaptor ook gebruiken in kaartlezers en andere toestellen met een volledige MMC geheugenkaart slot. De RS-MMC kaarten zijn sinds kort in gebruik en worden al door een aantal fabrikanten gebruikt, waaronder Nokia, Samsung en nu ook Siemens. Men kan de kaarten uitbreiden tot 512 MB. Grotere kaarten komen nog in de loop van het jaar. Bij de M75 krijgt men standaard een 32 MB geheugenkaart meegeleverd.
Camera
De camera van de Siemens M75 is niet de eerste mega pixel camera in een Siemens toestel. De camera is ook aanwezig in de S65 en beide modellen zijn compleet gelijk op dit vlak. Dit toestel heeft een 1.3 mega pixel camera van een redelijke goede kwaliteit voor een mega pixel camera. Camera’s in de Samsung E720 en D500 en de Sony Ericsson S700i zijn beter dan de camera in de Siemens M75. De verschillen tussen alle camera’s zijn niet enorm groot, maar wel zichtbaar wanneer men foto’s gemaakt door de camera’s naast elkaar legt. De Nokia 5140i met VGA camera legt het duidelijk af ten opzichte van de M75 met mega pixel camera.
Legt men foto’s van de K750i, de nieuwe Sharp V903 of de Nokia N90 naast de M75 foto’s dan is het duidelijk dat Siemens hier duidelijk verliest. Het kan ook eigenlijk niet anders, want deze modellen gebruiken allemaal een 2.0 megapixel camera of hoger. Siemens heeft tot dusver nog geen model laten zien met een dergelijke camera. In alle huidige aangekondigde modellen komt dezelfde camera terug die hier besproken wordt.
De camera is redelijk snel, maar wanneer men een foto maakt moet nog een extra seconde het toestel stilhouden. Eén seconde nadat men de 5-richtings bedieningstoets indrukt om de foto te maken, wordt de foto pas gemaakt. Dit is enorm irritant, omdat men meestal nadat men de toets indrukt de camera gelijk weg beweegt om te kijken hoe de foto geworden is. De camera past net zoals andere camera’s constant de invloed van de lichtintensiteit aan die de omgeving heeft op de camera (en videocamera). De foto’s die gemaakt worden hebben het formaat JPG. Helaas is er geen flitser aanwezig in het toestel. Siemens heeft wel een add-on flitser.
Een videofunctie mag en kan niet ontbreken in een toestel van deze soort, maar is in de Siemens M75 alleen bereikbaar via de fotocamera functie. De lengte van de video’s is maximaal anderhalve minuut, minuut meer dan de S65. Er is de mogelijkheid tot het wijzigen van de videolengte. Maar wijzigt men deze instelling dan is er geen verschil te merken in de lengte.
De camera in de Siemens M75 heeft een redelijke hoeveelheid instelmogelijkheden. Het toestel redelijk goed voorzien in vergelijking met andere toestellen. Men kan kiezen uit vijf verschillende resoluties Premium (1280 x 960), High (640 x 480), Normal (320 x 240), Medium (160 x 120), Wallpaper (180 x 240). Daarnaast is er de keuze uit het maken van foto’s in Sepia modus en Grijstinten. Men kan de white balance van de foto’s wijzigen in drie standen, automatisch, buiten en binnen. Tijdens het maken van de foto’s kan men drie zoomstanden gebruiken (2x, 3x, 4x zoom) en kan de helderheid in zeven stappen ingesteld worden. Helaas is er geen nachtmodus terug te vinden in het toestel.
Een videofunctie mag en kan niet ontbreken, maar is in de M75 samengevoegd met de camera in één programma. De videofunctie is van een redelijke kwaliteit en heeft het videoformaat 3GP. De lengte van de opnamen is maximaal anderhalve minuut, dat wel erg beperkt is. De instelmogelijkheden van de video camera zijn ongeveer gelijk aan de camera. De instelling voor de lengte van de video-opname is de enige uitbreiding. De videoresoluties die gebruikt worden in het toestel zijn Premium (176 x 144) en Normal (128 x 96). Zoomen is mogelijk, maar men kan alleen op de gekozen zoomstand filmen. In- of uitzoomen tijdens het filmen is niet mogelijk.
De grootte van de foto’s is vrij lastig te bepalen door de instellingen die gemaakt kunnen worden, maar per resolutie kan gezegd worden dat een foto van de grootste resolutie tussen de 190 KB is en bij de kleinste resolutie zo rond de 10 KB. Gelukkig zijn de kleinste resoluties qua KB’s klein genoeg om via MMS te versturen. Versturen van foto’s en video’s gaat vrij simpel via MMS, Bluetooth, email en de meegeleverde datakabel en software.
Bekijken van de video’s en de foto’s wordt gedaan in het multimedia album. Daar vind men alle foto’s en/of video’s gemaakt door of meegeleverd op het toestel. Verdere data zoals thema’s en beltonen vind men ook in dit multimedia album.
Zoals aangegeven de camera is redelijk goed in vergelijking met andere mega pixel camera’s en zeker beter dan menig VGA camera, maar helaas kan de camera niet tippen aan de kwaliteit en mogelijkheden van de Sony Ericsson S700i en Samsung E720 of D500. Het feit dat Siemens voor toekomstige modellen nog geen betere camera dan deze heeft getoond baart zorgen. Wellicht heeft BenQ iets moois op de plank liggen.
Aanwezige programma's
Het grootte aantal programma’s die gebruikt kunnen worden vindt men bij het onderdeel Surf & Fun, het organizer onderdeel en extra’s. Een vreemde benaming, want in feite gaat het gewoon om programma’s die standaard al in het toestel zijn opgenomen. ‘Programma’s’ was waarschijnlijk een betere benaming geweest omdat het hier gaat om hulpprogramma’s die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik. Door het complete toestel heen heeft men de beschikking over een wekker, wereldklok, voicememo, rekenmachine, eenhedenconverter, takenlijst, stopwatch en een timer.
In het toestel is remote-synchronisatie aanwezig net zoals bij de Siemens S65. Men kan deze optie gebruiken om via GPRS het toestel te synchroniseren met de PC thuis of op het werk.
Nog meer programma`s zijn te vinden onder "Surf & Fun", een redelijk aantal programma’s gebaseerd op JAVA, waaronder een cocktail manager (bekend van de Siemens S65), een download-manager, een programma waar men het weer kan opvragen in een bepaalde regio en een image-editor. Helaas is de snelheid hiervan niet optimaal, en vooral de image-editor is schrikbarend traag. Een laadtijd van meer als een halve minuut is geen uitzondering. Dat is erg jammer, want de image-editor is enorm uitgebreid en bevat tal van opties en mooie effecten. Bewerkte afbeeldingen worden in een resolutie van 128 x 96 pixels opgeslagen wat ze alleen geschikt maakt voor MMS, maar het is veel sneller en makkelijker op de foto`s desgewenst te bewerken op de PC. Dan houdt men er ook nog een redelijke fotoresolutie aan over.
De internet browser is een toevoeging in dit toestel en vind men ook terug onder Surf & Fun. Men kan met deze browser naast WAP pagina’s nu ook internetpagina’s bezoeken. Geen speciale functies zijn er terug te vinden in deze browser. Het is een simpele en doeltreffende Open-Wave browser.
Naast deze programma’s vind men individualiseerbare profielen en een speciale map voor SIM data. Hierin vind men de diverse informatie van een bepaalde provider.
Nieuw in de 75-serie is de MP3 speler, die toegevoegd is. Men kan de MP3 bestanden luisteren via een headset of via de handsfree functie. AAC/AAC+ files worden goed afgespeeld. Helaas is er geen equalizer aanwezig. Ook is het niet mogelijk om alle nummers automatisch toe te voegen aan de lijst. Maar verder voldoet de MP3 speler voldoende.
Games
Het aantal games is echt redelijk, maar niet zo groot als bij de CX-75. Men vindt in het toestel de volgende games: Marble Crossing, Spy Hunter, Stack Attack en Super Bomberman. Naast al deze games is er een directe link aanwezig naar de download pagina van Jamba games waar men de allerlaatste games kan downloaden voor de M75.
Conclusie
Aan het einde van deze review kan worden geconcludeerd dat het toestel op enkele punten verbeterd is ten opzichte van de M65, maar dat ook een aantal punten overblijven. Daarover later meer!
Legt men eerst eens de Nokia 5140i naast de M75 dan is duidelijk dat de Nokia geen competitie is voor de M75. Diverse opties in de M75 maken van het model de meerdere boven de 5140i, op de ingebouwde radio van de Nokia na. Mocht de keuze tussen beide ooit voorliggen dan is deze vrij duidelijk. Al moet men de hieronder genoemde min- en pluspunten van de M75 wel meenemen in het besluit.
De kwaliteit van het scherm is redelijk goed in omstandigheden waarbij fel zonlicht aanwezig is, maar dit gaat ten kosten van het gebruik van het scherm in andere situaties. De camera is redelijk goed, maar kan niet tippen qua mogelijkheden aan andere toestellen die een megapixel camera aan boord hebben.
Een voordeel van dit toestel ten opzichte van de M65 is de aanwezigheid van Bluetooth en de mogelijkheid tot gebruiken van een geheugenkaart. Siemens heeft bij de M75 een redelijk aantal accessoires meegeleverd voor de gebruikers, een stereo headset en 32 MB geheugenkaart zijn standaard in het pakket. Netjes!
De Siemens M75 is een toestel de keuze in de markt van stootvaste en spatwaterdichte modellen. Kijkt men verder en gaat men het model vergelijken met modellen als de K750i, W800i of e730 dan is de M75 eigenlijk geen optie. De kwaliteit ligt allemaal een stukje lager, dus kijk goed wat men zoekt. Want één van de hier genoemde modellen laten vallen en mee heeft een flinke kras of deuk in het toestel, om nog maar niet te spreken over bellen in de regen. De keuze is dus helemaal wat men zoekt. Gaat men off the road en gaat men niet al te vriendelijk om met zijn/haar toestel dan is de M75 de beste keuze en legt men elk ander model naast zich neer.