Samsung X830 review

· 2 reacties

Samsung heeft in de afgelopen maanden niet de voortrekkers rol gespeeld op het gebied van specifieke mobiele telefoons met ingebouwde MP3 speler.

Menigmaal werden toestellen getoond met diverse ingebouwde functies en daaronder was een MP3 speler één van de onderdelen. Nu is daar de X830 het eerste model dat specifiek bedoeld voor het opslaan van muziekbestanden en een kleine muziekspeler met alle telefoonfunctionaliteit die men mag verwachten.

Deze stap vanuit Samsung is de voorbode van een groot aantal andere modellen die binnen de Ultra music lijn getoond gaan worden. Het eerste model is de F300 die als opvolger na de X830 begin volgend jaar de markt zal betreden. Nu is daar alleen nog de X830 besproken in deze review. Daarbij moeten worden gemeld dat de X830 in het wit, roze, lime groen en zwart op de markt verkrijgbaar zal zijn. In andere landen binnen Europa is de X830 ook in het blauw en oranje verkrijgbaar.

Tegenhangers binnen de markt zijn er amper tot niet. Een dergelijk model in deze zeer aparte vormfactor is nog niet eerder getoond door een andere fabrikant. Qua tegenhangers zou men alleen naar de Sony Ericsson W300i of W700i kunnen kijken. Ook is de W550i een model dat men met de Samsung telg mag vergelijken. Deze is alleen niet meer leverbaar. Vanuit Nokia is daar nog de 5200 of 5300 die men qua doelgroep naast de X830 kan leggen. Maar eigenlijk zijn alle genoemde modellen niet van dezelfde opzet als de X830.

- Toestel
- Batterij
- Oplader
- Datakabel
- Halskoord
- CD met Easy Studio software
- Stereo headset (Bestaande uit twee delen)
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie (al is de vraag of de witte of roze variant van de X830 een witte lader meekrijgt). Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt aardig en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de onderkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd en bestaat uit twee delen. Men kan namelijk nu bij de X830 de headset van Samsung verwijderen en een eigen headset aansluiten. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac. Het toestel ondersteunt via de datakabel ook massaopslag en Media Transfer Protocol. MTP maakt het mogelijk om muziek over te zetten naar de ingebouwde 1 GB aan flash geheugen direct vanuit de Windows Media speler over een USB 2.0 verbinding. De PC Suite heeft hooguit een verbinding over USB 1.1 en dat is een beduidend langzamere verbinding.

Plus- en minpunten Samsung X830

  • Afmeting en gewicht toestel
  • Bluetooth stereo ondersteuning
  • Geluidsvolume tijdens een gesprek
  • Goede videocamera
  • Mogelijkheid tot aansluiten eigen headset
  • Redelijke camera
  • Redelijke MP3 speler
  • Unieke MP3 spelertelefoon
  • Afwezigheid handsfree functie
  • Geen flitser
  • Geen profielen
  • Geen thema’s downloaden
  • Matige stereo headset
  • Toestelbediening kan beter
  • Vreemde Samsung eigenaardigheden

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het pakket opgenomen:

Alle accessoires die men nodig heeft zijn aanwezig. De uitbreiding in relatie tot de headset is goed te noemen al was een verbeterde soort headset netjes geweest. Men heeft alleen de standaard versie meegeleverd en die klinkt beduidend minder dan andere headsets die bijvoorbeeld bij Nokia of Sony Ericsson worden geleverd.

Uiterlijk

Zoals al gemeld heeft de X830 een zeer bijzonder ontwerp. De kleine en speciale vormfactor van het toestel is bedoeld als tegenhanger voor de normale MP3 speler die men momenteel op de markt kan krijgen. De X830 voegt daar telefoonfunctionaliteiten aan toe. De vraag is alleen of diverse personen daar wel heil in zien. Gelukkig heeft Samsung wel ingezien dat men een dergelijk model beter kan afzetten wanneer meerdere kleuren beschikbaar zijn. De X830 zal in het wit, roze, lime groen en zwart verkrijgbaar zijn.

Het toestel heeft een afmeting van 84 x 30 x 30 mm en een gewicht van 72 gram. Een kleinere en lichtere telefoon specifiek voor muziekdoeleinden is momenteel niet beschikbaar op de huidige markt. De speciale kleuren maken het toestel nog bijzonderder.

Het toestel bestaat uit twee delen die ten opzichte van elkaar gedraaid kunnen worden. Dit noemt men een swivel vormfactor. De swivel en dan vooral het deel waarop het scherm en de speaker zijn geplaatst kan maar op één manier worden opengedraaid en heeft een veersysteem waardoor het automatisch openklapt. Het openen gaat zonder enige moeite en er zit geen speling op het mechanisme.

Na het openen wordt duidelijk dat men op een vrij smal en klein toetsenbord gegevens zal moeten invoeren. Er zijn maximaal twee numerieke toetsen naast elkaar beschikbaar. Hierdoor is het invoeren van teksten nogal een uitdaging. De achtergrondverlichting van het toetsenbord is goed te noemen en in het donker is het goed af te lezen.

De bediening van het toestel geschiet via de centrale toets. Dit is een scrollwiel die men in twee richtingen kan draaien en in vijf richtingen kan indrukken (inclusief toets in het midden). Door de toets in alle richtingen te bewegen kan men het menu bedienen. Tijdens de eerste uren van gebruik heeft de gebruiker niet gelijk door dat het centrale scrollwiel ook aan vier kanten ingedrukt kan worden. Dit vraagt wat gewenning, maar nadat men het doorheeft is de bediening niet lastig meer.

Het enige punt van kritiek is de afstand tussen het centrale scrollwiel en de drie soft keys die men op het toetsenbord terugvindt. Het is meestal zo dat de soft keys zich boven of naast de centrale toets bevinden. Bij de X830 zijn deze onder de centrale toets geplaatst dat kan problemen geven tijdens het bedienen van het toestel.

Loopt men rond het toestel dan vallen een aantal punten op. Op de linkerzijkant zijn de volumetoetsen en de interfacepoort geplaatst, op de rechterzijkant de HOLD toets. Deze kan men gebruiken wanneer de MP3 speler ingeschakeld is en zodoende de toetsen van de MP3 speler blokkeren. De achterkant biedt plaats aan de camera en de spiegel van de camera is op het openklappende deel terug te vinden.

Over het geheel gezien zit het toestel goed in elkaar. Kraakjes komt men niet tegen en de swivel doet volwassen aan. De bediening is wellicht de grootste horde die men moet nemen. De centrale toets kan men in diverse richtingen gebruiken en de afstand tussen deze toets en de soft keys is te groot en voelt onnatuurlijk aan. De toetsen bevinden zich onder het centrale scrollwiel. Ook het toetsenbord zal een uitdaging zijn tijdens het invoeren van gegevens. Deze keer maar twee numerieke toetsen naast elkaar en geen drie.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie dagen. De MP3 speler gebruiken vraagt het meeste van de batterij. Men kan ongeveer vijf uur lang muziek luisteren met het toestel zonder dat de andere functies gebruikt worden. Andere modellen binnen de markt hebben betere waarden.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men kan geen video’s of foto’s meer maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is een belangrijk onderdeel van het toestel en zal dan dus ook bij X830 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort. Het is alleen een vreemde gewaarwording dat men een dergelijk dun toestel aan het oor heeft. Dat komt niet vaak voor en plaatsing tegen het oor vraagt wat gewenning.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De X830 is wat scherper en wat harder. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door het 5-richtings scrollwiel in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen zijn zoals men van Samsung mag verwachten goed voor een muziekmodel. De meegeleverde tonen spreken die doelgroep zeker aan al mag een beetje afwisseling vanuit Samsung ook wel een keer. De oplossing om toch wat andere beltonen erop te zetten is de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon oversturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het menu van de beltonen zijn vier mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen, één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen en één voor gedownloade beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is redelijk sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Men kan kiezen voor de opties: Melodie, Trillen en Eerst trillen en dan melodie. Trillen en melodie tegelijk is niet mogelijk in de X830. Ook kan men alleen uit de standaard beltonen kiezen bij inkomende berichten. Een eigen SMS of MMS beltoon instellen is er niet bij. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

Een handsfree functie is niet aanwezig in de X830. Men moet het zonder doen. Muziek luisteren via de speaker is wel mogelijk, maar gesprekken op handsfree zetten is helaas niet mogelijk.

Beeldscherm

Het beeldscherm in een dergelijk klein model is bij voorbaat een probleem. Hoe lost men het op dat het scherm in de lengte of breedte richting gebruikt moet worden. Dat betekent dat een dun, lang en slank beeldscherm is toegepast in de X830. Iets dat niet bepaald een uitkomst is wanneer men het toestel moet bedienen. Vooral in de lengte richting zullen vele gebruikers moeten wennen aan hoe men de Samsung telg moet gebruiken. De tekst van de diverse menuopties valt regelmatig buiten het scherm en tijdens het schrijven van een SMS bericht heeft men meer regels nodig dan normaal.

Men kan voor het scherm geen screensaver instellen. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Het grote probleem is de resolutie van het scherm en de afmeting die de gebruikersvriendelijkheid niet vergroot.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat veel weg heeft van het menu op de E900, maar dan zonder de uitklapbare menuonderdelen. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en verder op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding, een gewone JPG afbeelding of video wallpaper. De gebruiker kan hieruit zelf kiezen.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de X830 zijn nu in een raster van acht geanimeerde icoons (2 x 4) zichtbaar die men via het 5-richtings scrollwiel kan aanklikken.

Door de vrij lage breedte van het menu is de bediening van het geheel lastig te noemen. Men moet het scrollwiel op de juiste manier gebruiken om door het menu te komen en samen met de twee soft keys komt men een eind. Erg eenvoudig wordt het er niet op door positie van de toetsen op het toestel. Na wat tijd komt er wat handigheid in, maar een gebruiker zal zeker de eerste paar keer moeite hebben de weg te vinden door de X830.

Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is, maar standaard bij het Black UI van Samsung.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel. Voice dialing is nergens teruggevonden in het toestel. Toch jammer in relatie tot andere modellen binnen deze markt.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze X830. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS en MMS. Email ontbreekt, maar dat mag de pret niet drukker. Het toestel is niet bepaald een messaging wonder.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. Hooguit het toetsenbord met maar twee numerieke toetsen naast elkaar zou roet in het eten kunnen gooien voor menig gebruiker. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er vijf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten, 80 infoberichten, 50 serverberichten en 20 configuratieberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS berichten is maximaal 3 MB.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen. Het invoeren van teksten op het toetsenbord is alleen geen pretje en voor menig persoon niet direct een uitkomst. Voor messaging moet men niet bij de X830 zijn!

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De X830 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een PocketPC en een Internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de X830 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding.

Het toestel maakt via de datakabel verbinding met de PC en ondersteunt daarbij USB massaopslag en MTP. Men kan vrij eenvoudig data overzetten, want het toestel wordt herkend als een verwisselbare schijf in het bestandsbeheer van de PC. Media Transfer Protocol (MTP) maakt het mogelijk om muziek over te zetten naar de ingebouwde 1 GB aan flash geheugen direct vanuit de Windows Media speler over een USB 2.0 verbinding. De PC Suite heeft hooguit een verbinding over USB 1.1 en dat is een beduidend langzamere verbinding.

Geheugen

Het geheugen aanboord van de X830 is maximaal 1 GB aan flash geheugen. Men kan dus in totaal maximaal 1 GB aan data opslaan. Dat is een flinke hoeveelheid aan muziek, foto’s en video’s. Daarnaast heeft het toestel geen geheugenkaartslot dus men het geheugen niet verder uitbreiden.

Camera

De camera is een punt dat iedereen zal verbazen. Deze is maar een 1.3 Mpixel camera, dit in tegenstelling tot de standaard in de markt die momenteel een 2.0 mpixel camera voor menig toestel voorschrijft. Samsung heeft hier een beetje zitten slapen, want de camera is niet anders dan die in diverse modellen van het afgelopen jaar op de afwezigheid van de flitser na. De F300 zal wel een 2.0 Mpixel camera bieden, maar dit toestel komt pas volgend jaar op de markt.

De kwaliteit van de foto’s en de video’s zijn redelijk goed voor een 1.3 Mpixel camera. Ook de kwaliteit van de video mag er zijn voor een dergelijk model. Men kan ook een flinke hoeveelheid aan video’s opnemen op het interne geheugen. Er is namelijk geen beperking aan de opnamelengte en groot aantal mogelijkheden voor de video’s en de afbeeldingen.

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties. Men kan de foto’s maken in de resoluties: 1280 x 1024, 1024 x 768, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 128 x 220 pixels. Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen uit een van de vier sluitergeluiden, de nachtmodus instellen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in elf stappen instellen, ISO instellen en de witbalans kiezen (Auto, Gloeilamp, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig). Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets en Maanlicht. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er vier resoluties, namelijk 352 x 288, 320 x 240, 176 x 144 en 128 x 96 pixels. Naast de resoluties kan men kiezen uit twee videostanden, namelijk Normaal en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit drie resoluties en drie kwaliteiten (Superfijn, Fijn en Normaal). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Gloeilamp, Tl-verlichting, Bewolkt en Zonnig), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen en de helderheid in zeven stappen in te stellen. Verder zijn er in totaal zes effecten, namelijk: Zwart-wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets en Maanlicht. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en het scrollwiel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het fotoalbum. Daar kan men de foto bekijken. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP.

Uiteindelijk kan geconcludeerd worden aangaande de camera dat deze voor een 1.3 Mpixel camera zeker niet slecht scoort, maar geen flitser biedt alleen een nachtmodus. Andere onderdelen die benoemd mogen worden zijn de videocamera die er best mag wezen voor een dergelijk toestel. Een 2.0 Mpixel camera was beter geweest voor de X830, maar als eerste insteek is de 1.3 Mpixel camera voldoende. De F300 zal binnen de Ultra Music lijn het stokje oppakken en de X830 opvolgen met een goede camera.

Een punt van kritiek dat vermeld moet worden is de wijze waarop het toestel vastgehouden moet worden. Soms heeft men simpelweg niet door hoe dit nu moet. In de lengte/hoogte richting de X830 vasthouden zorgt ervoor dat men voor het gevoel ook in de lengte richting foto’s maakt. De foto moet dan dus hoger worden dan die breed is. Maar dit gebeurt niet. De foto’s en video’s zijn nu juist breder dan dat ze hoog zijn. Dit kan enorm verwarrend zijn wanneer men het zoekerscherm niet op de juiste manier heeft ingesteld. Sommige gebruikers houden het toestel ook in de breedte richting vast tijdens het maken van de foto’s. Uiteindelijk levert dat video’s en foto’s op die 90 graden gedraaid worden gemaakt. Dit lijkt niet voor het gevoel maar naderhand komt men er pas achter. Het beste advies is pas het zoekerscherm aan en maak in de lengte/hoogte richting de foto’s.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de X830 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is extra’s waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 200 punten en 100 taken opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om Internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De Internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browsers, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Het scherm is alleen niet bepaald een uitkomst om te surfen en het scherm een kwartslag draaien is er niet bij.

Het derde onderdeel is het Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het onderdeel extra’s van het menu bevat verder de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch, Notitie en het provider onderdeel Vodafone.. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

Het toestel is vooral bedoeld als MP3 speler en deze hoofdtaak voert het model dan ook goed uit. De kwaliteit is momenteel de beste in een toestel vanuit Samsung en komt dicht bij de producten van Sony Ericsson. Het is vergelijkbaar aan de producten van Nokia met daarbij de aantekening dat de N91 een maatje te groot is voor de X830. Hetzelfde geldt voor alle Walkman producten van Sony Ericsson. Alle W-series modellen scoren op een groot aantal punten beter dan de X830.

Het geluid van de speler is wat scheller wanneer men de equalizer op normaal zet. Door diverse headsets te gebruiken (dat is nu mogelijk door de speciale connector) hoort men erg duidelijk dat de audiokwaliteit verschilt ten opzichte van andere producten. Maar over het geheel gezien is het zeker geen slechte kwaliteit, mijlenver beter dan wat bijvoorbeeld de Samsung E900 lijkt voort te brengen. De meegeleverde stereo headset is alleen niet zo goed als men mag verwachten bij een dergelijk Samsung product. Deze loopt nog steeds kilometers achter op die van Sony Ericsson en Nokia.

De MP3 speler is verder een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Er zijn zeven automatische afspeellijsten beschikbaar. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, dat er een bepaalde volgorde gevolgd moet worden of wat het ingestelde volume moet zijn. Verder is er de optie voor 3D-geluid, het gebruiken van fade-in en fade-out bij een muzieknummer, het instellen van een nummer als beltoon en het opvragen van de details van een muzieknummer. Album art, visualisaties of stemmingen zijn aan de X830 niet besteedt.

De bediening is even wennen, want men moet het toestel op de zijkant vasthouden. Waarom hiervoor gekozen is niet geheel duidelijk, maar naar wat tijd komt men er wel uit. De MP3 speler biedt de gebruiker negen equalizer presets. Deze klinken redelijk en verbeteren de geluidsweergave op diverse vlakken.

Het toestel biedt ondersteuning voor Media Transfer Protocol (MTP) en dat maakt het mogelijk om muziek over te zetten naar de ingebouwde 1 GB aan flash geheugen direct vanuit de Windows Media speler over een USB 2.0 verbinding. Deze ondersteuning werd node gemist in diverse andere modellen van Samsung en is nu aanwezig in de toekomstige muziektoestellen van het Koreaanse merk.

Het toestel ondersteunt Bluetooth stereo audio, maar het is onmogelijk gebleken een headset te testen op de X830. Het toestel werkt niet met alle headsets en daardoor is er ook geen goed beeld ontwikkeld van dit onderdeel van het toestel. Let er goed op dat men vraagt naar welke headset werkt met de X830. De standaard versie van Samsung zal waarschijnlijk werken, over andere producten van Nokia, Sony Ericsson of Jabra kan op dit moment geen uitsluitsel worden gegeven.

De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie.

De volgende opties, de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer, Stopwatch en Notitie spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel redelijk voorzien met twee nieuwe games. De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Cannonball (een balspel waarbij blokjes weggespeeld moeten worden) en Forgotten Warrior (een spel waarbij men als een soort Zelda een prinses moet redden door allerlei levels).

Conclusie

Zoals gewoonlijk wordt aan het einde van deze review weer de balans opgemaakt. Bij Samsung modellen was het altijd zo dat deze op een aantal punten steken lieten vallen, die eigenlijk al opgelost hadden moeten worden.

Punten waar gebruikers over zouden kunnen vallen zijn standaard onderdelen als het niet aanwezig zijn van de mogelijkheid tot het downloaden van thema’s, het niet aanwezig zijn van profielen en van die vreemde Samsung eigenaardigheden. Bijvoorbeeld zoals het niet tegelijk kunnen trillen en bellen tijdens een inkomend gesprek of bericht.

Ook de afwezigheid van een handsfree functie is een misser, terwijl men wel muziek kan luisteren via de speaker. Daarnaast moet gemeld worden dat het gemis van een flitser jammer is. Ook de toestelbediening is een kritiek punt. Menig gebruiker zal wat extra tijd nodig hebben om de X830 te bedienen. Vooral het toetsenbord en de plaatsing van de toetsen ten opzichte van het scrollwiel is een punt dat meegenomen moet worden.

Aan de andere kant biedt Samsung zijn eerste muziektelefoon aan in diverse kleuren. De gebruiker kan naar eigen invulling kiezen uit een groot aantal kleuren, daarbij aantekenend dat de accessoires gewoon zwart blijven. Een voordeel van het geheel is vooral het gewicht en de afmetingen van het toestel. De X830 is momenteel de kleinste muziekspeler op de markt verkrijgbaar. Het toestel biedt een redelijke camera en goede videocamera en men heeft tijdens het gesprek voldoende volume.

De MP3 speler is van een redelijke kwaliteit en biedt gebruiker genoeg muzikaal plezier. De stereo headset is niet zo best en had echt beter gemoeten bij dit product. Daarbij heeft men wel stereo Bluetooth ondersteuning in de X830 en kan de gebruiker via de draadgebonden verbinding ook een eigen headset aansluiten.

Over het geheel gezien blijft de X830 een uniek product voor personen die op zoek zijn naar een compacte muziekspeler met telefoonfunctionaliteiten. Daarbij moet wel worden gemeld dat er momenteel op de markt producten verkrijgbaar zijn met een betere audiokwaliteit of MP3 speler zoals de Walkman series van Sony Ericsson of de Nokia Xpress Music modellen. De X830 kan op diverse punten daar niet aan tippen, maar heeft wel het voordeel dat het standaard 1 GB aan geheugen biedt en afmetingen en een gewicht dat nog geen enkel ander model biedt.


Vermelde toestellen