Samsung Xplorer B2100 review
Dit keer reviewen we niet een luxe smartphone of fashionphone maar de Samsung B2100 Xplorer. Een telefoon in de categorie ‘wie niet slim is moet sterk zijn’, en sterk is hij zeker.
Het toestel is IP57 gecertificeerd en heeft een MIL-810F keurmerk van het Amerikaanse leger. De twee certificaten houden in dat het toestel stof- en schokbestendig is en volledig onder water kan. Dit moet garanderen dat het toestel tegen een flink stootje kan en onder de zwaarste omstandigheden blijft functioneren.
Tien jaar geleden was de Nokia 5210 de eerste telefoon die bekend werd door zijn duurzaamheid en waterbestendige omhulsel. Sindsdien zijn er maar mondjesmaat nieuwe modellen bijgekomen met deze eigenschappen. Dit toont aan dat de markt voor dit soort toestellen niet heel groot is en de concurrentie voor de B2100 Xplorer zal dan ook beperkt zijn. Sterker nog, deze zal vooral van zijn grote broer, de Samsung B2700, komen. Verder is er nog de Sonim XP3 Enduro.
Plus- en minpunten Samsung Xplorer B2100
- Bouwkwaliteit
- Uithoudingsvermogen
- Inhoud pakket
- Beeldscherm
- Camera
Wat zit er bij het toestel?
Om het robuuste karakter nogmaals te benadrukken staat op de doos een afbeelding van een crossfietser en de tekst extreme durability. In de doos treffen we maar een magere collectie accessoires aan. Het blijft beperkt tot een lader, headset en een handleiding. De headset is ook nog eens bij lange na niet van dezelfde bouwkwaliteit als het toestel. De batterij is een 1000 mAh exemplaar.
Uiterlijk
Op het eerste gezicht is de B2100 Xplorer dankzij zijn vormgeving en compacte afmetingen niet een heel robuust en duurzaam toestel. Dit beeld verandert echter meteen wanneer we het toestel oppakken, dan wordt namelijk de rubberen laag waar het hele toestel in gehuld is voelbaar. Afgezien van de navigatietoets zijn ook alle toetsen afgedekt door een rubberen laag. Deze rubberen coating is natuurlijk essentieel voor het opvangen van schokken maar er kunnen wel wat krasjes en slijtplekken op ontstaan en het toestel schuift erdoor minder makkelijk in en uit een broekzak.
Het toetsenbord voelt prettig aan en werkt goed, al is er wel redelijk wat kracht nodig om een toets in te drukken. Aan de bovenkant van het toestel zit de LED-zaklamp en een beugel die lijkt op een wat groot uitgevallen oog voor een keycord. De linkerkant huist de volumeknoppen en de knop voor de zaklamp. Aan de rechterkant zit de aansluiting voor de lader en headset die, zoals verwacht mag worden, netjes is af te dekken met een klepje. Aan de achterkant valt als eerste de forse schroefvergrendeling op die de batterijcover op zijn plek moet houden. Boven de batterijcover zit de camera en daarboven de luidspreker. Beide zijkanten worden omrand door een rode bies. Het toestel is ook verkrijgbaar met een zwarte bies.
Het beeldscherm is niet extra beschermd maar lijkt wel behoorlijk krasbestendig. Onder de batterij moeten de SIM-kaart en een eventuele MicroSD-kaart geplaatst worden. Vervelend genoeg moet de tijd en datum van het toestel telkens opnieuw ingesteld worden wanneer de batterij eruit is geweest. Het mag voor zich spreken dat het toestel erg goed in elkaar zit en solide aanvoelt. Valpartijen op tal van ondergronden en zelfs een zwempartij in een bak water waren geen enkel probleem.
Uithoudingsvermogen
Op een volledig opgeladen batterij houd de B2100 Xplorer het met af en toe bellen en sms’en gemakkelijk vijf dagen uit. Dit vonden wij echt een verademing in deze tijd van telefoons die vaak al na één dag weer aan de lader moeten. Om het uithoudingsvermogen nog verder te verbeteren kan ingesteld worden dat de toetsverlichting alleen tussen bepaalde uren aan moet gaan. Het gebruik van de zaklamp heeft geen ingrijpende gevolgen voor het uithoudingsvermogen.
Belkwaliteit
Wat betreft de belkwaliteit laat de B2100 Xplorer weinig steekjes vallen. De geluidskwaliteit is goed te noemen. Enige aanmerking is het feit dat het volume zowel in de gewone stand als in de luidsprekerstand op zijn hardst gezet moet worden.
Tijdens een gesprek kan de luidspreker aangezet worden of het gesprek in de wacht. Via opties kunnen overige functies geraadpleegd worden, zoals het openen van de telefoonlijst.
In de oproepenlijst worden oproepen geselecteerd onder laatste, gemiste, uitgaande en ontvangen oproepen. In de oproepenlijst kunnen via opties ook de verschillende gespreksduurtellers geraadpleegd worden. Het gesprekskosten overzicht hebben we niet aan de praat kunnen krijgen.
Beeldscherm
De B2100 Xplorer is uitgerust met een QVGA TFT-beeldscherm dat 262.000 kleuren kan weergeven met een resolutie van 128 x 160 pixels. Het scherm heeft een diagonaal van 1,77 inch. Dit is geen bijzonder beeldscherm en ook de instellingen zijn beperkt. Alleen de helderheid kan aangepast worden. Wij hadden het altijd op het hoogste niveau staan. Opvallend is dat de leesbaarheid van het scherm al bij een lichte kanteling snel minder wordt. Ook in fel licht is de leesbaarheid niet best.
Menu
Het menu van de B2100 Xplorer is ontzettend rechttoe rechtaan en verbergt geen bijzonderheden. Het menu word geopend doormiddel van de linker softkey. Er zijn standaard drie thema’s voorgeïnstalleerd op het toestel en de gebruiker kan zelf ook nog thema’s vormgeven.
Op het startscherm kunnen één of twee klokken worden weergegeven of de agenda. Bediening van het toestel gebeurt met de prima functionerende navigatietoets. Jammer is wel dat de functie van de selectietoets niet gewijzigd kan worden. Deze staat vast op het openen van de browser.
Telefoonboek
In de B2100 Xplorer kunnen 1.000 contacten worden opgeslagen. Voor een contact kunnen een voornaam, achternaam, schermnaam, verschillende nummers, e-mail, groep, afbeelding, beltoon en notities worden ingevoerd.
Messaging
Een SMS of MMS opstellen en verzenden is geen obstakel voor de B2100 Xplorer en kan zonder fratsen uitgevoerd worden. Het T9 woordenboek is prima en kan eenvoudig uitgebreid worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om het woordenboek uit te zetten.
Voor e-mail kan gebruik worden gemaakt van een POP3 of IMAP4 account en instellen kan met behulp van een wizard.
Connectivity
Doordat er geen USB-kabel wordt geleverd bij de B2100 Xplorer blijft Bluetooth als enige verbindingsmogelijkheid over. Het zou fijn zijn als dit dan ook vlekkeloos werkt, helaas is dat niet het geval. Het toestel wordt zelf niet altijd meteen gevonden en vind soms ook andere apparaten niet meteen. Het is ons niet gelukt om een bestand van het telefoongeheugen naar de PC te verzenden. Andersom lukte wel en ook naar een andere mobiele telefoon slaagde uiteindelijk. Bestanden verzenden van een geheugenkaart naar een PC was wel mogelijk. Het is dus aan te raden om alles op te slaan op een geheugenkaart en deze in de PC te steken.
Ook internetten kan met de B2100 Xplorer maar hij is er niet erg geschikt voor. Dit komt door het kleine formaat van het beeldscherm en het feit dat het toestel alleen over GPRS beschikt.
Camera
De B2100 Xplorer is uitgerust met een 1.3 megapixel camera. Er zit geen speciale cameratoets op het toestel dus afdrukken moet met de selectietoets. Voor het nemen van een foto kan gekozen worden uit één-, serie-,timer- of mozaïek-opname. De beschikbare effecten zijn zwart&wit, negatief, sepia, reliëf, schets en kaders. De witbalans kan ingesteld worden op auto, daglicht, kunstlicht, TL-verlichting of bewolkt. Bij het instellen van de zoekermodus betekent volledig scherm dat niet alles dat gefotografeerd wordt in beeld is. Jammer genoeg is de zaklamp door zijn plaatsing niet als flitser te gebruiken.
Ook voor een video kunnen de timer, effecten, witbalans en zoekermodus ingesteld worden. Verder kan de geluidsopname en de videostand ingesteld worden. De maximale resolutie van een video is 176 x 144 pixels.
De kwaliteit van de camera is niet denderend, vooral op het vlak van contrast schiet hij tekort. Vanzelfsprekend zijn in het donker genomen foto’s niet erg goed. Toch is het niet allemaal kommer en kwel want kleuren en details worden best aardig weergegeven. Eigenlijk is 1.3 megapixel niet meer van deze tijd. Zelfs een telefoon die vooral stevig moet zijn mag best uitgerust worden met een beetje leuke camera. Ook bij video’s is het gebrek aan megapixels duidelijk te zien. Eigenlijk zijn de video’s alleen geschikt om op een telefoon te bekijken.
Aanwezige programma's
Ondanks dat de B2100 Xplorer geen hele uitgebreide telefoon is zitten er toch nog een MP3-speler en een FM-radio op. Verder heeft de gebruiker nog de beschikking over een agenda, notities, taken, wereldklok, calculator, omrekenen, afbeelding bewerken, spraakrecorder, bluetooth, timer en een stopwatch. De mogelijkheden zijn niet eindeloos maar alles functioneert wel naar behoren. Zo kan muziek met de MP3-speler in de achtergrond worden afgespeeld.
Een handige functie is mobiel opsporen. Wanneer dit is ingeschakeld stuurt het toestel automatisch een bericht naar twee vooraf ingestelde nummers als iemand een andere SIM-kaart in het toestel plaatst.
Games
De B2100 Xplorer is uitgerust met maarliefst zeven spelletjes. Helaas gaat het hier alleen maar om proefversies en dus is de lol letterlijk van korte duur. De betreffende spellen zijn: Cannonball, Tetris Mania, Midnight Pool 2, Super Action Hero, Asphalt 2, Brick Breaker Revolution en Pyramid Bloxx. De titels zullen voor zich spreken wat betreft de inhoud.
Conclusie
Het is duidelijk dat de ontwikkelaars zich gefocust hebben op het maken van een telefoon die tegen vrijwel alles bestand is en dat de specificaties van ondergeschikt belang zijn. In essentie is de Samsung B2100 Xplorer een lekkere basic telefoon en doet hij gewoon wat hij moet doen. Voor een telefoon die erop gebouwd is om langer mee te gaan dan de gemiddelde telefoon is het een koopje. Mocht toch een iets uitgebreidere telefoon nodig zijn dan is de Samsung B2700 wellicht een mogelijkheid maar die is wel minder waterbestendig.
Eigenlijk is het heerlijk om je niet druk te hoeven maken wanneer je telefoon op de grond dondert omdat je weet dat hij het met gemak overleeft. Voor bouwvakkers, zeilers en andere outdoorsporters is dit een zeer geschikte telefoon. Ook voor andere mensen die wat meer vergen van hun telefoon wat betreft duurzaamheid en wat minder wat betreft specificaties is dit een prima optie.