Samsung Wave S8500 review
De overtreffende trap van smartphone is smarterphone en als we Samsung moeten geloven is dat precies wat zij op de markt hebben gebracht in de vorm van de Samsung Wave.
De Samsung Wave is in ieder geval het eerste toestel dat draait op Bada, een door de Zuid-Koreanen zelf ontwikkeld besturingssysteem waarmee ze in de toekomst nog meer toestellen willen uitrusten. De Wave werd afgelopen februari op het Mobile World Congress groots gepresenteerd door Samsung en het is dan ook één van hun paradepaardjes voor dit jaar.
Met specificaties als een 1Ghz processor, 3.3 inch super AMOLED scherm, 5.0 megapixel camera met flitser en 720p video-opname en Bluetooth 3.0 is het op zijn minst een veelbelovend toestel maar of hij de concurrentie te slim af kan zijn moet gaan blijken in deze review. De concurrentie is in ieder geval niet mals met toestellen als de HTC Desire, Apple iPhone 4 en uit eigen huis de Samsung i9000 Galaxy S.
Plus- en minpunten Samsung Wave S8500
- Uithoudingsvermogen
- Beeldscherm/touchscreen
- Camera
- Widgets
- Tekstvoorspelling
- Browser
Wat zit er bij het toestel?
Het is wat ons betreft een goede gewoonte om mobiele telefoons in steeds compactere verpakkingen te leveren en Samsung sluit daar met de Wave mooi op aan. Het toestel ligt bovenin het doosje in een bakje waar ook de handleiding inzit. Wanneer je dit geheel eruit haalt komen een oplader, headset met in-ear oordopjes, USB-kabel en 2GB MicroSD geheugenkaart met SD adapter tevoorschijn. Een behoorlijk compleet pakket dat kwalitatief ook in orde is. Er kan makkelijk een andere headset gebruikt worden vanwege de 3.5mm audiojack aansluiting. De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh.
Uiterlijk
De buitenkant van de Wave bestaat voor een groot gedeelte uit geborsteld en grijsbruin aluminium. De boven- en onderkant zijn van zwart, glanzend plastic. Het uiterlijk van de Samsung Wave is door het kleurgebruik niet heel erg opvallend maar heeft door de vormgeving wel een beetje futuristische uitstraling. Het gebruik van aluminium zorgt voor een solide aanvoelende telefoon en door de afgeronde zijkanten ligt hij prettig in de hand. De Samsung Wave zit goed in elkaar waardoor kiertjes tot een minimum beperkt zijn.
Boven het scherm zitten behalve de oorluidspreker nog een nabijheidsensor en de secundaire camera. Onder het scherm zitten, van links naar rechts, de beltoets, menutoets en de toets voor aan/uit/beëindigen. Met de menutoets kan alleen het standaardmenu geopend worden en hij heeft dus geen functie in applicaties. De beëindigentoets kan wel gebruikt worden om applicaties snel af te sluiten.
Aan de bovenkant van het toestel zitten de luidspreker, headsetaansluiting en, afgeschermd met een schuifje, microUSB-aansluiting. Aan de onderkant zit alleen de microfoon. Rechts op het toestel zitten de volumenknoppen en links cameraknop en schermvergrendelknop. De achterkant is mooi strak met alleen de camera en LED-flitser.
De batterijcover is eveneens van aluminium. De batterij moet verwijdert worden om SIM-kaart of geheugenkaart te verwisselen.
Uithoudingsvermogen
Tijdens het testen van een toestel zorgen we er tegenwoordig voor dat de oplader altijd binnen handbereik is en dat is vaak ook hard nodig. Echter voor de Samsung Wave was dit heel wat minder noodzakelijk. Hoewel we twee e-mailadressen, Facebook en Twitter hadden ingesteld voor synchronisatie hield hij het met verder normaal gebruik over het algemeen moeiteloos twee dagen vol.
Dat is toch al gauw twee keer zoveel als andere smartphones. Opvallend is het feit dat WiFi niet een heel grote energieslurper lijkt te zijn op de Wave. Wij hadden het dan ook regelmatig een hele of halve dag aan staan.
Belkwaliteit
Tijdens het bellen hebben zich geen problemen voorgedaan. De belkwaliteit was goed en het geluid kan hard genoeg. De luidspreker kan ontzettend hard. Tijdens het bellen zijn de functies toetsenbord, contacten, speaker, dempen en headset meteen binnen bereik via virtuele toetsen. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het scherm snel aan- en uitschakelt in een gesprek.
Er zijn heel wat manieren om een gesprek te starten. Het kan natuurlijk via de contactenlijst maar ook een favorietenwidget, de toetsenbordfunctie en het logboek behoren tot de opties. Overal waar een lijst met contactpersonen te zien is, kan door van rechts naar links over de naam te slepen een oproep gestart worden. Door de andere kant op te slepen kan een bericht opgesteld worden.
Door de toetsenbordtoets te selecteren komt een numeriek toetsenbord tevoorschijn met een onhandige smartdial functie. Je kan alleen cijfers intypen en als deze in die volgorde in een telefoonnummer voorkomen van een bestaand contact dan verschijnt deze in beeld. Niet bepaald een bruikbare functie als je het ons vraagt. Via snelkoppelingen kan je hier ook naar de contactenlijst, oproepenlijst en favorieten.
Het logboek kan geopend worden met de beltoets. Het overzicht is gerangschikt in de categorieën alles, oproepen, berichten, e-mail, sociale netwerken en chat. In het logbeheer zijn ook nog gespreksduur, aantal berichten en aantal e-mails te bekijken.
Beeldscherm
Het scherm van de Samsung Wave meet diagonaal 3.3 inch, heeft een resolutie van 800 x 480 pixels en kan 16 miljoen kleuren weergeven. Samsung doet er met de Super AMOLED technologie weer een schepje bovenop wat betreft haar toch al uitstekend bekend staande beeldschermen. Het zwart is nog iets zwarter, details zijn nog scherper en de kleuren nog levendiger. Het beeld ligt nu ook nog wat meer aan de oppervlakte van het toestel en de kijkhoek is bijna de volle 180 graden. De HD DivX- en Xvid-filmpjes die de Wave kan afspelen zien er prachtig uit. In fel zonlicht is het scherm uitstekend af te lezen maar vieze vingers op het scherm vormen nog steeds een storende factor. Het beeld kan in veel gevallen zowel linksom als rechtsom geroteerd worden.
De schermhelderheid staat standaard ingesteld op 40%. Een enkele keer hebben we dit ook naar 60% procent gezet maar na opnieuw opstarten van het toestel staat dit weer op 40% en meestal lieten we het daar maar gewoon op staan. Verder kan alleen de verlichtingstijd nog ingesteld worden. Het scherm is wel wat aan de smalle kant.
Menu
Hoewel de Wave draait onder het nieuwe Bada besturingssysteem is het vooral de TouchWiz 3.0 interface waar je als gebruiker mee te maken hebt. Het kleurige uiterlijk van deze gebruikersinterface zal niet bij iedereen op goedkeuring kunnen rekenen maar is wel prettig te bedienen met een vinger.
De telefoon ontgrendelen kan door lukraak over het vergrendelscherm te vegen. Boven in beeld kan de statusbalk altijd worden uitgeklapt door er op te drukken. Vervolgens kunnen Wi-Fi, Bluetooth en het stille geluidsprofiel in- of uitgeschakeld worden. Meldingen van bijvoorbeeld gemiste oproepen, berichten, e-mail en Facebook verschijnen hier ook en kunnen meteen geopend worden. De radio en mediaspeler kunnen hier ook bedient worden.
Er zijn standaard drie startschermen beschikbaar en dit is uit te breiden tot maximaal tien. Het standaard startscherm is de meest linkse maar de volgorde kan aangepast worden door het toestel te kantelen als je de widgets aan het veranderen bent. Er passen niet erg veel widgets op een startscherm en ze worden ook niet heel strak gerangschikt.
Jammer genoeg is de functionaliteit van een groot deel van de widgets erg beperkt. Vaak is het niet meer dan een snelkoppeling naar een applicatie of website en de agendawidget is alleen maar een maandoverzicht waarin gebeurtenissen niet worden weergegeven. Widgets met in meer of mindere mate een echte functie zijn Google, meest bezocht, feeds & update, buddies now, daily briefing en e-mail sync. In de feeds & update widget kunnen statusupdates van Twitter en Facebook bekeken worden en het heeft dus vrijwel dezelfde functie als de friendstreamwidget van HTC Sense. In buddies now worden je favorieten getoond in een waaier met eventueel de laatste statusupdate van Facebook en/of Twitter en de mogelijkheid om hierop te reageren of de persoon te bellen. Wanneer de persoon geen statusupdate heeft kan in plaats van een reactie snel een SMS opgesteld worden. Daily briefing geeft een overzicht met het weer, aandelenkoersen, nieuws en geplande afspraken uit de agenda.
De pictogrammen in het menu kunnen door de gebruiker gerangschikt worden en verdeeld over maximaal tien schermen. Pictogrammen kunnen ook gerangschikt worden op frequentie van gebruik. Het is helaas niet mogelijk om pictogrammen uit het menu naar een startscherm te kopiëren. Alleen de drie snelkoppelingen onder in beeld kunnen gewijzigd worden.
De bediening van het toestel gaat door de opbouw van de interface vrijwel geheel via het touchscreen. In de linker en rechter onderhoek zijn de belangrijkste opties altijd snel toegankelijk en met een tabje onderin kunnen extra functies benut worden. Het touchscreen van de Wave is erg precies en reageert goed. De software lijkt soms wel wat vertraging te hebben voor het toestel reageert en dan heb je alweer een paar keer teveel op het scherm gedrukt.
Taakbeheer kan geopend worden door de menutoets even ingedrukt te houden. Tussen de actieve toepassingen staat ook widgets als aparte toepassing en wanneer je dit afsluit verdwijnen alle widgets van de startschermen. Het is makkelijker om de telefoon even opnieuw op te starten maar smartphonewaardig is het niet.
Telefoonboek
Voor een nieuw contact kunnen telefoonnummer, e-mailadres, IM-id, groep en beltoon meteen ingevuld worden. Voor extra velden kan onder andere gekozen worden voor meerdere adressen, werkgegevens en familiegegevens.
De Samsung Wave kan met meerdere webaccounts en sociale netwerken gekoppeld worden. Voor webaccounts bestaat de keuze uit Exchange, Google, Yahoo!, Windows Live en overige. Voor sociale netwerken kan gekozen worden uit Facebook, MySpace en Twitter. Na koppeling kunnen onder andere e-mail, contacten en agenda gesynchroniseerd worden met het toestel. Alle gekoppelde accounts worden weergegeven in de social hub en zijn daar overzichtelijk en snel toegankelijk.
Contacten/vrienden uit webaccounts of sociale netwerken kunnen geselecteerd worden om te tonen in het telefoonboek waarna je ze kan koppelen aan bestaande contacten in je telefoonboek. Voor Facebook en Google gaat dit automatisch maar voor Twitter moet het handmatig gebeuren. Door de koppeling worden beschikbare profielfoto’s, contact-, woon- en werkgegevens gesynchroniseerd en kunnen statusupdates en foto’s per persoon bekeken worden in het overzicht van de contactpersoon. In feite is dit exact hetzelfde als wat HTC doet met de contactenlijst in haar Sense-interface op Androidtoestellen.
Het geschiedenisoverzicht per contactpersoon laat de uitwisseling van gesprekken, SMS-berichten en e-mails zien.
Messaging
In de berichtenapp van de Samsung Wave worden berichten gegroepeerd per contactpersoon en verzonden en ontvangen berichten weergegeven als gesprek met tekstwolkjes. Het kan ook als mappenweergave met groepen voor postvak IN, verzonden, postvak UIT en concepten. Als je een SMS-bericht ontvangt terwijl het toestel is vergrendelt kan het bericht meteen geopend worden door in het vergrendelscherm een puzzelstukje naar de juiste plek te slepen.
De Wave wordt geleverd met een jaar social hub premium. Dit zorgt ervoor dat berichten van de al eerder genoemde webaccounts en sociale netwerken zonder vertraging naar het toestel gepusht worden. Gmail en Hotmail konden zonder problemen ingesteld worden. E-mails kunnen gegroepeerd per account bekeken worden of alles door elkaar en dan zijn ze gemarkeerd met een kleur. Om de zoveel tijd worden gelezen en verwijderde berichten gesynchroniseerd met het postvak IN. Door de gebruiker in webmail aangemaakte mappen worden ook ondersteund op het toestel.
Een bericht opstellen kan in de verticale stand met een numeriek of QWERTY toetsenbord maar ook met handschriftherkenning. Hoewel het toetsenbord van de Wave in de verticale stand erg krap lijkt gaat typen erg fijn en typefouten komen nauwelijks voor. In de horizontale stand is de spatiebalk erg klein en kan een bericht makkelijk per ongeluk verzonden worden door de plaatsing van de verzendentoets. Tekstvoorspelling kan ingeschakeld worden maar de werking daarvan is bedroevend. Tijdens het typen kan je namelijk alleen kiezen uit woorden in het woordenboek en als datgene dat je hebt ingetypt daar niet instaat kan je het niet selecteren. Het is ook jammer dat de punt en komma niet bij de letters op het toetsenbord staan maar bij de leestekens. Dit maakt snel typen een stuk lastiger.
Voor chatten is er de instant messaging applicatie die overweg kan met Windows Live, Yahoo! en Google Talk.
Connectivity
Zoals gezegd kunnen WiFi en Bluetooth snel ingeschakeld worden via de statusbalk. Met een eerder gebruikt WiFi-netwerk wordt snel weer opnieuw verbinding gemaakt. Als WiFi is ingeschakeld maar de verbinding niet goed is wordt er niet automatisch gebruik van gemaakt mobiel internet in plaats daarvan komt een foutmelding in beeld bij het laden van een site. Het bereik van de Wave voor 3G internet is ook wat aan de magere kant.
Bij het verbinding maken met een PC kan gekozen worden uit Samsung kies, mediaspeler, massaopslag en PC internet. Samsung kies is de synchronisatiesoftware van Samsung die je eerst zelf moet downloaden. Wanneer gekozen wordt voor massaopslag komt regelmatig de melding “Massa-opslag alleen beschikbaar in standby-stand. Actieve toepassingen sluiten.” in beeld terwijl het toestel in de standby-stand staat.
De Wave is uitgerust met een webkitbrowser die pagina’s goed laad maar wel wat langzaam is. De browser biedt beperkt ondersteuning voor Flash en er kunnen meerdere vensters geopend worden.
De bedieningsopties van de browser verdwijnen automatisch uit beeld dus je kan het hele scherm gebruiken om te lezen maar je moet wel telkens op het scherm tikken om terug te gaan, een ander venster te bekijken of een andere link in te typen met het risico om een link te selecteren. Zoomen kan met multitouch of door twee keer op het scherm te tikken. Tekst wordt na zoomen jammer genoeg niet zodanig opnieuw geladen dat het precies in beeld past. Vooral in de verticale stand is het niet prettig browsen op de Wave.
Camera
Een 5.0 megapixel camera met flitser is tegenwoordig toch wel het minimum voor een zichzelf respecterend smartphone en de Wave voldoet daar dus netjes aan. Daar komt dan nog bij dat hij HD-video kan opnemen. De interface is kenmerkend voor een Samsungtelefoon.
In het zoekvenster kunnen via sneltoetsen links en rechts de fotostand, scènemodus, instellingen, flitser, focus en helderheid gewijzigd worden. Voor fotostand kan onder andere gekozen worden uit beauty-shot, smile shot, panorama en antiek. In het instellingenmenu kunnen zichtbaarheid buiten, timer, resolutie, witbalans, effecten, ISO, belichtingsmeter, anti-trilling, automatisch contrast, knipperdetectie, beeldkwaliteit en contrast, intensiteit en scherpte, richtlijnen, overzicht, GPS-verbinding, sluitergeluid en opslag gewijzigd worden.
De camera start snel op en ook een foto nemen gaat vlot. Scherpstellen kan door op het scherm te tikken. De met de Wave gemaakte foto’s zijn prima van kwaliteit. Kleuren en details zien er zowel binnen als buiten erg goed uit. Contrastverhoudingen zijn nog wel wat wisselvallig. De flitser is behoorlijk fel en draagt zijn steentje in positieve zin zeker bij.
In de videomodus kunnen in het zoekvenster videostand en flitser ingesteld worden. Voor videostand kan gekozen worden uit normaal, limiet MMS en slowmotion. Bij uitgebreide instellingen zijn de opties zichtbaarheid, timer, resolutie, witbalans, effecten, videokwaliteit, contrast, intensiteit, scherpte, richtlijnen, geluidsopname en opslag.
Video’s maken met de Wave kan met een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels en een framerate van 30fps. Dit levert een heel leuk resultaat op, al is er soms wat veel ruis maar ook hier zijn kleuren en detail goed verzorgd.
Gemaakte foto’s en video’s kunnen geupload worden naar Flickr, Facebook, MySpace, Photobucket, Picasa, YouTube, Bebo, Fotki en Hyves.
Aanwezige programma's
Op de Wave staan standaard de programma’s Twitter, Facebook, Social hub, muziek, internet, agenda, samsung apps, klok, notitie, mediabrowser, YouTube, oproepenlijst, taken, mijn accounts, slim zoeken, mini-dagboek, daily briefing, IM, e-mail, calculator, fm-radio, spraakrecorder, videospeler en mijn bestanden
De aanwezige programma’s zijn niet allemaal perfect uitgevoerd. De agenda synchroniseert met Google alleen de standaardagenda. Met de Twitterapplicatie kunnen geen foto’s gedeeld worden en het ondersteunt maar één account. Facebook kan ook nog wat uitbreiding gebruiken. YouTube is een snelkoppeling naar de internetsite maar wanneer je een film wil afspelen gebeurt dit wel weer met de videospeler van het toestel.
Samsung heeft voor Bada ook een appstore ontwikkelt en deze heet Samsung Apps. Hoewel bij de presentatie van de Wave werd beloofd hem te zullen lanceren met een goedgevulde appstore is het aanbod nog ontzettend karig. Op het moment van testen waren er 209 applicaties beschikbaar waarvan 52 games. Betalen voor een app moet via creditcard. De goedkoopste is één Euro maar prijzen van drie, vijf of meer Euro komen vaker voor.
Games
Op de Wave staat standaard een behoorlijke waslijst aan games. Helaas zijn de meeste proefversies. Naast rollende dobbelsteen en het racespel Asphalt5 staan op de Wave volledige versies van EDGE en Parachute Panic.
Dit zijn respectievelijk een spel waarbij je een kubus met de bewegingsensor door levels moet verplaatsen en een spel waarbij parachutisten geland moeten worden op bootjes. Van Tetrisfresh, GuitarHero5, BrickBreaker, CrazyPenguin en PyramidBloxx krijg je alleen een proefversie.
Extra's
De Samsung Wave is ook uitgerust met een GPS-ontvanger en deze kan benut worden met het programma Samsung LBS. Een fix met GPS om je positie te bepalen kan behoorlijk lang duren. De navigatiesoftware is behoorlijk compleet en maakt gebruik van offline kaarten van Route66 en kan onder andere weer-, file en flitserinformatie tonen. De routeaanwijzingen zijn duidelijke maar het menu is onoverzichtelijk en de meegeleverde licentie is maar één maand geldig.
Conclusie
Wanneer je als smarterphone in de markt wordt gezet dan ligt de lat behoorlijk hoog voor je. Wat betreft de hardware kan de Samsung Wave deze titel wel waarmaken en met de besten mee maar de software schiet op details zoals het toetsenbord en de browser tekort in vergelijking met de concurrentie. De interface is goed te bedienen met een vinger maar de mogelijkheden van de widgets en startschermen is te beperkt. De magere hoeveelheid applicaties in de Samsung appsstore draagt ook niet bij aan de gebruikerservaring en het is nog maar afwachten hoe groot de appstore zal worden.
Door dit alles vestigt de Wave zich in de rangorde ergens tussen een gewone touchscreentelefoon met een minder uitgebreid eigen besturingssysteem van de fabrikant en de echte smartphones. Desondanks is de Samsung Wave met zijn vriendelijke prijskaartje een prima optie voor de doorsnee gebruiker.