Samsung Z510 review

Slim, Slimmer, Slimst is de nieuwe slogan van Samsung en zegt niets anders dan dat men wil laten zien dat uitstekende specificaties in een stijlvol jasje gegoten kunnen worden.

Dat geldt ook voor de Z510 die momenteel onderdeel uitmaakt van de nieuwe lijn met toestellen. De nieuwe clamshell wordt geflankeerd door de D520, D800 en P300. Allemaal modellen in dezelfde stijl en aanpak, de Z510 is alleen het enige 3G/UMTS toestel en de opvolger van de Z500.

Allemaal mooie en nieuwe punten die tijdens de review besproken kunnen worden. De Z510 is namelijk momenteel het meest uitgebreide toestel van Samsung naast de D600 en D720 Symbian smartphone. Tevens is de Z510 ook de opvolger van de succesvolle Z500 die in de Benelux in twee kleuren verkrijgbaar was (Zwart en Zwart/Grijs) en in Engeland in het roze. Van de Z510 bestaan drie varianten; een zilvergrijze, witte en zwarte versie. Alleen de zwarte is momenteel nog maar in de Benelux leverbaar. Wellicht volgen de andere varianten nog in de komende weken.

Wat extra aandacht zal krijgen in deze review zijn een aantal onderdelen die Samsung dan toch eindelijk heeft toegevoegd aan de Z510 en het compleet nieuwe menu. Ook zal de vergelijking met de RAZR V3i en V3x van Motorola aanbod komen. De modellen hebben namelijk veel overeenkomsten.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het wit uitgevoerd wat totaal niet past bij dit toestel in deze kleur. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Plus- en minpunten Samsung Z510

  • Accessoires pakket acceptabel niveau
  • Afmeting en gewicht toestel
  • Beeldbellen en 3G/UMTS
  • Geluidsvolume tijdens een gesprek
  • Kwaliteit kleurenscherm
  • Nieuw menu met verbeteringen
  • Profielen aanwezig
  • Geen 2.0 mpixel camera
  • Geen thema's aanwezig
  • Ontbreken voice dailling
  • Uiterlijk niet zo sterk als RAZR
  • Vreemde Samsung eigenaardigheden
  • Geen externe geheugenkaart

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle en ultra dunne pakket opgenomen:

Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac. Als men dan toch bezig is, mag er best een net zwart hoesje zoals bij de W810i niet ontbreken in de doos van dit toestel.

Het pakket is dus netjes voorzien. Geen enkel probleem gevonden en niks wordt echt gemist, alleen de witte headset is een kleine misser. Zoals iedereen het kent van Samsung zit er elke keer weer verbetering in dit soort dingen. Bij de Z510 niet anders. De enorm dunne doos ziet er gewoon stijlvol uit en geeft de gebruiker echt het gevoel dat hij/zij iets bijzonders opent. Het gaf wel een kleine déjà vu in relatie tot de doos van de Nokia 8800.

Uiterlijk

Samsung is de ultieme clamshell-fabrikant. Niemand binnen de markt maakt betere clamshell toestellen als Samsung en dat is duidelijk zichtbaar in de Z510. Het toestel voelt erg goed gaan, enorm robuust en zonder een kraakje. Een nadeel is wel dat men geprobeerd heeft de RAZR van Motorola te kopiëren. Dit is hopeloos mislukt, want het toestel is qua uiterlijk totaal niet aansprekend ten opzichte van de Motorola telg. Motorola gebruikt namelijk mooiere materialen en men geeft het toestel net dat extra mee dat de Z510 een beetje mist. Een andere kleur voor de Z510 zou het toestel erg goed kunnen doen, maar deze zijn momenteel nog niet verkrijgbaar in de Benelux.

Het toestel is met een afmeting van 97 x 52 x 15 mm net wat minder breed en hoog dan de standaard V3i en dat is opvallend want de Z510 oogt vele malen breder. De V3x is nog een stapje groter en dikker dan beide andere modellen. De reden waarom zal later worden besproken. Qua gewicht is de V3i het lichtste, de Z510 volgt daarop en de V3x is een stuk zwaarder.

Over het geheel gezien vindt men op het toestel de onderdelen die verwacht mogen worden van een dergelijk model. Ten opzichte van beide Motorola modellen heeft de Z510 externe bediening voor de MP3 speler en een roteerbare camera.

Aan de voorzijde van het toestel vindt men in de gesloten toestand het externe beeldscherm met daaronder de bedieningstoetsen van de MP3 speler en daarboven de statuslamp en flitser. Opent men het toestel dan valt gelijk het enorme toetsenbord op dat erg ruim opgezet zet is. Onder het scherm vindt men een 4-richting bedieningstoets waarbij de centrale toets gebruikt kan worden als OK toets. Dat maakt van de standaard Samsung 4-richting bedieningstoets, een 5-richting bedieningstoets. Verder zijn er nog twee soft keys, een opneemtoets, ophangtoets, toets voor het starten van het beeldbellen, snelkeuzemenu toets en een wistoets "c" opgenomen.

Alles is aanwezig en er is geen knop te weinig of te veel te vinden. Netjes! De bedieningstoets kan men natuurlijk weer in vier richtingen bewegen in het startmenu om een aantal programma's te openen. De overige toetsen zijn vrij vlak en hadden iets meer reliëf mogen krijgen.

Bekijkt men dan nog verder het toestel dan vind men een aantal extra's. Aan de linkerzijkant is een volumetoets opgenomen. Op de rechterzijkant vindt men een camera sneltoets en de interfacepoort voor de datakabel, oplader en headset. De genoemde poort wordt afgedekt door een vast kapje.

De complete constructiekwaliteit van het toestel is zeker goed te noemen. Geen slecht woord daarover, men leert bij Samsung in Korea. Toestellen worden ook echt beter elke keer als er een nieuw model uitkomt. Wat ook opvalt is dat er zo enorm veel verschillen zijn tussen diverse Samsung modellen. Het ene toestel heeft meerdere poorten voor een datakabel, oplader en headset, de andere heeft er maar één. De ontwikkelaars bij Samsung zijn in twee groepen verdeeld die tegen elkaar opwerken en proberen het beste product te maken. Dat is duidelijk zichtbaar in de externe verschillen, maar ook in relatie tot de interne verschillen. Daarover later meer!

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de twee à drie dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is wel jammer, want de Sony Ericsson W810i houden het beduidend langer vol. De Z510 heeft als extra nadeel dat het een 3G/UMTS toestel is en dat kan in sommige gevallen lijden tot een nog lagere batterijtijd. Veel internetten over het 3G netwerk of beeldbellen kan dat veroorzaken.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men kan geen video's of foto's meer maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij Z510 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Naast het voeren van gesprekken is daar het beeldbellen, dat men voor het eerst zag in de succesvolle Z500. De Z510 ondersteunt een enkele roteerbare camera en niet een dubbele TwinCam zoals bij de Z500. Het toestel voert zonder enige moeite beeldgesprekken en kan een aantal leuke veranderingen toepassen tijdens het gesprek. Men kan bijvoorbeeld een macro optie inschakelen en bepaalde beelden dichterbij tonen. Het is ook mogelijk het beeld te spiegelen, het geluid te dempen, de helderheid aan te passen, effecten toe te passen, de kwaliteit te veranderen, in te zoomen en direct een bestand te versturen. Helaas spiegelt de camera niet zelf wanneer men de camera roteert, maar de andere opties compenseren dit volkomen. Typische Samsung toepassingen die nog nergens anders worden toegepast.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clearity, is niet getest voor de review, omdat er geen duidelijk verschil waarneembaar was zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De Z510 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is uitermate sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Men kan kiezen voor de opties: Melodie, Trillen, Dempen en Trillen en melodie. Eindelijk de goede oplossing, maar daar blijft het niet bij. De instelbare profielen zijn eindelijk aanwezig in een Samsung toestel. De Z510 heeft ze als eerste standaard Samsung meegekregen en in de toekomst zullen alle nieuwe modellen op dit nieuwe platform deze optie mee krijgen. Binnen het profielenonderdeel kan men zelf de beltonen, beltoonvolume, toetsenvolume, type belsignaal, berichttoon en toetstonen instellen. Ook is er een profiel genaamd Offline (flight mode) waarbij alle uitgaande signalen worden uitgeschakeld, zoals Bluetooth en GSM/GPRS en worden alle inkomende signalen niet aangenomen omdat de antenne niet ingeschakeld is. Deze functie is een uitkomst in ziekenhuizen en vliegtuigen. Een enorme goede uitbreiding voor de Z510.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed. Alleen waarom zit er geen enkele standaard beltoon tussen. Ok, er zit één normale beltoon in, die de naam "normaal" net kan dragen. De Z510 zou volgens Samsung ook een zakentoestel moeten zijn en daarom zijn dan nu eindelijk de echte standaard "Ring-Ring" beltonen in het toestel opgenomen. In het grote aantal beltonen (MMF, IMY, MP3, WAV, MIDI) is er één standaard beltoon teruggevonden naast alle speelse beltonen. Daarnaast is er de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon oversturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn twee mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor gedownloade/MP3 bestanden en één voor standaard beltonen. Opgenomen beltonen (opgenomen met de voicememo) kunnen ook worden ingesteld.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zeker zijn. Het klinkt verre van beroerd en sprekers aan de andere kant van de lijn geven geen reden tot klagen.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de W900i en de Sharp V903. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is groter dan het scherm van de D500 en kan eindelijk zich meten met de W900i en de V903. De Z510 scoort hoog op de helderheid van het scherm en laat de V3i en V3x achter zich op dit vlak. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Het externe scherm van de Z510 is een TFT scherm met een resolutie van 96 x 96 pixels en is een verbetering ten opzichte van de Z500, die nog een OLED scherm had op de buitenkant met een lagere resolutie. Het scherm is mooi scherp en geeft de data goed weer. De viewfinder van de camera werkt niet op het externe scherm van het toestel. Het toestel zal geopend moeten worden en de camera geroteerd wanneer men portretfoto's wil maken.

Het interne scherm zal zichzelf uitschakelen na een bepaalde periode wanneer men het toestel niet dichtklapt. Het externe scherm echter heeft diverse mogelijkheden op het gebied van de screensaver en de data die wordt weergegeven. Wanneer men het toestel dichtklapt krijgt men voor vier seconden een screensaver te zien in de vorm van een klok of bijvoorbeeld een afbeelding. Wil men dan opnieuw de screensaver of het complete pallet met tijds- en statusindicaties oproepen dan drukt men op de linkerzijde van het toestel op de audiotoets die het geluidsniveau verhoogt.

Verder instellingen aan het scherm zijn er amper. Men kan de helderheid instellen in vijf standen. Verder krijgt men de foto van de persoon te zien op het externe scherm wanneer deze belt, kan de MP3 speler gestart en getoond worden en wordt de status weergegeven van een gemist gesprek of ontvangen SMS bericht.

De afleesbaarheid van het interne scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol. Het externe scherm heeft meer last van de zonnestralen, maar daar is mee te leven.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de D600/D800 serie. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de Z510 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de D500 en wordt blokmenu genoemd, de tweede optie is een flashmenu en geeft alleen de gekozen optie in het groot weer. Vooral de tweede optie is even wennen en eigenlijk best aardig. Vooral omdat deze nu zo mooi geanimeerd is.

Een nieuw onderdeel in de Z510 is een snelkeuzemenu dat door middel van een toets op het toetsenbord geopend kan worden. Men heeft daarin vier snelkeuze, die gebruikt kunnen worden. Het lijkt erop dat dit menu nog niet volledig af is, want het is niet aanpasbaar en hierdoor eigenlijk vrij overbodig. Wanneer meerdere opties toegevoegd zouden kunnen worden is het een uitbreiding op het toestel.

De bediening is enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de tekstweergave aanpassen. Patronen zijn in dit compleet nieuwe menu niet meer aanwezig. Opvallend!.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Privé nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Bellergroep, Webpagina, Notitie, Verjaardagsdatum, Postadres 1 en Postadres 2. Daarnaast zijn er nog de speciale opties als de Foto, Beltoon en Berichttoon. Eindelijk op een niveau dat men zegt ja hier kan men wat mee. Punten die erg gemist werden zijn nu allemaal opgenomen. Het is nu nog alleen doorvoeren in het complete portofolio.

Voice dailing is niet aanwezig en dat is ronduit jammer, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze Z510. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen terug gevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 918 tekens invoeren. Dat komt neer op zes aaneengeschakelde berichten. Helaas zijn er geen standaard vooraf geïnstalleerde MMS en SMS berichten in het toestel. Ze hadden eigenlijk wel toegevoegd moeten worden.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 50 infoberichten, 100 serverberichten en configuratieberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezig geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6280 en W810i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De Z510 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen en kan de D800 door zijn nieuwe Bluetooth versie nog niet praten met TomTom systemen. De standaardinstellingen van andere Samsung modellen werkte niet op de Z510. Dit vraagt dus om extra onderzoek. Verder enkel een klein probleem terug gevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt nu standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de Z510 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het nu mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk, maar 145 MB aan intern geheugen verdeelt onder diverse onderdelen. Gaat men al snel een aantal foto's schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er niet enorm veel ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Het toestel gebruikt het eerste deel van 145 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video's, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 100 serverberichten, 100 kalendernotities, 50 verjaardagen, 20 taken, 20 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 145 MB.

Een geheugenkaartslot is in de Z510 niet aanwezig en dat is een misser naast de Motorola V3i en V3x. De Z540 heeft wel een geheugenkaartslot, maar ontbeert dan weer andere opties. Wil men alle opties dan moet er gekozen worden voor de D600, maar dit is geen clamshell!

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze is maar een 1.3 mpixel camera, dit in tegenstelling tot de standaard in de markt die momenteel een 2.0 mpixel camera voor dergelijke toestellen voorschrijft. Samsung heeft hier een beetje zitten slapen, want de camera is niet anders dan die in de D500 de autofocus na. Deze is in de Z510 niet aanwezig. Ook het draaien van de camera is een klein punt, want deze kan namelijk nooit zo gedraaid worden dat de cover van het toestel de camera beschermd. De camera 360 graden draaien is niet mogelijk.

De kwaliteit van de foto's en de video's zijn goed voor een 1.3 mpixel camera. Men kan het vergelijken met de Sony Ericsson K600i en Motorola V3i. De Z510 scoort ten opzichte van deze modellen beter. De video's zijn alleen minder dan de D600 en D800. Alleen postzegelformaat video's kunnen worden opgenomen.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties vergelijkbaar aan de D500. Men kan de foto's maken in de resoluties: 1280 x 1024, 640 x 480, 320 x 240, 176 x 144 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in vier kwaliteiten foto's te maken (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand), kan men de zoeker van het beeld instellen, kiezen uit vier sluitergeluiden en de standaard naam instellen voor een gemaakte foto. Ook is de snelheid van de reeksopnamen te bepalen en kan het geluid van het zoomen en de helderheid uitgeschakeld worden.

De flitser die aanboord geplaatst is heeft een maximale reikwijdte van hooguit een meter. Verder komt het lampje aan de voorkant van het toestel niet. Voor korte afstanden is het nuttig, voor langere totaal niet.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit vier fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto's kwaliteit normaal, 6 foto's kwaliteit hoog, 9 foto's kwaliteit normaal, 9 foto's kwaliteit hoog, 15 foto's kwaliteit normaal of 15 foto's kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in elf stappen instellen, de foto horizontaal of verticaal omflippen en de witbalans kiezen (Auto, Daglicht, Fonkelend, Tl-verlichting en Bewolkt). Verder zijn er in totaal zeven effecten, namelijk: Zwart/Wit, Sepia, Reliëf, Aqua, Groen, Negatief en Mits. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er twee resoluties, namelijk 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en drie kwaliteiten (Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de helderheidinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de foto horizontaal of verticaal om te flippen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in zeven effecten, namelijk: Zwart/Wit, Sepia, Reliëf, Aqua, Groen, Negatief en Mits. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het nieuwe menu ingesteld kan worden.

De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Draaien, spiegelen of het formaat wijzigen is ook aanwezig. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of, Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor video bestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het 3GP formaat en in het video gedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De video's op het volledige scherm bekijken is niet mogelijk met de Z510. Vreemd!

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden aangaande de camera dat deze voor een 1.3 mpixel camera zeker niet slecht scoort. De nachtmodus is alleen de grote misser en het toestel heeft geen goede videocamera aanboord. Het is tevens ronduit jammer dat er geen 2.0 mpixel camera met flitser in het toestel aanwezig is. Z510 moet het helaas van andere punten hebben en niet van de camera die wel beter scoort dan de versie in de Motorola V3i op kwaliteit, instelmogelijkheden en gebruikersgemak. De V3x laat de Z510 ver achter zich op kwaliteit.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma's en de Z510 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma's die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma's zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag, diversen of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo's opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina's te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina's.

Het derde onderdeel is het bestandsbeheer. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video's, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto of video wil maken men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's kan bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en het provider onderdeel Vodafone. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt. De mediaspeler en spraakmemo zijn nu onder het onderdeel Multimedia geplaatst in het menu. Ook deze punten zullen hieronder opgepakt worden.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma's is goed, simpel en duidelijk.

De nieuwe mediaspeler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er vijf verschillende soorten waarop de equalizer wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat de vooraf ingestelde volume moet zijn. De mediaspeler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluids- of videobestand afspeelt in het bestandsbeheer. In de mediaspeler vindt men geen 3D functie meer terug en de keuze uit vier equalizermogelijkheden (Normaal, Klassiek, Jazz en Rock) is ook verdwenen.

Ook is er geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de Z510. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de mediaspeler op andere bedieningsknoppen na.

Naast de nieuwe mediaspeler is er ook een Picsel viewer in de Z510 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even makkelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met drie games. Deze oproepen gaat nu via het spelletjes onderdeel in Mijn bestanden.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Bobby Carrot (een game waarbij men in allerlei dolhoven wortels moet verzamelen met een konijn), Powerinlinex (inline skatten over een bepaald parcours) en Xyanide (men is een spaceship en moet voorbij vliegende spaceships uitschakelen).

Conclusie

Het blijft een Samsung! De nieuwe Z510 toont dat bij voorbaat al aan en zou hoog moeten scoren op uiterlijk. Maar de gelijkenissen met de nieuwe V3i en V3x zijn legio, daardoor scoort de Z510 overall minder dan beide Motorola telgen. Die geven net dat extra beetje gevoel, passie en stijl door. Dit komt vooral door de gebruikte materialen.

Verder weinig punten die direct tot nadeel gezien kunnen worden. Samsung blijft zijn vreemde punten hebben aanboord van toestellen. Nu dat men de agenda en het menu een flinke update gegeven heeft en profielen aanwezig zijn op het toestel, blijven punten als voice dailing en thema's toch weer afwezig.

Een duidelijke lijn door het gehele portofolio is niet zichtbaar bij Samsung. Wel op punten als uiterlijk, stijl en gevoel, maar niet op specificaties. Zoals al genoemd zijn er twee partijen binnen Samsung die de modellen ontwikkelen. Deze zouden beter met elkaar afspraken moeten maken over essentiële punten.

De agenda is per slot van rekening alleen op een hoog niveau in de Z510 momenteel. Dat is het enige toestel naast de smartphones van het merk.

Wat zijn de must-haves binnen de Z510. Natuurlijk het feit dat men in een dergelijk dun toestel 3G/UMTS en beeldtelefonie heeft en dat ook de kwaliteit van onderdelen als het scherm en de belkwaliteit goed voor elkaar zijn.

De Z510 scoort qua uiterlijk niet hoger dan de V3i of de V3x. Daarvoor zijn beide te veel op dat vlak ontwikkeld. De Z510 moet het hebben van zijn enorm dunne uiterlijk en de hoeveelheid specificaties aanboord, al moet gezegd worden dat de iets grotere en zwaardere V3x al veel meer biedt met een 2.0 Mpixel camera met macro en externe geheugenkaart. Vooral het laatste is iets dat de Z510 echt moet missen ten opzichte van beide Motorola modellen. De keuze zal in de komende tijd vooral op deze punten en natuurlijk de prijs gebaseerd zijn.

Note: Als NieuweMobiel.nl zouden we graag willen melden dat Samsung met de Z510 momenteel problemen heeft met JAVA applicaties en games. Men kan momenteel geen bestanden met JAR of JAD extensie installeren op het toestel. In de toekomst zal dit probleem opgelost worden. Helaas is hierdoor geen beeld gevormd rond de performance van de Z510. Wil me zelf games of programma's installeren op het toestel dan is dit mogelijk via een grote omweg! Zoek op het internet voor een volledige oplossing. Gebruik de D600 en het installeren van JAR, JAD bestanden of games als zoekopdracht.


Vermelde toestellen