Samsung i320 review


De allereerste mobiele telefoon vanuit Samsung met Windows Mobile besturingssysteem op de Nederlandse markt. Zo mag de ultradunne i320 worden benoemd.

Het toestel dat zich in de markt van modellen begeeft die uitgerust zijn met een speciaal besturingssysteem en volledig toetsenbord is de eerste in zijn soort en de voorloper van een grote reeks met dergelijke producten vanuit Samsung.

Samsung heeft lang moeten wachten op een product dat zich in deze markt mocht roeren. Modellen als de i700 en i750 hebben de Nederlandse markt nooit bereikt, omdat er simpelweg geen markt voor was riep men bij Samsung. Nu is daar ineens de i320, die binnenkort gezelschap zal krijgen van de i600 (deze naam is nog niet zeker) en i760. Ook Orange heeft al een variant van de genoemde i600 getoond. Naast de i320 is er de i320N, een toestel verkrijgbaar binnen de Italiaanse markt en uitgevoerd in een ander uiterlijk.

Op het eerste gezicht is gelijk duidelijk dat het toestel met zijn volledige toetsenbord een messaging toestel is, maar het is niet direct duidelijk dat men te maken heeft met een Windows Mobile smartphone. Waarom? Omdat Samsung gekozen heeft voor een scherm dat breder is dan dat het hoog is. Ook wel landscape modus genoemd. Daarnaast zijn er door Samsung vele veranderingen en toevoegingen doorgevoerd in het toestel. Daarover later meer!

Smartphones bieden bij voorbaat meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, Internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en een grote verscheidenheid aan programma’s. Wie enkel de Samsung D900, Nokia 6280 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.

Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.

- Toestel
- Twee batterijen
- Batterij-oplaadstation
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- ActiveSync software en handleiding op twee CD-roms
- Meertalige snelstarthandleiding

De meertalige snelstarthandleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel.

Bij de i320 worden twee batterijen geleverd. Dat is ook wel nodig, want het toestel houdt het niet bijster lang vol. Ook het meegeleverde batterij-oplaadstation komt van pas. Het is namelijk mogelijk om de tweede batterij in dit station te plaatsen en de batterij op te laden via de lader. Erg handig, maar een cradle was meer op zijn plaats geweest. Nu zal een dergelijk onderdeel weer overal rondslingeren.

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het Windows Mobile pakket opgenomen:

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Het is een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Zoals standaard bij elke Windows Mobile smartphone zit in de doos een CD-rom met ActiveSync software. Er wordt nog extra een CD-rom met de volledige Nederlandse handleiding in PDF formaat meegeleverd. Voor mensen die meer over het toestel willen weten. Helaas moeten zij daarvoor beschikken over een PC in hun omgeving.

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MicroSD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Dit komt vaker voor bij Samsung en is geen uitzondering. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.


Vermelde toestellen

Praat mee over dit artikel