Samsung U600 review
Dat Samsung al langer platte mobiele telefoons op de markt brengt is bekend. Zo hebben wij van NieuweMobiel.NL inmiddels bijna 50 Samsung toestellen in onze database welke dunner zijn dan 15 millimeter.
De nieuwere plattere telefoons zijn inmiddels familie van elkaar geworden met de introductie van het Ultra Edition II segment van Samsung's assortiment.
We gaan in deze review nader kijken naar de Samsung U600 welke ook onderdeel is van de Ultra Edition II. Volgens Samsung hebben de ontwerpers zich bij het ontwikkelen van de U600 laten inspireren door glinsterende edelstenen. "Bij dit Ultra Edition II ontwerp is bijzonder veel aandacht besteed aan lijnen, rondingen en hoeken - van de sensuele rondingen van de concentrische cirkels tot aan de schuine zijden van een geslepen diamant en de gestroomlijnde vorm van een straaljager." Aldus de persafdeling van Samsung. Wij gaan in deze review zowel het uiterlijk als het innerlijk van de Samsung U600 nader onder de loep nemen.
In deze nieuwe serie reviews geven we naast een eerste indruk van de telefoon ook een tweede indruk. Wat als je het toestel langer gebruikt? Blijft de aantrekkingskracht dan behouden of kijken we toch uit naar een ander toestel? Je leest het allemaal hieronder!
Plus- en minpunten Samsung U600
- Afmetingen
- Camera
- Zoekfunctie
- Afmetingen (weinig houvast)
- Batterij capaciteit
Eerste indruk
De doos van de U600 geeft al een vermoeden over de afmetingen van het toestel. De doos is namelijk opvallend dun! Na het opendoen wordt dit vermoeden bevestigd, want het toestel is met zijn 103x49x11 millimeter ontzettend klein en compact! Overigens geen verrassing voor een toestel uit Samsung's Ultra Slim Edition familie.
Samsung heeft echt werk gemaakt van het uiterlijk, het toestel is niet alleen heel plat, maar ziet er werkelijk schitterend uit. Het heeft een prachtig groot TFT beeldscherm en futuristische toetsen die ook nog eens deels aanraak-gevoelig zijn. De bedieningstoets overigens niet, maar deze afwisseling met indruk-toetsen doet echter geen afbreuk aan het "wow" gevoel wat je krijgt bij het aanschouwen van dit quad band toestel van Samsung.
Tweede indruk
Samsung heeft duidelijk veel aandacht besteedt aan het bedieningsgemak van het toestel. De aanraak-toetsen zijn niet zo gevoelig als bij de E900, waarbij een "verdwaalde duim" al aanleiding was om een ongewenste opdracht uit te voeren. Na enige tijd wordt duidelijk dat de toetsen van de U600 een fractie van een seconde moeten worden aangeraakt voordat het toestel reageert, overigens zonder dat dit als vervelend wordt ervaren. Omdat het meest gebruik zal worden gemaakt van de centraal geplaatste 5-richtings bedieningstoets, welke nog met 'ouderwetse' indruk-toetsen is uitgevoerd, gaat het bedienen van de U600 heel secuur en precies. Daarnaast liggen de bedieningstoetsen iets hoger dan de aanraak-gevoelige knoppen links en rechts, waardoor de kans om deze touch knoppen per ongeluk aan te raken aanzienlijk wordt verminderd. Iets wat ook bij de E900 een groot probleem bleek te zijn.
Eenmaal open "geslide" worden de overige druktoetsen zichtbaar. In het schuifmechanisme van ons exemplaar zat wat speling maar niet genoeg om als vervelend te worden ervaren. Wat echter wel vervelend is, is dat het zwaartepunt van het toestel in de "open" stand erg hoog ligt. Geen groot issue zou je zeggen, maar wel bij het typen van tekstberichten. De toetsen vergen namelijk wat kracht voordat ze reageren en vanwege de beperkte afmeting van het toestel (vooral het onderste deel van het toetsenbord) heb je weinig houvast. Dit in combinatie met het hoge zwaartepunt maakt de kans op val-ongelukken groter.
Plat
Als je dit toestel van iets meer dan 10 millimeter vasthoudt vraag je je toch af waarom andere toestellen zo groot en log moeten zijn? Zijn die andere fabrikanten zo aan het slapen dat Samsung ze van alle kanten ingehaald? Hebben de engineers van Samsung nieuwe technieken ontdekt waardoor ze in staat zijn hun toestellen zoveel kleiner te kunnen maken? Is een Samsung telefoon zoveel meer ontwikkeld dan een willekeurig ander toestel? Na een tijd te werken met de U600 blijkt het antwoord gevonden en komt de "catch" boven water. Samsung heeft ruimte bespaart op werkelijk alles. Dit resulteert in een goed doordacht ontwerp wat erg compact is. Zo zit er bijvoorbeeld slechts 1 uitgang op de U600 wat werkelijk voor alles dienst doet; koptelefoon, lader en TV uitgang. "Ultra Slim" van Samsung, maar dat de U600 zo compact is wordt niet alleen veroorzaakt door dit soort oplossingen. Ook de batterij is kleiner dan een doorsnee telefoon batterij! Zo levert de U600 batterij 'slechts' 690 mAh. Met als gevolg dat het beestje sneller honger heeft en de weg naar het stopcontact moet vinden.
Bedenktijd
Wat verder opvalt is dat de U600 wat bedenktijd nodig heeft bij sommige opdrachten alvorens het in actie komt. Dit geeft vaak aanleiding om een toets nogmaals in te drukken wat al snel vervelende situaties oplevert als het toestel weer tot leven komt. Iemand met een beetje geduld zal dit overigens niet zo heel erg opvallen, laat staan zich er aan ergeren. Echter de altijd in tijdnood verkerende, gestreste en overspannen mensen onder ons zullen er helemaal gek van worden.
Zoekfunctie
Handig is dat de ontwerpers de U600 een zoekfunctie hebben meegegeven om de hele telefoon te doorzoeken. Handig bijvoorbeeld om menu-opties snel terug te vinden! Je zou natuurlijk ook de conclusie kunnen trekken dat ze bij Samsung niet veel vertrouwen hadden in de gekozen menu-indeling. Hoe je het ook bekijkt, het werkt wel heel handig!
3.2 megapixel
Briljant is hoe het Samsung gelukt is dit toestel uit te rusten met een 3.2 megapixel camera! Het is namelijk op moment van schrijven het compactste toestel met een dergelijke camera. Toegevend, de Samsung D900 was al klein maar de U600 is zelfs nog kleiner.
Conclusie
Al met al een prima toestel met een uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding. Samsung heeft weer een prachtig klein toestel uitgebracht met een hoog "hebbeding" gehalte.
Echter de afmetingen van deze kleine telg uit de Ultra Slim Edition kunnen ook als nadelig worden beschouwt. Vooral bij het bedienen van de numerieke toetsen bijvoorbeeld bij het kiezen van een nummer of het invoeren van een tekstbericht.