Samsung Galaxy S i9000 review
De beste Europese smartphone van 2010-2011, dat is de Samsung Galaxy S. Althans volgens de European Image and Sound Association.
Het lijkt ons wat vroeg om nu al een beste smartphone te kiezen voor 2010-2011 maar de Samsung Galaxy S heeft ons wel een hoop te bieden. Het toestel is een Android-krachtpatser met onder andere een 4.0 inch Super AMOLED-beeldscherm, 1 GHz processor en 5.0 megapixel camera die ook in 720p video op kan nemen.
Dat zijn eigenschappen waarmee de Galaxy S zich prima kan meten met zijn concurrenten op de markt. Die concurrentie is niet mals want bestaat onder andere uit de HTC Desire en Sony Ericsson X10 maar toch ook de Apple iPhone 4.
Plus- en minpunten Samsung Galaxy S i9000
- Bouwkwaliteit
- Beeldscherm en touchscreen
- Swype
- HD video opname
- Uithoudingsvermogen
- Samsung widgets
- Haperingen
- Ontbreken flitser
Wat zit er bij het toestel?
In het stijlvol matzwarte doosje ligt het toestel in een bakje bovenop een doosje met daarin de handleiding. Daaronder zitten nog een headset, USB-kabel en aparte oplader. Het toestel wordt niet geleverd met een MicroSD-kaart maar heeft wel een intern geheugen van 8 of 16 GB. De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh. De headset met in-ear dopjes is redelijk van kwaliteit maar wordt helaas niet geleverd met verschillende maten rubberen sleeves.
De gebruikte oplader maakt gebruik van een USB kabel die in tweevoud in de doos zit. Samsung bespaart dus gelukkig niet op accessoires waardoor je niet telkens je oplader uit elkaar hoeft te halen wil je de Galaxy S aan de computer aansluiten.
Uiterlijk
De Galaxy S is uitgerust met een minimum aan knoppen. Onder het scherm zit een fysieke homeknop en twee aanraakgevoelige toetsen voor menu en terug. De aanraakgevoelige knoppen reageren lekker snel maar tegelijkertijd loop je het risico dat je ze per ongeluk aanraakt en er iets wordt geopend of gesloten dat je op dat moment helemaal niet wilt.
De rand van het toestel bestaat uit donker en glimmend aluminium. Boven het scherm zit de secundaire camera. Aan de bovenkant van het toestel zitten de microUSB-aansluiting en de 3.5 mm audio jack aansluiting. Links zitten de volumeknoppen en rechts de aan/uit-knop. De plaatsing van de aan/uit-knop is wat onhandig waardoor deze lastig in te drukken is. Bovendien zit hij recht tegenover de volumeknoppen die dus bij het vergrendelen van het scherm soms per ongeluk ingedrukt kunnen worden.
De achterkant wordt in zijn geheel bedekt door de glanzend zwarte batterijcover. Op de cover staat een stippenpatroon met een blauwe gloed. Aan de achterkant zitten alleen de camera en de luidspreker. Onderaan zit een uitstulping waardoor je net iets meer grip op het toestel hebt. Voor het vervangen van de geheugenkaart moet de batterijcover verwijdert worden maar de batterij mag blijven zitten.
De Galaxy S is behoorlijk fors van formaat maar daar staat tegenover dat hij met 118 gram niet erg zwaar is. Daarnaast is hij ook ontzettend dun en dus heb je er niet heel veel last van in je broekzak. Het toestel voelt weliswaar wat plasticachtig maar zit solide in elkaar en het scherm is strak gemonteerd. Het toestel is een magneet voor vingerafdrukken. De Galaxy S heeft geen notificatielampje en dat is soms best onhandig.
Uithoudingsvermogen
De batterijindicator op de statusbalk komt niet helemaal overeen met het werkelijke niveau en is daardoor niet echt betrouwbaar. In combinatie met het ontbreken van een notifiactielampje is het dan ook lastig om het batterijniveau in de gaten te houden. Een oplossing is het downloaden van een batterijwidget in de Market. Bijvoorbeeld BatteryTime lite. Bij intensief gebruik begint de Galaxy S over het algemeen na ongeveer 24 uur te melden dat hij toe is aan wat nieuwe energie. Intensief gebruik bestaat hierbij uit regelmatig internetten via WiFi of mobiel internet en Gmail, Twitter en Facebook synchroniseren. Waarbij vooral browsen veel leek te vergen van de batterij. Daarnaast belden en smsten we af en toe. De schermverlichting hadden we voortdurend op de automatische stand staan.
Wanneer de accu vol is, laat het toestel dit ook duidelijk merken doormiddel van een geluidssignaal en een melding in de statusbalk. Dit blijft hij met tussenpozen herhalen totdat hij losgekoppeld is. Een plusje dus voor milieubewustzijn.
Belkwaliteit
De geluidskwaliteit van de Galaxy S tijdens telefoongesprekken is prima in orde. De gesprekspartner is goed te verstaan en het geluid kan hard genoeg. Van onze kant geen klachten dus. De nabijheidsensor zorgt ervoor dat het beeld vlot aan- en uitschakelt tijdens het bellen.
Tijdens een gesprek zijn de functies wacht, nieuwe oproep, toetsenbord, luidspreker, microfoon uit en headset direct op het scherm toegankelijk. Via de menuknop kunnen contactenlijst, notities en SIM-diensten nog geopend worden.
De oproepenlijst is te vinden in de telefoonapplicatie. Het is niet meer dan een lijst gemiste, uitgaande en ontvangen oproepen. Voor de weergaven kan ook voor elke categorie afzonderlijk gekozen worden. Hier kan ook een overzicht van de gespreksduur geopend worden.
Beeldscherm
Net als de Samsung Wave is de Galaxy S uitgerust met een Super AMOLED scherm. Alleen is deze dit keer nog een stukje groter, namelijk diagonaal 4.0 inch. Het scherm heeft een resolutie van 480 x 800 pixels en kan ruim 16 miljoen kleuren weergeven. Deze kleuren zijn erg levendig en fel, misschien wel t茅 levendig als je het zo mag noemen. In de interface heb je daar natuurlijk geen last van maar vooral bij foto's en video's kan het wat onrealistisch zijn. Het is net als bij de Samsung Wave verbazend hoe zwart het zwart van het beeldscherm is. Je ziet bijna geen verschil met de rand om scherm heen. Ook de kijkhoek is opvallend groot.
Met de schermhelderheid op de automatische stand is het scherm ook in fel zonlicht uitstekend af te lezen. Het touchscreen reageert erg snel en nauwkeurig. Het beeld kan in veel gevallen linksom en rechtsom gekanteld worden. Klein puntje van kritiek; Samsung heeft net als HTC bij de Desire en Legend gebruik gemaakt van de PenTile techniek. Deze kent een andere opbouw van pixels dan reguliere TFT beeldschermen. Deze techniek kent tot doel om minder pixels nodig te hebben voor hetzelfde plaatje. En minder pixels betekend minder stroom, wat bij energieslurpende smartphone's natuurlijk een nobel streven is. Nadeel van de PenTile-techniek is dat er kartelrandjes onstaan. Vooral bij tekst is dit het geval, bij afbeeldingen zul je daar geen last van hebben.
Menu
De gebruiker heeft zeven homescreens tot zijn beschikking. Waarvan de meest linkse de belangrijkste is. Schakelen tussen de homescreens kan met de stippen boven in beeld. De interface die Samsung over Android gelegd heeft, heeft overeenkomsten met die van de Samsung Wave. Dit is bijvoorbeeld te zien in de widgets. Samsung heeft zelf widgets toegevoegd maar helaas ook widgets die standaard in Android zitten verwijdert. Zo ontbreken een standalone agenda- of muziekwidget. Een aantal van de Samsungwidgets is wel handig maar de vormgeving zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Zeker in vergelijking met wat HTC op dat vlak te bieden heeft. Ook de rest van de kleurrijke Touchwiz-interface van Samsung zullen sommigen misschien wat kinderachtig vinden.
Het menu vertoont ontegenzeggelijk gelijkenissen met dat van de iPhone. Dit komt onder andere door het dock onder in beeld waar vier toepassingen op geplaatst kunnen worden die op alle startschermen zichtbaar zijn en op alle pagina's van het menu. Daarnaast krijgen alle icoontjes in het menu een vierkante achtergrond waardoor ze dezelfde grootte krijgen. De logica hiervan is niet duidelijk want voor nieuw gedownloade apps lijken de kleuren lukraak gekozen. Het komt de overzichtelijkheid dus niet perse ten goede.
Verder bestaat het menu uit pagina's waar horizontaal door gebladerd kan worden. De standaardapps zijn gerangschikt op datum maar de nieuw gedownloade apps worden er gewoon achter geplaatst op volgorde van downloaden. De gebruiker kan ze vervolgens wel zelf ordenen. Het is niet mogelijk om ze te rangschikken op alfabet. Dat is alleen standaard het geval in de lijstweergave.
Applicaties worden snel geopend door het toestel maar hij heeft helaas wel met enige regelmaat last van lichte vastlopers en haperingen. Dit uit zich in een scherm dat op zwart gaat of een toestel dat niet reageert. Hoewel het vervelend is duurt het over het algemeen maar kort. Als het goed is wordt dit opgelost met de al door Samsung aangekondigde update naar een nieuwe versie van Android.
Telefoonboek
De contactenlijst is iets uitgebreider dan het standaard telefoonboek van Android. Bovenin staan vier tabbladen waarbij de eerste het daadwerkelijke telefoonboek is. De contacten zijn gegroepeerd per beginletter. Met een balk aan de zijkant kan snel naar een letter gesprongen worden. Door van links naar rechts over een naam te slepen wordt een gesprek gestart. Andersom opent de toepassing om een SMS op te stellen. Contacten van Facebook, Twitter, MySpace en e-mailaccounts kunnen naar keuze in de lijst worden weergegeven. Matchende contactpersonen worden vervolgens zoveel mogelijk automatisch gekoppeld.
Voor een nieuw contact kunnen standaard voor- en achternaam, telefoonnummer, e-mail, chatadres, groepen, beltoon, bedrijf en functie ingevoerd worden. Meer velden kunnen eenvoudig toegevoegd worden.
Op het tweede tabblad staan groepen. Waaronder ook eventuele e-mail, Facebook, Twitter en MySpace accounts. Het derde tabblad is voor de geschiedenis van gesprekken, berichten, e-mails en sociale netwerkberichten. Op het vierde tabblad staat de timeline van Facebook, Twitter en/of MySpace.
Messaging
De messagingcapaciteiten van de Galaxy S zijn compleet en werken goed. SMS-berichten worden per contactpersoon als gesprek weergegeven en een nieuw bericht opstellen wijst zich vanzelf.
De tekstinvoer is wel een geval apart op de Galaxy S. De Galaxy S is de eerste telefoon die standaard is uitgerust met het Swype-toetsenbord. Het toetsenbord ziet er normaal uit en je kan er ook gewoon op typen maar het is primair bedoeld om te swypen. Dit houdt in dat je met je duim van de ene naar de andere letter over het scherm veegt. Zonder je vinger dus van het scherm te halen. Spaties kunnen automatisch ingevoerd worden en voor hoofdletters is een speciale techniek bedacht.
Er is een tutorial beschikbaar en als je er eenmaal aan gewend bent gaat swypen aanzienlijk sneller dan typen. Wanneer het toestel een woord nog niet kent hoef je deze maar een keer op de normale manier te typen. De volgende keer kan je hem dan gewoon swypen. Behalve Swype is er ook normale tekstinvoer beschikbaar waarbij je kan kiezen uit QWERTY of numeriek toetsenbord en handschriftherkenning.
Voor e-mail moet gebruik worden gemaakt van de Gmail of gewonen mailapplicatie. Over het algemeen is het invoeren van e-mailadres en wachtwoord voldoende. De gewone mailapplicatie heeft af en toe moeite met HTML-berichten en afbeeldingen. Voor instant messaging is alleen Google Talk standaard aanwezig maar kunnen eenvoudig extra applicaties gedowload worden.
Connectivity
De Galaxy S ondersteunt Bluetooth 3.0 en de N-standaard voor WiFi. Door de statusbalk naar beneden te slepen kan je snel WiFi en Bluetooth inschakelen. Zoeken naar nieuwe netwerken of apparaten moet vervolgens via het instellingenmenu. Met eerder gebruikte netwerken wordt automatisch opnieuw verbinding gemaakt. Bij het verbinden via de USB-kabel kun je kiezen uit de opties Samsung Kies, mediaspeler, massaopslag en PC internet. De Kies-software van Samsung is alleen geschikt voor Windows en in de praktijk vrijwel onbruikbaar. Het is niet de moeite van het downloaden waard.
Aan de Anroidbrowser heeft Samsung niets gewijzigd. Dat is ook helemaal niet nodig want deze werkt uitstekend. Bovenaan de pagina zit de adresbalk met daarnaast een toets naar je bladwijzers. Via de menuknop kunnen meer opties te gebruiken. Zoomen kan met de toetsen op het scherm onder in beeld, door twee keer te tikken op het scherm of met multitouch. Na het zoomen wordt tekst automatisch zo weergegeven dat het precies in beeld past. Sites worden zowel via WiFi als mobiel internet vlot en goed geladen en met Android 2.2 komt er ook volledige ondersteuning voor Flash.
Camera
De camera van de Galaxy S is een 5.0 megapixel exemplaar en kan video's opnemen met een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels. Een flitser en speciale cameraknop ontbreken helaas. De camera opent vlot en reageert snel op het nemen van een foto. Focussen op een bepaald deel van de foto kan door op het scherm te tikken.
De interface van de camera is mooi overzichtelijk. Aan de rechterkant kan geschakeld worden tussen foto- en videomodus, zit de opnametoets en de koppeling naar de galerij. Aan de linkerkant kunnen in het zoekvenster fotostand, sc猫ne en belichtingswaarde ingesteld worden. Ook zit er een toets om het instellingenmenu te openen. Hier kunnen de focus, timer, resolutie, witbalans, effecten, ISO, meting, anti-trilling, autocontrast, knipperdetectie en beeldkwaliteit gewijzigd worden. Voor de zelfportretstand wordt de camera aan de voorzijde van het toestel gebruikt.
De kwaliteit van foto's genomen bij goede lichtomstandigheden is prima in orde. Kleuren worden goed weergegeven al zijn ze op de pc lang niet zo levendig als op het toestel. De camera heeft wel wat moeite met contrastverschillen en weergave van details is niet super. Bij minder licht komt er al snel ruis in de foto's.
Filmen doet de Galaxy S in de maximale resolutie met een framerate van 30 per seconde. Voor video's kunnen fotostand en belichting in het zoekvenster ingesteld worden. Overige instellingsmogelijkheden zijn timer, resolutie, witbalans, effecten en videokwaliteit. De filmpjes hebben een prima kwaliteit en leveren vloeiende beelden op.
Aanwezige programma's
Behalve de elders behandele toepassingen staan op de Galaxy S ook nog agenda, Aldiko eBook, Allshare, calculator, daily briefing, fileindex, fm-radio, galerij, klok, Layar, memo, mijn bestanden, minidagboek, mp3-speler, samsung, schrijf en start, social hub, spraakcommando, spraakrecorder, taakbeheer, telegraaf, thinkfree office, videospeler, Youtube. Fileindex, Samsung en Telegraaf zijn niet meer dan snelkoppelingen naar internetsites.
Dit rijkgevulde pakket lijkt in eerste instantie wellicht heel fijn maar als blijkt dat je sommige programma's helemaal nooit gebruikt dan ben je ze waarschijnlijk liever kwijt dan rijk. Die programma's nemen namelijk geheugen in beslag of bevuilen je menu. Het is echter niet mogelijk om deze standaard ge茂nstalleerde programma's te verwijderen.
Natuurlijk is er de mogelijkheid om via de Android Market applicaties te downloaden waarvan je wel zeker weet dat je ze wilt hebben. Inmiddels is er keuze uit meer dan 100.000 apps. Kost een app geld dan moet betaald worden met een creditcard. Als een app niet bevalt dan kan je binnen 24 uur na aanschaf het aankoopbedrag nog gewoon terugkrijgen.
Naast de Android Market is er ook nog de Samsung apps store. Samsung wil hier een overkoepelende appstore van maken voor meerdere platforms. De applicaties zijn niet gesorteerd maar op de Galaxy S is de keuze nog beperkt tot negen applicaties. Daar zit wel een hele leuke Mario Kart kopie tussen. Verder zijn er nog een ander racespel, twee widgets en een aantal andere applicaties beschikbaar. Bovendien zijn ze allemaal gratis.
Games
Er staan standaard geen spelletjes geinstalleerd op de Samsung Galaxy S. Deze zijn echter afzonderlijk te downloaden via Samsung's eigen App Store en natuurlijk de Android Market.
Extra's
Google Navigatie staat standaard ge茂nstalleerd op de Galaxy S. Nadat je Google Maps via de Market hebt geupdate ook de beschikking over specifieke icoontjes voor Google Plaatsen en Google Latitude in je menu. Google plaatsen is een toepassing om in de buurt van je locatie onder andere restaurants, geldautomaten of bezienswaardigheden te zoeken. Met Google Latitude kan je je locatie delen met geselecteerde vrienden.
Google Navigatie is een vrijwel complete navigatietoepassing die gesproken routeaanwijzingen geeft tijdens het rijden. In het startscherm kan je een bestemming kiezen door deze te typen, een contact te selecteren of uit items met een ster te kiezen. Houd bij dit alles wel rekening met het feit dat de kaarten tijdens het gebruik worden gedownload en dit dus dataverkeer kost.
Conclusie
Tijdens het gebruik van de Galaxy S kregen we regelmatig reacties die sloegen op de gelijkenis van het toestel met de iPhone. Het heeft ook geen zin om dit te ontkennen, de overeenkomsten zijn er overduidelijk. Toch is het geen een-op-een kopie en heeft de Galaxy S zijn eigen sterke punten. Bovendien is de Galaxy op het moment makkelijker te krijgen en goedkoper.
De Samsung Galaxy S is zonder twijfel 茅茅n van de beste, zo niet de beste, Androidtelefoon van dit moment. Of de keuze uiteindelijk valt op HTC Desire, SonyEricsson X10 of een andere toestel hangt volledig af van persoonlijke smaak en hoeft niet gebasseerd te worden op technische tekortkomingen. Ondanks dat de vernieuwingen van mobiele telefoons elkaar op dit moment erg snel opvolgen is het geen heel gedurfde bewering dat de Galaxy S nog wel een tijdje mee kan. Mits Samsung de Androidversie blijft updaten.