Samsung D900 review

Zoals al eerder gemeld continueert Samsung de succesvolle modellen reeks opnieuw met een aantal mooie producten binnen de Ultra Slim Edition series. Binnen deze reeks vindt men de dunste slider, clamshell en candybar ter wereld.

In deze review zal de dunste slider ooit ontworpen worden besproken; de nieuwe D900.

Naast de 11.9 mm dunne D900 zal in de komende periode de nieuwe D830 getoond worden. Deze ultra dunne 9.9 mm dikke clamshell is de dunste clamshell ooit gemaakt. De Samsung X820 is met zijn 6.9 mm de dunste candybar ooit gemaakt. Alle drie de modellen tonen aan dat Samsung op het gebied van ontwerp en dunne modellen momenteel veruit het topmerk is in de huidige markt. Geen enkele andere fabrikant kan hier tegenop, waarbij de Nokia de top aanvoert van de dikste toestellen. In Finland heeft men het nog niet helemaal geleerd, maar daarin zal verandering komen aan het einde van het jaar.

Het toestel dat de afgelopen maand officieel werd aangekondigd door Samsung is in één variant te krijgen. Deze standaard variant wordt in een dunne doos geleverd en is de directe opvolger van de D600. Het toestel dat eigenlijk aan de late kant de markt heeft bereikt zal naast de E900 een paar vormen de komende maanden. Beide toestellen hebben namelijk op een groot aantal vlakken overeenkomsten.

Maar daar blijft het niet bij. De D900 heeft op een aantal essentiële punten veranderingen ondergaan die voor vele personen eindelijk verbetering betekenen. Helaas zijn deze punten niet volledig doorgevoerd en was meer verwacht. Binnen de review zal duidelijk worden gemaakt maakt dat Samsung nog steeds een aantal vreemde eigenaardigheden aanboord heeft, die een model als de Samsung Z400V bijvoorbeeld niet heeft. Samsung kan het dus wel alleen onder druk van de grootste provider ter wereld.

De verschillen tussen de E900, D600 en D900 liggen vooral op het vlak van het uiterlijk, de aanwezige camera, de afwezigheid van stereo speakers in de D900 en het compleet nieuwe menu. Dit menu is bekend uit de E900 maar kent op een aantal vlakken unieke mogelijkheden die kunnen alleen door Samsung kunnen worden ontworpen.

- Toestel
- Batterij (standaard batterij)
- Oplader
- Stereo headset
- Datakabel
- EasyStudio software op CD-rom
- Engelse en Nederlandse handleiding

De handleiding is lekker compact en zeker niet te lang. Mooie duidelijke afbeeldingen worden gebruikt. Erg nette handleiding die voldoende is voor dit toestel. Wellicht was een andere vorm van het boekje misschien wat beter geweest, maar daarover valt te twisten.

Een lader in stijl, namelijk een zwarte versie. Vroeger leverde Samsung nog de grijze versie mee bij donkere toestellen en dat stond eigenlijk totaal niet. Nu dat er een zwarte lader meegeleverd wordt, toont Samsung aan dat stijl niet eindigt bij het toestel alleen.

De meegeleverde stereo headset klinkt goed en wordt aangesloten op de mini-USB poort aan de zijkant van het toestel. De headset is in het zwart uitgevoerd. Verder is het een misser dat er geen zwarte beschermkapjes worden meegeleverd bij de headset. Andere fabrikanten doen dit wel en dan is het toch vreemd dat Samsung dit niet doet.

Vroeger was er altijd de kritiek over het feit dat EasyStudio niet meegeleverd werd, maar in laatste maanden is dat opgelost. Een nette CD met EasyStudio software en een zwarte datakabel worden meegeleverd, zodat iedereen zijn of haar data kan synchroniseren met PC of Mac.

Plus- en minpunten Samsung D900

  • Afmeting en gewicht toestel
  • Belkwaliteit
  • Eerste telefoon met diefstalbeveiliging
  • Fantastisch uiterlijk
  • Fantastische actieve achtergrond
  • Geheugenkaartslot
  • Geluidsvolume tijdens een gesprek
  • Goede 3.2 Mpixel camera
  • Kwaliteit kleurenscherm
  • Videokwaliteit hoog
  • Autofocus gevoelig
  • Camera enorm traag
  • Flitser niet voldoende
  • Geen macro modus
  • Geen profielen
  • Geen thema’s downloaden
  • Geen voice dailing of voice command aanwezig
  • Slider niet E900 kwaliteit
  • Vreemde Samsung eigenaardigheden
  • Zwakke game performance

Wat zit er bij het toestel?

In het accessoire pakket van Samsung vindt men altijd een redelijk aantal accessoires terug. De volgende accessoires zijn in het stijlvolle pakket opgenomen:

Het pakket is dus netjes voorzien. Het enige wat gemist wordt is de geheugenkaart. Geen extra MicroSD geheugenkaart wordt meegeleverd in het pakket. Ook de video-out kabel werd niet in de doos aangetroffen. Iets wat bij de D600 anders was. Wanneer een dergelijke kabel gebruikt wordt zal de complete gebruikersinterface op een televisie scherm worden getoond. Men kan dan games spelen en bestanden bekijken/tonen via het scherm en de kabel.

Uiterlijk

Zoals al gemeld aan het begin van de review, de Samsung D900 is momenteel de dunste slider op de markt en toont een kwaliteit in een dergelijk dun jasje dat menig persoon zich afvraagt of dat nog wel goed wil werken. In het geval van de D900 lijkt dat niet direct een probleem. Het toestel is, voelt en geeft de gebruiker het gevoel dat het een Samsung is en niet meer dan dat.

Het gehele uiterlijk van het toestel is opgetrokken rond het idee dat de D900 vooral dun moest zijn en dat is te zien. In vergelijking met andere modellen kan het niet veel dunner dan dit. Het toestel moet ook nog open en dicht kunnen glijden. De dikte heeft plaats gemaakt voor breedte. Het toestel is namelijk een flink stuk breder dan de oudere D600 en E900. Met zijn afmetingen van 104 x 51 x 13 mm is de D900 10 mm langer en 6 mm breder dan de E900. Dit terwijl er maar 4 mm dikte is afgegaan ten opzichte van de E900. De verschillen met de D600 zijn nog groter.

Qua gewicht geldt hetzelfde. De D900 is veruit de lichtste gevolgd door de E900 en dan pas de D600. De enorme verschillen tonen aan dat het toestel bovenal een vooruitgang heeft bereikt op omvang en gewicht. Iets dat Samsung naar voren wil brengen in al zijn uitingen.

Kijkt men nu naar de kwaliteit van het toestel zelf dan valt op dat de bouwkwaliteit minder is dan de E900 en gelijkwaardig aan de D600. Kraakjes zijn er niet of nauwelijks. Het toestel is een massief stuk techniek in een dun jasje. Alleen de slider is een puntje van kritiek. Deze heeft het “D600 probleem”. Als men namelijk de centrale toets onder het scherm gebruikt en het toestel vasthoudt aan het toetsenbord geeft de bovenkant teveel mee in de richting van de slider. De slider blijft niet echt vastzitten wanneer men deze geopend heeft. Dit is niet een enkele millimeter, maar al snel een halve centimeter. Dit is niet netjes en soms ronduit irritant als men met het scherm open iets aan het invoeren is of een game speelt via de centrale toets.

Verder niets anders dan lof. De toetsen op de zijkant van het toestel doen het werk naar behoren en zitten op de juiste plek. Op de linkerkant van het toestel is het geheugenkaartslot voor MicroSD geheugenkaarten opgenomen, ook zijn de volumetoetsen daar geplaatst. De rechterkant biedt plaats aan de cameratoets en interfacepoort waarop men de datakabel, headset en lader aansluit. Alle toetsen en poorten zijn goed bereikbaar.

Na het opschuiven van het toestel wordt het toetsenbord zichtbaar. Hierop kan men vrij eenvoudig teksten invoeren. De rand onder het toetsenbord geeft geen problemen tijdens het invoeren. De achtergrondverlichting van het volledige toetsenbord is voldoende en sterk genoeg om alle toetsen zichtbaar te maken in donkere omstandigheden.

Op de achterkant van het toestel zal na het openschuiven de camera zichtbaar worden. Naast de camera zijn een spiegel en een flitser opgenomen. Deze kunnen tijdens het maken van een foto of video gebruikt worden.

De gehele bouwkwaliteit van het toestel is zeer sterk. Alle onderdelen passen goed op elkaar en voelen stevig aan. Op de achterkant van het toestel is wanneer men goed kijkt wel de veer van het schuifmechanisme te zien. Deze zorgt er niet in voldoende mate voor dat de schuif goed op zijn plek blijft zitten. In geopende toestand is er iets te veel speling wat al eerder voorkwam bij de D600.

Uithoudingsvermogen

Het toestel houdt het maar een aantal dagen uit voor het gevoel rond de drie à vier dagen. Veel spelen en veel gebruik maken van de MP3 speler en de camera vreet de batterij letterlijk en figuurlijk leeg. Dat is zeer goed voor een dergelijk dun toestel. De Nokia 6233 en Sony Ericsson K610i hebben gelijkwaardige tijden.

Verder is het opladen van het toestel redelijk lange bedoeling voor het gevoel. Het kost het toestel meer dan anderhalf tot twee uur om op te laden.

Een mooie functie van Samsung is het systeem waarbij de batterij bijna leeg is. Het scherm wordt dan naar een lagere lichtintensiteit geschakeld en men geen video’s of foto’s meer kan maken. Dit spaart dan weer net genoeg batterijtijd om een SMS te verzenden, een gesprek netjes te beëindigen of een foto op te slaan. Mooi systeem, net zoals de waarschuwing die netjes op tijd gegeven wordt. Niet al drie uur van te voren, maar netjes op tijd dat men nog actie kan ondernemen.

Belkwaliteit

De belkwaliteit is het belangrijkste van een toestel en zal dan dus ook bij D900 op een hoog niveau moeten zijn. En deze kwaliteit is goed voor elkaar. Gesprekken komen netjes door en men kan het geluid van de speaker zo hard zetten dat een slechthorend persoon het ook nog hoort.

Verder zijn de gesprekken van een goed niveau. Nokia heeft een wat zwoelere overdracht van geluid. De D900 is wat scherper en wat harder, wellicht vergelijkbaar met BenQ-Mobile. Sony Ericsson echter zit weer wat meer richting de kwaliteit van Nokia qua zwoelheid en geluidskwaliteit. Maar de kwaliteit is zeker op het hoge niveau wat Samsung wil uitstralen als premiummerk. Men moet alleen niet het geluid op het hoogste niveau zetten, want dan klinkt het niet bepaald zuiver. De kiestoon dreunt echt door en tijdens het opstarten van het gesprek zet men dan ook al vaak het geluid zachter om deze dan weer tijdens het gesprek harder te zetten. Wat ook opvalt is dat het gesprek meestal te hard staat voor de laagste stand. Men wil dan het volume lager zetten, maar stand 1 is al bereikt. Een punt dat meerdere personen opmerken die Samsung toestellen gebruiken.

Het nieuwe systeem, genaamd Voice clarity, is getest tijdens de review, maar er was geen duidelijk verschil waarneembaar zonder of met deze functie in drukke ruimten. Het was enorm lastig te bepalen op welke manier deze functie nu hulp biedt bij een duidelijk betere kwaliteit van een gesprek. Daarom heeft Samsung in onze ogen het ook niet toegepast op elk model dat momenteel beschikbaar is. Dat was anders geweest wanneer men er duidelijk een verbetering in gezien had.

Heeft men na een gesprek de behoefte de gesprekkenlijst te raadplegen dan kan dat via het menu of via de opneemtoets. Via beide opties komt men in het menuonderdeel oproepenlijst. Door de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen te bewegen kan men door het hele menu alle informatie opvragen. Kiest men een oproep dan krijgt men een overzicht van de naam en het nummer van de persoon te zien en daarnaast de datum en tijd van het gesprek. Helaas geen duur van het gesprek. De duur van het gesprek kan alleen opgevraagd worden via de menuoptie, waar ook alleen de tellers gewist kunnen worden.

De meegeleverde beltonen is een punt dat maar doorgaat en doorgaat binnen Samsung. Er is geen enkele eenduidigheid in de manier waarop gebruikers een aanbod krijgen qua beltonen. De verschillende toestellen binnen de Samsung reeks hebben allemaal wat anders aanboord en bij de één klinkt het nog speelser dan bij de ander. De D900 verschilt hierin niet anders. De meegeleverde beltonen zijn bedroevend slecht en er is hooguit één standaard beltoon waar men wat mee kan als zakelijke gebruiker. Tevens heeft Samsung het Samsung-deuntje geïntroduceerd. Iets dat moet lijken op de Sony Ericsson of Nokia tune, maar wat compleet de plank misslaat.

In totaal zijn er 25 beltonen in het toestel aanwezig en worden de formaten MMF, IMY, MP3, WAV en MIDI ondersteund. Maar er is een oplossing voor menig gebruiker; de MP3 beltoon. Men kan via de diverse connectiviteit oplossingen een beltoon oversturen naar het toestel en deze dan instellen als MP3 beltoon. Samsung heeft daarvoor een heel simpele oplossing gemaakt. In het instelmenu voor de beltonen zijn vijf mappen opgenomen die men allemaal kan doorlopen; één voor MP3 bestanden, één voor standaard beltonen, één voor favoriete beltonen, één voor spraakmemo’s en één voor gedownloade beltonen.

De trilfunctie van het toestel voelt men goed door een jas heen en is redelijk sterk. Via het menu instellingen en geluidsinstellingen kan men zelf instellen hoe en wanneer de trilfunctie aangezet kan worden. Men kan kiezen voor de opties: Melodie, Trillen, Trillen en melodie en Eerst trillen en dan melodie. Eindelijk de goede oplossing, maar dit wordt alleen toegepast bij de inkomende gesprekken. Bij inkomende berichten is het weer het oude liedje en is trillen en melodie tegelijk niet mogelijk. Ook kan men alleen uit de standaard beltonen kiezen. Een eigen SMS of MMS beltoon instellen is er niet bij. Wanneer leert men eens in Korea dat de meeste mensen vragen om een profielenonderdeel waarin men zelf kan instellen hoe het toestel in stille en diverse andere standen zich zou moeten gedragen.

De handsfree functie mag natuurlijk niet onbesproken blijven. De speaker van het toestel mag er zijn. Het klinkt zeker niet slecht. Het klinkt alleen wat zacht, al klagen de sprekers aan de andere kant van de lijn niet.

Beeldscherm

Zoals gewend van Samsung is het scherm weer van een topkwaliteit en zeker gelijkwaardig aan de K800i en de Nokia 6280. Het 260.000 kleuren kleurenscherm met een QVGA resolutie van 240 x 320 pixels is groter dan het scherm van de W810i en KG800 en kan zich meten met de K800i en de 6280. De D900 scoort hoog op de helderheid van het scherm. Elke gebruiker die het toestel in de handen heeft gehad, was enorm verbaasd over de mate van helderheid van het scherm.

Men kan voor het scherm geen screensaver instellen, dit in tegenstelling tot de D500. Naast dit punt kan men de helderheid van het scherm instellen en kiezen naar hoeveel seconden/minuten het scherm zichzelf moet uitschakelen of dimmen. Dit zijn meer dan normale instellingen voor een toestel van dit kaliber.

De afleesbaarheid van het scherm is redelijk goed tijdens zeer zonnige condities. Men kan het scherm goed aflezen alleen het spiegelen van het scherm speelt een grote rol. Tijdens het gebruik en lange gesprekken komt bij dit toestel ook het fenomeen van een nat scherm voor.

Menu

Geen interface zoals een Symbian of Windows smartphone, maar een standaard Samsung interface dat weer een nieuw update heeft gehad na de E900. De eerste pagina die men te zien krijgt geeft bovenaan de pagina weer welke verbinding ingeschakeld is, wat het ontvangst is van het toestel, of een geheugenkaart is geplaatst en hoe het zit met de batterijcapaciteit. Verder vind men op dit scherm een weergave voor datum, tijd, maand, dag en kan op de achtergrond een geanimeerde GIF afbeelding of een gewone JPG afbeelding ingesteld worden. Helaas is de video wallpaper niet meer mogelijk.

Daarvoor in de plaats is iets heel speciaals toegevoegd in de D900. Het toestel heeft namelijk als eerste mobiele telefoon in de wereld een actieve achtergrond. Zoals op de foto’s zichtbaar is, is er een achtergrond ingesteld met een molen en weiland. Het toestel kiest hiervoor omdat de gebruiker in Nederland is. Gaat men naar Duitsland dan verandert de achtergrond naar een kasteel bovenop een heuvel zodra een Duits mobiel netwerk gekozen is. Hetzelfde geldt voor Frankrijk waar de Arc de Triomphe als achtergrond gekozen wordt of Portugal waar men het havenfort in Lissabon te zien krijgt. Verder vliegen er vogels door het beeld tijdens het gebruik van het toestel.

Een erg leuke optie die nog aangevuld wordt met het feit dat wanneer het donker wordt ook de achtergrond van het toestel donker wordt en de molen uitgelicht. Naarmate het later op de avond wordt zal de schemer invallen. Is de ontvangststerkte nu minder dan zal er meer bewolking getoond worden, is de ontvangststerkte van het netwerk beter dan zal de lucht opklaren.

Is dit alles? Nee, want wanneer men een bericht binnen krijgt zal overdag een vliegtuig door het beeld vliegen en ’s nachts zal er vuurwerk worden ontstoken. Verder voert men een telefoonnummer in met een pen die ook weer rekening houdt met de genoemde omstandigheden; tijd en land.

Via de twee soft-keys kan men in het onderste gedeelte van het scherm twee opties aanklikken. Eén van deze opties is het menu binnen gaan. In het menu van de D900 zijn nu in een raster negen geanimeerde icoons zichtbaar die men via de 5-richtings bedieningstoets kan aanklikken. Er is keuze uit twee manieren waarop men dit weergeeft. Optie 1 is bekend van de D600 en wordt blokmenu genoemd, de tweede optie is een lijstmenu en geeft het complete menu in een lijst weer. Vooral de tweede optie is enorm handig wanneer men snel door het menu heen wil gaan.

Aan de D900 is een snelkeuze menu toegevoegd. Bekend uit LG modellen en al eerder toegepast op de E900. De opties kunnen worden gewijzigd en in totaal vijf snelkeuzes kunnen worden opgenomen in dit snelkeuze menu.

De bediening van het complete menu is verder enorm handig en overzichtelijk en kan door middel van de 5-richtings bedieningstoets in vier richtingen plaatsvinden. Men kan de kleuren/patronen en de tekstweergave aanpassen. Helaas is het niet mogelijk eigen patronen te downloaden of te installeren. Men zal het moeten doen met de twee standaard patronen wat ronduit weinig is.

Er is verder geen verschil te merken tussen het menu wanneer het toestel geopend of gesloten is. Wat wel optreedt is dat wanneer men het toestel dicht schuift, de toetsenblokkade gelijk op het toestel gezet wordt. Een erg handige functie voor mensen die na een gesprek gelijk het toestel dichtschuiven en in hun binnenzak doen. Men kan zelf de functies wijzigen achter het schuifmechanisme.

Telefoonboek

Aan het telefoonboek is niet veel speciaals te zien. Men kan de normale functies en data toevoegen aan een contactpersoon en deze opslaan op het toestel en synchroniseren met Outlook via de meegeleverde EasyStudio software. De functies die in het telefoonboek zitten zijn de functies die verwacht mogen van een toestel met dit kaliber op een kleine aanmerking hier en daar.

De verder opties van het telefoonboek zijn goed voorzien. Er is een zoekfunctie die men door middel van de T9 functionaliteit kan bedienen. Een eigen visitekaartje kan ingesteld worden en bellergroepen zijn aanwezig. Deze kunnen naar eigen inzicht ingevuld en aangepast worden. In totaal kan men voor de snelkeuze negen nummers instellen en tevens 1000 nummers op het toestel opslaan.

Bij een contactpersoon kan men de volgende data opslaan: Achternaam, Voornaam, Mobiel nummer, Prive nummer, Kantoor nummer, Fax nummer, Extra nummer, Email adres, Foto, Video, Beltoon, Bellergroep en een Notitie. Samsung had geen enorme grote naam op het gebied van deze data die aan een contactpersoon gehangen kan worden, maar het is nog lang niet voldoende. Het gemis van juist het opslaan van een adres wordt nu wel heel langzaam irritant in toestellen van Samsung. Menig zakelijk gebruiker van de D900 zal zich gaan ergeren en een zakagenda of PDA bij zich dragen.

Het feit dat nergens in het toestel de functie Voice dailing terug gevonden is, stelt steeds meer vraagtekens. Samsung heeft dit gewoon niet ingebouwd in het toestel en dat mag rustig een fout genoemd worden. Wat een enorm gemis dat het niet aanwezig is, want iedereen met een Bluetooth headset zal nu opnieuw naar het toestel moeten grijpen om een gesprek te starten. Het feit dat er een goede optie voor is in de carkit van Samsung gaat niet op voor gebruikers die over straat lopen met een headset in of personen die niet eens een auto hebben en altijd met het openbaar vervoer reizen.

Het provider diensten onderdeel vindt men terug bij het telefoonboek van het toestel.

Messaging

Messaging is een punt dat Samsung in de loop van de jaren steeds verder heeft opgepakt. Helaas nog niet op het niveau van Nokia en Sony Ericsson die constant met nieuwe mogelijkheden komen zoals Visual Radio, Quickshare and Presence/Instant Messaging.

Samsung laat dit nog niet zien en ook niet in deze D900. Het toestel behoort ook tot de groep toestellen met de mogelijkheid om groep SMS berichten te versturen en dat is al een enorme verbetering ten opzichte van vroegere toestellen. Verder zijn wel alle functies aan boord die men mag verwachten; SMS, MMS, EMS en nu ook Email via POP3 en SMTP, naast Email via SMS dat al lang in Samsung toestellen aanwezig is.

Het invoeren van een bericht via T9 of de standaard invoerfunctionaliteit gaat goed. Er zijn daar geen problemen teruggevonden. De berichten kunnen verstuurd worden en opgeslagen, alleen opgeslagen of alleen verstuurd worden naar de afzender. Ook kan men diverse nummers instellen waarvan men geen berichten wil ontvangen. Tevens zijn antwoordverzoek en ontvangstbevestiging ook aanwezig.

Bij een SMS bericht kan men in totaal 1836 tekens invoeren. Dat komt neer op 12 aaneengeschakelde berichten, wat enorm lang is voor een toestel. Men zou dan al bijna een MMS of Email bericht moeten gaan sturen als men nadenkt dat 1836 tekens een paar KB zijn en dus veel minder kosten dan 12 aparte SMS berichten die over het netwerk verstuurd worden.

In totaal zijn er vijf standaard MMS berichten meegeleverd, die geanimeerd zijn en direct na het toevoegen van een leuke tekst verstuurd kunnen worden. Men kan deze berichten zelf ook nog aanpassen voor een eigen tintje. Maar standaard SMS berichten is men blijkbaar vergeten, want deze map is compleet leeg.

Op het toestel kan de gebruiker maximaal 200 SMS berichten en 30 serverberichten opslaan. De hoeveelheid opslag voor MMS en Email berichten hangt af van de hoeveelheid aanwezige geheugen in het toestel zelf.

De verbeteringen op het gebied van het Messaging zijn er dus wel en zijn ook zeker een stap voorwaarts in de goede richting. Alleen er zal nog wel even gewacht moeten worden op functies zoals instant messaging of bijvoorbeeld Push mail dat nu al wel in alle normale toestellen van Sony Ericsson wordt toegepast. Verder heeft Samsung een mooi stukje techniek op het gebied van Messaging neergezet dat gebruikers die hiervan veel gebruik maken tevreden zal stemmen, maar men kan absoluut niet tegen modellen als de 6233 en K610i op, die net even wat meer bieden voor de gemiddelde gebruiker.

Connectivity

Connectivity is zoals men het mag verwachten van dit toestel. Alle mogelijkheden zijn aanboord en kunnen worden gebruikt. Infrarood is niet aanwezig, maar vele mensen gebruiken dat niet direct. Mocht men dat toch nodig hebben dan zal een ander merk en ander toestel gekozen moeten worden.

De D900 is het zoveelste toestel van Samsung in de rij van Bluetooth modellen. De Bluetooth stack werkt erg goed en is amper op problemen te betrappen. Helaas is communicatie via een Pocket PC en een internet verbinding om onverklaarbare redenen nog niet voor elkaar gekregen. Verder enkel een klein probleem teruggevonden dat een aantal keer de verbinding niet opgezet kon worden met een ander toestel en dat bepaalde profielen nog niet helemaal lekker ondersteund werden.

De andere mogelijkheid tot connectiviteit, de meegeleverde datakabel werkt naar behoren. Deze wordt standaard meegeleverd bij een Samsung model. Ook de nieuwe EasyStudio mag er zeker wezen. Het programma heeft veel opties en mogelijkheden. Hier en daar zitten een aantal leuke applicaties die men handig kan gebruiken. De verbinding met de D900 was eenvoudig gelegd en zonder enige moeite konden bestanden overgezet worden.

Een aantal extra punten die zeker niet onbesproken mogen blijven, zijn het feit dat de Bluetooth applicatie qua batterijtijd erg goed presteert. Er wordt niet enorm veel van de batterij gevraagd tijdens het gebruik van de applicatie. Ook is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijkertijd te versturen via de Bluetooth verbinding. Verder kan men via een stereo Bluetootoh headset draadloos luisteren naar muziek. Iets dat bijna elke Samsung momenteel standaard meekrijgt.

Het toestel maakt via de datakabel verbinding met de PC en ondersteunt daarbij USB massaopslag. Men kan vrij eenvoudig data overzetten, want het toestel wordt herkend als een verwisselbare schijf in het bestandsbeheer van de PC.

Geheugen

Het geheugenonderwerp kan een discussiepunt genoemd worden. Het toestel heeft namelijk rond de 66 MB aan intern geheugen verdeeld in 62 MB vrij dynamisch geheugen en 4 MB geheugen voor JAVA toepassingen. Gaat men al snel een aantal foto’s schieten, een redelijk aantal MMS, Email berichten en andere data opslaan dan blijft er maar weinig ruimte over eventuele MP3 bestanden.

Daarvoor is er in de D900 een geheugenkaartslot voor MicroSD/TransFlash geheugenkaarten, die qua performance niet uitblinken. Ze worden wel steeds meer in nieuwe modellen gebruikt en daardoor is verkrijgbaarheid van deze kaarten gegroeid.

Verder is er een punt dat absoluut niet onbesproken mag blijven. Het gevoel komt naar voren dat men bij Samsung de geheugenkaart er zo maar even ingebouwd heeft zonder verder te ontwikkelen. Er is namelijk geen mogelijkheid voor het opslaan van gegevens direct op de geheugenkaart. Schiet men een foto of video dan wordt deze eerst opgeslagen op het geheugen van het toestel en moet men daarna handmatig alles zelf gaan lopen overzetten. Dit verdient echt aandacht, want een dergelijke functie is absoluut een must. Opnieuw een vreemde Koreaanse kronkel.

Het interne geheugen is ingedeeld in twee delen, zoals al aangegeven. Het toestel gebruikt het eerste deel van 62 MB speciaal voor MMS berichten, Email berichten en het bestandsbeheer, die alle afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden herbergt. Daarnaast is er nog ruimte voor 200 SMS berichten, 30 serverberichten 400 kalendernotities, 100 notities en 1000 contactpersonen. Deze data wordt alleen niet afgehaald van de 62 MB.

Het tweede deel is 4 MB speciaal voor alle JAVA toepassingen, zoals JAVA programma’s en de JAVA games.

Camera

De camera is een punt dat men kent van de D900. Deze 3.2 megapixel camera is namelijk de beste Samsung camera op de Nederlandse markt. De camera is een openbaring op het gebied van de opties, het gebruikersgemak van die opties en de overzichtelijkheid. De opties zijn uitgebreider dan de K800i, maar daar blijft het bij. De Samsung D900 heeft namelijk een camera die vooral uitblinkt in opties, niet per definitie kwaliteit.

In vergelijking met de Sony Ericsson K800i of de Nokia N73 en N93 kan gezegd worden dat de D900 zich goed kan houden tussen dit geweld. Men mag zelfs zeggen dat de D900 de K800i zeer dicht nadert en op sommige vlakken drie andere modellen voorbij streeft. De manco’s van de camera van de D900 liggen vooral op een ander vlak.

De flitser van het toestel is namelijk totaal nutteloos ten opzichte van de drie andere modellen. De K800i staat buiten elke klasse, de N73 volgt op gepaste afstand en de N93 is net zo dramatisch als de D900. Nee, de flitser is niet bepaald nuttig over grotere afstanden. Enkele centimeters daar blijft het helaas bij.

Een ander punt is de snelheid van de camera. De camera is namelijk enorm traag tijdens het maken van foto’s. De foto wordt eerst gemaakt dan opslagen en dan nog eens getoond. Wanneer men lopend een foto maakt is elke afbeelding die het toestel toont tijdens één van deze drie genoemde fasen anders. Dit geeft maar aan hoe enorm traag de D900 is tijdens het maken en opslaan van de foto. Het kost minstens vijf seconden voordat alle cycli doorlopen zijn. Ook moet de gebruiker het toestel enorm stil vasthouden. De minste beweging geeft een onscherpe foto. Dit komt door de enorm lastige autofocus die er inzit. De gebruiker kan zelf niet bepalen hoe de autofocus reageert en kan ook niet zelf focussen op een object. Nee, de camera focust zelf, toont geen focuskader in het beeld en dat levert niet altijd even mooie foto’s op. Gelukkig kan men wel de focusgerichtheid instellen binnen het toestel.

De kwaliteit van de foto’s zijn dus redelijk tot goed. Video’s steken qua kwaliteit gelijkwaardig af aan de foto’s die op een goed niveau zijn voor een 3.2 megapixel camera in een mobiele telefoon. Nee, de fabrikanten moeten de D900 niet zo maar links laten liggen. De foto’s bevatten veel kleur, zijn levendig en geven exact weer wat men fotografeert. De foto’s bevatten amper ruis en komen sommige gevallen niet zo flets over als de K800i. Als men maar het toestel stil houdt!

De camera heeft zoals aangegeven een enorme hoop met opties, die nog nooit teruggezien zijn op een toestel. Men kan de foto’s maken in de resoluties: (2038 x 1536), (1600 x 1200), (1280 x 960), (1024 x 768), (800 x 600), (640 x 480), (320 x 240), (240 x 320) en (240 x 180). Daarnaast is het mogelijk om in drie kwaliteiten foto’s te maken (Superfijn, Fijn en Normaal), kan men kiezen voor zes sluitergeluiden, witbalans kiezen (Auto, Zonsondergang, Gloeiend, TL-verlichting, Bewolkt en Daglicht), de ISO kiezen (ISO Auto, 100, 200 en 400), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte foto en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk om uit drie fotostanden te kiezen, namelijk: Eén opname, Multishot (keuze uit: 6 foto’s kwaliteit normaal, 6 foto’s kwaliteit hoog, 9 foto’s kwaliteit normaal, 9 foto’s kwaliteit hoog, 15 foto’s kwaliteit normaal of 15 foto’s kwaliteit hoog) en Mozaïek opname. Naast deze opties kan men tijdens het maken van een foto inzoomen, de helderheid in zeven stappen instellen, de foto horizontaal en verticaal omflippen en de nachtmodus inschakelen. Verder zijn er in totaal acht effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste zijn er in de camera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden) en mogelijkheid tot het toevoegen van één van de 30 kaders toegevoegd. Helaas kan men niet alle opties gebruiken bij alle resoluties. Kaders worden alleen gebruikt bij een resolutie van 240 x 180 pixels.

De videocamera heeft een groot gedeelte dezelfde functies al de normale fotocamera. De resoluties zijn natuurlijk wel anders. In totaal zijn er drie resoluties, namelijk CIF (352 x 288), QVGA (320 x 240), QCIF (176 x 144) en Sub-QCIF (128 x 96). Naast de resoluties kan men kiezen uit drie videostanden, namelijk Normaal, Email limiet en de MMS limiet, waardoor een aantal instelling automatisch worden ingesteld. Kiest men voor de instelling Normaal, dan kan men kiezen uit vier resoluties en vier kwaliteiten (Superfijn, Fijn, Normaal en Spaarstand). Verder kan men het geluid aan en uit zetten (ook mogelijk bij de Email en MMS videostand), de witbalans kiezen (Auto, Zonsondergang, Gloeiend, TL-verlichting, Bewolkt en Daglicht), het zoekerscherm bepalen, de standaard naam instellen voor een gemaakte video en het geluid in/uitschakelen bij het zoomen en de contrastinstelling.

Naast deze instellingen is het mogelijk tijdens de video in te zoomen, de helderheid in zeven stappen in te stellen, de video horizontaal of verticaal om te flippen, de nachtmodus in te schakelen en de flitser te gebruiken. Verder zijn er in totaal acht effecten, namelijk: Zwart/wit, Negatief, Sepia, Reliëf, Schets, Antiek, Maanlicht en Mist. Als laatste is er in de videocamera functie een zelfontspanner (keuze uit: Uit, 3 seconden, 5 seconden, 10 seconden).

Via de sneltoetsen op het toetsenbord en de zijkant van het toestel kan men een groot deel van de instellingen en opties die hierboven genoemd zijn instellen. Tevens kan men een keuze maken uit of de fotocamera op het volledige scherm moet worden weergegeven. Een optie die ook in het menu ingesteld kan worden.

De foto’s worden gemaakt in het JPG formaat en opgeslagen in het foto album. Daar kan men de foto bekijken en aanpassen door er emoticons of de al genoemde kaders en effecten aan toe te voegen. Tevens kan men de foto’s met een wisbeveiliging instellen en een diavertoning starten met daarin al de opgeslagen foto’s. Naast deze functies kan men de foto’s wissen, hernoemen, instellen als achtergrond of afbeelding voor nummerweergave of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. Het fotoalbum heeft de mogelijkheid om naast JPG bestanden ook GIF bestanden te bekijken.

Voor videobestanden geldt bijna hetzelfde. Deze bestanden worden opgeslagen in het MP4 en 3GP formaat en in het videogedeelte van het bestandsbeheer. Daar kan men de video bekijken, hernoemen, wissen, een wisbeveiliging geven of gewoon de afbeelding versturen via MMS, Email of Bluetooth. De grote resoluties gebruiken MP4 en de Video MMS functie 3GP. Door de 1 toets in te drukken kan men de video’s op het volledige scherm bekijken.

Uiteindelijk kan gezegd worden dat de kwaliteit van de camera zeker niet slecht is. Vooral de aanwezige opties zijn iets dat menig cameratelefoon niet kan bieden. Door de aanwezige mogelijkheden kan men de D900 boven de K800i plaatsen. Daarbij komt ook nog de aanwezige video die er zeker mag zijn. Maar net zoals bij de N73 en N93 zijn er te veel manco’s, die het toestel terugplaatsen. In het geval van de D900 is dat de enorme trage bediening van de camera. Men moet de camera enorm stil houden en tijdens het opslaan zelfs niet bewegen. Bewegende objecten kan de D900 totaal niet aan en dan wordt er nog niets eens gesproken over de flitser die nog minder is dan de N93 flitser. Daarbij komt ook nog eens afwezigheid van een macro modus, de onhandige autofocus en de afwezigheid van een image stabilizer (al is de vraag of deze veel uitricht bij de N93, N73 en K800i). De D900 heeft zeker een goede camera, maar Samsung had er een statief bij moet leveren en een sterkere processor aanboord moeten plaatsen.

Aanwezige programma's

In relatie tot de aanwezige programma’s en de D900 kan gezegd worden dat eigenlijk niks gemist wordt. Alle programma’s die men op een dergelijk toestel mag verwachten zijn aanwezig. De programma’s zijn over een aantal plekken verdeeld in het menu. Het eerste onderdeel is kalender waar men een complete kalender vindt met de mogelijkheid tot het toevoegen van een afspraak, verjaardag of een actiepunt. Tevens kan men de agenda opvragen in maand, week en dag overzicht en memo’s opslaan. In totaal kan men in de kalender 400 punten en 100 notities opslaan.

Het tweede onderdeel is de XHTML browser die in het toestel aanwezig is. Met deze browser is het mogelijk om internet pagina’s te bezoeken via een GPRS verbinding. De internet browser is niet zo geavanceerd als bijvoorbeeld de Opera browser, maar geeft wel op een zeer nette manier de gevraagde site weer. In de browser zitten verder geen speciale onderdelen. Wat wel erg netjes is, is het feit dat de instellingen voor het surfen al in het toestel aanwezig zijn. Men hoeft alleen voor de provider te kiezen die men gebruikt. Verder levert het nieuwe scherm een groter oppervlak voor het bekijken van internet pagina’s.

Het derde onderdeel is het Mijn bestanden. Hierin vind men alle data; afbeeldingen, video’s, muziek en geluiden, die op het toestel zijn geplaatst. Een aantal onderdelen hiervan zijn al besproken bij de camera. Wanneer men niet een foto of video wil maken, kan men via dit onderdeel de gemaakte of gedownloade foto’s en video’s bekijken. Samsung had op het geleverde toestel de diverse mappen gevuld met een groot aantal foto, video en audiobestanden. Al deze bestanden kunnen worden bekeken of afgespeeld.

Het vierde en laatste onderdeel bevat het grootste aantal programma’s. Dit is namelijk de Toepassingen. Dit onderdeel van het menu bevat de JAVA/Games, MP3 speler, Spraakrecorder, Afbeeldingen editor, Bluetooth en het provider onderdeel Vodafone. De onderdelen Wereldtijd, Alarm, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch zijn verplaatst in de D900 naar de rubriek Organizer. Opnieuw een vreemde keuze en iets wat niet in lijn is met andere modellen binnen de Samsung reeks. Elk onderdeel zal hieronder kort uitgewerkt worden op één onderdeel na, namelijk de JAVA/Games. Dit onderdeel bevat alleen games en deze zullen op de volgende pagina bespoken worden onder het punt games.

De MP3 speler is een simpele maar doeltreffende speler, die men naar eigen behoefte kan instellen met bestanden of afspeellijsten. Daarnaast zijn er twee verschillende soorten waarop de speler wordt weergegeven. Ook kan men instellen of het nummer automatisch moeten worden herhaald, over een bepaalde volgorde gevolgd moet worden en wat het vooraf ingestelde volume moet zijn. De MP3 speler werkt op dezelfde manier als wanneer men een geluidsbestand afspeelt in het bestandsbeheer.

Al deze functies werken erg goed en men hoort ook daadwerkelijk een verschil in het geluid dat klinkt uit de mono speaker. Er zit alleen een addertje onder het gras. Het meegeleverde MP3 bestand klinkt briljant door de headset en is speciaal gemasterd, maar speelt men nu eigen MP3 bestanden af die op het interne geheugen geplaatst zijn dan klinken deze ineens een flink stuk minder.

Er is nog geen ondersteuning voor i-Tunes of een soort gelijk programma aanwezig in de D900. Het is ronduit jammer dat Samsung deze kant niet opgaat op dit moment. Alleen een stereo Bluetooth headset, die voorlopig op enkele plekken te krijgen is, is niet de volledige input die men in deze richting verwacht. Vooral als men ziet wat voor een enorme doelgroep om deze functies vraagt.

Helaas, geen voice dailing, maar de voice recorder of voice memo ontbreekt echter niet. De spraakrecorder neemt gesprekken en andere omgevingsgeluiden netjes op in AMR formaat. Het is mogelijk om deze bestanden te gebruiken als beltoon in het toestel. Verder valt er weinig op te merken bij deze functie behalve dat de equalizer gelijk is aan de MP3 speler op andere bedieningsknoppen na.

In het onderdeel Toepassingen vindt men een nieuw onderdeel voor Samsung toestellen, namelijk de afbeeldingseditor. In het programma kan men namelijk afbeeldingen aanpassen door effecten toe te voegen, afbeeldingen te draaien, kaders/emoticons/cliparts toevoegen en de afbeeldingen afdrukken via USB en de Bluetooth verbinding. Vooral dit laatste is een erg leuke optie voor gebruikers. De complete afbeeldingseditor is verder best leuk uitgevoerd. Voortaan wat meer kaders, emoticons en cliparts toevoegen waar men ook echt wat leuks mee kan doen en het is helemaal af.

Naast de afbeeldingseditor is er ook een Picsel viewer in de D900 aanwezig, die de mogelijkheid geeft om PDF, Excel, Word en PowerPoint bestanden te bekijken. Men kan ze in het volledige scherm weergeven, erop inzoomen, roteren, verzenden en ook printen. Helemaal zonder iconen in het beeld de bestanden laten zien is niet mogelijk helaas. Men zal altijd nog de iconen boven de soft keys in het beeld zien, ook heeft het programma met bepaalde bestanden moeite. De Picsel viewer slikt niet alle genoemde bestanden even eenvoudig.

De volgende opties; de Wereldtijd, Alarmklok, Calculator, Converter, Timer en Stopwatch spreken voor zich. Deze onderdelen behoeven geen extra uitleg. De uitvoering van deze programma’s is goed, simpel en duidelijk.

Het laatste onderdeel van het Toepassingen gedeelte is het Vodafone diensten onderdeel dat ook voor een deel terug komt bij het telefoonboek. In het telefoonboek komt alleen het gedeelte qua provider telefoonnummers terug. Het andere deel met informatie over de provider vindt men onder toepassingen terug.

Games

Qua games is het toestel goed voorzien met zeven games. Sommige games staan al op menig ander Samsung model en men vindt deze terug in het gedeelte JAVA/Games met een maximaal geheugen van 4 MB zoals al aangegeven op de vorige pagina.

De games die aanwezig zijn in het toestel zijn: Cannonball (nieuw op een Samsung en een balspel waarbij blokjes weggespeeld moeten worden), Forgotten Warrior (een spel waarbij men als een soort Zelda een prinses moet redden door allerlei levels), Freekick (een spel waarbij men vrije trappen raak moet schieten), Arch angel (een 3D shooter waarbij men in een ruimteschip de vijand moet uitschakelen), Asphalt Urban GT (Autoracegame), Tetris (zegt voldoende) en Sonic The Hedgehog (Bekend van de Panasonic VS6 waar het sneller opdraaide en de Sega spelcomputers van een aantal jaar geleden). Helaas zijn de laatste drie spelletjes alleen Try&Buy versies. Men kan hooguit een level spelen en daarna moet het volledig spel worden aangeschaft.

Sinds lange tijd is het weer mogelijk om zelf games te installeren op het toestel. De games simpel op de geheugenkaart gooien en dan installeren is er nog niet bij, maar games downloaden vanaf een website en dan installeren is wel mogelijk. Ook het testen van de performance van het toestel was weer mogelijk, maar de uitslagen waren niet bepaald hoog. De game performance van de D900 is simpelweg bedroevend wat het beste tot uiting kwam tijdens het spelen van Sonic The Hedgehog. De toestel was daarvoor te traag.

Extra's

Aan de D900 is een speciaal nieuw onderdeel toegevoegd. De D900 is namelijk het eerste toestel samen met de Z400V dat tegen diefstal beveiligd is. Het werkt enorm simpel. In het menu is het onderdeel Mobiel opsporen opgenomen. Door deze te starten en een wachtwoord in te voeren krijgt men een menu met opties.

Binnen dit menu kan men de optie Mobiel opsporen inschakelen. Wat het systeem daarna doet is vrij simpel. Wanneer de D900 gestolen wordt, zal de dief of heler snel van SIM kaart wisselen. Op het moment dat dit gedaan wordt en het toestel ingeschakeld wordt zal het toestel automatisch zonder dat de dief of heler het doorgeeft een SMS bericht sturen naar een contactpersoon of telefoonnummer die de oorspronkelijke gebruiker ingesteld had.

Hierdoor kan worden achterhaald dat het toestel in gebruik is en waar het toestel zich in het netwerk bevindt. Ook krijgt men te zien welk nummer het SMS bericht verstuurd heeft en zodoende kan de dief of de heler van het gestolen toestel worden teruggevonden.

Absoluut een unicum in de huidige markt van mobiele telefonie. Een functie waar niemand ooit aangedacht heeft, is toegepast in deze nieuwe Samsung modellen. Andere modellen zullen zeker nog volgen. Tot die tijd wordt aangeraden de functie als D900 gebruiker in te schakelen tegen diefstal en het wachtwoord te wijzigen.

Conclusie

Zoals gewoonlijk wordt aan het einde van deze review weer de balans opgemaakt. Bij Samsung modellen was het altijd dat deze op een aantal punten steken lieten vallen. In Korea ziet men dat in door vooral door te gaan met de ontwikkeling.

Als is de vraag hoe men doorontwikkeld. In de huidige modellen zit totaal geen lijn qua standaardisatie. Diverse functies komen niet overeen met andere modellen, menuopties worden gewoon bij bepaalde toestellen op totaal andere plekken geplaatst en soms laat men gewoon nieuwe onderdelen weg terwijl deze nou net een uitkomst waren voor de gebruiker.

Samsung zal moeten leren in de toekomst dat door de gehele lijn met modellen een standaard moet worden gezet. Voorbeelden zoals Sony Ericsson, Nokia maar ook LG tonen aan dat een fabrikant van mobiele telefoons daar geen moeite mee hoeft te hebben. Het is te hopen dat men het inziet. Naast gebruikers zijn er namelijk meer organisaties die daarmee te maken gaan krijgen in de toekomst.

Loopt men de minpunten door dan vallen opnieuw een aantal standaard Samsung punten op. Geen profielen, geen downloadbare thema’s, geen voice dailing of voice command en natuurlijk wat Samsung eigenaardigheden als een geheugenkaart die niet volledig is ingebouwd qua opties komen opnieuw terug. Het zijn kleine dingen waarop modellen als bijvoorbeeld de Nokia 6233 en K610i van Sony Ericsson veel beter scoren. Dergelijke bedrijven snappen dat deze punten onderdeel zijn van het standaard pakket van een mobiele telefoon binnen de huidige markt.

De andere punten gaan vooral over de camera. Deze is namelijk zo traag dat men nog net wat sneller is dan de LG KG920, maar veel scheelt het niet. Daarnaast moet men het toestel stil vasthouden. Zo stil dat men bijna een statief nodig heeft. De kleinste bewegingen zorgen ervoor dat de autofocus de weg kwijt is. Ook de flitser is een onderdeel dat niet meer van deze tijd is. Xenon flitsers duiken op en Samsung mag en kan niet achterwege blijven op dit vlak. Ook de afwezigheid van een macro modus valt hieronder.

Als laatste de slider van de D900. Deze voelt minder aan dan die van de E900. Het is meer de slider van de D600. De kwaliteit is zeker niet slecht en menig fabrikant kan er een puntje aanzuigen, maar het is Samsung waarover gesproken wordt dus wordt de lat hoog gelegd! De D900 komt er helaas niet overheen.

De pluspunten moeten ook aangehaald worden. De D900 is namelijk vooral een toestel dat het van zijn ultradunne uiterlijk moet hebben en zijn stijl. Het toestel slaagt daar goed in. Het is niet voor niets de dunste slider ooit gemaakt.

Punten als de belkwaliteit, het geluidsvolume tijdens het gesprek, het fantastische beeldscherm, de goede 3.2 Mpixel camera en videokwaliteit doen daar zeker geen afbreuk aan. In tegendeel het toestel zal het daardoor alleen maar beter doen in de markt van vandaag. Daar komt nog bij dat het nieuwe systeem van de actieve achtergrond natuurlijk briljant is. Alleen Samsung had zoiets ooit kunnen verzinnen en ze durven het dan ook nog eens op de markt te introduceren. Dat maakt het er alleen nog maar mooier op. Gebruikers kunnen het nu zelf ervaren.

De D900 moet in de huidige markt gezien worden als een toestel dat vooral de opvolger van de D600 is. Daarnaast is het de dunste slider ooit gemaakt. Het biedt de gebruiker diverse mogelijkheden op een groot aantal vlakken en geeft gebruikers alle aanwezige onderdelen waar men momenteel in de markt zo naar verlangd. Helaas zijn een groot aantal van deze onderdelen niet opgewassen tegen modellen als de N73 van Nokia, de K800i van Sony Ericsson of één van de goedkopere modellen van de genoemde fabrikanten. Daarvoor mist de D900 essentiële onderdelen en kwaliteit op een aantal vlakken.


Vermelde toestellen