Samsung E760 review

Wanneer megapixel camera's, MP3 beltonen en schermen met meer kleuren dan het menselijk oog kan onderscheiden geen redenen meer zijn voor consumenten om een nieuwe telefoon te kopen, dan moet je als fabrikant met iets nieuws komen.

En hoewel Samsung binnen Europa als conservatief bekend staat, is de manier waarop ze invulling heeft gegeven aan deze kwestie op zijn minst gewaagd te noemen: de Samsung E760 kan namelijk worden bediend door deze heen en weer te schudden.

Nu is het niet zo dat de E760 een compleet nieuw toestel is. Zoals wel vaker voorkomt is de besturingssoftware van deze nieuwe Samsung een één op één kopie van E730, waarvan de firmware weer rechtstreeks uit de D500 afkomstig is. Een slechte zaak? Nee, niet als de software an sich zich bewezen heeft als stabiel en gebruiksvriendelijk.

De E760 heeft sowieso veel op met zijn voorganger. Wie de specificaties van beide toestellen naast elkaar legt zal het niet verbazen dat de beide toestellen intern volstrekt hetzelfde zijn, waarbij vermeld moet worden dat de E730 zich onderscheidt door de aanwezigheid van een FM radio en de E760 over het zojuist aangehaalde shake & play systeem beschikt.

De keurige handleiding wijkt verder niet af van die van de E730. Opvallend is de afwezigheid van de eerder door Samsung geïntroduceerde SoundMate. Wanneer echter (door een simpele schudbeweging) een nummer op de telefoon wordt afgespeeld blijkt direct waarom: het geluid dat de E760 weet te produceren uit de stereo speakers hoeft simpelweg niet meer te worden versterkt, daar de geluidskwaliteit op dit moment al voldoende is.

In het pakket vindt men verder een zwarte oplader. Dit is de nieuwe lader voor een dit Samsung model met een nieuwe stekker met laadindicator. Eindelijk in de zwarte kleur, dat is erg netjes. Het is dan weel weer jammer dat de datakabel grijs is en niet zwart.

Plus- en minpunten Samsung E760

  • Beeldscherm
  • Shake & Play concept
  • Geluidskwaliteit
  • Belkwaliteit
  • Menubediening
  • Bouwkwaliteit
  • Gekozen materialen
  • Geen standaard beltonen
  • Batterijuithoudingsvermogen
  • Compatibiliteitsproblemen
  • Geen uitbreidbaar geheugen

Wat zit er bij het toestel?

In de doos van de E760 vindt men een aantal welbekende Samsung accessoires terug. Op een rijtje:

· Toestel
· Batterij
· Oplader
· Draagkoord
· Stereo headset
· Nederlands- en Engelstalige handleiding
· Datakabel
· Easy Studio softwarepakket

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de USB poort aan de zijkant van het toestel. Gelukkig is de headeset zwart geworden. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Als laatste punt kan gemeld worden dat het echt netjes is dat er nu EasyStudio software meegeleverd wordt door Samsung in dit pakket. Niemand hoeft meer het internet op en naar de software te gaan zoeken. Alles is in het pakket opgenomen.

Uiterlijk

Met de E760 stapt Samsung af van een beproefd concept, namelijk de design lijn die ooit met de T100 werd ingezet. De nieuwe huisstijl van de Koreaanse gigant wordt bepaald door een dubbele druppelvorm, die dan ook markant op de voorzijde van de telefoon aanwezig is.

Met een gerust hart kan worden gesteld dat het afgelopen jaar het jaar van de Samsung D500 was. Ten dele kan dat worden toegeschreven aan de prijs/kwaliteit verhouding van dit populaire toestel, maar het grootste gedeelte van dit succes werd toch bepaald door haar gelikte uiterlijk. Het is nog maar de vraag in hoeverre de E760 dit succes kan evenaren. De glimmende behuizing van de D500 viel dan wel niet bij iedereen in de smaak, maar viel wél op. De E760 is uit mat plastic vervaardigd en valt mede door zijn sobere keypad en verder wat saaie vormgevind eerder in de categorie 'grijze muis'.

In eerste instantie voelt de E760 degelijk aan. Kiertjes tussen de verschillende delen van de telefoon vallen niet te bespeuren en ook de toetsen voelen goed aan. Wanneer het na een kleine week echter tijd wordt om de telefoon aan de oplader te hangen valt toch op dat het plastic beschermlipje van de connector wel érg fragiel is uitgevoerd. En na een week de flipcover van het toestel met één hand te hebben geopend - waar het toestel per slot van rekening op zou moeten zijn gebouwd - is er toch wel enige speling rond de coverscharnieren te bespeuren.

Opvallend verschil met de E730 is het ontbreken van de muziektoetsen op de voorkant van de telefoon. Alle benodigde functionaliteiten zijn in principe bereikbaar via een bepaalde schudbeweging, waar later verder op zal worden ingegaan.

Al met al is de E760 geen onaardig ontworpen telefoon, en ook kwalitatief zal een eventuele koper zich aan dit toestel geen buil vallen. Maar echt te overtuigen weet de E760 op dit onderdeel niet.

Uithoudingsvermogen

Samsung heeft ervoor gekozen om in de E760 dezelfde batterij te plaatsen als in de E730, en hiermee slaat het bedrijf de plank volledig mis. Hoewel het hier om een 800 mAh batterij gaat laat deze de gebruiker al na drie dagen normaal gebruik in de steek. Een normale score voor een energieslurpende smartphone, maar in ogenschouw nemend dat de E760 over een uiterst zuinig OLED scherm beschikt valt het battery life van de E760 op geen enkele manier goed te praten. Samsung laat op dit punt gewoon een flinke steek vallen.

Belkwaliteit

Hoewel er tegenwoordig geen enkel toestel meer verkrijgbaar is dat geen behoorlijke belkwaliteit weet te leveren, kan er nog altijd enig kwaliteitsverschil worden bespeurd tussen fabrikanten onderling. Samsung staat bekend om haar goede belkwaliteit, die echter wat hard over kan komen op mensen die een Nokia of Sony Ericsson toestel zijn gewend. De E760 scoort op dit onderdeel net iets minder dan Samung's slidephones dat doen, maar ook de E760 levert wat belkwaliteit betreft een keurige prestatie.

Toegang tot de gesprekkenlijst wordt via het menu of via de opneemtoets gevonden. Wanneer voor een specifieke oproep wordt gekozen, dan wordt een overzicht van naam en nummer van de betreffende persoon getoond, aangevuld met de datum en tijd van het gesprek. Gespreksduur ontbreekt nog steeds; deze kan alleen elders in het menu worden opgevraagd.

Wie ooit beweerde dat Samsung alleen maar disco's op pocketformaat produceerde, kan met de E760 helemaal zijn lol op. Alleen door via de bijgeleverde datakabel een MP3 bestand naar keuze naar de Samsung te verzenden kan een 'normale' beltoon worden ingesteld, want wat Samsung vooraf allemaal meelevert gaat helemaal nergens over. De standaard beltoon zou waarschijnlijk moeten doorgaan voor een hip trance nummer, maar komt in de praktijk over als een stel galopperende paarden; in de praktijk realiseerde ondergetekende zich steevast pas na negen keer 'overgaan' dat het toestel werd gebeld. Wie echter niet door een colonne Shetlanders wil worden gestoord kan gelukkig ook nog kiezen voor kwetterende vogels of tal van dance- en trance nummers, en dat allemaal in MMF, IMY, MP3, WAV en MIDI formaat.

Ook de trilfunctie brengt enige eigenaardigheden met zich mee. Met de trilfunctie op zich is niets mis, sterker nog: zelden zo'n krachtig trillende telefoon meegemaakt. Er kan echter alleen worden gekozen voor de opties 'trillen', 'eerst trillen, dan rinkelen' en gewoon 'rinkelen'. Wie de E760 zover wil krijgen dat het tegelijkertijd gaat rinkelen én bellen zal voor een beltoon moeten kiezen waar de trilfunctie op reageert.

Tot slot is voice dialing nog steeds niet op geen enkele 7-serie beschikbaar. De handsfree functie klinkt verder prima.

Beeldscherm

Aan de binnenkant is de E760 gezegend met 260.000 kleurenscherm dat ook kan worden teruggevonden in de E720, E530 en de D500. Hoewel dit scherm net niet kan tippen aan de scherpte van bijvoorbeeld het scherm van de W900i, levert het wel prachtige kleuren en is het ook uitermate helder. Het externe OLED scherm is zoals het een OLED schermt betaamd uitermate scherp. Normaal gesproken toont het scherm de tijd, in analoge dan wel in digitale vorm. Wanneer echter MP3-bestanden worden afgespeeld wordt de gebruiker verwend met een aantal flitsende visualisaties. Verder kan worden ingesteld welke informatie het externe scherm moet tonen; denk hierbij aan batterijstatus en binnengekomen berichten.

Ook het interne scherm kent natuurlijk de nodige instelmogelijkheden, zoals helderheid en verlichtingssterkte. Opvallend is verder de uitstekende afleesbaarheid van het scherm in de zon.

Menu

De wijzigingen in de menustructuur ten opzichte van eerdere modellen als de D500 of de E720 en E730 zijn minimaal. De basale opzet van het Samsung menu zal bij velen wel bekend zijn: een raster van negen iconen dat via één van de softkeys kan worden bereikt, waarna de verschillende iconen in dit menu door de 4-richtings bedieningstoets worden aangesproken. Jammer is dat er nog steeds geen enkele fabrikant een bedieningstoets maakt die het mogelijk maakt ook diagonaal door dit soort menu's te navigeren, hetgeen toch weer een beetje bijdraagt aan de mate van bedieningsgemak.

Het standaardscherm van de E760 geeft verder de batterijstatus, het netwerkbereik, de datum en de tijd weer. De linker softkey biedt toegang tot het hoofdmenu, de rechter tot de lijst met contactpersonen. Verder kan aan iedere richting van de 4-richtings bedieningstoets een snelkoppeling worden toegekend, zodat bijvoorbeeld snel een aan nieuw sms-bericht kan worden begonnen. Een wijziging die haast onopgemerkt in het ontwerp van een aantal Samsung telefoons is geslopen, is dat de ronde - en veelal blauwe - internet toets in het midden van de 4-richtings bedieningstoets nu ook als OK toets kan worden gebruikt. Dit werkt, hoewel in het begin nog een beetje onwennig, erg prettig.

Samsung menu's zijn druk, en dat is iets wat niet iedereen weet te waarderen. Een overdaad aan semi 3D buttons en voorbij rollende teksten maken het leven er niet makkelijker op. Helaas vallen deze grafische tierelantijnen niet uit schakelen, maar niet getreurd: er kan wel worden ingesteld welke kleur het menu dient aan te nemen.

Telefoonboek

Veel valt er niet over het telefoonboek van de E760 te zeggen. Het is jammer dat voice dialing nog steeds niet tot de mogelijkheden behoort, waardoor mensen die gebruik maken van een Bluetooth headset toch weer iedere keer naar hun telefoon moeten teruggrijpen. Nieuwe contactpersonen worden toegevoegd via het welbekende T9 principe. Ook van de eigen gegevens kan een digitaal visitekaartje worden gemaakt, wat net als andere contactgegevens overigens kan worden uitgewisseld met derden. Synchronisatie met PC verliep niet helemaal lekker, maar dit kan als een incident worden gezien. Voorgaande modellen van Samsung gaven immers nooit problemen op dit gebied.

Van ieder contactpersoon kan de achternaam, voornaam, het mobiel-, prive-, werk-, fax- en nog een extra nummer worden opgeslagen. Verdere opties zijn ook een email adres, een bepaalde bellersgroep en een foto, en ook kan aan ieder contactpersoon een specifieke beltoon worden toegekend. Wat echter ontbreekt is de mogelijkheid ook adresgegevens bij te houden.

Messaging

De E760 biedt de mogelijkheid om op alle mogelijke manieren berichten te verzenden: daar waar E720 gebruikers het moesten doen met ouderwets SMS'en, MMS'en en EMS'en, is het sinds de E730 ook mogelijk om email via POP3 en SMTP te versturen. Email via SMS was uiteraard al langer mogelijk.

Invoeren van tekstberichten via T9 leverde geen verdere problemen op. Berichten kunnen worden opgeslagen of in een keer worden verstuurd, bepaalde nummers kunnen worden geblokkeerd, en het is nu ook mogelijk een bevestiging te krijgen bij ontvangst van een bericht door de andere partij. Natuurlijk zijn er al een aantal animaties aanwezig die als MMS-bericht kunnen worden verzonden.

Verder biedt de E760 ook de totaal onzinnige mogelijkheid om tot twaalf (twaalf!) aaneengeschakelde SMS berichten te versturen. Waarom dit onzinnig is, moge voor zich spreken: een email bericht van dergelijke lengte is immers slechts een paar KB en dus veel goedkoper om te verzenden.

In totaal is er ruimte voor 200 SMS berichten op de E760. De ruimte voor het aantal email- en MMS-berichten hangt af van de hoeveelheid beschikbaar geheugen.

Connectivity

Sinds de D500 heeft Samsung een naam opgebouwd toestellen te produceren die maar niet willen samenwerken met andere apparatuur, en helaas vormt de E760 hierop geen uitzondering. Hoewel Windows XP het toestel wel wil herkennen, wil het versturen van data van en naar een PC maar niet lukken, en is voor bijvoorbeeld synchronisatie van contactpersonen keer op keer de datakabel nodig.

De E760 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen.

Geheugen

De E760 beschikt niet over een slot voor geheugenkaartjes, en dat zal voor muziekliefhebbers een afknapper zijn. Het intern geheugen van de E760 is gelijk gebleven aan dat van de E730, wat ook geldt voor de indeling. Samsung heeft er namelijk voor gekozen om de gebruiker iets in te perken in zijn mogelijkheden: er is specifiek ruimte vrijgemaakt voor Java bestanden, berichten, contactpersonen, en eigen bestanden, en hier valt wel wat voor te zeggen: op deze manier hoeft een gebruiker namelijk niet iedere keer SMS-berichten te verwijderen om bijvoorbeeld een nieuw contactpersoon toe te voegen.

Camera

De camera kan door middel van twee snelkoppelingen worden bereikt: ofwel via een schudbeweging, ofwel via een sneltoets aan de zijkant van het toestel wanneer dit is uitgeklapt. Uiteraard is ook de camera exact dezelfde gebleven als die uit de E730. Een verstandige zet, want de 1.3 megapixel camera kon zich prima met zijn direct concurrenten meten.

Er kan worden gekozen uit resoluties variërend van 1280 x 1024 tot 128 x 96 pixels, waarbij ook kan worden gekozen uit drie verschillende kwaliteitsstanden. Verder is het mogelijk om zes tot vijftien foto's achter elkaar te schieten, en zijn er ook verschillende bewerkingsmogelijkheden: zwart/wit, negatief, sepia, reliëf, schets, oranje, onder water, rood focus, geel focus en blauw focus, en ook verschillende kaders behoren tot de mogelijkheden.

Volkomen overbodig is de zelfontspanner, want foto's maken van jezelf of van een vriendenclub blijkt onmogelijk zonder het bekende spiegeltje. Ook 's nachts fotograferen is geen aanrader, daar de 760 niet over een flitser beschikt.

De mogelijkheden van de videocamera zijn natuurlijk voor een groot gedeelte gelijk aan die van de fotocamera. Helaas nog steeds geen 320 x 240 filmpjes, maar wel 176 x 144 tot wederom 128 x 96 pixels. Handig is de mogelijkheid om MMS filmpjes te schieten, wat betekent dat de bestandsgrootte automatisch binnen de perken wordt gehouden.

Ook voor de videocamera zijn weer tal van effecten beschikbaar, die naast de mogelijkheid om het scherm te draaien exact hetzelfde zijn als die van de fotocamera.

Foto- en filmbestanden kunnen in het zogenaamde Album worden bekeken, van waaruit ze ook via Bluetooth, MMS, email of desnoods via infrarood kunnen worden verzonden. Foto's worden in JPEG geschoten, films nog steeds in 3GP. Jammer genoeg is het niet mogelijk met deze camera in MP4 te schieten, aangezien dit videoformaat superieur is aan 3GP. Het gebruik van dit laatste formaat verklaart dan ook ten dele waarom de camera zulke goede foto's schiet, en zulke matige filmpjes.

Aanwezige programma's

Meest in het oog springende programma op de E760 is de organizer functie. Deze herbergt een kalender waar afspraken, verjaardagen, actiepunten, 'diversen' en ook memo's kunnen worden ondergebracht.

Ook de XHTML browser is een leuks stukje software. Via een GPRS verbinding geeft deze browser websites keurig weer, en wat ook heel netjes is: alle mogelijke instellingen zijn al vooraf correct ingevoerd, het enige wat de gebruiker hoeft te doen is aangeven van welke provider gebruik wordt gemaakt.

Een derde applicatie is de zogehete Funbox, waar alle vooraf- of zelfgemaakte data kan worden teruggevonden. Afbeeldingen, video's, muziek en geluiden; alles kan hier worden teruggezien, verzonden of zonodig worden bewerkt.

Onder de noemer 'Toepassingen' vindt men de meer specifieke toepassingen terug, zoals de 'Java World', de MP3 speler, de Voice Recorder, de Wereldtijd, het Alarm, de Calculator, een omrekenprogramma, timer en stopwatch en verder de provider specifieke diensten. De Java World is een verzamelnaam voor de verschillende games die op het toestel aanwezig zijn, de andere programma's zullen nu stuk voor stuk worden besproken.

De MP3 speler kan op twee manieren worden gestart: door een schudbeweging of via het menu. De speler doet zijn werk verder prima; playlisten kunnen gemakkelijk worden aangemaakt en ook de ingebouwde equalizer werkt naar behoren.

De geluidskwaliteit van de E760 is verassend goed, temeer wanneer er rekening wordt gehouden met het feit dat de nieuwe Samsung het zonder SoundMate moet stellen. Dit valt vooral op door de wat vlakke bas.

Zoals eerder aangestipt beschikt de E760 niet over voice dialing. Wel is er de mogelijkheid om memo's in AMR formaat op te nemen. Deze voice recorder werkt verder naar behoren.

Als laatste wordt nog even de calculator aangestipt. Dit vanwege de goed doordachte bedieningsmogelijkheden. Samsung heeft namelijk kans gezien om van de mogelijkheden die het 5 weg d-pad biedt een logische calculator te bouwen, wat best een prestatie is.

Games

Samsung heeft geprobeerd vooral de kwaliteiten van het shake & play systeem naar voren te laten komen in de vooraf geïnstalleerde games. Helaas resulteert dit in twee dramatisch slechte spellen: één waarbij door de telefoon te schudden een stel dobbelstenen op het scherm aan het rollen worden gebracht, en één waarbij exact hetzelfde gebeurd maar dan met lotto ballen. Gelukkig zijn er leukere Java games beschikbaar.

Extra's

Natuurlijk kan het hele shake & play principe niet onbesproken blijven. Het idee achter dit principe is dat door middel van een simpele schudbeweging een bepaald programma kan worden gestart. Na enige oefening kan met dit shake & play systeem de camera, de MP3 speler en een beat box programmaatje worden gestart én bediend. Het is jammer dat Samsung het niet mogelijk heeft gemaakt om zelf functies toe te kennen aan een bepaalde beweging (een nieuw SMS bericht schrijven bijvoorbeeld), want feit is dat shake & play een concept met potentie is. Op dit moment is een sneltoets echter nog steeds efficiënter, al blijft het een leuke gadget.

Samsung E760 foto serie:

Conclusie

Al met al is de E760 natuurlijk geen slechte telefoon. Het toestel biedt een aantal leuke functies, kan qua specificaties goed meekomen met haar directe concurrenten en laat zich simpel bedienen.

Toch wringt de schoen. Samsung heeft met het shake & play concept een uitermate leuke techniek bedacht, die met een beetje finetuning wel eens een nieuwe trend zou kunnen worden. Probleem is echter dat het bedrijf zich bij de E760 zich teveel heeft nagelegd op het uitdragen van het principe. Helaas is daarbij te weinig aandacht uitgegaan naar essentiëlere zaken als duurzame materialen en een behoorlijke batterijduur.

Verder moeten punten als het gemis van opslaan van adressen in het telefoonboek, het feit dat geen uitbreidbaar geheugen aanwezig is en dat een simpele beltoon niet aanwezig is voor lief worden genomen wanneer men het toestel denkt aan te schaffen.

Al met al kan met zekerheid worden gesteld dat de E760 niet direct in de voetsporen zal treden van zijn voorgangers, waarmee Samsung zich zo op de kaart heeft gezet in Europa. Wat het toestel dan wel gaat worden?

Een onbetwiste middenmotor.


Vermelde toestellen