Samsung Serene E910 review
Bij menig persoon in de markt van vandaag is de keuze voor een toestel niet direct één die te maken heeft met de specificaties van het toestel. De looks en het uiterlijk die het toestel heeft, zijn in de meeste gevallen de keuze van het toestel.
Zeker in de niche markt waarin de Samsung Serene opereert naast de modellen van Vertu en de Nokia 8800. Het fashion gevoel prefereert in deze markt die voor menig standaard gebruiker om bereikbaar blijft.
Het toestel is zoals aangegeven een model in een compleet nieuw marksegment dat Samsung samen met Bang & Olufsen aanboort. De inbreng vanuit Samsung kant is de gebruikte en ingebouwde techniek en natuurlijk de expertise als fabrikant van mobiele toestellen en vooral clamshells ook wel flip modellen genoemd. Bang & Olufsen is de leverancier van speciale ontwerpen van audio- en telefoniesystemen in en om het huis met inventieve functies die het mogelijk maken het toestel in diverse omstandigheden en met andere B&O systemen te gebruiken.
Deze mix van inventief vernuft en kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat men na een periode van jaar aan ontwikkeling tot een uiteindelijk ontwerp en product is gekomen. De kortweg Serene is daaruit de uitvloeisel, die hier verder zeer uitgebreid besproken zal worden.
Het toestel is geïntroduceerd halverwege Oktober tijdens een Europese persbijeenkomst in London waarbij NieuweMobiel.NL aanwezig was. Het product werd daar door beide fabrikanten getoond en tijdens deze perspresentatie werd tevens gemeld dat er een aantal speciale accessoires verkrijgbaar zullen zijn voor Serene. Deze zullen tijdens de review aanbod komen naast de mogelijkheid die gegrepen zal worden om het toestel te vergelijken met de Nokia 8800, 7280 en l'Amour series, Motorola V3 RAZR en de zeer exclusieve Vertu modellen.
Het verwachtte pakket met accessoires voor het standaard pakket dat in de door Samsung aangewezen shops verkrijgbaar zal zijn, bestaat uit de volgende onderdelen.
- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Desktop adapter
- Batterij opener
- Engelse en Nederlandse handleiding
Over de handleiding kan nog geen onderdeel worden gegeven. Er mag worden uitgegaan van een handleiding in de stijl van Samsung met hier en daar een B&O mix. Handleidingen van Samsung zijn over het algemeen goed uitgewerkt.
De meegeleverde lader is een standaard zwarte Samsung lader, die alleen een andere connector heeft gekregen dan men standaard van Samsung gewend is. De lader doet zijn werk goed en nabehoren. Tijdens de review is de lader goed getest en dat is een geen goede voorbode.
Plus- en minpunten Samsung Serene E910
- Afmeting
- Gewicht
- Fashion uiterlijk
- Automatische flip functie
- Verkrijgbare accessoires
- Goede gesprekskwaliteit
- Zeer speciaal uiterlijk
- Positie camera
- Batterijuithoudingsvermogen
- Alleen bruikbaar met B&O DECT
- Samsung eigenaardigheden
- Beperkte verkrijgbaarheid
Wat zit er bij het toestel?
Het door Samsung geleverde model had nog niet het volledige accessoire pakket meegeleverd. Het is daarnaast ook nog niet geheel duidelijk wat er in het pakket aanwezig zal zijn. Er zullen in ieder geval twee pakketten voor gebruikers in diverse Bang & Olufsen shops en aangewezen shops zoals bijvoorbeeld de Louis Vutton shop verkrijgbaar zijn. Het verschil tussen beide pakketten zal bestaan uit een deskstand die de mogelijkheid biedt het toestel te gebruiken met de DECT centrale van Bang & Olufsen en nummers te synchroniseren met Outlook en diverse andere programma's.
Geplaatst in de deskstand zal het toestel zich automatisch openen wanneer een gesprek binnenkomt en kan men het gesprek aannemen via de ingebouwde handsfree functie in de deskstand. Het toestel zal geplaatst in de deskstand een onderdeel zijn van de DECT huiscentrale van B&O. Andere DECT huiscentrales worden helaas niet ondersteund.
Over de andere punten kan verder niet worden ingegaan. De verwachting is dat deze goed voor elkaar zijn zoals men dit van Samsung en B&O mag verwachten. Tevens zal het toestel in een zeer exclusieve doos geleverd worden.
Uiterlijk
Niet overal zal Serene in de schappen liggen en de verwachting is dat men het toestel niet overal even snel zal zien en dat geeft de lezer van deze review nu de kans om zich oordeel te vellen over deze kleine (65 x 70 x 24 mm) speciale nieuwe Samsung telg.
Het toestel is op het eerste gezicht ronduit apart. Vele mensen die het model voor het eerst zien zullen het een kruising vinden tussen een reiswekker en een huistelefoon uit het goede oude tijd. Maar nadat men het toestel uiteindelijk in de handen heeft gekregen wordt de reactie al wat minder. De meeste personen vinden het model stijlvol en vragen zich af hoe alles werkt via de centrale draaitoets. Ze willen het model proberen en raken sommige gevallen steeds meer enthousiast over dit nieuwe model.
Serene is een flip model en kan automatisch worden gesloten en geopend. Het toestel hoeft maar een stukje opengetrokken te worden en het toestel doet de rest. Tijdens het sluiten krijgt de gebruiker dezelfde hulp van het motortje. Het gehele mechanisme voelt goed en redelijk solide aan. Opent de gebruiker het toestel in één snelle beweging dan zal de motor niet ingeschakeld worden.
In gesloten toestand is goed zichtbaar hoe compact het toestel is. De matzwarte buitenkant voelt rubberachtig en stroef aan en vlekt redelijk snel. Op de zijkanten zijn de schroefjes voor het openen van de batterijklep, de camera en de interfacepoort geplaatst. Op de bovenkant van het toestel is het logo van Samsung en B&O geplaatst. Doordat het toestel symmetrisch is kan één van beide logo's in de juiste stand gelegd worden, erg stijlvol.
Wordt nu het toestel geopend dan valt als eerste de grote centrale ronde set met toetsen op die in het midden geflankeerd wordt door een draaitoets die in drie richtingen werkt; linksom, rechtsom en indrukken op vier plekken aan de rand van de draaitoets. Deze komen overeen met de meest elementaire functies; OK, C, opnemen (groen) en ophangen (rood). Het bedienen van de toetsen gaat goed al zijn deze op een speciale manier geplaatst. Door het toestel in de palm van de hand te houden en de duim van linker- of rechterhand te gebruiken kan elke gebruiker goed overweg met het toestel. Het kost alleen wat tijd voordat men erachter is hoe het toestel vasthouden moet worden.
Op de andere helft van het toestel is het scherm geplaatst dat tijdens het gebruik goed af te lezen is. Een gesprek voeren doet men met het toetsenbord aan het oor. Tussen de toetsen is de speaker opgenomen. Om een foto te maken dient de gebruiker het toestel in een zeer vreemde positie vast te houden en kan nooit op het scherm worden gezien wat precies gefotografeerd wordt. Niet bepaald handig, ontwerp geldt hier boven bedieningsgemak.
De complete constructiekwaliteit van het toestel is redelijk tot goed te noemen. Het model dat door Samsung geleverd werd had hier en daar nog wat problemen, maar deze zullen bij de release modellen niet meer voorkomen. Het toestel en ontwerp is verder ronduit apart. Het is absoluut een fashion toestel en zal niet iedereen aanspreken. Naarmate men het toestel meer gebruikt zal het gevoel wat beter worden, maar de vraag is of gebruikers voor het toestel zullen kiezen naast de luxe Vertu modellen en de Nokia 8800, die op het eerste gezicht er beter uitzien. De tijd zal het moeten afwachten, maar wil men opvallen of is het toestel een mobiele uitbreiding van het B&O DECT systeem dan is Serene absoluut een keuze.
Uithoudingsvermogen
Het toestel houdt het maar een paar dagen uit, zo rond de één à tweee dagen. Vooral het automatische openen en sluiten van het toestel vraagt nogal wat van het toestel en de Bluetooth deelt mee in de enorm lage batterijtijd.
Tijdens het opladen heeft men een kleine batterij-indicator in het scherm en aan de zijkant van toestel die aangeeft dat het toestel opgeladen wordt. Het laden duurt ongeveer anderhalf uur.
Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen foto's meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.
Belkwaliteit
De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij Serene op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort. Voor een dergelijk apart toestel heeft men op dit punt geen concessies hoeven doen.
Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia 8800 heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De Serene is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met Siemens. Sony Ericsson daarentegen zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het goed niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk.
Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de draaitoets te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van de gesprekken kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.
De meegeleverde beltonen zijn niet Samsung eigen. Er worden drie beltonen meegeleverd elk in vier varianten verschillen qua toonhoogte. Ze hebben ook allemaal een speciale naam zoals hout of staal gekregen, maar eigenlijk houdt het niet over. Geen enkele beltoon die klinkt als RING RING. Ook kan de vraag gesteld worden of het wel echt 64-toons polyfonische beltonen zijn. Dat valt zeer te betwijfelen ook omdat het bijna onmogelijk bleek andere beltonen in te stellen. MP3 zijn al helemaal niet mogelijk.
De trilfunctie van het toestel voelt men redelijk goed door een jas heen. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Alleen Samsung heeft er nog steeds voor gekozen om dit enorm onhandig uit te voeren. Men kan alleen kiezen voor de opties: Alleen trillen, alleen de melodie/beltoon of eerst trillen en dan de beltoon. De opties trillen en bellen tegelijk kan men nergens terug vinden. Dat B&O dat niet opgevallen is, was een mooie punt geweest dat Samsung eindelijk eens in zou zien dat dit niet meer kan. Opnieuw een gemiste kans, maar er is een oplossing door een beltoon te downloaden waarop de trilfunctie reageert.
Beeldscherm
In Serene is een 262.000 kleuren TFT kleurenscherm ondergebracht, dat gelijkwaardig is aan het scherm in de Samsung D600 met dezelfde QVGA resolutie (320 x 240 pixels). De vraag is alleen wat nu de kwaliteit is van het scherm. De gebruikte interface is namelijk totaal zwart met witte letters en een blauwe tint die de selectie weergeeft. Alleen in de fotomodus en tijdens het gebruik van de camera of WAP browser komt de kwaliteit van het scherm naar voren en die is redelijk. Zeker niet de kwaliteit die men kent van de D600.
Het interne scherm zal zichzelf uitschakelen en een screensaver tonen na een bepaalde periode wanneer men het toestel niet dichtklapt. Verder instellingen aan het scherm zijn er amper. Men kan de helderheid instellen in een aantal standen, de uitschakeltijd en dimtijd van het scherm instellen.
De afleesbaarheid van het interne scherm is redelijk goed tot zeer goed tijdens zeer zonnige condities. Dat komt vooral door de gebruikte kleuren in het menu. Men kan het scherm goed aflezen en spiegelen speelt wel een rol, maar niet een enorm zware rol.
Menu
Zoals al aangegeven is de interface is het toestel een speciale. Geen speciale kleuren, thema's of achtergronden, maar een zwart-witte interface waarbij een blauwe kleur gebruikt wordt voor de geselecteerde optie. De gebruiker gaat door het menu heen met de draaitoets en gebruikt die vier opties aan de rand van de toets om de diverse functies te selecteren of te beindigen.
Op het stand-by menu is verdeeld in een zwart en blauw gedeelte waarin diverse punten worden weergegeven. De tijd, datum, provider, Bluetooth, batterij en signaalsterke indicatie zijn over het gehele scherm verdeeld. Bij een gemist gesprek of binnengekomen bericht zal dit op het scherm getoond worden. Wordt het menu geopend dan is er een lijst met opties, die verder niet aangepast kan worden.
Qua opties is het toestel niet rijkelijk bedeeld. Geen thema's, achtergronden of ander aanpassingen aan het menu, de enige optie is de mogelijkheid tot het draaien van het scherm wanneer liever het toestel andersom gehouden wordt, maar helaas klapt de interface gewoon weer terug nadat het toestel gesloten is. Dat werkt dus niet.
Telefoonboek
Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar. Een nadeel is vooral wanneer men van andere toestellen het telefoonboek of een contactpersonen overstuurt. Dit probleem was opgelost bij de D600, maar Samsung heeft de Bluetooth stack van de E720 in het toestel geplaatst. De informatie komt regelmatig niet goed over of maar gedeeltelijk en dan is men daarna nog eens bezig met het handmatig wijzigen of toevoegen van de contactpersoon data. Dit werkt dus totaal niet en is nogal een misser voor mensen die visitekaartjes en contacten uitwisselen via de mobiele telefoon of voor de eerste keer hun mobiele telefoon instellen en alle data oversturen van hun oude naar hun nieuwe toestel.
De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er zijn twee verschillende zoekfuncties voor het telefoonboek. Er kan namelijk op index en op alfabetische volgorde worden gezocht. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden.
Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Email adres, Foto, Beltoon, Bellergroep. Eigenlijk voldoende voor dit toestel. Het opslaan van een adres is het enige wat echt gemist wordt. Het toevoegen van een afbeelding is wel leuk, maar heeft verder geen enkele nut, want wanneer een inkomend gesprek binnenkomt wordt de afbeelding niet getoond.
Messaging
Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging, maar dat verwacht niemand in een dergelijk model. Daar liggen ook niet de sterke punten.
Het toestel heeft de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS en ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is. EMS is helaas niet mogelijk.
Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat best goed. Het is even wennen met de positie van de toetsen, maar na een bepaalde tijd krijgt men er als gebruiker steeds meer handigheid in. Dat was niet verwacht op voorhand. Het viel reuzen mee.
Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf en dat is voor dit toestel rond de 3 MB.
Connectivity
Connectivity is iets dat Samsung in de afgelopen periode heeft opgepakt. Bij Serene komt men alleen twee onderdelen tegen in het toestel, namelijk de ingebouwde Bluetooth en de mogelijkheid tot synchroniseren van gegevens met Outlook en diverse andere programma's.
Serene gebruikt de Bluetooth stack van de E720 en dat geeft al gelijk problemen op het vlak van het connecten met TomTom producten en PDA's. Een datakabel wordt niet meegeleverd dus elke connectie zal gebeuren via de Bluetooth verbinding of het B&O pakket zal aangeschaft moeten worden. Daarbij wordt de deskstand geleverd.
Andere devices of een Bluetooth headset aansluiten gaat zonder problemen. De toestellen worden eenvoudig in de lijst met gebonden apparaten opgenomen.
Geheugen
In Serene is geheugen niet direct van belang. Als gebruiker heeft men 25 MB tot zijn beschikking naast de 3 MB voor het messaging gedeeelte. Dat is meer dan genoeg voor het opslaan van afbeeldingen, contactpersonen, agenda notities en andere data.
Camera
Zoals gemeld is in Serene een camera opgenomen. De positie is wellicht het meest idiote aan het toestel. Het is totaal onmogelijk namelijk om in de richting van het blikveld van de camera een foto te schieten. Wordt het toestel namelijk op die wijze vastgehouden dan kan het scherm nooit meer worden afgelezen. Foto's maken moet dus om een hoekje zoals ook zichtbaar is op de foto hieronder.
De kwaliteit van de ingebouwde camera is redelijk. Het komt overeen met de standaard VGA camera's die een jaar geleden in diverse Samsung modellen geplaatst waren. Meer moet er ook niet van worden verwacht. Video's opnemen is niet mogelijk, alleen foto's kunnen worden gemaakt en verzonden via Bluetooth.
De aanwezige opties in de camera zijn nog best aardig. Het is mogelijk foto's te maken in zwart-wit. De helderheid kan worden aangepast, er is een multishot opties met de keuze uit: 6 foto's, 9 foto's of 15 foto's en de kwaliteit (Extra hoog, hoog, normaal en laag) en resolutie (640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 pixels) kunnen worden ingesteld. Bij de twee kleinste resoluties is het mogelijk om in te zoomen door te draaien aan de centrale draaitoets.
De foto's worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken. Tevens kan men de foto's met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto's. Naast deze functies kan men de foto's wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.
De camera is niet het belangrijkste onderdeel van het toestel, maar de positie van de camera had wel anders gemogen. De camera is nu gewoon niet te gebruiken. Als gebruiker moet men zich in de meest vreemde posities verdraaien om het toestel te kunnen gebruiken. Handzaam nee, opnieuw prefereren de looks! Dat heeft men bij Nokia en Motorola anders aangepakt in hun modellen.
Aanwezige programma's
Qua programma's is de Serene redelijk bedeeld. Bepaalde punten die waren niet direct verwacht. Er is namelijk een volledige kalender aanwezig die gevuld kan worden met memo's, verjaardagen, afspraken of actiepunten.
Daarnaast is er een WAP browser aanwezig die gebruikt kan worden voor het bezoeken van bepaalde WAP pagina's. Internetpagina's werken helaas niet in de browser. De browser is enorm handig vanwege zijn breedte over het gehele scherm. Scrollen kan eenvoudig via de draaitoets.
Het derde onderdeel is de bibliotheek. Hierin vind men alle data; afbeeldingen en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hieven zijn al besproken bij de camera, maar er zal nog wel moeten worden aangegeven dat wanneer men niet een foto wil maken via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto's en video's bekeken kunnen worden.
Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma's. Dit is namelijk Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de Voice recorder, Wereldtijd, Alarm, Rekenmachine, Valutaconverter, Organizer synchronisatie programma en het provider onderdeel Vodafone.
Games
In het toestel is geen JAVA onderdeel aanwezig en ook geen games. Het is dus niet mogelijk om games voor dit toestel te downloaden of om standaard games te kunnen spelen.
Extra's
De Samsung Serene zal in de komende weken de niche en fashion markt betreden en daar de strijd aangaan met een groot aantal toestellen. In de onderstaande foto's zijn drie modellen opgenomen en vergeleken die zeker een deel van de niche en fashion markt zullen beheersen al dan niet door de opvolger van de Nokia 7280, de Nokia 7380.
Conclusie
De Serene, het blijft een geval apart. Het toestel dat bedoeld is voor de niche markt zal vooral voor personen bereikbaar zijn met een flinke beurs. De prijs komt namelijk boven de 1000 Euro te liggen en dat is voor dergelijke personen geen probleem.
Daarnaast zal het toestel niet aangeboden worden met een abonnement of prepaid pakket. Men zal de PC Hoofdstraat in Amsterdam of diverse B&O winkels moeten bezoeken om het toestel tegen het lijf te lopen. In deze shops en andere shops zoals de Louis Vutton shop zal het toestel in de vitrines liggen naast diverse speciale accessoires die exact passen binnen de doelgroep.
Nu blijft waar zou die doelgroep over kunnen vallen. Het uiterlijk zal niet iedereen aanspreken. Leg er een Nokia 8800 of Vertu model naast en de meeste personen vallen daar eerder voor. De positie van camera kan wanneer deze gebruikt wordt een flink nadeel worden, net zoals de capaciteit van de batterij die niet echt fantastisch is.
Voor B&O DECT gebruikers zal er verder weinig om handen zijn. Deze kunnen het toestel namelijk gebruiken met diverse B&O systemen via de speciale deskstand. Is thuis een andere fabrikant van DECT systemen geïnstalleerd dan zal Serene niet werken. Wat best jammer is, want niet iedereen gebruikt BeoCom 2 en BeoCom 6000 naast zijn of haar Bang & Olufsen televisie.
Wordt er nu door de lijst met pluspunten gelopen dan valt op dat het vooral een klein en licht model is, dat zich vooral richt op de looks en niet zozeer de specificaties. Dat is ook exact wat de doelgroep van het model verwacht. Punten als de automatische flipfunctie en de goede gesprekskwaliteit van het toestel zijn dan absoluut mooi meegenomen.
Serene is en blijft een model waar men van houdt of niet. Men moet er mee worden gezien op straat net zoals elk ander model in dit gedeelte van de markt. Hier doen functies niet de sales, maar de looks en de exclusiviteit. Dat is met Serene zeker gegarandeerd binnen het portofolio van Bang & Olufsen en het feit dat het toestel niet in elke telco om de hoek ligt. Er kan dan ook niet anders worden gezegd dat Samsung en Bang & Olufsen met recht een nieuw succesvol stukje van de markt hebben aangeboord. Wat zullen de volgende stappen worden van beide!
Mocht men video's, foto's en afbeeldingen van het toestel willen bekijken, dan kan men terecht op de eerste pagina van deze review. Daar is een link opgenomen naar het media archief van het toestel. Bekijk en luister daar naar de data die speciaal voor gebruikers van NieuweMobiel.NL is gerealiseerd om een nog beter beeld te genereren van de diverse modellen binnen deze markt.