Siemens A65 review
De Siemens A65 is het nieuwe instapmodel van Siemens. Hoewel de duurdere modellen vaak veel meer mogelijkheden bieden zijn het toch de goedkopere modellen als deze A-serie waar een telefoonfabrikant het van moet hebben.
In deze review wordt nader ingegaan op de sterke en zwakke punten van de A65 en hoe het toestel zich verhoudt ten opzichte van zijn naaste concurrenten.
Plus- en minpunten Siemens A65
- Intuïtief menu
- Belkwaliteit
- Structuur inbox en afbeeldingen, muziek en animatie beheer
- Display
- Geen sneltoets naar inbox
- Traag
- Games
- Geheugen
Wat zit er bij het toestel?
Al sinds mensenheugenis moet Siemens vooral Nokia voor zich dulden in het low budget segment – denk maar aan de alle verkoopcijfers verbrekende 3310 ten opzichte van de M35i. Tegenwoordig proberen fabrikanten potentiële klanten over de schreef te halen door een toestel te overladen met zoveel mogelijk functies, maar wie een toestel betaalbaat wil houden moet ergens op bezuinigen. Eens kijken hoe Siemens de zaken heeft aangepakt wat betreft de A65:
- Toestel
- Batterij
- Oplader
- De handleiding in verschillende talen
- Boekje waarin verschillende los aan te schaffen accessoires worden aangeprezen
Gezegd moet worden dat de handleiding bijzonder helder is. Er worden duidelijke icoontjes gebruikt ter ondersteuning van de tekst en in nog geen vijfentwintig pagina's worden alle mogelijkheden van het toestel uiteen gezet. Prima.
Ook bij het invoeren van de simkaart en batterij heeft men langer stilgestaan dan gebruikelijk, wat het verwisselen of schoonblazen hiervan beduidend vereenvoudigd. In oog houdend dat de A65 vooral door ouderen of door mensen met een mindere technische achtergrond zal worden gekocht is dit in het geheel geen overbodige luxe.
De Siemens A65 is het nieuwe instapmodel van Siemens. Hoewel de duurdere modellen vaak veel meer mogelijkheden bieden zijn het toch de goedkopere modellen als deze A-serie waar een telefoonfabrikant het van moet hebben. In deze review wordt nader ingegaan op de sterke en zwakke punten van de A65 en hoe het toestel zich verhoudt ten opzichte van zijn naaste concurrenten.
Uiterlijk
Siemens heeft er duidelijk voor gekozen functionaliteit boven design te laten gaan voor zover de A65 betreft. Alleen de chromen omlijsting doorbreekt de verder vrij sobere uitstraling van het toestel. Hoewel het toestel verder volledig van plastic is gemaakt doet de telefoon niet al te goedkoop aan, wat gezien de lage adviesprijs best als een prestatie kan worden beschouwd. De op de knopjes gebruikte symbolen zijn echter aan de kleine kant en de puntjes die de linker- en rechter menu functies bedienen hadden beter kunnen worden vervangen door strepen of in ieder geval grotere stippen. De knopjes zelf werken naar behoren maar kunnen niet al te diep worden ingedrukt. Hierdoor kan onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet ingedrukt hebben van een toets.
Ondanks zijn redelijk formaat (101 x 45 x 19 mm) doet de A65 slank aan. Ook het gewicht is naar behoren, met 76 gram scoort het toestel verre van slecht. De A60 was in alle opzichten groter én zwaarder.
Ook bij het invoeren van de simkaart en batterij heeft men langer stilgestaan dan gebruikelijk, wat het verwisselen of schoonblazen hiervan beduidend vereenvoudigd. In oog houdend dat de A65 vooral door ouderen of door mensen met een mindere technische achtergrond zal worden gekocht is dit in het geheel geen overbodige luxe.
Uithoudingsvermogen
Rekening houdend met de weinige extra functies die de A65 biedt zou een lange batterijduur mogelijk moeten zijn. Dit is echter niet het geval; de in de praktijk te halen levensduur van ongeveer een week is zeker niet slecht, maar wanneer gekeken wordt naar bijvoorbeeld de Philips 650 – een toestel dat ook nog over een dubbel display beschikt – blijkt dat deze met een duur van een maand de A65 makkelijk de loef afsteekt. Kanttekening is wel dat de A65 met zijn 76 gram een relatief lichte telefoon is.
Belkwaliteit
De belkwaliteit van de A65 is bijzonder hoog en kan haast op hetzelfde niveau worden geplaatst als de laatste Nokia modellen. Wat dat betreft heeft Siemens de zaken goed voor elkaar. Gesprekspartners zijn duidelijk en helder te horen, wat afgaande op de positieve kritieken aan de andere kant van de lijn ook rechtevenredig is.
De volgende optie in het menu is de gesprekslijst. Hier kan zoals verwacht worden nageslagen naar of door wie er is gebeld, en hoelang een gesprek in beslag heeft genomen.
De A65 is in staat 16-polyfone beltonen af te spelen en wav bestanden te vertalen naar polyfoon geluid. De A65 klinkt nog niet zo harmonieus als zijn directe concurrenten van Nokia en Samsung, maar is wel een flinke sprong vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorgangers. Ook het bereik van de A65 is uitmuntend: tot diep in tunnels kunnen gesprekken worden gevoerd terwijl alles perfect verstaanbaar blijft.
Beeldscherm
Aangezien dit typisch een telefoon is die ook door ouderen zal worden gebruikt is de kwaliteit van het display natuurlijk uitermate belangrijk. Om maar met de deur in huis te vallen: de beeldkwaliteit is slecht. De resolutie (101 x 80) van het scherm is dusdanig laag dat de afzonderlijke pixels met gestrekte arm nog van elkaar te onderscheiden zijn en vanwege de erbarmelijk lage contrastratio doen de kleuren (4096) jammerlijk flets aan. Handmatig het contrast opschroeven heeft enkel een donkerder en zodoende nog slechter afleesbaar scherm tot gevolg. Siemens laat hier duidelijk een steekje vallen.
Menu
Met de grote toets rechtsboven het numpad wordt toegang tot het menu verkregen, waar met behulp van de 4-richtings bedieningstoets doorheen kan worden genavigeerd. Het menu bestaat uit negen icoontjes waaronder zich verschillende mogelijkheden en instellingen schuilhouden. In het menu is direct de berichten folder geselecteerd. Handig, maar helaas gaat het daarna mis: de eerste functie is dan wel ‘nieuwe SMS', maar waarom vijf keer moeten klikken alvorens bij de inbox te komen? Een sneltoets zou veel goed hebben gemaakt, maar in het beginscherm is aan het pijltje naar boven geen enkele functie toebedeeld, met het pijltje naar beneden bladert men door het telefoonboek, met het pijltje naar rechts komt men ook in het menu, en het pijltje naar links toont de hoeveel GPRS dataverkeer die is verbruikt. Waarom in vredesnaam een sneltoets voor het GPRS-verbruik en niet een direct voor de inbox? En waarom geen sneltoets toewijzen aan het pijltje naarboven?
Onder het Weergave menu kunnen een aantal initiële zaken worden gewijzigd: menutaal, achtergrondafbeelding, kleurschema's, welkomsttekst, hoofdlettergebruik, verlichtingssterkte en het contrastniveau. Werkt prima.
In het instellingenmenu kan verder ook worden gekozen voor het al dan niet instellen van een screensaver, waarbij kan worden gekozen uit een digitale klok, een afbeelding of een energie besparende modus. Ook kan indien gewenst een beveiligingscode worden ingesteld.
Het menu zelf kan ook in beperkte wijze naar eigen hand worden ingesteld. Er zijn twee mogelijke kleurschema's (rood en blauw), maar dan houdt het ook op. Niet dat dit ook echt uitmaakt, want rekening houdend met de resolutie van het scherm is bijvoorbeeld een zelf in te stellen lettergrootte niet aan te bevelen. Wat wel jammer is, is dat de menuvolgorde niet naar eigen voorkeur kan worden aangepast – zoals dat bij Motorola het geval is. Zo zou het euvel met de inbox niet meer van deze wereld zijn.
Op enkele kleine missertjes na zit het menu van de A65 goed in elkaar. De verschillende mogelijkheden zijn intuïtief te bereiken en dat de structuur van de interface van de inbox en het beheer van afbeeldingen, geluiden en animaties hetzelfde is verkleind de kans op het indrukken van een verkeerde toets flink.
Alles op een rijtje zettend valt niet anders te concluderen dan dat op enkele kleine missertjes na het menu van de A65 goed in elkaar zit. De verschillende mogelijkheden zijn intuïtief te bereiken en dat de structuur van de interface van de inbox en het beheer van afbeeldingen, geluiden en animaties hetzelfde is verkleint de kans op het indrukken van een verkeerde toets flink.
Pluspunt zijn verder ook de snelcodes die door de geoefende gebruiker kunnen worden toegepast: ieder menu en de daar onderliggende subfolders zijn voorzien van een nummer, zodat aan elkaar geregen een snelcode naar een bepaalde map ontstaat. Met de code 9-3-1 wordt bijvoorbeeld vliegensvlug de ingestelde screensaver in of uitgeschakeld.
Jammer is alleen de snelheid waarmee het toestel reageert, of beter gezegd: het ontbreken daarvan. Wanneer vanuit de screensaver wordt teruggekeerd naar het menu treedt al enige vertraging op, maar de tijd die het kost om bijvoorbeeld Wappo op te starten is zwaar onder de maat: na exact 38 (acht-en-dertig!) seconde verschijnt het openingsschermpje van het twijfelachtige spel op het display. Ronduit slecht.
Telefoonboek
Het telefoonboek werkt effectief en simpel: in een logische volgorde kunnen zoals gezegd namen, nummers, emailadressen en indien van belang ook tot welke groep iemand behoord worden opgeslagen. Toch mag ook van een budgettelefoon worden verwacht dat ook voor bijvoorbeeld adresgegevens een plaats in het menu was gereserveerd. Het ontbreken van dergelijke invoermogelijkheden wint op dit gebied van de betrekkelijke eenvoud waarmee de gegevens kunnen worden beheerd.
In het geheugen van de telefoon zelf kunnen maximaal 50 nummers worden opgeslagen, op simkaart komen daar nog eens 250 bij.
Het telefoonboek kan op drie manieren worden gevonden: de linker menutoets verwijst er naar, de onderste pijl van de 4-richtings bedieningstoets en tot slot kan ook via het menu voor het telefoonboek worden gekozen. De onderste pijl aan de inbox toewijzen was een verstandiger keuze geweest. Van een persoon kunnen het nummer, de naam, het emailadres en tot welke groep iemand behoord worden opgeslagen. Dit werkt naar behoren.
Messaging
Zoals aangegeven is het versturen van tekst- of multimediabericht niet al te moeilijk. De T9 input werkt zoals we van Siemens gewend zijn naar behoren, en de kleine toetsen van de A65 zijn uitermate geschikt voor de SMS-fanaten onder ons. Ook multimediaberichten versturen gaat ook prima; in een paar klikken kunnen op de telefoon of op de simkaart geplaatste bestanden gemakkelijk worden verstuurd. Jammer is dat zoals al eerder vermeld de inbox zo omslachtig te bereiken is. Het ontbreken van een sneltoets speelt de A65 hier zondermeer parten.
Een SMS schrijven werkt verder prima en in drie klikken kan ook aan het daadwerkelijk schrijven van een bericht worden begonnen. Ook de inbox werkt naar behoren, jammer alleen dat er zoveel geklikt moet worden om deze te bereiken. De mogelijkheid om een bericht direct te lezen of de keuze tussen lezen, beantwoorden of een bericht wissen of bewerken is erg handig.
Natuurlijk is ook het schrijven van mutimedia berichten een optie. In het berichten menu kan naast het schrijven van een sms, ook worden gekozen voor een m- of ems – waarbij er kan worden gekozen om ook beeld- of geluidmateriaal mee te zenden. Op het gebied van messaging heeft Siemens het zonder meer goed voor elkaar, al moet worden gezegd dat de inbox niet zo makkelijk te bereiken is. Verder is het nog maar de vraag in hoeverre de multimedia mogelijkheden van de A65 daadwerkelijk zullen worden gebruikt; de beeld- en geluidskwaliteit laten zoals gezegd toch wel te wensen over. Overigens kunnen plaatjes en ringtones ook direct vanuit het ‘mijn spul' menu worden verzonden, wat natuurlijk altijd makkelijk is.
Connectivity
Op het ontbreken van Bluetooth of infrarood kan de A65 niet worden aangekeken. Met het oog op de adviesprijs is het ontbreken van dergelijke draadloze toepassingen ook niet vreemd, en wie een telefoon met bijvoorbeeld Bluetooth wil zal in ieder geval al gauw naar duurdere modellen uitwijken.
Wel beschikt de A65 over de mogelijkheid om via GPRS (klasse 8 om precies te zijn) het internet op te gaan. Er kunnen daarbij snelheden tot 32 a 40 kb/s mee worden bereikt. In ogenschouw houdend dat de A65 ook met JAVA overweg kan, is het natuurlijk leuk om te weten dat ook het downloaden van verschillende spelletjes ook tot de mogelijkheden behoord.
Geheugen
De A65 beschikt over exact 1.6 MB geheugen. Bijlange na niet genoeg om een aantal foto's en wat ringtones te herbergen, vooral niet omdat het hier om zogenaamd dynamisch geheugen gaat. Dit wil zeggen dat naarmate er meer nummers in het telefoonboek worden opgeslagen, er minder ruimte vrij is voor berichten, afbeeldingen of java-applets.
Budget telefoon of niet, 1.6 MB geheugen is gewoon te karig.
Camera
De A65 beschikt standaard niet over een camera, maar kan wel worden uitgebreid met de welbekende Siemens click-on cam. Deze heeft een resolutie van 640 bij 480. De kwaliteit van deze camera is zelfs voor een phonecam nog matig te noemen.
Aanwezige programma's
Zoals op iedere telefoon zijn ook op de A65 de volgende standaard programma's aanwezig: alarm, calculator, memopad, klok, valuta omrekenen, foto editor.
Via het extra's menu kunnen een aantal handige functies als de wekker, de rekenmachine en de stopwatch worden aangesproken. De wekker – niet te verwarren met een volwaardige agendafunctie – werkt bijzonder simpel en doeltreffend. De rekenmachine is minder intuïtief maar zal in de praktijk ook minder worden gebruikt. De stopwatch werkt naar behoren.
Het alarm doet waar het voor gemaakt is: iemand wakker maken. Het invoeren van verschillende afspraken behoort tot de mogelijkheden, maar de lage resolutie van het scherm werkt dit bij lange na niet prettig genoeg om als serieus pda alternatief te worden gezien. Via het beltonen menu kunnen verder nog alle mogelijke ringtones worden ingesteld om mee te worden gewekt; de vooraf geïnstalleerde zijn zondermeer in staat de grootste slaapkop nog uit zijn bed te krijgen.
De calculator werkt nog exact hetzelfde als die van de eerste Siemens toestellen. Niet dat de calculator op telefoons nou bijzonder vaak wordt gebruikt, maar hier had Siemens toch wel iets meer tijd aan mogen besteden. Alles werkt natuurlijk naar behoren, maar de verschillende mogelijkheden zijn niet logisch te bereiken en het uitrekenen van een simpel sommetje kost behoorlik veel tijd. Tijd voor vernieuwing van dit stukje software dus.
Alleen de foto editor valt op in dit rijtje. Hoewel afbeeldingen niet erg eenvoudig te bewerken zijn en het aantal mogelijkheden natuurlijk niet met Photoshop kan worden vergeleken, is de aanwezigheid van het programmaatje een pluspunt. Hopelijk ziet Siemens kans om de functionaliteit van dit vermakelijke stukje software in de toekomst te verbeteren.
Het memopad kan worden gebruikt om even snel een boodschap in op te slaan, maar meer ook niet. Het scherm is te klein om veel informatie in een keer van af te lezen en de T9 tekstinvoer voldoet, maar is om echt dagelijks lange verhalen mee in te voeren niet aan te raden. De klok is eenvoudig en uitgebreid instelbaar, denk hierbij aan makkelijk switchen tussen het Amerikaans (maand/dag) en het Europese (dag/maand) systeem. Ook kan de klok als screensaver worden ingesteld.
Een uitermate handig stukje software dat al sinds jaar en dag op Siemens toestellen zit is de mogelijkheid om razend snel valuta om te rekenen. Hoewel deze functie minder vaak gebruikt zal worden sinds de invoering van de euro – zeker wanneer de sneltoetsen worden gebruikt om deze optie snel te benaderen – zou het toch jammer zijn wanneer ze zou ontbreken. Jammer is alleen dat het aantal zelf in te stellen valuta beperkt is; men kan wel nieuwe munteenheden instellen, maar dan verdwijnen de oude gewoon weer.
Games
Naast de drie bij voorbaat aanwezige games biedt de A65 ook de mogelijkheid om via GPRS te downloaden java games te spelen. Misschien maar goed ook, daar de vooraf geïnstalleerde spellen van geen al te hoog niveau zijn.
Stack Attack is een Tetris-achtig spelletje waarbij een Bob de Bouwer personage blokjes kan verplaatsen om daar dan een aaneengesloten rij van te maken. Ongeveer even lang leuk als Mijnenveger.
Magic Picture is niets anders dan een digitale schuifpuzzel. Net zo vermakelijk als het gemiddelde kruiswoordraadsel.
Wappo lijkt qua opzet erg op Pacman: loods een mannetje over een speelveld met obstakels naar de uitgang terwijl men achterna gezeten wordt door een monster dat twee keer zo snel isj. Op zich een leuk uitgangspunt, maar het is (vanwege een programmeerfout?) helaas onmogelijk een level verder te komen: de game is door verscheidene mensen geprobeerd maar niemand slaagde erin Wappo aan de overkant van het speelveld te krijgen. Jammer, maar Siemens slaat wat dit punt betreft volledig de plank mis. Wie zich nog het succes van de vroege Nokia modellen kan herinneren, enkel en alleen vanwege de aanwezige games (Snake, en later Snake II) snapt natuurlijk hoe belangrijk en doorslaggevend spelletjes kunnen zijn. De A65 biedt geen mogelijkheid om mp3's te beluisteren, dus het enige vermaak in de trein moet vanuit de games komen. Met Stack Attack, Magic Picture en Wappo zal de gemiddelde gebruiker het echter snel voor gezien houden.
Extra's
Veel extra's mogen er van een budget telefoon als de A65 niet worden verwacht. Toch is de mogelijkheid om JAVA applets te downloaden en te spelen. Verder is het mogelijkheid geluid met de microfoon op te nemen, covers te verwisselen en zoals gezegd afbeeldingen te bewerken met de foto editor. Wie het geld over heeft voor de click-on cam kan zich te goed doen aan de 0.3 MP camera.
Conclusie
Wie zich in de A65 interesseert doet er ook goed aan naar de volgende toestellen te kijken:
De Samsung C100 is het overwegen waard vanwege zijn lage prijs. Het toestel is dan wel al wat ouder, maar biedt hetzelfde als de A65.
Ook interessant om naar te kijken is Siemens C60. Dit toestel is de voorloper van de C65, het grote broertje van de A65. Onderhuids verschillen de A65 en C60 nauwelijks, dus wie zich meer aangetrokken voelt tot het wat spannender uiterlijk van de C serie maar niet teveel extra wil betalen kan zich richten op dit model van een half jaartje terug.
De Nokia 2600 kan worden beschouwd als dé directe concurrent van de A65. Het scherm van de 2600 heeft een iets hogere resolutie (128 x 128) maar is verder ook iets zwaarder en groter. Wel gaat de batterij van de 2600 ook iets langer mee.
Ook de Samsung X100 kan niet zomaar worden uitgevlakt. Ook dit toestel is al iets ouder, maar onderhuids gelijkwaardig aan de duurdere E700. Het toestel biedt een hoop extra mogelijkheden en beschikt natuurlijk over een befaamd Samsung display en dito beltonen. Wie echter meer geeft om logische menustructuur kan zich beter richten op een model van Siemens of Nokia.
De Nokia 2650 is beter geschikt voor al wie meer geeft om een hip uiterlijk en JAVA games. Zeker de overweging waard, vooral wanneer men de vergelijking legt tussen het toch wat saaie uiterlijk van de A65 en de controversiële 2650.
Wie graag wat meer zakelijke mogelijkheden tot zijn beschikking wil hebben moet ook eens kijken naar de Siemens S55, het zakelijke toestel uit de Siemens stal van een poosje terug. Dit toestel biedt naast een gelikt uiterlijk ook Bluetooth functionaliteit.
Hoewel Philips niet een grote speler in de mobiele telefoonmarkt is, zitten er tussen de nieuw gelanceerde modellenreeks hele aardige toestellen. Zo is de 355 wel iets duurder dan de A65, maar is dit toestel voor al wie net even wat anders wil en veel waarde hecht aan het spelen met beltonen zeker het overwegen waard.
Tot slot biedt ook de Samsung X450 veel waar voor zijn geld. Het clamshell model heeft natuurlijk sowieso zijn voordelen wat betreft bescherming van de toetsen en toetsenblokkering, en kijkende naar de mogelijkheden die de X450 biedt, het veel mooiere scherm en de heldere tonen die het toestel voortbrengt is ook dit toestel een hele aardige optie.
Budgettelefoons zijn altijd een beetje een geval apart. Ze bieden vaak best aardige functionaliteiten voor hun geld, maar vallen toch altijd weer in de schaduw van hun grotere broertjes – bij Siemens de C en de S serie. Met de A65 heeft Siemens een waardige opvolger van de A60 neergezet, met echter een groot nadeel: het scherm. Bij telefoons in deze prijsklasse moet natuurlijk érgens op worden bezuinigd, maar zoals de concurrentie laat zien kan dat ook anders. Siemens doet er dan ook goed aan de resolutie, de contrastratio en vooral het aantal weer te geven kleuren van het display flink op te krikken, daar andere merken Siemens op dit punt aan alle kanten voorbij streven. Hierdoor vallen de pluspunten van de A65 een beetje in het niets, want vooral de uitstekende menustructuur is bij veel andere merken ver te zoeken. Voor wie vooral een telefoon wil om te bellen is de A65 een prima keuze; de belkwaliteit is goed in orde en de telefoonlijst biedt voldoende mogelijkheden en gemak voor dagelijks gebruik. Wie echter op zoek is naar een simpele telefoon voor grootmoeder doet er beter aan nog even verder te kijken. De hoofdletterfunctie is dan wel eenvoudig, maar de matige kwaliteit van het scherm maakt gebruik van het toestel bij slecht zicht er niet makkelijker op.