Samsung G600 review

Schreven wij de vorige maand nog een review over de G800, nu is ook zijn broertje de G600 aan de beurt. De Samsung G600 kwam al in augustus 2007 op de markt, maar is nog steeds een populaire telefoon.

Daarnaast kregen we na onze G800 review veel vraag naar een G600 review. NieuweMobiel.NL ging onderzoeken waaraan dit toestel deze populariteit verdient.

Plus- en minpunten Samsung G600

  • Design
  • Kleurenbeeldscherm
  • Geen 3G ondersteuning
  • Kwaliteit foto's

Eerste indruk

De vormgeving van de G600 is werkelijk geweldig. Het toestel weegt maar 105 gram en dat is goed te merken: het toestel ligt perfect in de hand. Ook de soepelheid waarmee het toestel open te sliden is werkt zonder problemen. De strakke lijnen en ronde vormen geven de telefoon een elegante uitstraling. De achterkant van het toestel is iet wat dikker gemaakt wat maakt dat hij perfect in de hand ligt. Door deze ietwat gebolde achterkant is het onderliggende achterklepje ook nog eens zeer gemakkelijk open te krijgen. De toetsen zijn gemakkelijk te bedienen, aangezien ze niet te klein zijn.

De volumeknoppen en de ingangen voor de stoomkabel en de koptelefoon zitten aan de ene zijkant van het toestel. De andere zijkant heeft een knop voor de camera en een knop voor een microSD kaart, waarmee het geheugen uit te breiden is. Hierbij zijn er veel verschillende mogelijkheden.

De G600 wordt standaard geleverd met een PC Data Link kit, in-ear geluidsdopjes, een reislader, een standaard batterij, een MicroSD 512 MB geheugenkaart inclusief een MicroSD adapter en software (alleen voor Windows gebruikers).

Beeldscherm

In de review van de G800 beschreven wij al het voordeel van de G600 ten op zichte van de G800 wat betreft het kleurenbeeldscherm. Heeft de G800 een 18 bits kleurenbeeldscherm, de G600 mag het doen met een 24 bits. In diezelfde review lieten wij al een vergelijking zien tussen deze beeldschermen door de G800 met de Nokia N95 te vergelijken die ook een 24 bits beeldscherm heeft. Ook nu bij de G600 valt ons op dat dit beeldscherm mooier en beter is in vergelijking met een mindere, 18 bits, beeldscherm. De G600 biedt naast een prima kleurenbeeldscherm ook de mogelijkheid om de foto’s te bewerken.

Camera

De Samsung G600 beschikt over een 5.0 megapixel camera met een LED flitser. Wij hadden hoge verwachtingen van deze camera, maar deze verwachtingen zijn helaas niet nagekomen. Het lijkt erop dat het hebben van een 5.0 megapixel camera niet zo zeer bepalend meer is voor goede foto’s. Zo maakte de Nokia N95, die dezelfde camera eigenschappen bezit, betere en scherpere foto’s dan dit toestel.

De camera van de Samsung G600 is alleen te gebruiken als het toestel open wordt geschoven. Ook beschikt de camera niet over een beeldstabilisator, waardoor onscherpe foto’s al snel gemaakt zijn. Ook is de camera zo nu en dan wat traag, vooral bij het scherpstellen. Daarnaast heeft het toestel geen nachtmodus, waardoor altijd genoeg licht is vereist. Verder beschikt het niet over optische zoom en geen anti-rode ogen flitsinstelling. Allemaal praktische eigenschappen die een foto net dat beetje extra geven.

Belkwaliteit

De kwaliteit van het geluid van de stem van de personen aan de andere kant van de lijn is van goede kwaliteit. Toch hebben wij tijdens het bellen niet altijd positieve berichten gehoord van de gesprekspartners. Deze personen konden ons niet altijd even goed verstaan. Het kwaliteit van het geluid, zoals van de MP3 speler en radio is overigens prima. Wel even wennen kunnen de in-ear oordopjes zijn, die in gehoorgang en niet in de oorschelp moeten worden geplaatst.

Uithoudingsvermogen

De batterijduur heeft ons niet verrast; ook bij een veelvoudig gebruik van de camera of video-opneemfunctie gaat de batterij gemiddeld mee en dit is eigenlijk ook wat wij konden verwachten.

Connectivity

Voor de personen die een telefoon zoeken waar snel en goed mee kan worden ge-internet zullen bedrogen uitkomen bij de G600: het toestel bezit namelijk geen 3G internet. Dus geen aanwezigheid van snelle communicatietechnieken als UMTS of HSDPA. Ook als gevolg hiervan heeft de G600 geen secundaire camera. Video-bellen zit er dus niet in. Een ander gevolg is dat het ophalen van een internetpagina erg traag gaat. Doe je dit vrijwel nooit, dan zul je deze eigenschap ook niet missen.

Conclusie

De G600 is nog steeds een hele populaire telefoon, het toestel bezit immers bijna alle functies die een normale gebruiker zou willen op een telefoon: bijvoorbeeld een 5.0 megapixel camera, MP3 speler, radio, fotobewerking en video-opneemfunctie. Tevens heeft de G600 een gelikt uiterlijk met een super mooi design. Het feit dat wij enkele eigenschappen missen, zoals 3G ondersteuning (UMTS en/of HSDPA), beeldstabilisator en optische zoom, zou voor enkele gebruikers reden kunnen zijn het toestel niet aan te schaffen. Voor de personen die overigens nooit gebruik maken van internet zou dit geen reden moeten zijn het toestel niet te kopen.

Het toestel is zeker een aanrader als je de bovengenoemde eigenschappen niet ziet als een gemis en genoegen neemt met foto’s die het lange niet halen bij andere toestellen met een 5.0 megapixel camera, zoals de Nokia N95, de Sony Ericsson K850i of de LG KU990 Viewty.


Vermelde toestellen