Siemens CX65 review
De eerste review van een Siemens-toestel op onze site gaat over de Siemens CX65, een medium-end cameraphone in een nieuwe lijn van Siemens toestellen.
Dit toestel is met een groot 65.535 kleurenscherm, video-opneemfunctie en een VGA-camera de opvolger van de MC60.
Ook heeft de CX65 een broertje, de spatwaterdichte M65. Dit model is verder qua specificaties precies gelijk aan de CX65, op een ander uiterlijk en het bike-o-meter programma na. Dit model is dan vooral geschikt voor sportievelingen, die outdoor veel actief zijn en die een telefoon willen die tegen een stootje kan, maar ook niet willen inleveren op multimediale functies zoals een kleurenscherm en een camera, wat de CX65 bezit.
Het toestel is sinds eind juni beschikbaar gekomen op de Nederlandse markt, en met opvallend veel reclame op televisie, bushokjes en in tijdschriften is de introductie van de CX65 ons niet stilletjes voorbijgegaan. Siemens Mobile heeft ons met veel tamtam kennis laten maken met de CX65.
Plus- en minpunten Siemens CX65
- Klein en handzaam toestel
- Ruime hoeveelheid geheugen
- Uiterlijk sterk verbeterd ten opzichte van Siemens MC60
- Gebruiksgemak bestandssysteem
- Goede prijs/kwaliteitsverhouding
- Uitstekende signaalontvangst
- Bedieningsgemak joystick
- Snelheid van de photo-editor
- Bluetooth ontbreekt
- Datakabel niet meegeleverd
- Covers zijn zeer moeilijk te verwijderen
- Kwalitatief iets minder scherm
- Weinig accessoires meegeleverd
Wat zit er bij het toestel?
De Siemens CX65 wordt geleverd in een opvallend klein doosje. Helaas is de hoeveelheid bijgeleverde accessoires net zo klein als het doosje deed vermoeden, in principe alleen wat écht nodig is, zelfs een headset wordt niet meegeleverd.
• Het toestel zelf
• Oplader
• Batterij (750mAh)
• Plastic clipje (wordt gebruikt om de cover te verwijderen)
• Engelstalige handleiding
• Nederlandstalige handleiding
De bijgeleverde handleiding is eenvoudig, maar zit verder goed in elkaar. Soms zijn de letters te klein, en dan speciaal in kaders waar bepaalde uitleg of andere begrippen zijn te vinden. Men treft overigens ook bijna geen illustraties in de handleiding aan, die vaak een helpende hand kunnen bieden.
Echter, duidelijke symbooltjes welke knoppen gebruikt moeten worden voor een bepaalde functie maken dan wel weer een hoop goed. Natuurlijk ontbreekt een index ook niet, net als een woordenlijst. Bovendien is er in de handleiding ook een compleet schema te zien van het menu van het toestel wat erg handig is.
Erg veel fouten zijn er niet ontdekt in de handleiding, behalve één erg grove fout: de afgebeelde cameraresoluties kloppen niet, en dat is te zien aan de resoluties als men foto's heeft overgezet. Misschien is dit zelfs niet eens aan de handleiding te wijten, maar aan de firmware van het toestel. Men had dit in ieder geval beter op elkaar moeten afstemmen om verwarring te voorkomen.
Via de website van de Siemens CX65 (www.siemens-mobile.com/cx65) is een volledige handleiding te downloaden die volgens de maker wat minder beknopt is, maar deze verschilt nauwelijks van de papieren versie. Een gewone, papieren handleiding leest nu eenmaal veel prettiger door, en aangezien de ‘uitgebreide' versie niet bijzonder veel toevoegt, is er weinig reden om hem te downloaden.
Uiterlijk
Ten opzichte van de Siemens MC60 is de CX65 er qua uiterlijk enorm op vooruitgegaan. Het is een dun, compact (108 x 46 x 18 mm) en strak ogend toestel met een groot scherm wat in het oog springt, ondanks de kleine behuizing. Dit ziet men overigens ook bij de SPV c500, de Microsoft-smartphone die Orange binnenkort op de markt gaat brengen. Het toestel ligt prima in de hand en is behoorlijk dun en licht. Aan de zijkant bevindt zich de infraroodpoort die bedoeld is voor draadloze dataoverdracht met andere apparaten, zoals notebooks, PDA's en andere telefoons.
Aan de achterkant bevindt zich de cameralens. Net als bij de Nokia 3200 ontbreekt een spiegeltje, wat het maken van een zelfportret waarschijnlijk vrij lastig maakt. Ook is aan de achterkant een aansluiting te vinden voor een externe antenne, denk hierbij dan aan gebruik voor met een carkit in de auto.
Het keypad oogt mooi en heeft lijnen die goed bij de rest van het ontwerp passen, wat het tot één strak geheel maakt. De witte toetsverlichting past daar dan ook gewoon goed bij. De toetsen zijn redelijk goed te bedienen en hebben een fijne druk. Alleen de donkere, middelste rij toetsen is helaas vrij glad. Er is een grote kans dat er mis wordt gedrukt als men met de nagels de toetsen bediend, of gewoon zweterige handen heeft. Dit kan erg vervelend zijn en leiden tot irritatie bij het typen van een SMS. Verder kraakt het keypad lichtjes, maar dit is niet bepaald hinderlijk te noemen.
Waar men wel behoorlijk hinder zal van ondervinden, is het gebruiksgemak van de joystick. Deze is ronduit slecht te noemen, en dan vooral in het begin kan het behoorlijk tegenvallen. Ten eerste is het oppervlak nog veel gladder dan enig ander onderdeel op het toestel wat hem al niet lekker te bedienen valt. Een tweede is de stroefheid, het is niet erg soepel navigeren, en het indrukken van de joystick gaat ook helemaal niet lekker. Alleen hard drukken werkt goed wat het bedieningsgemak niet ten goede komt. In het aantal weken dat de CX65 getest is, ging het bedienen wel beter, er werden minder vaak mis gedrukt. Toch zal de joystickbediening nooit kunnen tippen aan die van toestellen als de SonyEricsson T68i of T630.
Met het bijgeleverde plastic clipje, ClipIT genaamd, is de cover te verwijderen en te vervangen door een andere. Zoals al aangegeven is het erg onverstandig om dit met het batterijklepje te doen, omdat dit onherroepelijk tot beschadigingen zal leiden. Tijdens de testperiode van de CX65 ging het verwijderen van de cover zo moeizaam dat het eigenlijk het beste was om de cover er maar niet af te halen, uit angst het toestel te beschadigen. Wanneer men van een Nokia toestel de cover al lastig te verwijderen vind, dan kan deze constructie letterlijk en figuurlijk het bloed onder de nagels vandaan halen.
Uithoudingsvermogen
De Siemens CX65 bevat een 750 mAh batterij en doet daar behoorlijk zuinig mee. Bij normaal houdt het toestel het maarliefst zeven dagen vol. Onder normaal gebruik valt hier een aantal keren per dag bellen en SMS'en, een paar keer gebruik maken van de camera en de gemaakte foto's via infrarood overzetten. Het spreekt dan ook voor zich dat deze standbytijd drastisch vermindert als men de camera erg vaak gebruikt of vaak infrarood gebruikt. Ook het grote scherm verbruikt veel energie. Toch zet de Siemens CX65 ten opzichte met vergelijkbare telefoons gewoon een gewoon een goede prestatie neer wat uithoudingsvermogen betreft. Bovendien is de accu met 1.5 uur laadtijd weer snel opgeladen.
Belkwaliteit
Tijdens het bellen en gebeld worden zijn vrijwel geen problemen ondervonden. In gebieden waar sommige andere toestellen een ronduit slecht signaal hebben heeft de Siemens CX65 een uistekend bereik, zelfs in gebieden waar het bereik ronduit slecht is. Ook bij de iets mindere netwerken in het betreffende gebied. Als men dit met de Motorola MPx200 vergelijkt, een veel duurder toestel, steekt de CX65 hier met kop en schouders bovenuit. Wat dat betreft zit dit toestel op hetzelfde niveau als wat men van Nokia gewend is, die hier echt om zijn goede signaalontvangst bekend staat.
Met de geluidskwaliteit zit het wel goed, maar het is niet perfect. De gesprekspartner is prima verstaanbaar, maar klinkt beslist niet zo helder als de kwaliteit die men ondervindt bij Sony Ericsson toestellen, en dan vooral de P900 en de nieuwkomer K700i. De speakers van de genoemde toestellen laten ook de hogere tonen door. Dat is bij de CX65 veel minder het geval, soms lijkt het alsof de stem aan de andere kant wordt gedempt. In een rumoerige omgeving kan de luidspreker flink hard worden gezet zodat hij/zij toch nog goed verstaanbaar is. Is dit nog niet genoeg, dan kan er eenvoudig worden overgeschakeld op handsfree functie. Eventuele eigen geluidsinstellingen kunnen worden bewaard in de profielen die eenvoudig en handig te gebruiken zijn.
Gespreksoverzichten zijn weer te geven via het menu ‘Gesprekslijst'. Men treft hier een erg eenvoudig overzicht aan van gemiste oproepen, ontvangen oproepen en gekozen nummers. Alles staat netjes gerangschikt met de datum en tijd erbij, zoals men ook verwacht. Ook nummers kunnen worden geëxporteerd naar zowel SIM als het telefoongeheugen, mits men die instelling van te voren maakt in het menuonderdeel ‘telefoonboek'. Meer hierover verderop in de review.
Het toestel ondersteund tot 40-toons polyfone beltonen, die prima klinken en dat is te horen wanneer er MIDI-bestanden worden afgespeeld: het geluid is vol en de instrumenten worden goed nagebootst, zoals MIDI bedoeld is. Toch is er weldegelijk een verschil te merken met Samsung toestellen: deze zijn voorzien van een yahama-chipset waardoor de beltonen net even beter tot hun recht komen en voller klinken. De CX65 heeft weer als voordeel dat het toestel WAV ondersteund in plaats van het veel mindere MMF-formaat bij Samsung. MP3-beltonen worden helaas niet ondersteund zoals bij de Motorola V525. Dat zou flink wat geheugen schelen, zeker omdat het geheugen van het toestel niet uitbreidbaar is. Beltonen kunnen worden ingesteld voor oproepen uit het telefoonboek, per groep, en oproepen buiten het telefoonboek.
De trilfunctie is goed voelbaar, ook in een jaszak. Niet zo sterk als bij de Nokia 3660 of bij de Samsung e700 het geval is, maar in ieder geval voldoende, ongeveer vergelijkbaar met de trilfunctie van de Motorola MPx200.
Beeldscherm
Als men de vele reclames van Siemens Mobile moet geloven, waarbij het vooral op het scherm van het toestel neerkomt, zou dit onderdeel van de CX65 geweldig moeten zijn. Ondanks de grootte van 13 cm² behoort het TFT-scherm met een resolutie van 132 x 176 pixels bij 65.535 kleuren tot de middenmoters. Het is in ieder geval met zekerheid te zeggen dat dit scherm zeker niet tot de top behoort, wel stukken beter dan de Nokia 6230. De Siemens CX65 bevat een TFT-transreflective scherm, wat inhoudt dat het scherm ook goed te zien is in het felle zonlicht.
Het scherm van concurrent Samsung e700, met een iets lagere resolutie van 128 x 160 pixels scoort al veel beter. Hier is de helderheid veel beter, maar vooral het contrast. Het scherm van de CX65 steekt hier nogal flets tegenaf en er is verder geen mogelijkheid om het contrast wat bij te stellen. De helderheid bijregelen is wel mogelijk maar dat maakt de kwaliteit niet bepaald beter. Een indrukwekkend scherm begint eigenlijk pas vanaf 176 x 220 pixels, wat men aantreft bij de Sony Ericsson K700i en Motorola MPx200 (links op de foto) Top of the bill is het scherm van de Sharp GX-30, met een resolutie van maarliefst 240 x 320 pixels bij 260.000 kleuren. Siemens Mobile zou zijn reclame-uitspattingen ook pas waar maken wanneer het scherm kan concurreren met het van de Sharp GX-30.
Menu
Het vereist niet veel oefening om aan het menu van de CX65 te wennen, dat erg netjes en overzichtelijk oogt. In het standbyscherm zijn naast een wallpaper ook de gebruikelijke dingen te zien zoals ontvangst, netwerknaam, batterijstatus en de datum/tijd. Onderin het scherm zijn twee sneltoetsopties te zien die gewijzigd kunnen worden. Dit is handig om zo snel bij de meest gebruikte functies te komen. Ook de camera, profielen, contactpersonenlijst en de data-inbox kunnen snel benaderd worden door de joystick in een bepaalde richting te bewegen.
Wordt de joystick ingedrukt dan is het menu te zien, wat icoon gebaseerd is. Deze iconen verwijzen naar verschillende functies zoals de camera, gesprekslijst en de instellingen. Dit vertoont veel overeenkomsten met het menu dat in de meeste Sony Ericsson toestellen is gebruikt, zoals de T630 en de K700i. Ook kunnen prachtige thema's worden gedownload die het toestel een persoonlijk tintje geven. Het menu werkt redelijk vlot.
Alle inkomende items, variërend van een SMS-bericht tot aan JAVA-toepassingen worden tijdelijk opgeslagen in ‘Data inbox', net zo lang totdat het toestel uit- en weer aan is gezet. Vreemd genoeg maakt het daarbij dan niet uit of het item al bekeken is of niet. De data inbox is een eenvoudig gezegd een soort tijdelijke verzamelmap. Een uitzondering: ontvangen JAVA-toepassingen blijven permanent in de map aanwezig.
Normaal worden alle ontvangen items na herstart gekopieerd naar de definitieve map, zoals inbox voor alle ingekomen berichten. Maar dit geldt niet voor ontvangen JAVA-toepassingen. Deze zijn echt met geen mogelijkheid te verplaatsen, en wilt men zo het gekopieërde spelletje spelen dan moet deze echt vanuit de data inbox gestart worden. Waarom Siemens Mobile een dergelijk data inbox gebruikt is niet duidelijk. Het werkt behoorlijk verwarrend omdat items op een gegeven moment op twee plekken staan. Bovendien is de data inbox, wanneer er iets in staat, niet te verwijderen uit het snelmenu. Het was ook veel beter geweest als Siemens Mobile het principe van Nokia overnam – als er een bestand is ontvangen, dan moet de gebruiker aangeven op welke plaats hij/zij het bestand zou willen opslaan. Het bestandssysteem dat de CX65 gebruikt zou daar ook perfect geschikt voor zijn. Hierover is meer te lezen verderop in deze review.
Telefoonboek
De CX65 biedt opmerkelijk genoeg de mogelijkheid om gebruik te maken van twee verschillende soorten telefoonboeken. Het eerste telefoonboek is zo eenvoudig, dat het net zo goed weggelaten had kunnen worden. Er kan maar één nummer en naam toegevoegd worden per contact, bovendien kunnen alleen de gegevens op de SIM-kaart worden opgeslagen, wat zich meestal tot een aantal contacten beperkt. Dit is dan ook afhankelijk per simkaart.
Het tweede telefoonboek, ‘Adresboek'genaamd, is veel praktischer en maakt gebruik van het telefoongeheugen – per contact kunnen dan ook veel meer gegevens worden opgeslagen, zoals meerdere telefoonnummers, fax, e-mail adres, bedrijfsnaam, adres, verjaardag. Ook kan er een foto worden ingesteld, die in beeld komt als de betreffende persoon belt. De contactpersoon kan ook worden ingedeeld in een voorgedefinieerde groep, zoals Kantoor, Familie, Privé, VIP, enz. Er is geen mogelijkheid om zelf bellergroepen toe te voegen, de huidige groepen kunnen wel aangepast worden. Switchen tussen de twee verschillende telefoonboeken gaat probleemloos, en contactpersonen kunnen eenvoudig geïmporteerd worden via infrarood.
Messaging
Wat dit onderdeel betreft is de Siemens CX65 behoorlijk uitgebreid en bevat alle soorten messaging die momenteel mogelijk zijn, namelijk: e-mail via POP3 of IMAP, MMS, SMS, EMS en de snelle tekstinvoer T9 in verschillende talen. Zelfs de mogelijkheid tot WAP Pushmail en CB-berichten ontbreekt niet. De mogelijkheid om CB-berichten te gebruiken (Cell Broadcast) is afhankelijk van de netwerkaanbieder die deze informatiedienst ondersteund. Dit geldt overigens ook voor MMS. In de handleiding komt men uitgebreid terug op het instellen van de genoemde functies.
Al deze soorten messaging zijn terug te vinden bij ‘berichten' in het menu. MMS, SMS en e-mail hebben ieder een gescheiden postvak, zodat er geen verwarring ontstaat. De SMS-editor werkt redelijk, alleen de karakterteller is erg onlogisch. Deze begint namelijk bij 760. Ieder keer wanneer er een nieuw karakter wordt ingetoetst wordt deze waarde minder. Ervan uitgaande dat een SMS 160 karakters is komt men bij een raar aantal SMS-berichten uit. Het zou dan ook veel handiger zijn als deze waarde 160 was in plaats van 760. Dat scheelt weer een rekensommetje, en daarmee ook de vraag hoe duur de boodschap gaat kosten omdat er makkelijker te zien is hoe lang het SMS-bericht is.
Verder zijn er bijna geen problemen ondervonden, alles werkt logisch zoals men ook van deze functies verwacht. Zeker de moeite waard om te noemen is dat de e-mail editor maarliefst vijf verschillende mailaccounts kan gebruiken, al dan niet gelijktijdig. Ook de MMS-editor werkt prima, er kan eenvoudig content zoals audio, foto's en video worden ingevoegd in verschillende slides. Let wel op de grootte van een MMS. Vooral wanneer men een gemaakte video invoegt, kan de grootte al gauw rond de 100 KB worden.
Connectivity
Het toestel is hierin vrij bescheiden. Net als de Samsung e700 is de CX65 voorzien van GPRS, WAP 2.0 en een infraroodpoort. Het grootste verschil met de e700 is dat de CX65 wél kan communiceren met andere apparaten zoals PDA's, notebooks en andere telefoons voorzien van infrarood. Zonder softwarebeperkingen. Het versturen van allerlei bestanden naar het toestel ging dan ook probleemloos.
Een groot nadeel is het ontbreken van Bluetooth, de draadloze standaard die steeds meer op moderne toestellen terug te vinden is. Vooral Sony Ericsson heeft dit goed begrepen; de medium-end toestellen van dit merk waren al vroeg voorzien van Bluetooth. Wil men niet aangewezen zijn op WAP, dan moet men toch een infraroodoog of datakabel aanschaffen. Een datakabel wordt standaard helaas niet meegeleverd, wat hier eigenlijk wel een must is.
Synchronisatie behoort ook tot de mogelijkheden, maar niet lokaal met een programma als Microsoft Outlook. De CX65 beschikt alleen over remote-synchronisatie. Via GPRS zijn zaken als de kalender en het telefoonboek te synchroniseren. Jammer genoeg is er in de handleiding niet erg veel over te lezen, maar de synchronisatiemogelijkheden zijn ook wel erg karig en het is nog maar de vraag of het voor de doelgroep interessant is.
Geheugen
Het geheugen van de Siemens CX65 bedraagt 11 MB niet uitbreidbaar geheugen wat gerust ruim bemeten worden genoemd, zeker voor een medium-end toestel als dit. Zoals eerder genoemd maakt de CX65 gebruik van een bestandssysteem met mappen. Dit systeem is enigszins te vergelijken met ‘mijn documenten' wat terug te zien is bij een Windows PC. Hier vindt men allerlei zaken terug die door de gebruiker zijn opgeslagen. Alle wallpapers, gemaakte foto's en video's, beltonen, thema's en games zijn in dit overzichtelijke systeem terug te vinden. Bestanden kunnen ook worden verplaatst, hernoemd en worden gekopieerd, verder kunnen er eigen mappen worden aangemaakt.
Er is trouwens de mogelijkheid om het bestandssysteem te formatteren, wat inhoudt dat alle bestanden en mappen gewist worden. Verder kan het bestandssysteem aardig goed beheerd worden, er is een geheugenassistent beschikbaar die de helpende hand kan bieden met het vrijmaken van geheugenruimte. Ook kan hiermee worden gezien hoeveel ruimte een bepaalde map inneemt.
Camera
De camera die in de Siemens CX65 is ingebouwd, is van redelijke kwaliteit in vergelijking met andere toestellen op de markt. De camera maakt VGA-kwaliteit foto's met een maximumresolutie van 640 x 480 en doet dit veel beter dan de Motorola V525, maar kan toch niet tippen aan de camerakwaliteit van de Samsung e700 en vooral de Sony Ericsson K700i, de nieuwe topper in het VGA-segment. De foto's gemaakt door de CX65 hebben soms last van een lichte waas en lijken ietwat last te hebben van een matige witbalans. Ook is het jammer dat er geen spiegeltje op de achterkant aanwezig is wat bij candybarmodellen een nuttige hulp is voor het maken van zelfportretten.
De helderheid van de foto kan bijgesteld worden door de joystick naar links en rechts te bewegen. Deze optie is ook handig wanneer men in een donkere omgeving foto's maakt om de helderheid op de foto in te stellen, dit kan op zeven verschillende niveaus. Er kunnen geen speciale effecten voor de foto worden ingesteld. Het is mogelijk om op vier verschillende resoluties foto's te maken, die resoluties zijn vreemdgenoeg anders als in de handleiding te lezen is: Hoogwaardig (640 x 480), Hoog (256 x 192), Normaal (128 x 96) en Wallpaper (144 x 192). Er kan tot vijf keer ingezoomd worden op Hoogwaardig, twee keer op Hoog en Normaal. Op Wallpaper-resolutie (144 x 192) kan niet worden ingezoomd. Apart is de manier van inzoomen, er wordt simpelweg een stukje van de foto uitgeknipt van het gedeelte waar op is ingezoomd, op deze manier komt men bij het zoomen nooit op een hele resolutie uit van 640 x 480, maar altijd iets minder. Hoe meer er wordt ingezoomd, hoe lager de resolutie van de afbeelding wordt. Een voordeel hiervan is dat de originele scherpte van de afbeelding behouden blijft.
Het toestel kan ook video opnemen in 3GP-formaat, maar verwacht niet te veel van deze functie, zeker niet in de formidabele kwaliteit die te zien was bij de SPV m1000. De CX65 kan slechts in één resolutie video opnemen: 128 x 96 pixels. Hier kan ook niet worden ingezoomd, wel kan de helderheid net als bij foto's worden ingesteld op zeven verschillende niveaus. Ondanks de zeer lage resolutie is de videokwaliteit wel iets beter dan die van de Nokia 6230, waar erg veel compressie in te zien is. Er kan niet erg lang worden opgenomen, de maximum opnametijd bedraagt 11 seconden, los van de vrije hoeveelheid geheugen.
Aanwezige programma's
Een behoorlijk aantal programma's die gebruikt kunnen worden, zijn te vinden te vinden onder ‘Extra's'. Een vreemde benaming, want in feite gaat het gewoon om programma's die standaard al in het toestel zijn opgenomen. ‘Programma's' was waarschijnlijk een betere benaming geweest omdat het hier gaat om hulpprogramma's die bedoeld zijn voor dagelijks gebruik. Men heeft de beschikking over een wekker, voicememo, rekenmachine, eenhedenconverter, stopwatch, en een timer.
Nog meer programma's zijn te vinden onder ‘Surf & Fun', een tweetal programma's gebaseerd op JAVA, namelijk een download-manager en een image-editor. Helaas is de snelheid hiervan niet optimaal, en vooral de image-editor is schrikbarend traag. Een laadtijd van meer als een halve minuut is geen uitzondering. Dat is erg jammer, want de image-editor is enorm uitgebreid en bevat tal van opties en mooie effecten. Bewerkte afbeeldingen worden in een resolutie van 128 x 96 pixels opgeslagen wat ze alleen geschikt maakt voor MMS, maar het is veel sneller en makkelijker op de foto's desgewenst te bewerken op de PC. Dan houdt men er ook nog een redelijke fotoresolutie aan over.
Games
Standaard zijn op het toestel twee op JAVA gebaseerde games te vinden die er opvallend goed uit zien, maar met de speelbaarheid is het minder goed gesteld vanwege de bedienbaarheid van de joystick. De twee games, Contest Arena Pro en Stack Attack Advance zijn dan ook spellen waar het vooral op de snelheid en behendigheid van de speler neerkomt. Via WAP en infrarood zijn uiteraard nieuwe (rustiger) spellen op het toestel te zetten.
Extra's
De Siemens CX65 beschikt over een geinige extra die het waarschijnlijk vooral leuk zal doen bij de jeugd, de doelgroep van de CX65. Het toestel beschikt over ‘dynamic lights', twee felle, witte, knipperende leds die men er alert op maken dat hij/zij gebeld wordt of als er een nieuw bericht is. Een soortgelijke feature is ook te vinden bij de Siemens M55. De twee leds zijn op een behoorlijke stealth-manier weggewerkt in het toestel, niet te zien en dus erg netjes. De mogelijkheid om dynamic lights te gebruiken is verwerkt in de profielen en kan niet alleen voor oproepen en berichten ingesteld, maar ook voor show-effecten. Wellicht is deze feature een alternatief voor de beltonen en het trilalarm, om naast hoor- en voelbaar ook visueel gewaarschuwd te kunnen worden.
Conclusie
Het is te zeggen dat de Siemens CX65 een enorme verbetering is ten opzichte van zijn voorganger, de MC60. Niet alleen zijn de specificaties op alle fronten beter, ook is het toestel fraai gevormd, is dun en ligt goed in de hand. Door het uiterlijk zal hij al direct bij menigeen in de smaak vallen. Zoals ieder voordeel zijn nadeel heeft, heeft de CX65 ook zijn minder mooie kanten. Vooral de joystick is soms een ergernis en vraagt vooral veel gewenning, en het scherm is niet zo mooi als ons door Siemens Mobile voorgeschoteld is. Ook het ontbreken van Bluetooth is een gemis, maar dat hoeft voor de gebruiker geen belemmering te zijn.
Wel ontbreekt de datakabel wat eigenlijk een must is om zaken als beltonen en logo's over te zetten, zonder daarvoor aanwezen te zijn op WAP. Infrarood kan ook gebruikt worden en dit werkt een stuk beter als bij de Samsung e700, wat de connectitymogelijkheden van de CX65 weer een beetje vergroot. Wat geheugen betreft zit het toestel ook goed, met 11 MB kan men veel doen. En wat te denken van de uitstekende netwerkontvangst!
Ook de prijs is zeer positief te noemen, voor een redelijk lage prijs is al aan dit allround toestel te komen die op bijna alle punten niet veel minder presteert dan de Samsung e700 en op sommige punten zelfs vele malen beter is, bijvoorbeeld het menu, vele soorten messagging, infrarood-mogelijkheden en video-opname. Al met al een goed toestel voor de prijsbewuste koper die de nadelen door de vingers ziet, en vooral voor de jeugd is een mooi toestel als deze nu ineens veel bereikbaarder dan het toestel van de concurrent.