Samsung i320 review
De allereerste mobiele telefoon vanuit Samsung met Windows Mobile besturingssysteem op de Nederlandse markt. Zo mag de ultradunne i320 worden benoemd.
Het toestel dat zich in de markt van modellen begeeft die uitgerust zijn met een speciaal besturingssysteem en volledig toetsenbord is de eerste in zijn soort en de voorloper van een grote reeks met dergelijke producten vanuit Samsung.
Samsung heeft lang moeten wachten op een product dat zich in deze markt mocht roeren. Modellen als de i700 en i750 hebben de Nederlandse markt nooit bereikt, omdat er simpelweg geen markt voor was riep men bij Samsung. Nu is daar ineens de i320, die binnenkort gezelschap zal krijgen van de i600 (deze naam is nog niet zeker) en i760. Ook Orange heeft al een variant van de genoemde i600 getoond. Naast de i320 is er de i320N, een toestel verkrijgbaar binnen de Italiaanse markt en uitgevoerd in een ander uiterlijk.
Op het eerste gezicht is gelijk duidelijk dat het toestel met zijn volledige toetsenbord een messaging toestel is, maar het is niet direct duidelijk dat men te maken heeft met een Windows Mobile smartphone. Waarom? Omdat Samsung gekozen heeft voor een scherm dat breder is dan dat het hoog is. Ook wel landscape modus genoemd. Daarnaast zijn er door Samsung vele veranderingen en toevoegingen doorgevoerd in het toestel. Daarover later meer!
Smartphones bieden bij voorbaat meer mogelijkheden dan een gewone GSM. Bestuurd door een echt Operating System (OS) zijn de mogelijkheden van de toestellen bijna eindeloos. Denk aan navigatietoepassingen, hoge kwaliteit video, e-mail, Internet met HTML-pagina's en frames, synchronisatie en een grote verscheidenheid aan programma’s. Wie enkel de Samsung D900, Nokia 6280 of Sony Ericsson K800i als smartphone ziet heeft het echt mis. Een smartphone telt pas mee wanneer deze een echt besturingssysteem aan boord heeft. Dit kan een geheel JAVA-gebaseerd OS zijn, Palm, Linux, Symbian of Windows Mobile. Symbian Series 60 en Windows Mobile zijn dan ook veruit het populairst.
Omdat ruim de meerderheid Windows al op hun desktop PC heeft draaien laat het zich niet moeilijk raden dat de Windows Mobile-versie perfect geïntegreerd is in combinatie met de PC. Kent men Windows een beetje, dan is Windows Mobile enorm eenvoudig te gebruiken en onder de knie te krijgen. Het besturingssysteem heeft zeer uitgebreide agenda- en synchronisatiemogelijkheden, die in combinatie met Microsoft Outlook naadloos gebruikt kunnen worden. Ook beschikt het toestel over een grotere hoeveelheid intern geheugen dan reguliere telefoons, en is een geheugenkaartslot aanwezig waar hoeveelheden tot maarliefst 2 GB kunnen worden opgeslagen. Dit maakt hem ook ideaal als MP3-speler, portablegame console en geschikt voor videobestanden.
- Toestel
- Twee batterijen
- Batterij-oplaadstation
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- ActiveSync software en handleiding op twee CD-roms
- Meertalige snelstarthandleiding
De meertalige snelstarthandleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel.
Bij de i320 worden twee batterijen geleverd. Dat is ook wel nodig, want het toestel houdt het niet bijster lang vol. Ook het meegeleverde batterij-oplaadstation komt van pas. Het is namelijk mogelijk om de tweede batterij in dit station te plaatsen en de batterij op te laden via de lader. Erg handig, maar een cradle was meer op zijn plaats geweest. Nu zal een dergelijk onderdeel weer overal rondslingeren.
Plus- en minpunten Samsung i320
- Echt Samsung model
- Formaat
- Gewicht
- Handige beginschermen
- Office en PDF ondersteuning
- Samsung aanpassingen in menu
- Sterke belkwaliteit
- Volledig toetsenbord
- xT9 invoermethode
- Batterijuithoudingsvermogen
- Camerakwaliteit
- Geen JAVA ondersteuning
- Matige flitser
- Programma’s installeren en gebruiken
- Stereo Bluetooth audio van matige kwaliteit
- Toetsen voelen niet lekker aan
Wat zit er bij het toestel?
In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het Windows Mobile pakket opgenomen:
De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Het is een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.
Zoals standaard bij elke Windows Mobile smartphone zit in de doos een CD-rom met ActiveSync software. Er wordt nog extra een CD-rom met de volledige Nederlandse handleiding in PDF formaat meegeleverd. Voor mensen die meer over het toestel willen weten. Helaas moeten zij daarvoor beschikken over een PC in hun omgeving.
Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MicroSD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Dit komt vaker voor bij Samsung en is geen uitzondering. Diverse kaarten zijn daarnaast al tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.
Uiterlijk
Samsung heeft het op zijn heupen wanneer het gaat over dunne toestellen. De één na de ander wordt getoond en ook de i320 past in de lijn van wat men bij Samsung kan realiseren. Het toestel is namelijk dun, maar 11.5 mm om precies te zijn.
Qua afmetingen kan verder worden gezegd dat het toestel geen flater slaat ten opzichte van andere modellen binnen de markt zoals de Nokia E61 of de Treo 750v. De Treo is vergelijkbaar met de i320 en de E61 is simpelweg een stuk groter en voelt al snel aan als een schijf aan het oor van de gebruiker.
In relatie tot het gewicht moet gezegd worden dat het toestel veruit de lichtste is binnen de reeks van de genoemde modellen. De i320 scoort hier zeker hoog op.
Loopt men nu om het toestel heen dan vallen een aantal punten op. Zoals al gemeld de dikte van het toestel, maar verder ook de voorkant. Het brede scherm met daaronder de centrale bedieningstoets, zes sneltoetsen en het volledige toetsenbord stralen niet de finesse uit die men gewend is van Samsung producten. Het is allemaal wat rommelig en menigmaal drukt men twee toetsen in, in plaats van één. Het rommelige effect komt vooral door de gebruikte kleuren op het toetsenbord.
Naast de centrale toets en tussen de sneltoetsen zijn twee lampjes geplaatst. Deze lichten op in diverse kleuren wanneer men een inkomend gesprek of bericht krijgt. Daarnaast worden ze ook ingeschakeld wanneer de toetsenbordverlichting aangaat.
Het toetsenbord zelf is zeker niet slecht, maar ook niet erg comfortabel. De toetsen zijn simpelweg te klein om echt snel tekst in te voeren. Ook de dubbele kanten op een toets zijn niet fantastisch en dragen niet bij aan het comfort en de snelheid tijdens het typen. Daar komt nog bij dat er onderaan het toetsenbord diverse toetsen zijn voor de secundaire functies. Deze toetsen zijn niet ergonomisch geplaatst. Men zoekt ze eerst en vindt ze niet automatisch. Het vraagt allemaal veel meer gewenning dan bijvoorbeeld het toetsenbord van de E61 of de Treo 750v.
Over het geheel gezien heeft het toestel vrij weinig omhanden. Op de linker zijkant zijn de volumetoetsen geplaatst, op de bovenkant de infraroodpoort en op de rechterkant vindt men de profielentoets, opnametoets, headsetaansluiting en datakabel/laderaansluiting. De achterkant bevat stereo speakers en een camera met matige flitser.
Het geheugenkaartslot is onder de batterijklep geplaatst. Het vreemde is dat men zonder enige moeite de SIM kaart kan en mag verwijderen, maar dat men de batterij moet verwijderen om de geheugenkaart te verwisselen. Vreemde zaak!
De bouwkwaliteit van het toestel is zeker niet slecht. De kwaliteit is goed te noemen en echt kraakjes hoort men niet of nauwelijks. Dit is een sterk punt van het toestel net zoals het feit dat de i320 enorm klein, licht en dun is. Helaas, spreekt het uiterlijk niet zo aan als menig ander Samsung product. Het kan niet altijd feest zijn.
Uithoudingsvermogen
De i320 is geen batterijwonder. Het toestel houdt het maximaal twee heel misschien drie dagen vol en dan moet men van batterij wisselen of de lader raadplegen. Helaas zit er niet meer in, terwijl het toestel nog niet eens UMTS, Wifi of een ander batterijvretend onderdeel bevat.
Opladen kost rond de twee uur wat redelijk lang is. Menig Symbian smartphone is vol na een uur en een kwartier.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en de verwachtingen waren dus ook hooggespannen bij dit toestel. En de kwaliteit is zeker goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.
Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De i320 is wat scherper en wat harder, net zoals menig ander Samsung model. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten.
Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepen. Door de 5-richtings bedieningstoets in twee richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek.
Iedereen die bekend is met Windows Mobile toestellen zal zich vergapen aan de kwaliteit beltonen in de Samsung telg. Een leuk gedeelte aan beltoonmogelijkheden is door Samsung toegevoegd. Men heeft ook echt de keuze om de speelse Samsung toontjes in te stellen.
Profielen standaard bekend in WM modellen zijn aanwezig, Daaraan zijn geluidsthema’s toegevoegd. Men heeft de keuze uit drie. Ieder met zijn eigen geluiden voor de diverse functies binnen het toestel. Een leuke toevoeging aan de i320 en nieuw voor een WM model.
De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is redelijk sterk. Alle instellingen zijn standaard voor dit WM toestel. De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De stereo speakers van het toestel mogen er zijn. Het klinkt zeker niet slecht en de andere kant van de lijn hoort zichzelf niet terug wanneer de functie ingeschakeld is.
Beeldscherm
Het beeldscherm heeft iets aparts in de i320. Menig persoon zal gelijk denken dat het een 262.000 kleuren scherm is, maar dat ondersteunt Windows Mobile niet. Dus moet het wel een 65.536 kleuren scherm zijn, maar de helderheid van het scherm is zo enorm mooi dat het bedrieglijk is.
De kwaliteit en de helderheid van het scherm is erg goed en het is één van de betere schermen in een Windows smartphone. Helaas is de resolutie QVGA en 320 x 240 pixels. Dat betekent dus een scherm dat breder is dan dat het hoog is. Dat heeft consequenties voor het gebruik van programma’s en het aflezen van data van het scherm. Gelukkig heeft Samsung daarvoor een aantal zeer mooie oplossingen gecreëerd. Daarover later meer in het onderdeel menu.
Qua instellingen vindt men vrij weinig terug in het toestel. De i320 heeft als enige Windows smartphone tot dusver de mogelijkheid tot het wijzigen van de helderheid.
Menu
Een feit is dat een toestel pas meetelt als smartphone wanneer deze voorzien is van een echt besturingssysteem. Samsung heeft gedacht daar laten wij het niet bij. Er zijn namelijk door het gehele menu een groot aantal verbeteringen toegepast die er speciaal voorzorgen dat men uitstekend met het toestel overweg kan en dat de gebruikte schermresolutie in de meeste gevallen geen probleem geeft.
Een voorbeeld daarvan is de grote hoeveelheid aan beginschermen die beschikbaar zijn in het toestel. Twee moeten er speciaal worden uitgelicht, want die worden door Samsung extra aangeboden. Alle andere getoonde schermen zijn al in andere Windows modellen standaard verkrijgbaar. De twee speciale beginschermen hebben iets unieks. Ze geven namelijk informatie weer van de Windows Media player en een groot aantal programma’s zoals gesprekkenlijst, ingekomen berichten, agendapunten en de gekozen USB modus. De uitgebreide versie klapt zelfs open, toont het volledige overzicht en biedt de mogelijkheid tot het starten van de laatstgekozen programma’s. Een absoluut sterk punt van de i320 en een must voor iedere gebruiker van dit toestel. Dit zouden meerdere Windows Mobile toestellen moeten hebben.
Het is mogelijk het menu te tonen in twee weergaven; de lijstweergave en de roosterweergave. In de roosterweergave passen er acht opties op het scherm, bij de lijstweergave maar zeven.
Aan de i320 is een speciaal programma toegevoegd genaamd Opstartprogramma en dat behelst niets meer dan een snelkeuze programma waarin men diverse functies zoals een programma, url, map, document of multimedia bestand kan onderverdelen in diverse groepen.
Samsung heeft helaas geen optie toegepast die het mogelijk maakt om programma’s op een normale manier af te sluiten, behalve in de taskmanager. De aanwezige programma’s in het toestel zijn niet voorzien van een sluitfunctie en het is alsnog nodig deze bruutweg te ‘killen’ in de aanwezige taskmanager. Naarmate men bepaalde applicatie lang niet gebruikt, heeft men het gevoel dat het toestel ze wel zal afsluiten.
Een nadeel dat echt genoemd moet worden, is de compatibiliteit van huidige smartphone-software met de nieuwe gedraaide schermresolutie. Voor Windows Mobile smartphones zijn grote hoeveelheden van de mooiste programma’s beschikbaar. Het draaien van deze software op het toestel, specifiek games en andere grafische toepassingen, gaat gewoon niet goed. Veel applicaties werken helemaal niet door simpelweg niet op te starten, worden gedraaid opgestart of vallen voor eenderde buiten het scherm; zoals op de afbeeldingen hieronder getoond.
Een gedeelte van de 240 x 320 pixels wordt in beslag genomen door de applicatie terwijl de rest gewoon niet gebruikt wordt. Daarnaast valt gewoon een groot gedeelte buiten het scherm. Zoek de exit button in dit spelletje maar eens op.
Het is ook goed zichtbaar dat het toestel zijn gebruikersinterface gedraaid. Waarom is niet duidelijk! Het is in ieder geval een vreemde keuze die het toestel maakt om de applicatie te draaien. Al zijn andere opties ook niet fantastisch. In de breedte uitrekken en in de hoogte indrukken staat rond vreemd en geeft een misvormd beeld. Alleen van boven indrukken en twee zwarte balken aan de zijkanten tonen maakt het spelletje juist weer te klein en onleesbaar. Dan maar Java programma’s en games gebruiken die doen het wellicht beter, maar Java ondersteuning is niet aanwezig op het toestel. Voor de ondersteuning van programma’s moet men niet deze Samsung telg kiezen.
Hetzelfde geldt voor de afwezigheid van thema’s, al kan men die wel installeren wanneer nodig en ook normaal gebruiken.
Telefoonboek
In het telefoonboek zijn er een aantal interessante mogelijkheden op het gebied van contactbeheer. Zo kan men eenvoudig contactpersonen kopiëren en contactpersonen verzenden, ook in het bekende vCard formaat waar iedere mobiele telefoon mee overweg kan. De contactpersonenweergave is goed voor elkaar en men kan een caller-ID afbeelding toevoegen. Verder zijn alle standaard mogelijkheden aanwezig die men van een dergelijk toestel verlangt.
Dat het telefoonboek een enorm sterk punt is van Windows Mobile blijkt al uit het feit dat er enorm veel gegevens ingevoerd kunnen worden. We noemen (voor)naam, achternaam, bijnamen, telefoonnummer, volledige adresgegevens (NAW-gegevens) maar ook fax, autotelefoon, radiotelefoon, assistent telefoon, drie verschillende e-mail adressen, website, werkgegevens en eventuele anders adresgegevens behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast is er ook nog ruimte om een eigen beltoon in te stellen en/of notities voor de contactpersoon toe te voegen en een caller-ID afbeelding die op het scherm wordt verkleind tot ruwweg 72 x 72 pixels, afhankelijk van de hoogte/breedteverhouding van het plaatje. De contactpersonen kunnen ook worden gerangschikt op 'persoonlijk' en 'zakelijk' of eigen ingestelde contactgroepen. Zo kan werk en privé gescheiden worden gehouden.
Alle genoemde gegevens zijn ook met Outlook te synchroniseren en zelfs de caller-ID afbeelding verschijnt in recentere versies van Outlook. Een completer en makkelijker te gebruiken telefoonboek zal men niet erg snel aantreffen op deze manier. Daar kunnen standaard Samsung modellen nog veel van leren.
Messaging
Net als bijna alle andere Windows Mobile toestellen heeft ook de i320 alle mogelijkheden aan boord op het gebied van messaging: SMS, MMS en IMAP/POP3 e-mail. Het bekende instant-messaging programma MSN Messenger of PocketMSN is ook standaard aanwezig.
Het invoeren van tekst is met de i320 zeker geen straf. Het toestel heeft dan wel niet het beste toetsenbord in de markt, invoeren van tekst gaat best aardig. De snelheid zit er alleen niet zo in en het duurt wat langer voordat men het toetsenbord onder de knie heeft. Aan de i320 is tevens een nieuw onderdeel toegevoegd genaamd xT9. Deze nieuwe toevoeging van het bekende T9 systeem geeft gebruikers de optie om sneller woorden en berichten te tikken. Naarmate men namelijk meer karakters invoert zal xT9 een aantal woorden gaan voordragen in een speciale balk onderaan in het openstaande bericht. Als men lange woorden moet invoeren is het al snel handig om met de centrale toets het woord uit de lijst te selecteren.
Deze manier van invoeren is compleet nieuw en door het totale toestel toegepast. Overal waar men tekst moet invoeren zal deze nieuwe tekstinvoermethode worden toegepast. xT9 is nog niet op veel toestellen toegepast, maar heeft wel een speciale versie voor touchscreen toestellen die veel weg heeft van het systeem dat op de P990i en M600i van Sony Ericsson te gebruiken is.
Net als bij Windows Mobile 2003 zijn alle messaging functies zijn terug te vinden onder ‘Berichten’ in het startmenu. Men ontvangt hier niet alleen MMS, e-mail en SMS-berichten maar deze worden hier ook verstuurd en bewaard, voor als het bericht bijvoorbeeld wat later verstuurd moet worden. Zoals in Microsoft Outlook het geval is hier een mappenindeling aanwezig met 'Inbox', 'Verzonden' en ‘Verzonden Items’. Het werken met SMS, e-mail en MMS leverde overigens geen problemen op en de aanwezige MMS-editor steekt logisch in elkaar. Een handigheid hieraan is onder andere een teller voor de grootte van het bericht in kilobytes. Dit is vooral handig omdat iedere netwerkaanbieder een maximumlimiet hanteert hoe groot de MMS mag zijn.
Niet direct een nadeel voor iedereen maar toch een opmerking die genoemd moet worden over het messaginggedeelte. De opzet is niet altijd even fijn te gebruiken omdat bepaalde mappen zoals ‘Inbox’ en ‘Outbox’ alleen benaderbaar zijn met de menukeus ‘Show Folders’. Als er SMS-berichten bekeken of verstuurd willen worden, in welke map dan ook, komt men sowieso terecht in de laatstgebruikte map. Dit is standaard inbox, maar het was veel fijner als hier nog de mappenweergave met alle mappen tussen zat, zonder dat deze apart benaderd moet worden.
PocketMSN maakt het mogelijk om vanuit het toestel direct een Hotmail bericht op te stellen of de Hotmail inbox te benaderen. Daarnaast is het mogelijk om MSN messenger chatgesprekken te voeren of om de homepage van MSN Mobile te bezoeken. Een hoofdonderdeel van dit toestel waar vele mensen voor kiezen in de winkel.
E-mails aanwezig in de inbox van toestel of de PC kunnen ook worden gesynchroniseerd, zo heeft men alle mails altijd bij de hand. Deze optie kan natuurlijk ook in ActiveSync, het synchronisatieprogramma, worden uitgeschakeld. SMS en MMS berichten kunnen niet worden gesynchroniseerd maar er zijn diverse goede backup-utillities verkrijgbaar op de markt die een totaaloplossing kunnen bieden, zoals SpriteBackup.
Connectivity
Connectivity is een essentieel onderdeel voor een smartphone en dit geldt in grote mate voor de i320. Al ontbreken punten als Wifi/WLAN en 3G/UMTS/HSDPA in dit toestel. De i600 en i760 zullen dit probleem niet meer hebben en zijn beide uitgevoerd met de genoemde functies.
Samsung heeft de wireless manager niet toegepast in de i320. Dit nieuwe onderdeel in WM 5.0 is weggelaten in de Samsung telg. Wilt men bepaalde verbindingen opstarten dan zal men daarvoor naar het onderdeel instellingen en dan verbinden moeten gaan. De i320 beschikt over Infrarood en Bluetooth. Deze laatstgenoemde techniek kan vrijwel zonder problemen worden gebruikt om te internetten met het toestel, binnen 10 meter van een PC met Bluetooth, ActiveSync en een internetverbinding. Het versturen van bestanden is uiteraard ook mogelijk, of dit nu via Bluetooth of infrarood gaat, het maakt niet uit. Helaas blijft de Bluetooth stack van Windows Mobile altijd wat minder dan die van bijvoorbeeld Symbian. Men zit altijd vast aan een bond of bepaalde problemen met het ontvangen van data via Bluetooth.
In tegenoverstelling tot Bluetooth zijn de synchronisatiemogelijkheden van een Windows Mobile toestel een enorm sterk punt. Dit is dan ook van groot belang omdat agendapunten, contactpersonen, taken en andere data op het toestel die de gebruiker zelf in het toestel zet overgezet moeten kunnen worden. Zoals eerder op NieuweMobiel.NL te lezen was is dit een erg sterk punt van Windows Mobile toestellen en daarin is de i320 geen uitzondering. De eerder genoemde onderdelen zijn zonder problemen te synchroniseren, wat al (bijna) automatisch gebeurt als het toestel is verbonden met de PC via de bijgeleverde USB kabel. De kabel heeft een standaard Samsung connector gekregen, zodat men ook de lader kan gebruiken in dezelfde aansluiting op het toestel.
Voordat men kan synchroniseren moeten Microsoft ActiveSync en Microsoft Outlook geïnstalleerd zijn. Deze programma’s, waarvan de laatste ook een prima e-mail programma is worden bij de verkoopversie meegeleverd op CD. Zijn beide programma’s eenmaal geïnstalleerd dan gaat de rest bijna vanzelf. Synchroniseren met de PC gaat in een handomdraai en met dit programma zijn er ook andere Windows Mobile devices aan te sluiten, die naar keus hun data met de PC synchroniseren, of juist niet. Men kan dan eenvoudig een gastverbinding maken waarbij verder geen gegevens worden gesynchroniseerd, maar er wel data kan worden bekeken en over worden gezet op het toestel. De installatie van Microsoft Outlook is hier dus niet nodig – er wordt immers niets gesynchroniseerd. In beide gevallen, zowel met een permanente- als gastverbinding kan men de bestanden op het toestel bekijken via het ‘Mobiel Apparaat’ icoon.
De i320 biedt naast de verbindingen met ActiveSync ook de ondersteuning voor USB massaopslag waarbij het toestel en de gebruikte geheugenkaaart een verwisselbare schijf worden in de verkenner van Windows. Erg handige functionaliteit.
Voor het surfen is Internet Explorer geïnstalleerd wat standaard aangetroffen wordt op alle Windows Mobile toestellen. Deze browser voldoet voor minimale surfbezigheden maar voor een device met QVGA scherm voldoet IE juist niet. De Smartphone versie voor Windows Mobile 5 kan niet overweg met frames en heeft last van omslachtige issues. Wil men de mogelijkheden van de hardware volledig kunnen benutten? Het beste begin is hiervoor een andere browser te gebruiken in plaats van Pocket Internet Explorer. Een absolutie aanraders zijn Mozilla en Opera.
In de i320 is ook voor het eerst in een Windows Mobile model een WAP browser aanwezig. Speciaal voor Samsung Fun Club content kan men deze browser gebruiken. Het is namelijk mogelijk daar beltonen en andere data te downloaden. De browser werkt naar behoren en is zeker een goede toevoeging aan het toestel. Jammer dat WAP en Internet niet in één browser toegepast kon worden.
Geheugen
Net als bij de andere Windows Mobile toestellen is het geheugen in meerdere stukken verdeeld. Men zou het zelfs kunnen vergelijken met een desktop computer. Bij de oudere Windows Mobile modellen van andere merken was er meestal ongeveer 20 MB opslaggeheugen in het toestel intern beschikbaar voor de gebruiker. Bij de i320 is er meer dan 120 MB beschikbaar en dat is zeker een uitkomst, wanneer men diverse data intern wilt opslaan.
De i320 ondersteunt MicroSD geheugenkaarten tot een grote van 2 GB. Dat is voldoende voor menig persoon in de huidige markt. De kaarten worden nog groter de komende maanden, maar voorlopig kan men vooruit met wat beschikbaar is.
Camera
De i320 is uitgerust met een camera, een 1.3 Mpixel camera. Zeker niet de standaard van de huidige markt die ligt namelijk bij een 2.0 Mpixel camera. Een dergelijke camera had zeker niet misstaan in het toestel, maar Samsung heeft anders beslist.
De kwaliteit van de camera is zeker niet slecht en best aardig voor een 1.3 Mpixel camera. Ook de videocamera mag er zeker wezen. De foto’s en video’s passen zichzelf aan de lichtomstandigheden aan en naast de camera/videocamera vindt men een flitser aanboord van het toestel. Helaas is deze van een zeer matige kwaliteit en heeft een bereik van enkele centimeters.
De bediening van de camera is exact hetzelfde als op andere Samsung modellen. De fotocamera heeft daarnaast een redelijk aantal opties. Het is niet zo uitgebreid als men gewend is van andere Samsung modellen. Het verticaal en/of horizontaal omflippen van de foto is bijvoorbeeld niet mogelijk en het toestel heeft maar drie effecten. Andere opties zijn de vier cameraresoluties (1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 176 x 144 pixels), kwaliteit (superfijn, fijn, normaal en spaarstand), witbalans (Daglicht, Bewolkt, Gloeilamp en TL-verlichting), drie sluitergeluiden en de optie om de standaardnaam te wijzigen.
Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s of 9 foto’s) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen en de helderheid in negen stappen instellen. Als laatste zijn er in de camerafunctie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 40 kaders aanwezig. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Kaders worden alleen toegepast bij een resolutie van 320 x 240 pixels.
De videocamera heeft voor een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er twee resoluties, namelijk 320 x 240 en 176 x 144 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit twee resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), de witbalans kiezen (Daglicht, Bewolkt, Gloeilamp en TL-verlichting) en de standaard naam instellen voor een gemaakte video.
Verder zijn er in totaal drie effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief en Sepia. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden). Via de sneltoetsen op het toetsenbord kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen.
Nadat de foto's gemaakt zijn kunnen deze geopend worden in het foto album genaamd "Afbeeldingen en Video's". De afbeeldingen kunnen hier worden bekeken op het volledige scherm of via een diavoorstelling. De bestanden kunnen worden verzonden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht. Aanpassen van de afbeelding is ook mogelijk, maar is eigenlijk vrij karig. De afbeelding kan worden bijgesneden of gedraaid en een autocorrectie kan worden toegepast.
De video's kunnen in hetzelfde album geopend worden. Het is mogelijk de video's over het volledige scherm te bekijken of om deze te verzenden via Bluetooth, infrarood, E-mail of MMS-bericht.
Zoals al gemeld is de camera van de i320 zeker niet slecht, de kwaliteit van de camera en videocamera is best goed. Het biedt daarnaast mogelijkheden die nog niet eerder vertoond werden op een Windows Mobile toestel. Speciale onderdelen die men gewend is te gebruiken vanuit een standaard Samsung model vindt men ook terug in de i320. Helaas heeft men niet alle cameraopties uit bijvoorbeeld een model als de Samsung E900 volledig doorgevoerd in de i320.
Aanwezige programma's
Omdat de i320 een Windows Mobile OS heeft zijn er veel standaard Windows-based programma`s te vinden, waaronder Internet Explorer, een zeer uitgebreide kalender/agenda, fotoalbum, Windows Media Player 10, voicememo, snelkeuzemenu, takenlijst en calculator. Behalve deze standaardprogramma`s ontbreekt ook een task manager en een goede File Explorer niet. Samsung heeft daar zelfs nog een stopwatch, valutaconverter en wereldklok applicatie aantoegevoegd.
De Windows media player in de i320 is niet anders dan die in andere toestellen, maar de ondersteuning voor stereo Bluetooth audio standaard in het toestel is nog niet overal aanwezig, al komt het wel enorm opzetten. De kwaliteit is alleen bedroevend. Muziek luisteren via de i320 en een stereo Bluetooth headset is geen pretje, ook via de standaard headset is het niet briljant.
De stereo speakers in het toestel klinken best aardig. Een speciale applicatie is op het toestel aanwezig die extra effecten aan het geluid uit de speakers moet geven. Helaas werd er geen verschil gemerkt tijdens het aanpassen van de instellingen. Ook met de stereo headset op hoort men geen verschil.
Verbazend genoeg moet Windows Mobile 5 voor smartphones het nog steeds zonder ingebouwde Office support doen en loopt hiermee hopeloos achter op WM Pocket PC en vooral Symbian. Net als bij de oude versie van Windows Mobile moet men zelf voor een viewer voor Office documenten zorgen. Maar Samsung heeft dat opgelost door zelf een viewer op het toestel te plaatsen. De Picsel viewer is bekend van andere modellen van Samsung en gelijkwaardig aan de versie op de “normale” toestellen van het Koreaanse merk.
De viewer kan Words, Excel, Powerpoint en PDF bestanden aan zonder enige moeite. Er is tevens een handige geschiedenis functie in het programma aanwezig.
Het onderdeel SIM beheer is in diverse toestellen aanwezig, zo ook in de i320. Alle SIM diensten en toepassingen van een provider vindt men in dit onderdeel terug.
Games
Traditiegetrouw staan er twee games op een dergelijk toestel, het bekende kaartspelletje Patience (in een nieuw grafisch jasje gestoken) en Jawbreaker, waarbij het de bedoeling is om de gekleurde balletjes weg te klikken en er zo min mogelijk over te houden. Op de i320 is Jawbreaker niet aanwezig en moet men het alleen doen met Patience.
Zoals al aangegeven is het spelen van games en het draaien van programma’s geen pretje op de i320. Het is ook niet mogelijk gebleken de performance van het toestel te testen. Op de i320 is namelijk geen JAVA ondersteuning aanwezig. Iets wat enorm zonde is.
Conclusie
Deze eerste stap van Samsung in deze markt van Windows Mobile toestellen is zeker geen zwakke. Men probeert met dit product echt de markt te bereiken alleen deze keer niet op fashion of uiterlijk. Het toestel is namelijk niet erg mooi, maar vooral enorm dun. Dat is ook het enige waarop het toestel binnen dat vlak scoort.
Het gedeelte rond het toetsenbord is niet mooi ontworpen en ook niet erg handig te gebruiken. Regelmatig drukt men twee toetsen in terwijl men er maar één nodig heeft. Hetzelfde geldt min of meer voor het volledige toetsenbord, waarop toetsen zijn gebruikt met twee zijden. Hierdoor zijn ze minder goed te bedienen. Daarnaast zijn de toetsen enorm klein en is de ergonomie van het toetsenbord niet sterk.
Daarbij komen nog dingen als het feit dat het toestel geen JAVA ondersteuning heeft, dat er een zeer matige flitser aanboord is en dat stereo Bluetooth audio luisteren via de i320 geen pretje is.
Het grootste probleem ligt op het gebied van de software en het installeren van programma’s. Doordat op het scherm een 320 x 240 pixels resolutie is toegepast, kan men amper tot geen programma’s gebruiken of installeren. Windows Mobile is speciaal bedoeld voor deze extra toepassingen, maar door een dergelijk scherm toe te passen is het simpelweg voor de gebruiker onmogelijk eenvoudig software te gebruiken en te installeren.
Er zullen zeker applicaties komen die ondersteuning bieden voor de schermresolutie in de i320, maar over het geheel gezien levert het alleen maar problemen op. Of men moet geen programma’s willen installeren en het toestel alleen gebruiken als messaging toestel voor mail en SMS-berichten. Dan zal men dit punt nooit tegenkomen.
De sterke punten liggen bijvoorbeeld op het vlak van de camera. De aanwezige 1.3 Mpixel camera is best aardig, ook de videocamera mag er zijn. Daarnaast is het formaat en het gewicht van het toestel iets dat zeker benoemd mag worden. Het jasje van de i320 is momenteel de dunste in zijn soort binnen de huidige markt. De aanwezigheid van xT9 is uniek en maakt invoeren zeker geen straf al blinkt het toetsenbord niet uit. De Treo 750v en Nokia E61 scoren qua toetsenbord beter dan de Samsung telg, maar bieden geen xT9 variant.
De aanpassingen die Samsung heeft toegepast in het menu zoals de speciale beginschermen, geluidsthema’s en andere speciale Samsung onderdelen maken deze i320 tot een echt Samsung toestel met toepassingen die men ooit eerder bij een ander merk zag. Een onderdeel van de familie van Samsung producten. Allerlei toepassingen als de aanwezigheid van Office en PDF ondersteuning en een sterke belkwaliteit maken dit model tot een toestel dat men niet links moet laten liggen. Zeker niet wanneer gekozen wordt tussen de i320, Palm Treo 750v, HTC S620 of bijvoorbeeld de T-mobile MDA Vario II. De i320 biedt betere belkwaliteit en op sommige vlakken betere mogelijkheden.
Kiest men voor het toetsenbord en een touchscreen dan is de i320 niet de goede keuze. Wil men programma’s installeren op het toestel en de toepassingen benutten, dan moet men ook niet kiezen voor de i320. Op alle andere vlakken is de i320 zeker te overwegen. Het toestel blinkt alleen nergens echt enorm in uit of men moet het dunne ontwerp mee willen rekenen. De afwezigheid van een echt uniek onderdeel is wellicht het grootste probleem van de i320.